[#1] Poradnik dotyczący Amigi 1200
Witam,

Próbowałem się podpiąć pod jakiś temat, jednak za dużo zamieszania by to zrobiło, stąd nowy temat.

Otóż czeka na mnie A1200 w Obudowie Infinitiv (zasilacz 200W), przyszło również Turbo, jest też czytnik CF podpięty pod Ami oraz 6860 Micronik.

Chciałbym móc używać w tej Ami nagrywarki DVD oraz może HDD w kieszeni mimo, że będzie CFka.

Również interesowałby mnie system ClassicWB. I teraz pytanie główne. Czy ktoś może zna jeden treściwy poradnik, który ukazywałby jak można zaradzić we wszystkich tych tematach?

A jeśli nie... to czy jest jakaś dobra duszyczka, która mogłaby taki poradnik stworzyć, lub m go w zanadrzu?

Być może sporo wymagam, jednak kto pyta nie wielbłądzi podobno OK
[#2] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #1

Najlepiej użyj wyszukiwarki znajdującej się w prawym górnym rogu.
Znajdziesz odpowiedzi na zadane pytania, i przy okazji na kolejne które jeszcze nie padły :)
[#3] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@kjb666, post #2

Wiem że szukajka nie boli. Ale pytam czy zna ktoś może poradnik kompletny, może być w języku niemieckim, angielskim i ruskim bez problemu :)

Ewentualnie Jak nic takiego się nie znajdzie to zrobię ten wątek jak zbiór pytań odnośnie tego tematu, oczywiście po wcześniejszych poszukiwaniach.
[#4] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #3

Na ale z czym masz problem, bo z postu to nie wynika. Żeby to poskładać do kupy czy jak?
[#5] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #1

Nikt nie napisał i nie napisze poradnika opisującego Twoje problemy. Składaj to wszystko do kupy i pytaj o konkrety z którymi będziesz miał problemy. W ramach porad ogólnych:
1. najlepiej zasilać całość przez sloty zorro
2. dobrać nagrywarkę DVD obsługiwaną przez Amigowy soft będzie ciężko, wykorzystanie jej jako czytnik DVD nie powinno sprawiać problemu
3. ClassicWB sobie zainstaluj czy skopiuj i używaj
4. Mocno odradzam używanie kieszeni na HD, mam z nimi doświadczenie bo używałem sporo lat przed upowszechnieniem się USB i możliwością wpinania HD na włączonym kompie. Z wiekiem styki się brudzą i sprawiają kłopoty a kieszeń to dodatkowe styki i dodatkowa taśma, ma na czym gubić sygnał. Do tego Infinitiv będzie się wykrzywiał i skrzypiał przy wkładaniu i wyciąganiu.
5. Do przenoszenia danych wszyscy polecają PCMCIA i przelotkę na CF lub kartę sieciową, u ciebie niestety potrzebna jest przelotka kątowa na ten port lub zrobienie dziury w podstawie, postawienie towerki na jakiejś podstawce i wkładanie kart od spodu, w takim przypadku zdecydowanie lepsza będzie karta sieciowa, raz wkładasz i zapominasz o problemie.

Pozdrawiam
[#6] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@RadoslawF, post #5

Dzięki za pomoc.

Nastał czas na pytania:

Obudowa Infinitiv:
-W jaki sposób mogę zdemontować 3-dodatkowy bay? Próbuję troszkę samemu ale rezultatem jest trzeszczący plastik jedynie i nic poza tym.

Bardzo lamerskie pytanie:

Zasilacz od Infinitiv podłączyć pod Z-3, natomiast pod płytę główną normalny zasilacz jak od A1200 tak?

Turbo muszę wsadzić 040, Jak wyjmuje się szuflade z płytą główną?

Wiem... pytania śmierdzą lenistwem,ale prawda jest taka że dopiero co wróciłem do domu po 28godzinach podróży i nie chcę czegoś spartolić...

Dzięki!

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2012 18:36:13 przez R_J_MacReady
[#7] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #6

1. A co to jest ten "3-dodatkowy bay"
2. Używaj tylko jednego zasilacza, tego z towerki, można go wpiąć w gniazdo na slotach zorro (zalecane) lub w gniazdo wewnątrz obudowy zasilające płytę główną, ale do tego potrzebny jest jeszcze mostek między złączem zasilania na płycie a gniazdem w obudowie.
3. Kartę turbo można włożyć od góry bez wysuwania płyty, w twoim przypadku nawet trzeba. Szuflada jest na zatrzask, szarpniesz i wysuwasz ale żeby wysunąć całkiem trzeba zloty zorro wyjąć.

Pozdrawiam
[#8] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@RadoslawF, post #7

Dzięki ponownie.
Nie dam rady włożyć od góry....
Co do Apollo 1240 - potrzebny jest radiatorek czy może się obyć bez niego? jest to 25@40mhz - tak mi sie przynajmniej wydaje...
[#9] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #8

Potrzebny jest radiatorek. Jesli masz wentylator to upewni się, że jego ruchu nie blokuje np przylegający zasilacz.
[#10] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@wuk, post #9

Jest radiatorek ale mały, nie zakrywa całości CPU, wystarczy?
[wyróżniony] [#11] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #8

Zdejm pokrywę i płyty boczne od strony karty.

Pozdrawiam
[#12] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@RadoslawF, post #11

Spróbuję coś zaradzić. Radiatorek mam, w sumie dwa ale zakrywają jakieś 85% powierzchni - tak działało u poprzedniego właściciela. Wezmę i zamontuję z góry wiatrak by dmuchał ciepło w dół.

Następna sprawa to karta CF i format. Postawiłem ClassicWB pod WinUAE, teraz nie mogę sformatować, brak sterowników - komunikat wyskakuje. Karta 8GB Kingstona...
[#13] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #12

Próbuję zmienić w hdinsttools z scsi.device na uae.device albo uaehf.device ale nie chce mi pozwolić na zapisanie tego... :(
[#14] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #13

przenies hdinsttools do RAM:
[#15] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@Norbert, post #14

Robiłem oczywiście błąd nie potwierdzając enterem tylko od razu save...

Teraz mi wykrywa bez przenoszenia do RAM, jak wpisałem uae.device ALE... wyświetla 0 0 0 unsupported...
[#16] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #15

Doszedłem BARDZO DALEKO... jedynie co mi stoi na przeszkodzie w partycjonowaniu to:

"Block zero write attempt but drive has one or more mounted PC partitions. Erease the drive or unomunt all PC partitions first."

Wiem czego sie tyczy błąd ale nawet jak usuwam litere karty to i tak dupsko w krzakach.... :/ jakieś pomysły sprawdzone?

PS.
Diskpart nie widzi mi karty jako dysk...

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2012 02:02:34 przez R_J_MacReady
[#17] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #16

U mnie zadzialal tylko diskpart. Tez musialem kilka razy probowac
[#18] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@WojT_GL, post #17

Z polecenia List disk wykazuje mi tylko główny dysk, karte CF wykazuje polecenie list volumine, ale tylko poleceniem list disk można coś zdziałać..
[#19] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #18

Zadziałało na kompie z Win7... Windows server chyba poblokował mi dostęp..

Edycja:

Przekopiowałem pod WinUAE z dysku twardego pod Dopusem na CF zawartość system.hdf CassicWB, niestety po restarcie i sprawdzeniu czy sytem odpala się z CF - czarny ekran jedynie... nie chce bootować.

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2012 10:18:29 przez R_J_MacReady
[#20] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #19

A without startup sequence i polecenie loadwb?
[#21] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@kjb666, post #20

Można jaśniej (laik jestem)
[#22] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #21

Przy starcie Amigi (lub po resecie) trzymasz wciśnięte 2 przyciski myszy, aż pojawi się "Amiga Early Startup Control". Klikasz na "no startup sequence". Jak pojawi się AmigaDOS, wpisujesz loadwb i naciskasz enter.
[#23] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@kjb666, post #22

Srka, zczaiłem juz o co chodzi, zmęczenie robi swoje.

W każdym bądź razie Udało mi się postawić na karcie Kingstona 8GB dwie partycje po ~4GB, wsystko zrobiłem jak nalezy. Teraz tylko wsadzić Turbo, wyczyścić całość i gra gitara.

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC! OK
[#24] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #23

Ja tym razem z problemem niestety.

Wszystko złożone w całość w obudowie Infinitiv, karta Turbo mocno i solidnie weszła, jedynie co otrzymuję po włączeniu Ami to czarny ekran (czy brązowy? W każdym bądź razie nie chce przejść do następnych teł).....

Jakieś sugestie? Może stacja dyskietek jest uwalona?
[#25] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #24

I kolejne pytanie.... zailacz mam podłączony jedynie od Towerki, w micronika - tak ma pozostać prawda? Nie muszę podłączać dodatkowo do płyty głównej Amigi standardowego od Amigi?

Wyjąłem zworke od RAM i włączyłem, nadal ciemny ekran, nie chce przejść do następnego koloru..

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2012 12:19:27 przez R_J_MacReady
[#26] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #25

Sloty zorro zasilą resztę, nie podpinaj kolejnego zasilacza.

Coś zepsułeś.
Na początek miernik i zmierz napięcia, jak nie pomoże to wywal turbo, jak nie pomoże to odepnij wszystko i sprawdź samą płytę.

Pozdrawiam
[#27] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@RadoslawF, post #26

Hmmmm tylko co mogłem zepsuć skoro wszystko dokładnie i powolutku robiłem.
Ładunki też nie mogły przejść, na to zawsze bardzo mocno uważam.

OK, będę musiał wyjąć Turbo i zobaczyć co jet grane..

PYTANKO!

Czy jeśli odepnę zasiłkę od Zorro, podepnę bezpośrednio nowy nieużywany zasilacz od A1200/A600 to może coś to pomóc w diagnozie? Mi to wygląda na problem z zasilaniem... Miernika nie mogę znaleźć..

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2012 12:55:54 przez R_J_MacReady
[#28] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #27

Może hdd lub flop podłączony odwrotnie?
[#29] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@kjb666, post #28

Przy odwrotnie podłączonym flopie Amiga wystartuje a na blacie WB będzie ikonka wskazująca na nie dosową dyskietkę (na A1200 z HD).

Pozdrawiam
[#30] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@kjb666, post #28

Dobrze Kolego mierzyłeś... power nie był podpięty pod CFa, po podłączeniu ekran zrobił się jaśniejszy- później raz udało mi isę czy nawet dwa razy zastartować system.

Ale teraz juz znowu nie chce (ekran jest jaśniejszy czyli wszystko gra) nie mam podłączonego FDD, miałem ale nie startuje więc podejrzewam że stacja jest uszkodzona.

Jakieś propozycje? :)

Dodam że mam taki czytnik:

http://riotamiga.blogsport.de/images/cfreader.jpg

Może zworkologia jest źle ustawiona i czeka na HDD którego nie ma?

hmm.... ma ktoś styczność z tym czytnikiem?

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2012 14:07:49 przez R_J_MacReady
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem