[#31] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #30

To samo co w poście 26 i napisz jaki to dało efekt. Napisz też jaką tam masz kartę turbo, może trzeba machy wyczyścić.

Pozdrawiam
[#32] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@RadoslawF, post #31

Dzięki. Ale doszedłem do wniosku że prawdopodobnie zasilacz nie daje rady. Jest to oryginalny 200W Fortrona, Amiga po prostu się zawiesza nawet przed tyknieciem stacji dyskietek.

Kartę jaką posiadam to Apollo 1240 040/25Mhz z machem 131.

Teraz będę miał temat zasiłki do rozwiązania. Mam Tracera (wiem wiem, ale powinien być ok do takiego celu) 450W ale ATX, da radę coś z ty zrobić/przerobić?
[#33] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #32

Jeżeli ma odpowiednie dopuszczalne obciążenie to tak można przerobić ATX pod Amisie, pogoogluj są schematy .
[#34] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@PrzemasIII, post #33

A może po prostu odpiąć sloty zorro których na razie i tak nie używam?

Czy wówczas będę mógł podłączyć normalny zasilacz od Ami bez przeszkód i pociągnie ten zestaw?
[#35] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #34

Amiga za 3 czy 4tym resetem wstała i załadował się system... już nic z tego nie rozumiem... za chwile pewnie się zawiesi.

I sie zawiesiła....

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2012 16:23:24 przez R_J_MacReady
[#36] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #35

moze jakies fotki Lub filmik bys zaprezentowal, z czym ty masz taki problem.
[#37] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #35

Wyjąłem Turbo i wstaje bez problemu za każdym razem. Karta czy zasilanie? :/
[#38] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #37

Podaj mi swój konfig amigi co masz w jej bebechach.
[#39] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #37

Zasilanie zmierz miernikiem, może być karta (problem styków układów w podstawkach) lub problem styków na złączu karty i złaczu zorro.
Jeśli nie masz miernika to zmień zasilacze, odepnij z towerki a podepnij oryginalny, jeśli ruszy to winny był zasilacz, jeśli nie ruszy to dalej nie wiadomo.

Pozdrawiam
[#40] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@RadoslawF, post #39

Dziękuję Radku za pomoc!

A czy mogę podpiąć zasilacz kied sloty Zorro są podłączone pod PCB od 1200? (nie chcę specjalnie demontować..)

pozdrawiam
[#41] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@Komisarz, post #38

A 1200 Rev??
CF 8GB Kinstona
FDD HDD
Micronik 6860
Apollo 1240 040/25Mhz 16MB
Fortron 200W

i to by było na tyle...

Jest to możliwe że przez to że radiatorek na Apollo jest dość mały to mi się po prostu wiesza? Ale z góry tzn, na suficie obudowy, dmucha na profil karty wielki wiatrak własnej roboty..

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2012 19:32:23 przez R_J_MacReady
[#42] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #40

Oczywiście, odepnij tylko zasilanie z zasilacza towerki.

Pozdrawiam
[#43] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@RadoslawF, post #42

Amiga na normalnym zasilaczu sprawuje się bardzo dobrze...
Bootuje normalnie...

A więc zasilacz padł... Dziękuję bardzo każdemu z osobna a szczególnie Tobie Radku.

Pytanie końcowe jak dla mnie jeszcze - czy zwykły zasilacz jest na tyl mocny (nie był używany praktycznie nigdy) aby spokojnie można było korzystać z dobrodziejstw AMI (gry, w tym 3D) dopóki nie nabędę nowego AT?

Pozdrawiam!

EDIT:

Coś mnie przeraziło... skąd stacja dyskietek bierze prąd i dizała skoro zasilacz od Towerki jest odłączony?? Nie jest podłączona do płyty głównej kablem zasilającym... to samo się tyczy wiatraczka.... ktoś mi to wytłumaczy? Stacja HD...

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2012 19:54:19 przez R_J_MacReady
[#44] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@R_J_MacReady, post #43

Jak nie wytrzyma to padnie. W Amigowych zasilaczach "padnie" oznacza ze nie da jakiegoś napięcia a nie że spali płytę główną jak czasami bywa w PC, więc skoro Amiga działa to możesz ją używać. Dopóki nie kupisz takiego do towerki.

Na pewno nie masz kabelka zasilającego w tej stacji ?

Pozdrawiam
[#45] Re: Poradnik dotyczący Amigi 1200

@RadoslawF, post #44

Cześć,

Ze wszystkim dałem radę, dzięki za pomoc, również mailową.

Pytanie z innej Beczki,dlaczego mój 1240/25 jest taki wooolny....
Czy może winą jest ze nie mam dogranych jakiś bibliotek w classicwb?

Apollo zachowuje się pod względem wydajności gorzej od Mteca 030/28Mhz którego w dawnych czasach posiadałem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem