kategorie: A600, Sprzęt
[#1] Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?
Witam.
Zabieram się za swoją A600. Chcę zamontować przełącznik Kickstarów 1.3/3.1, kartę CF zamiast dysku i zastanawiam się, jak optymalnie dobrać pamięć, żeby WHDLoad działał należycie.
Bardzo proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam
[#2] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@dick, post #1

Wszelkiej maści rozszerzenia 9,5MB i 4MB było kilka na allegro ostatnio.
Możesz tez pokusić się o jakies turbo, ale wszystko zalezy od mamony.
[#3] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@dick, post #1

Proponuję zaznajomić się z tym artykułem i zajrzeć na stronę mojego sklepu, jest tam parę ciekawych rzeczy do Amigi 600.
[#4] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@ITU, post #3

Wstyd !!! Normalnie, powstał nowy sklep a tu nawet newsa nie ma na PPA:)
[#5] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@dick, post #1

Ostatnio rozmawiałem z fachowcem, który ma mi pomóc w tuningu mojej Amigi i ten powiedział mi, że nie ma sensu dokładać żadnej pamięci poza dodatkowym 1MB CHIP (co da nam razem 2MB - bo jeden jest od początku), bo Amiga przy użyciu WHDLoad używa tylko pamięć CHIP.
Słusznie mówi?
[#6] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@dick, post #5

Amiga przy użyciu WHDLoad używa tylko pamięć CHIP.

Bzdura.
[#7] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Bzdura do kwadratu :) 2 Mb chip + 5 MB fast zalecane by grac w wiekszosc gier.
[#8] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@dick, post #1

A jest sens dokupić 4MB fast a nie rozszerzać o 1MB chip (poprzestać na tym jednym, który już jest)?
Czy dodatkowy 1MB chip to konieczność?
[#9] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@dick, post #5

Fachowiec pewnie nie wie co to jest whdload, bo o ile większość gier nie robiła pożytku z dodatkowej pamięci jeśli chodzi o ładowanie z dyskietki, tak w przypadku whdload, który ładuje wszystko do pamięci (na tyle ile może), sprawa wygląda już całkiem odmiennie.

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2012 21:34:41 przez rafgc
[#10] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@dick, post #8

2Mb bardzo zwiększa komfort pracy. Również whdload z niego korzysta. Do tego fast ram i masz cycuś Amigę do whdload.

Benedykt Dziubałtowski
[#11] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@rafgc, post #9

To ja mam zapytanie , skoro to bzdura to proszę o wyjaśnienie takiego oto przypadku a jest to pierwszy lepszy na który się natknąłem gra cannon fodder w wersji na WHDload wymaga 1.1 mb pamięci by się uruchomić , czyli malutko na moje 1MB chip , 8mb FAST i 1 mb slow i 0,5 mb innej pamięci a jednak gra się zwyczajnie w świecie nie włącza .
to samo ma się KAŻDEJ grze odpalanej z dyskietek .

co do takich rozszerzeń moim zdaniem pierwsza rzecz do kupienia to dodatkowa pamięć CHIP a potem ewentualnie dodatkowa pamięć FAST która jasne się przyda ale nie koniecznie do WHDload

oto fotka z przypadku co by nie było że z paluszka
[#12] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@AVErsiv, post #11

Masz za mało chip ramu. Zarówno Chip jak i Fast są bardzo potrzebne.

Odnoszę wrażenie, ze nie wiesz czym się rożni fast od chipu.

Benedykt Dziubałtowski
[#13] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@AVErsiv, post #11

To teraz zrób taki eksperyment, wyjmij to rozszerzenie Fast i uruchom kilka gier spod WDHLoad na samym Chipie.

Pozdrawiam
[#14] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@AVErsiv, post #11

Do WHDloads min. to 2MB Chip 1MB Fast. Z taką ilością można zacząć zabawę.
Czytaj ze zrozumieniem read.me
Game requires 1.1 MB Chip Mem (+ 2.7 other memory for preload option)
I nawet 8MB Fast nic nie pomoże i już.

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2012 22:09:13 przez Dark_luke
[#15] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@Dark_luke, post #14

to wy panowie nie czytacie ze zrozumieniem , ja mam w swojej amidze dodatkowo ten fast , poza 2mb chip jak wspomniałem dla prostego przykładu pokazania wizualnie że CHIP 2mb jest must have , potem można dokupować fast , jeżeli człowiek ma wybór kupić teraz chip albo takak kartę z fast ramem to lepiej niech kupi chip a potem jak mu będzie brakło dokupi ten fast ,

co do tego cannon fodder bez pamięci Fast na samych 2MB chip działa bez problemu ...

ps. z kąd taka od razu mega wrogość i traktowanie "kolegów" z góry że to niby chip od fast nie odróżnia i takie tam , ludzie nie spinajcie się święta idą , czytajcie wolniej i bez nerwów.
[#16] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@AVErsiv, post #15

Grałeś na 2mb chip ramu? Bo ja grałem i komfort grania był delikatnie mówiąc kiepski.

Wrogość? Raczej Ty nie umaisz czytać ze zrozumieniem.

Benedykt Dziubałtowski
[#17] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@AVErsiv, post #15

To ty czytaj wolnnej. Jak pisze 1.1MB chip wymagane a ty piszesz czemu nie działa na 1MB CHip i 8MB Fast. To już nie wiem o co ci chodzi ?
[#18] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@Dark_luke, post #17

to był przykład wizualny dla osoby która by mogła mieć wątpliwości czy lepiej jest kupić najpierw FAST a nie CHIP .
nie ważne panowie , sprawa jest prosta człowiek który założył temat pyta w prost czy jest sens kupić pamięć fast bez pamięci CHIP to pokazałem że sensu nie ma . a żaden z was tego nie napisał bo wolicie bawić się w głupie przepychanki słowne .
[#19] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@AVErsiv, post #18

Piasłem wyżej.
Do WHDloads min. to 2MB Chip 1MB Fast.
Co z tego że kupisz najpierw pamięć Chip jak część gier i tak będzie wymagała Fast.
A gier które uruchomią się na tylko 2MB Chip jest bardzo mało.
Oczywiście cały czas WHDloads.
[#20] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@AVErsiv, post #18

Przepychanki słowne? Nie no. Znalazł się sprawiedliwy wśród nikczemnych owiec ;)

Benedykt Dziubałtowski
[#21] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@Skiba, post #2

Nie ma sensu szaleć, polecam to:

http://kipper2k.com/amigaforsale/

Do tego 1MB Chip z RTC i pod WHDLoad jest wypas.

Właśnie sam szykuję się do zakupu takiego rozszerzenia - i będę miał 2x A600 2MB Chip z czego jedna 030/32MB a druga 000/4MB ;)
[#22] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@AVErsiv, post #11

Bzdurą jest to, że whdload nie wykorzystuje pamięci FAST, bo jeśli się mylę to po co jest w whdload opcja preload? Są gry, które potrzebują więcej niż 1MB chip w whdload, ale są i takie, które potrzebuję pamięci FAST. Granie w większość gier bez opcji preload to porażka. Jaki rodzaj pamięci wybrać, zależy od tego w co kto chce grać, do większości wystarczy 1MB chip+FAST, tylko niektóre potrzebują więcej niż 1MB chipu. dodam tylko, że niektóre gry whdload na 2MB chip będą wczytywały się wolniej niż z dyskietki, do tego dojdzie mruganie ekranem przy każdym odczycie ścieżki. Najlepiej przekonać się samemu korzystając z winuae. U mnie wybór padłby na pamięć fast, chyba że obłędnie musiałbym chcieć grac w te kilka gier , do których potrzeba więcej CHIPu.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2012 15:16:10 przez rafgc
[#23] Re: Jaka pamięć do A600 do WHDLoad ?

@dick, post #1

Hej !
Osobiście przerobiłem taki sam problem jesli chodzi o A600.
Jeśli koniecznie chcesz zamontować przełącznik Kickstartów 1.3/3.1 to optymalna konfiguracja to 2 MB Chip i max. 5.5 MB Fast. Jeżeli pozostajesz przy Kickstart 2.05 to nadal 2 MB Chip i max. 9.5 MB Fast.
Różnice w ilości Fast RAM wynikają z konfliktów adresów w wypadku współpracy ze złączem PCMCIA i tzw. TransferKit, pewnie da się to obejść, ale mnie nie chciało się kombinować.
A600 z 2 MB Chip i 9.5 MB Fast, Kickstart 2.05 plus Workbench 2.1 no i oczywiście HDD to naprawdę fajna maszynka do grania po WHDLoad.
Polecam na długie zimowe wieczory
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem