[#1]
Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?
Witam wszystkich :)
Po dobrych 15 latach przerwy ponownie jestem posiadaczem Amigi !

Tym razem nie jest to A500 tylko wymarzona A1200 na którą kiedyś mnie nie było stać.
Amiga jest goła, trochę pożółkła, joystick też nie domaga, ale myślę że powolutku przywrócę jej dawny blask. Kabelki urwane już polutowałem, kondensatory wyglądają ok, sprzęt działa. Teraz pora na zabawę, więc zainteresowałem się whdload. Kartę CF i tasiemkę już mam, teraz pora na jakieś niedrogie rozszerzenie spełniające wymogi whdload.
Co polecacie? Czy tylko fast, jakieś 4 lub 8 mb elboxa, ale tego nie idzie nigdzie dostać, a ceny też koło 250-300 nie zachwycają. Czy lepiej dołożyć do jakiegoś turbo ? Obserwowałem na allegro kartę Blizzard 1220 4MB RAM FPU 68882 40Mhz, ale cena kupna na poziomie trochę ponad 400zł to chyba za dużo. Czy może wybrać najtańsza ACA 1220 020/16MHz 128MB RAM za 400zł w nowym sklepie kolegi z tego forum? Zawsze mamy gwarancję i nową kartę. Nie zależy mi na 3d, chodzi o spełnienie minimalnych wymagań whdload i odpalanie głównie gierek z A500.
Korzystając z okazji chciałbym jeszcze zadać 2 pytania związane ze sprzętem:
1) wiem, że są przejściówki na usb pozwalające podłączyć mysz na usb do amigi. Czy są również takie pozwalające podłączyć joystick usb ? Mam 2 speedlinki competition pro używane do winuae i nie ukrywam że z ochotą podłączyłbym je do prawdziwej amigi.
2) posiadam kabel euro(scart) - 3 chinche którym mam podłączoną amige do monitora z tv. Czy taki kabel dostępny na aukcjach za ok 45zł który ma z jednej strony euro a z drugiej taką szeroką wtyczkę amigową jak do monitora plus 2 chinche na dźwięk da mi jeszcze lepszą jakość od tego co mam? Warto inwestować?