kategoria: Sprzęt
[#31] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@jacek09, post #1

Kup sobie turbo apollo lub blizzarda.
[#32] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@Komisarz, post #31

Przyznam, że jestem zaskoczony tą CF. Zawsze myślałem, że jest to po prostu szybsze rozwiązanie. Ale nic straconego, trochę starych dysków mi się wala, więc spróbuje z talerzowcem. Niestety nic mniejszego niż 6gb nie mam, a coś kojarzę, że amiga ma problem z większym niż 4gb. Mam nadzieję, że da się to jakoś obejść.
Co do fast/turbo sprawa wciąż pozostaje otwarta. Póki co priorytetem jest cena. Do moich obecnych zapotrzebowań wystarczy mi zwykły fast, jakbym coś wyłapał to zdecyduję się bez wahania. Chociaż kusi jakieś mocniejsze turbo, chociażby dla samej świadomości posiadania ;) W ostateczności pozostanie zakup nowej ACA. A jak wygląda sprawa z elboxem? Maja niby na stronie fast 8mb, dostępność na żądanie. Wystarczy zamówić i poczekać czy trzeba partię minimum 100+ sztuk ?:)
[#33] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@jacek09, post #32

Dzielisz 6GB dysk na partycje nie przekraczając łącznej sumy 4GB i pójdzie bez żadnych kombinacji na Ami jak złoto. Sam mam taki 6GB dysk w A1200
[#34] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@conrdd, post #33

A jak sobie wrzucisz nowe scsi.device to w zasadzie nie ma ograniczen. Od jakiegos czasu uzywam 2,5" dysku 60GB w Amidze 1200 desktop, a w Nowym Roku bede montowal w innej Amidze dysk 80GB OK

Tylko przy stawianiu systemu postaw na customowy filesystem, np. SFS. Chociaz troche z tym roboty, to pozniej zdecydowanie mniej niespodzianek w postaci padajacych partycji itd.

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2012 16:19:04 przez mccnex
[#35] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@mccnex, post #34

Podepnę się z pytaniem czy ktoś używa takiego dysku z 4xEide? Planuję zakup tego urządzenia i zastanawiam się, czy szukać takiego maluszka (rozmiar ma znaczenie :) ), czy lepiej 2.5 cala. Jeżeli ktoś używa, to czy taką wersję, czy inną i co musiałbym jeszcze dokupić do takiego dysku.

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2012 00:11:18 przez Ender
[#36] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@mccnex, post #34

Super, muszę się pobawić. Mam 60 i 80 gb które są znacznie cichsze niż ta stara 6stka ;) Mam nadzieję, że całość da się zrobić pod winuae, a poźniej tylko podpiąć gotowy system.

A co do dysków 1,8" - nie wiem jak w amidze, ale mam z nimi doświadczenie w laptopach. Ostatnio nawet montowałem jeden taki do ibm x41 - drogi i wolny. Za 40gb musiałem wyłożyć ponad 200zł. No i 4200 obrotów to chyba max. Więc jak można to ja bym wolał 2,5" 5400 obr. dlatego że tańsze i wydajniejsze.
[#37] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@jacek09, post #36

Nie rób tego na winuae na 99 procent będą problemy sam się przekonasz podłącz to pod Ami zrób na niej partycję zainstaluj System , z dyskietek , wgraj sterowniki do czytniki CF i ciesz się Amigą
ja już się przekonałem że Winuae doskonałe nie jest
obroty nic Tobie nie dadzą Ami ze standardowym kontrolerem korzysta z tego dysku w 30 procentach co najwyżej

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2012 12:33:44 przez marcin1982
[#38] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@jacek09, post #1

Witam, przez dłuższy czas miałem gołą A500 później dostałem od kolegi drugą i mam do nich około 500 dyskietek a że są już wiekowe to nie wszystkie gry działają a mam zapalonych graczy (11latkę i 5latka) i pomyślałem o WHDLoad. Rok temu kupiłem A1200 i mam podobną sprawę jak autor tematu i proszę o pomoc w skompletowaniu sprzętu/softu pod WHDLoad.

Więc mam kupioną A1200, myślałem o karcie CF, ale w komplecie mam dysk 4GB (chyba bo napis 4GB jest napisany markerem) ale nie podłączony, brak taśmy IDE, i tutaj pytanie ilu żyłowa bo na dysku mam 47 pinów? Mam też przewód SCART do TV, i jeszcze jeden przewód jak na zdjęciu ale nie wiem jaka jest jego rola?

Czytam o kartach turbo m.in. w tym temacie i innych i im więcej czytam to większy mętlik w głowie. Pytanie o rozsądny cenowo wybór karty pod klasyczne gry (super frog, cannon fodder itp) z A500 bez demówek czy gier 3D? Maksymalnie cenowo mógłbym sobie pozwolić na tą kartę http://retroami.com.pl/product.php?id_product=16 lub inną używaną, wiekową w tej cenie z allegro?

http://allegro.pl/karta-turbo-do-amigi-1200-m-tec-030-42mhz-8mb-ram-i2896449957.html

Oczywiście mam joye i mysz, całość podłączam przez SCART do TV, z czasem planuje zakup małego monitora LCD z wejściem SCART

zdjęcia tego co mam:
http://imageshack.us/a/img11/5999/dyskj.jpg
http://imageshack.us/a/img202/9835/dysk2v.jpg
http://imageshack.us/a/img197/206/dysk3e.jpg
http://imageshack.us/a/img607/5903/przewod1.jpg
http://imageshack.us/a/img29/3347/scartu.jpg

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2012 21:58:45 przez Acidus404
[#39] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@Acidus404, post #38

Kabel do dysku to ata 44pin.
Niezidentyfikowany kabel to prawdopodobnie nullmodem do łączenia z PC przez rs232.
[#40] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@binmoder, post #39

Dzięki, czyli ten kabel narazie mi się nie przyda, jeszcze pytanie, czy ta karta z retroami o której pisałem pozwoli na komfortową zabawę z whdload i klasycznymi grami z A500?
[#41] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@marcin1982, post #37

Powiedz to mojemu systemowi, postawionemu ze 2 lata temu na WinUAE właśnie. Na turbiaczu, warto posadzić sobie AmigaSYS albo ClassicWB (co kto woli). Format dysku na SFS (system w FFS) zajmuje chwilę. Poza tym APC napisał kilka świetnych poradników na ten temat. Wystarczy poszukać. Osobiście nie odważyłbym się kopiować np. 2GB demek na real Amidze, nawet z FastATA trwa to wieki. Na WinUAE kopiowanie plików trwa o wiele krócej (zwłaszcza pod DOpusem). Co do systemu plików to polecam SFS bo nie pada w nim walidacja (uciążliwe zwłaszcza na dużych partycjach).

Co do dysku, to najlepiej wybrać taki który który nie grzeje się za bardzo i nie pracuje jak młot udarowy. A czy 2,5, czy 3,5 cala to już kwestia gustu. Jeden i drugi da się wsadzić do śridka A1200.
[#42] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@Acidus404, post #38

Dysk masz FUJITSU MHH204BAT czyli 6,4 gb. Może ktoś wydzielił na nim partycję 4gb i tak opisał.
Taśmę ja mam taką : http://allegro.pl/tasma-44pin-ide-2-5-dysk-16cm-i2894796384.html
4 piny wydzielone z prawej strony służą do montażu zworek, tam taśmy nie podpinasz.
[#43] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@jacek09, post #42

dzięki za pomoc, dawno przy dyskach nie grzebałem, że zapomniałem o tych czterech ostatnich pinach na zworkę ;) Niestety mój plan musi jeszcze poczekać bo wpadł inny wydatek.
[#44] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@jacek09, post #1

Podepnę się jeśli wolno.

Czy warto inwestować w PPC + BVision, czy lepiej w Mediatora + PPC i grafikę na PCI? Chcę zainstalować nowy OS.
[#45] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@TUPCOM, post #44

Co rozumiesz pod pojęciem "warto"? PPC z BVision będzie kosztowało obrzydliwie drogo, PPC z Mediatorem i Voodoo pewnie jeszcze więcej. Przez nowy OS rozumiesz OS4? Jeśli tak to zainwestuj lepiej w Sam460 - pewnie wyjdzie taniej a komfort pracy będzie zdecydowanie większy.

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2013 12:30:00 przez Jenot
[#46] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@Jenot, post #45

Chodzi mi o to, że mam A1200 z kartą PPC. Tak, chcę OS4. Właściwie powinienem był zapytać o rozwiązanie karty graficznej jaką dokupić. Co wybrać do A1200 + PPC? Jak pracuje się na BVision? Mediator z grafiką na PCI to już nie wolna AGA i chyba to rozwiązanie jest lepsze (chyba:D ).

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2013 16:12:09 przez TUPCOM
[#47] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@Red_Bullet, post #30

"CF to bardzo pożyteczne urządzenie, ale nie jako dysk tylko jako "pendrive"."

Nie rozumiem tego stwierdzenia... Świeżo postawiłem system na CFce Kingstona 8GB, wszystko pięknie działa, czy możesz podać więcej argumentów? (może mam się czegoś obawiać?)
[#48] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@TUPCOM, post #46

Wydaje mi się, że Mediator+VooDoo będzie szybsze niż BVision. W końcu BVision to tylko S3 Virge.
[#49] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@Jenot, post #48

BVision i CVision to Permedia :)
A co chciałbyś robić pod OS4.x na Classicu? To ważne.

BVision i CVision mają szybszy dostęp bo bezpośredni. Natomiast najgorsze jest to, że obie mają tylko 8MB pamięci graficznej :) Podczas gdy Voodoo 3 ma 16MB lub 32MB lub 64MB. Możesz też wsadzić Radeona i mieć jeszcze więcej pamięci gfx.

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2013 16:20:53 przez Sir_Lucas
[#50] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@Sir_Lucas, post #49

Ups... to i tak chyba wolniej niż VooDoo. Trzeba by się zorientować też co jest lepiej obsługiwane przez OS4.
[#51] Re: Jaka karta fast/turbo dla nowicjusza?

@Jenot, post #50

Dziękuję
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem