[#1] IDE68k - glut
Hej,
dotarła dziś do mnie przesyłka z kontrolerem IDE do A500. Otwieram, patrzę a tu taki glut cyny sobie siedzi. Co autor miał na myśli i czy lepiej to zostawić czy się tego pozbyć?
[#2] Re: IDE68k - glut

@_arti, post #1

Zapamiętaj które piny są "zglutowane" i usuń tą cynę. Jak nie będzie działać do połącz te pinouty tak jak były domyślnie.OK
[#3] Re: IDE68k - glut

@_arti, post #1

Plecionka, dobra lutownica i trochę fluxa. Z całą pewnością tego tam być nie powinno :) Trudno określić czy między 6 a 7 pinem w górnym rzędzie gniazda IDE tak ma być.
[#4] Re: IDE68k - glut

@_arti, post #1

o LOL co to jest. Napisz do autora najlepiej, nie grzeb samemu bo jeszcze wyjdzie że zepsułeś ;)

EDIT: ja bym nie usuwał samemu bo bym się bał że usunę za dużo i stracę kontakt tam gdzie powinien być...

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2013 16:00:45 przez Nathanel
[#5] Re: IDE68k - glut

@_arti, post #1

Oczyścić we własnym zakresie, albo zgłosić reklamacje. Swoją drogą ile za takie cacko i jak to dostać - gdzie trzeba uderzyć ?
[#6] Re: IDE68k - glut

@_arti, post #1

Kupiłem używane i właśnie wysłałem zapytanie do sprzedawcy ale nowe też można. Sprzedaje je Mika i pod tym adresem można zamawiać - mika.leinonen [blablabla] tut.fi . Cena to ok. 50 Euro z wysyłką do Polski.
[#7] Re: IDE68k - glut

@KrisbA, post #5

[#8] Re: IDE68k - glut

@_arti, post #6

Szkoda, ze całości nie da się zamknąć w 32 makrokomórkach tylko potrzeba aż 72. Mam akurat ładne parę sztuk CY37032P44 za free ;)
[#9] Re: IDE68k - glut

@_arti, post #1

Z pewnością tego tam być nie powinno, Amiga się nie uruchomi, bo są zwarte nóżki procesora. Swoją drogą, ciężko mi sobie wyobrazić jakim cudem nikt tego nie zauważył przy pakowaniu i czy ktoś to w ogóle testował.
[#10] Re: IDE68k - glut

@rafgc, post #9

Można mieć pewność że nikt nie testował.
[#11] Re: IDE68k - glut

@stachu100, post #10

Problem w tym, że poprzedni właściciel tego podobno używał...
[#12] Re: IDE68k - glut

@_arti, post #11

Mam wrażenie, że to się walało po stole i przypadkiem komuś cyna kapnęła podczas innych czynności. Możesz zrobić zdjęcie i wysłać autorowi, myślę, że będzie zaskoczony.
[#13] Re: IDE68k - glut

@rafgc, post #12

Hejka,
pousuwałem bloby i popodłączałem wszystko - kolejno:
- clockport expander
- 8MB Fast
- IDE68k
- CPU 68010

Wrzuciłem też kicka 3.1. Co teraz muszę zrobić, żeby to odpalić? Nie mam żadnego manuala, sprzedawca nie odpowiada a na stronie autora przeczytałem, że muszę podlutować sygnał INT2 i OVR. Wiem, gdzie są na płycie Amigi ale gdzie drugą końcówkę przylutować, to nie mam pojęcia
[#14] Re: IDE68k - glut

@_arti, post #13

Kupowałeś od Mika Leinonena ? Sygnały INT2 i OVR są na tych wystających goldpinach, ale z firmware które jest na stronie to nie działa :( Chyba że masz jakiś inny (nowszy ?) wsad.

Cytat ze strony:
Some V402 boards with rev1 cpld code won't have "secondary" /ovr etc. output pads working. Rev0 cpld code should make secondary /ovr work, maybe not the 2nd /int2. Future cpld revision may fix problems.
V402 with rev1 cpld code: 2nd /int2 not working. Use the primary /int2, or reprogram cpld with rev0.

Trzeba podlutować się do padów obok złącza JTAG, obok miejsca gdzie u ciebie jest dioda. Ja wstawiałem tam goldpiny i dawałem 2 żyłowy kabelek. O tu jest to ładnie rozrysowane: http://www.students.tut.fi/~leinone3/ide/brd402.png

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2013 14:02:26 przez zyga64
[#15] Re: IDE68k - glut

@zyga64, post #14

Dzięki! To wiele wyjaśnia. I nawet 5V jest do adaptera CF OK
[#16] Re: IDE68k - glut

@_arti, post #15

Mam teraz problem z uruchomieniem tego. Ale po kolei.
- usunąłem bloba oraz drugiego, ze złącza IDE (widać na pierwszej fotce);
- usunąłem też diodę LED żeby mieć lepszy dostęp do punktów lutownicznych dla sygnałów OVR/INT2;
- podlutowałem kabelki OVR/INT2 do złącza krawędziowego i do urządzenia;
- i dupcia...

Amiga z podłączonym kontrolerem nie wstaje. Czarny ekran a po kilkunastu sekundach stacja dysków zapala się i świeci cały czas. Próbowałem różnych wariantów - z 68000 i 68010; z rozszerzeniem pamięci i clockport expanderem; sam kontroler - wszędzie ten sam efekt. Bez kontrolera wszystko ładnie śmiga.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2013 19:04:05 przez _arti
[#17] Re: IDE68k - glut

@_arti, post #16

No to bubel, bo nie wierzę, że ktoś sprzedał to z tym glutem i że mu działało, może doszło do jakiegoś zamieszania i włożyli nie tą płytkę? Jak masz obeznanie z miernikiem, to sprawdź, czy nie ma zwarć miedzy nóżkami do których idą ścieżki od PLD, sprawdź też czy nie ma zwarcia zasilania z masą.
[#18] Re: IDE68k - glut

@_arti, post #16

Albo może usunąłeś za dużo cyny?

Może głupie, ale próbowałeś zamieniać miejscami sygnały OVR/INT2?
[#19] Re: IDE68k - glut

@Nathanel, post #18

Zamiany sygnałów nie próbowałem ale wątpie. Chyba muszę zaopatrzyć się w miernik...
[#20] Re: IDE68k - glut

@_arti, post #19

Miernik od chińczyków za parę złotych wystarczy, zwłaszcza taki z "piszczkiem" potrafi się często przydać.
Na początek do sprawdzenia połączeń powinna wystarczyć dobra lupa. Obejrzyj sobie okolice scalaka.

Jak wszystko będzie OK, to zbuduj sobie CheepTag'a wg schematu stąd: http://www.natrium42.com/projects/jtag.php
W naszym przypadku jest to CPLD pracujący z napięciem 5V, więc zamiast dwóch bateri trzeba podać +5V - ja pobrałem je z portu USB laptopa którym programowałem.

Sciągnij jakąś starszą wersję softu do programowania ze strony Xilinxa. Np. ISE 7.1i Standalone programming Tools to "tylko" 345MB. Obecne wersje ważą już parę GB.

Spróbuj zaprogramować układ.

Oczywiście pod warunkiem, że masz komputer z portem LPT :) Jak nie masz to możesz podesłać płytkę do mnie - naprawię.
[#21] Re: IDE68k - glut

@zyga64, post #20

Niedziałającego układu chyba nie godzi się sprzedawać za 35 eur z dopiskiem "i've never been able to make it works so, if you check and it will not work, return is possible of course."

http://www.amibay.com/showthread.php?t=40201

Trzeba było wkleić zdjęcie z glutem również na tamtym forum.

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2013 09:34:08 przez zyga64
[#22] Re: IDE68k - glut

@zyga64, post #21

Zyga, porzuć wszelką nadzieję...
[#23] Re: IDE68k - glut

@zyga64, post #21

@zyga64

Po pierwsze (chyba już o tym pisałem) - osoba, od której kupiłem kontroler to użytkownik Amibay, z którym wieloktronie robiłem biznes i jeśli mi pisze, że u niego działało, to nie mam powodu mu nie ufać. Blob, o którym mowa, wg. jego wyjaśnień mógł pojawić się przy okazji demontażu płytki z jego Amigi. Po prostu go nie zauważył.

Przed podłączeniem kontrolera gluta usunąłem a ścieżki oczyściłem. Nie mam pewności czy dalej nie ma zwarcia ALE nowa płytka kosztuje prawie 50 Euro i nie widzę powodu by pozbywać się potencjalnie sprawnego urządzenia za bezcen. Jeśli nie będzie działać, sprzedawca nic nie traci. Odeśle i dostanie swoje pieniądze spowrotem. Jeśli uważasz, że jest tu możliwy jakiś bardziej sprawiedliwy układ, to słucham.

Wierz mi ale jest niewielu takich uczciwych sprzedawców jak ja. Zawsze staram się sprawdzić sprzęt a jeśli nie jestem w stanie tego zrobić, dokładnie go opisuje i ewentualnie zwracam pieniądze, jeśli kupujący nie jest zadowolony OK

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2013 11:52:02 przez _arti
[#24] Re: IDE68k - glut

@zyga64, post #21

dokładnie go opisuje

Szkoda, że nie wspomniałeś o glucie

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2013 11:53:54 przez strim
[#25] Re: IDE68k - glut

@_arti, post #23

Pytanie nooba: a takie zwarcia jak w tym przypadku mogą trwale uszkodzić jakiś układ? W jakich układach to grozi katastrofą, a w jakich jest "bezpieczne". Poproszę o parę zdań na ten temat, trochę ostatnio się zaprzyjaźniłem z lutownicą i zbieram wszelkie pożyteczne informacje
[#26] Re: IDE68k - glut

@_arti, post #23

Wierz mi ale jest niewielu takich uczciwych sprzedawców jak ja.

Jest! Patrz jacy uczciwi! Mhm... Znam uczciwszych.
[#27] Re: IDE68k - glut

@mccnex, post #25

Z lutowaniem transformatorówką czegoś innego niż kabelki audio jest taki problem, że grot koroduje, nie trzyma temperatury (de facto - ta się zwiększa im dłużej trzymasz) oraz powoduje przepięcia, które mogą sporo namieszać. Kup sobie na Allegro jakąś mini-stacje. Właściwie na początek każda do 300PLN będzie OK. Fajnie jakby miała regulację i stabilizator temperatury. Do tego groty nie spiczaste tylko nożowe o większej powierzchni grzejnej niż ten gówniany szpikulec, który zreguły jest w zestawie.
[#28] Re: IDE68k - glut

@km-l, post #26

Kupowałeś coś ode mnie? Był jakis problem?
[#29] Re: IDE68k - glut

@_arti, post #28

Nie kupowałem i nie kupię. Uczciwie byłoby gdybyś napisał prawdę w ogłoszeniu, a nie półprawdę, prawdę niedomówioną czy jakąkolwiek inną. Lub gdybyś nie pisał o uczciwości w ogóle. A swoją drogą to do tej pory myślałem, że jesteś... jednym z niewielu uczciwych.
[#30] Re: IDE68k - glut

@mccnex, post #25

Ja spaliłem 2 karty CF bo dałem im chyba 12V zamiast 5V :D A wspominam o tym dlatego, że siedziały w adapterze CF-IDE, który z kolei był podłączony do kontrolera IDE od Zygi na 68000 w A500... I zgadnij co, nic poza kartami się nie spaliło. Więcej szczęścia niż rozumu. Nie chciałbym tego powtórzyć. W sumie o tyle łatwo było rozpoznać że coś jest nie tak, bo karty CF zaczęły syczeć z rosnącą częstotliwością. ;D

Arti zapewne nie napisał o glucie bo go już nie ma ;p gdyby wrzucił tamtą fotę to nikt by nie kupił. A daje możliwość zwrotu. Wstrzymajcie widły i topory, nie podpalajcie od razu stosu. ;P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem