[#31] Re: IDE68k - glut

@km-l, post #29

A jakie znaczenie miałoby informowanie o kawałku cyny, która widać, że przypadkowo spadła na płytkę i z łatwością została usnięta, jeśli i tak oferuję możliwość zwrotu? Po prostu o tym zapomniałem.
[#32] Re: IDE68k - glut

@mccnex, post #25

1. Najpierw to:
Lutowanie_jest_proste
2. Następnie to:
Transformatorówka jest dobra do lutowania układów lampowych i pasywnej energoelektroniki, a nie przyrządów opartych na Ge, Si, GaAs itp. Jakakolwiek lutownica oporowa z uziemionym grotem będzie ok. Odsysacz cyny też się przyda.
3. Kolejnym krokiem będzie:
Idź na lokalny złom i zdobądź kilka płyt z elektroniką (zupełnie nieistotne z czego). Usiądź wygodnie i zacznij demontować z nich elementy - najpierw rezystory i kondensatory a jak nabierzesz wprawy to zabierz się za elementy "wielonożne". Przyjrzyj się dokładnie zjawisku "odpalenia scieżki". Póki co nie dotykaj montażu powierzchniowego (SMT) - to oddzielna branża wymagająca (przynajmniej) hotaira i praktyki z montażem przewlekanym wraz z intuicyjną znajomością właściwości stopów lutowniczych (spokojnie, jak połkniesz bakcyl to przyjdzie czas na SMT ).
4. Co może się stać w wyniku zwarcia:
Wszystko.
Odpowiedź tkwi w znajomości układu, rozkładzie napięć na wyprowadzeniach zwartych elementów itp. Wszelkie przyrządy elektroniczne posiadają specyfikacje, które jasno precyzują co dany element zniesie a czego nie znosi. Jeżeli nadużyłeś któregokolwiek z parametrów to albo wiesz co robisz albo liczysz na szczęście. W tym drugim przypadku lepiej puść totka - przynajmniej wygrasz.

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2013 11:57:02 przez _luk
[#33] Re: IDE68k - glut

@_luk, post #32

Jakakolwiek lutownica oporowa z uziemionym grotem będzie ok.

Co masz na myśli, to jest jakaś specjalna lutownica? Jak ją uziemić? Ja mam lutownice Parkside , wiem dziadostwo, ale na lepszą mnie na razie nie stać. I tą właśnie lutownicą zrobiłem spięcie na płycie głównej i uszkodziłem procesor i Agnusa. Pytam bo nigdy wcześniej się z tym nie spotkałem.
[#34] Re: IDE68k - glut

@glichtanski, post #33

W miarę nowoczesnych oporówkach masz trafo na 24V (około) i element grzejny. Z grzałki przechodzi ciepło na wymienne groty - jednocześnie grot jak i kolba mają neutralny potencjał, czyli o ile masz np. matę ESD na której leży lutownica i opaskę ESD to nie ma możliwości by na układy dostało się jakiekolwiek napięcie - oczywiście mowa o lutowaniu płytek odłączonych od napięcia. Lutowanie pod napięciem zawsze może doprowadzić do uszkodzeń. Akcesoria ESD można sobie w amatorce odpuścić o ile się przynajmniej zastosuje do kilku prostych zasad zabawy z elektroniką :)
[#35] Re: IDE68k - glut

@abcdef, post #34

Za bardzo naukowo. Łopatologicznie albo rysunkami proszę
[#36] Re: IDE68k - glut

@glichtanski, post #35

Łopatologicznie:
Czytałeś komiks ?

Ciąg dalszy:
Swojej lutownicy używaj zgodnie z jej przeznaczeniem - nie dłub tym przy urządzeniach w wersji SMT (obudowa PLCC układu Agnus też się wlicza). Jeżeli już chcesz to robić - dobrze się zastanów i poćwicz wcześniej na zwłokach. Jest to możliwe, ale wymaga wprawy. Jeśli myślisz, że z kopa Ci się uda, puść totka (j.w.).
Temat uziemienia ESD to rzeka, moja odpowiedź byłaby wodnista ... dlatego lepiej skorzystaj z popularnej wyszukiwarki:
ESD protection
i sam zadecyduj jak zabezpieczyć swoje stanowisko pracy (uziemić grot) w zależności od możliwości Twojego warsztatu.
Nie zniechęcaj się, ale też nie rzucaj z motyką na słońce ... zdobywanie narzędzi (w tym do poprawnego montażu/demontażu połączeń lutowanych) warsztatu elektronika to bardzo długi i mozolny proces. Owszem zdarzają się ludzie umiejący przy pomocy scyzoryka poprawnie wykonać operację siatkówki oka, ale to naprawdę znikomy procent populacji. Ich istnienie generalnie potwierdza tezę, że aby coś wykonać trzeba mieć odpowiednie narzędzia.

Napisz jeszcze czy Twoja płyta po wymianie Angusa i procesorka (tych uwalonych) działa.

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2013 14:55:39 przez _luk
[#37] Re: IDE68k - glut

@glichtanski, post #33

tą właśnie lutownicą zrobiłem spięcie na płycie głównej i uszkodziłem procesor i Agnusa.

Tzn. lutowałeś przy włączonej Amidze ?
[#38] Re: IDE68k - glut

@_luk, post #36

Na razie nie mam Agnusa ani procesora. Procesory kupiłem na Ebay'u ale 68010, a Agnusa jeszcze nie kupowałem. Jak dotrą procesory, to wtedy będę wiedział czy kolejny Agnus też jest do wymiany( Bo ten już był wymieniany wcześniej).
[#39] Re: IDE68k - glut

@zyga64, post #37

Nie no. Amiga była wyłączona, nawet wszystkie wtyczki poodłączałem. Po prostu po przyłożeniu grota(u) lutownicy do zworki JP2 przeskoczyła iskra, a właściwie to kilka razy przeskoczyła. Po zakończeniu lutowania komputer nie odezwał się. Czarny ekran, kilka mrugnięć diody power, reset i znów kilka mrugnięć i tak w kółko.
[#40] Re: IDE68k - glut

@_arti, post #27

300 zl na poczatek, no bez przesady. za 50 zl kupilem "stacje" która tak naprawde jest zwykla kolba z regulacja mocy, podstawka i miejscem na gabke, jest mozliwosc uziemienia. od jakiegos czasu bez problemu lutuje plytki domowej roboty i nie ma zadnego problemu. do tego cyna z olowiem i wszystkie luty pieknie blyszcza :)
[#41] Re: IDE68k - glut

@glichtanski, post #39

do usunięcia

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2013 08:30:16 przez zyga64
[#42] Re: IDE68k - glut

@glichtanski, post #39

po przyłożeniu grota(u) lutownicy do zworki JP2 przeskoczyła iskra

Używałeś lutownicy transformatorowej ?

Jaka płyta główna ? Mam kilka procesorów luzem i 2 Agnusy 8372A.
[#43] Re: IDE68k - glut

@glichtanski, post #39

Skoro kilka razy przeskakuje iskra ... to albo lutownica wymaga uziemienia grota, albo się do takich prac nie nadaje. Jeżeli będziesz brał się za uziemianie (na przykład tymczasowo - kabelkiem z krokodylkiem do grota i drugim jego końcem do rury centralnego ogrzewania w miejscu bez farby) to po podłączeniu sprawdź próbnikiem napięcia z neonówką czy na wspomnianej instalacji CO nie ma potencjału. Jeżeli jest, lutownica ma przebicie do grota i nie nadaje się do takich napraw.
[#44] Re: IDE68k - glut

@_luk, post #43

Ten komiks co wstawiłeś jest kapitalny. Dla takiego nooba jak ja to wręcz idealny wstępniak do zabawy w lutowanie. Dzięki :)
[#45] Re: IDE68k - glut

@zyga64, post #42

Mam rev. 6 i 8a1, ale 6 jest w lepszym stanie, więc mógłbym odkupić Agnusa i procesor. A po wyjęciu procesora i Agnusa iskrzenia nie ma.
[#46] Re: IDE68k - glut

@glichtanski, post #45

Ufff ... nie ma prawa iskrzyć - nigdy. Nieważne czy z układem czy bez. W elektronice iskrzenie (wszędzie poza urządzeniem do tego przeznaczonym) to kłopoty, poważne kłopoty.
[#47] Re: IDE68k - glut

@glichtanski, post #45

Moze grot w tej lutownicy jest zużyty/przepalony lub pęknięty i dlatego iskrzy ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem