kategoria: A4000
[#1] A4000 i Fast Ram
Amigowcy

w mojej A4000 nastąpił mały problem,nagle bez powodu nie widać fastu na płycie.
Ami chodzi bez uwag bo mam 128 w turbo.
2 MB chipu tez są.

ostatnio jak to zauważyłem wyjąłem płytę aby ja luknąc i po złożeniu przez chwilke było ok,teraz ponownie go nie widzi.

Co odpowiada za "widzenie" tej pamięci jaki układ ?

nie jest to jakis problem ale mam obawy czy nie zepsuje się zaraz coś innego albo wogóle zdechnie.

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2013 16:58:29 przez damianx
[#2] Re: A4000 i Fast Ram

@damianx, post #1

Ramsey (U890) generuje najwięcej sygnałów do obsługi FAST na A4000. Ale równie dobrze może być to niekontaktująca podstawka SIMM albo przerwana/słabo kontaktująca ścieżka w okolicy baterii.
[#3] Re: A4000 i Fast Ram

@stachu100, post #2

Ja bym stawiał na to ostatnie...
[#4] Re: A4000 i Fast Ram

@stachu100, post #2

A nie wylała Ci się bateria? Co się stanie jak np. zje U703?
Ja mam taki problem, że moja płyta traci synchronizację po chwili na karcie a3630 (w połowie dema wszystko zwalnia i dźwięk się haczy). A na A3640 żółty ekran od razu. Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Kondensatory są wymienione, połączenia na nich są sprawdzone, zasilacz też, buster też. Sorry za porwanie wątku.

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2013 23:35:46 przez flops
[#5] Re: A4000 i Fast Ram

@damianx, post #1

Bramki logiczne LS245 w okolicy złącz SIMM - padnięcie jednej może powodować brak Fastu.
[#6] Re: A4000 i Fast Ram

@altcomputing, post #5

Bateria jest już dawno zmieniona a stara nie zrobiła spustoszenia.
Zegar działa.
ja stawiałem na u891 bo on jest bezposrednio podpięty pod podstawki simm.
a jak wytłumaczyć że raz fast jest widoczny a raz nie ?

i czy słynna podstawka pod bustera może takie cos powodować czy on nie ma nic współnego z pamięciami ?

kurcze może gdzies jakiś zimny lut .....lub coś podobnego.

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2013 09:22:40 przez damianx
[#7] Re: A4000 i Fast Ram

@altcomputing, post #5

czyli co sprawdzić układy:

u807 , u808 ,u892 ,u893 i u894 ?

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2013 09:21:25 przez damianx
[#8] Re: A4000 i Fast Ram

@damianx, post #6

Wielkiego doświadczenia w naprawie płyt A4000 nie mam, ale niekontaktująca podstawka Bustera nie powinna mieć w wpływu na FAST.
I jeżeli stawiasz na U891 to równie dobrze mogą być to układy U892, U983, U894. Pełnią identyczną funkcję co U981 tylko dla pozostałych 24 bitów danych. Też są podłączone do linii danych pamięci FAST na płycie A4000.
[#9] Re: A4000 i Fast Ram

@damianx, post #7

Tak z ciekawości: jak zamierzasz je sprawdzić?
[#10] Re: A4000 i Fast Ram

@stachu100, post #9

w pierwszej kolejnosci miernikiem czy wogóle są podłączone do pinów w podstawkach.

tak wyeliminowałem układ u891 i wszystkie nóżki mają fizyczny kontakt z podstawkami simm

nie sprawdzałem tych innych bo założyłem że są daleko od baterii i raczej są sprawne ale dziś jak mi się zachce to pomierzę.

jak okaże się że mają kontak z podstawkami to będe myślał dalej co zrobić.

takie układ chyba zwykłym miernikem da radę sprawdzić to tylko tranzystrowe przełączniki.

mając jego schemat budowy nie będzie trudno sprawdzić czy bramka dział czy nie,a może się mylę.

a może potrzeba jakiś analizator stanów czy coś podobnego.

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2013 13:49:43 przez damianx
[#11] Re: A4000 i Fast Ram

@damianx, post #10

znalazłem to na amibay

"Also if Amiga 4000 does not recognize any fast ram, usually one of four buffer ic 74F245 (U891-892-893-894) may defective. Most likely is U891 who is near in backup clock battery, and has corroded from battery leak."

czyli nasz kierunek jest dobry i moje stawienie na u981 jest chyba bardziej niż słuszne ale w moim przypadku korozji brak choc bateria wylała ale chyba go zdejmę i zobacze co się pod jego spodem dzieje.

mam wrażenie że jedno przejscie na druga stronę może szwankować zlokalizowane dokładnie koło tego układu , jest jakby powiedzieć optycznie dziwne jakby troszkę zjedzone.

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2013 14:14:09 przez damianx
[#12] Re: A4000 i Fast Ram

@damianx, post #11

Jak bateria wylała i chcesz usunąć ślady po elektrolicie to polecam sok z cytryny - neutralizuje zasady ;)
[#13] Re: A4000 i Fast Ram

@damianx, post #1

Tak czytam o różnych sprzętowych problemach z Amigami i się zastanawiam, kiedy one wszystkie całkiem padną
[#14] Re: A4000 i Fast Ram

@odo, post #13

Przewiduję że ostatni klasyk padnie za 234 lat 6 miesięcy 12 dni 5 godzin 12 minut i 3 sekundy licząc od teraz.
Będziesz teraz spać spokojniej?
[#15] Re: A4000 i Fast Ram

@odo, post #13

Nie padną wcale, będą na WinUAE, w projektach typu NatAmi, FPGArcade, powstaną inne sprzęty amigopochodne. Podejżewam że ktoś nawet zreanimuje A1200 w jednym chipie i znajdą się kupcy (ja)
[#16] Re: A4000 i Fast Ram

@Wojox, post #15

Zegar też okazało się że nie działa.
[#17] Re: A4000 i Fast Ram

@damianx, post #16

...więc jednak wylany elektrolit z baterii został źle oczyszczony i cały czas podżera ścieżki...
[#18] Re: A4000 i Fast Ram

@jarob, post #17

elektrolitu juz dawno nie ma.

po testach wyszło dodatkowo że nie dział joystick w górę.

czyli mamy brak Fastu ,zegara ,joy góra.

wszystko zlokalizowane koło nieszczęsnej baterii.
[#19] Re: A4000 i Fast Ram

@damianx, post #18

Tak się tylko Tobie wydaje, że elektrolitu nie ma. Pod scalakami i w przepustach pewnie pozostał i smacznie sobie podjadał ścieżki...

Miernik w dłoń i sprawdzaj ścieżki według schematu. Potem odlutuj '245 i '166 oraz '174 usuń spod nich elektrolit i napraw uszkodzone ścieżki, a wszystko wróci do normy.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2013 19:28:51 przez jarob
[#20] Re: A4000 i Fast Ram

@jarob, post #19

update:

Joy działa - przyczyna przerwa w dwóch scieżkach.
Zegar działa - przyczyna brak kontaktu u177 nózka 2 z u178 nózka 7.
Fast nie działa - przyczyna uszkodzony u891.

a przy okazji okazało się że c192 jest urwany - przyczyna scieżki odeszły od laminatu,
czy ten kondensator jest mocno istotny dla działania Amigi ,bo bez niego komputer działa ?

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2013 20:01:17 przez damianx
[#21] Re: A4000 i Fast Ram

@damianx, post #20

Mam pytanie.

Czy ryzykować że w trakcie zdejmowania f245 uszkodzę miejsce montażowe ,czy może nalutować nowy na niego ,czy nie ma to sensu i może nieść jakieś konsekwencje,np uszkodzenie nowego lub coś gorzej ?
[#22] Re: A4000 i Fast Ram

@damianx, post #21

Jeśli faktycznie jest on uszkodzony, to koniecznie musisz go usunąć.
Przy okazji wyczyścisz miejsce pod nim i sprawdzisz ścieżki.
[#23] Re: A4000 i Fast Ram

@jarob, post #22

Mały update.

w sobotę przelutowałem f245 koło baterii i mam już komplet ramu.

na szczęście pod spodem było czysto i bez śladów korozji.

czyli wszystkie usterki zostały usunięte.

ale pojawił się nowy problem ,którego wcześniej nie było.

czasami komputer odpala się zielonym ekranem ,a czasami chodzi godzinami bez problemu.

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2013 09:47:08 przez damianx
[#24] Re: A4000 i Fast Ram

@damianx, post #23

Zielony kolor podczas self-testu to uszkodzenie Chip ramu, ale to pewnie wiesz.
[#25] Re: A4000 i Fast Ram

@waldiamiga, post #24

Wiem,tylko w tym przypadku to znowu jakis brak kontaktu gdzieś,powoli mam dośc tej płyty.
[#26] Re: A4000 i Fast Ram

@damianx, post #25

Spoko, ja w A1200 z M-Tecem 1230 i FPU882 miałem za każdym uruchomieniem kompa żółty ekran. Po resecie było już OK. Przed wrzuceniem koprocesora miałem spokój.

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2013 17:39:03 przez waldiamiga
[#27] Re: A4000 i Fast Ram

@waldiamiga, post #26

Chyba już doszedłem w czym problem.......

Porobiłem testy ,czyli naciskałem układy ,płytę w różnych miejscach i okazało się że to ta sławna podstawka pod busterem.

Kiedy odpalę kompa normalnie to mam ciemno szary(zazwyczaj) ekran bądź ewentualnie jasnoszary i komp nie botuje dalej, nawet stacja nie klika podczas włączania,ale reaguje na reset z klawiatury.

Kiedy docisnę bustera to mam std ekran kicka 3.1

W sobotę pozbywam się podstawki i mam nadzieję że to będzie koniec niespodzianek.
[#28] Re: A4000 i Fast Ram

@damianx, post #1

Podłączam się do tego tematu gdyż mam dziwny problem tzn. A4kd CSPPC ze 128MB, 2Chip, 16MB na płycie głównej i losowo dzieją się takie rzeczy jak, zamrożenie systemu, zółte i czerwone guru, czasem podczas ładowania systemu czerwone guru itd. w momęcie kopiowania jakiegokolwiek pliku do RAMdysku momentalnie czerwone guru i reset. Jeżeli wyjmę 16MB z płyty głownej i zostawię tylko fast na CSPPC to nic takiego się nie dzieje. Żeby rozwiać domysłów przetestowałem to na 3 płytach A4kD, 2 CSPPC i ze trzy reklamówki pamięci simm. Jeżeli włożę kartę A3640 i pamięć fast 16MB to jest wszystko OK.
I tutaj pytanie czy to jest normalne że używając CSPPC trzeba wyjąć FAST z płyty głównej ? Czy idzie to jakoś obejść ?
[#29] Re: A4000 i Fast Ram

@superbonio, post #28

Miałem problemy ze stabilnością OS 4.1 na A4000, po wyjęciu Fastu z płyty jak ręką odjoł.
Ostatnio tak z ciekawości postanowiłem z powrotem obsadzić fast ram na płycie, w nadzieji że jednak będzie ok, niestety...
Wniosek ? wywal pamięć fast z płyty i o niej zapomnij. OK
[#30] Re: A4000 i Fast Ram

@superbonio, post #28

Mam i używam FAST na A4000 (plus jeszcze ZorRam 256MB). Specjalnie kopiowałem po kilkaset MB do Ram Dysku i wszystko było ok. Nie pamiętam tylko czy po FAST na CSPPC jest FAST na A4000 czy FAST z kart ZORRO...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem