kategoria: A4000
[#31] Re: A4000 i Fast Ram

@stachu100, post #30

Zwykle priorytety wyglądają tak:

Fast na CSPPC > Fast na płycie > Fast na Zorro > Chip

Też robiłem testy w konfiguracji CSPPC + ZorRAM + fast na płycie i nie odnotowałem żadnych problemów ze stabilnością.

Wg. mnie to nie jest normalne, jak fast na płycie przestaje działać po instalacji CSPPC. To jest objaw jakiegoś innego problemu.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2013 00:18:25 przez strim
[#32] Re: A4000 i Fast Ram

@strim, post #31

Problem rozwiązany. Problemem są simmy 4MB, po prostu muszą być to simy o odpowiednich oznaczeniach na kostkach, wszelkie inne 4MB nie zadziałają. Mam nawet kilkanaście 4MB (1x32) i też z nimi jest problem. Przy innych pamięciach zmiana zworką nie pomaga.
[#33] Re: A4000 i Fast Ram

@superbonio, post #32

Zamiast SIMM-ów 4MB można z powodzeniem stosować SIMM-y 8MB. Zasada obsadzania jest następująca:
1) CHIP 2MB
2) puste gniazdo
3) 8MB
4) puste gniazdo
5) 8MB
[#34] Re: A4000 i Fast Ram

@stachu100, post #33

Ja jak zmieniłem zworki z 2MB i VBB na 8MB, to mogłem więcej kostek do chip załadować z powodzeniem. Tak to tylko oryginalna działała i jedna pamięć dwu stronna 4MB z dużą ilością kości, po zmianie zworek, 8MB, 16MB simm działały.
Oczywiście pamięć chip w systemie była cały czas widoczna jako 2MB, żeby komuś nie przyszło do głowy że można mieć więcej

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2013 22:53:00 przez flops

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2013 22:53:16 przez flops
[#35] Re: A4000 i Fast Ram

@flops, post #34

wracając do tematu....

podstawka pod bustera usunięta,

cząść nóżek poprostu bez ingerencji temperatury odeszła od miejsc lutowniczych.albo spoiwo sie utleniło albo cholera wie.....

buster przylutowany do płyty I Amiga lata jak nowa. OK

reasumując,wszystkie usterki naprawione !!!!!kolejny relikt przeszłosći wrócił do życia.

ciekawe na jak długo.?

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2013 14:10:37 przez damianx
[#36] Re: A4000 i Fast Ram

@superbonio, post #32

Niestety to nie problem pamięci sim, tylko mojej gapkowatości :)
Problemem było złe ustawienie zworek J100 i J104, miałem ustawione na INT, a powinno być EXT.
Teraz działają wszystkie pamięci 4MB które posiadam nawet te 50ns.
Jeżeli ktoś potrzebuje prawie nówki pamięci SIMM 4MB 72pin 60ns jednostronne (8szt. kostek) do FAST w A4000 to odsyłam do działu giełda.

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2013 13:40:56 przez superbonio
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem