[#1] Dysk do A500
Witam ! Mam A500 i słyszałem że można do Niej podłączyć dysk twardy od PC.
Czy mógłby mi Ktoś wytłumaczyć jak to zrobić ?? Jak by co to zajmuje się elektroniką tak więc z podłączeniem nie będe mial wiekszych problemów.Potrzebuje tylko takiej małej "podpowiedzi". Za wszelkie udzielone rady z góry dziękuję. :P

[#2] Re: Dysk do A500

@Gość, post #1

[#3] Re: Dysk do A500

@rjack, post #2

Dzięki :P
[#4] Re: Dysk do A500

@Gość, post #1

kilka schematów znajdziesz w aminecie (www.aminet.net) w dziale hard/hack. od najprostszych, gdzie z dysku nie da się zabootować, po całkiem złożony projekt rozszerzenia ram o 8 MB, Kickstart3.0 i kontroler IDE w jednym.
[#5] Re: Dysk do A500

@wali7, post #4

Super!! Dzięki :o
[#6] Re: Dysk do A500

@Gość, post #5

No tak ale po angielsku to sie raczej nie skapne
[#7] Re: Dysk do A500

@Gość, post #6

Może moglbys dac konkretnego linka z schematem ??

[#8] Re: Dysk do A500

@Gość, post #7

Aha i jeszcze mam jedno pytanie. Mam workbencha 1.3 i jak go laduje to mi wyskakuje blad error workbench 1.3 Volume i daje retry pare razy i nic potem cancel pare razy i nic potem pisze ze sie nieda go zaladowac co mam zrobic ??? Jak by cos to mam 2 kopie workbencha
[#9] Re: Dysk do A500

@Gość, post #8

Może coś z dyskietką lub z napędem?
[#10] Re: Dysk do A500

@necro19, post #9

Raczej dyskietka ale jak ja naprawic.
[#11] Re: Dysk do A500

@Gość, post #10

FixDisk z Aminetu lub SuperDuper.
[#12] Re: Dysk do A500

@Gość, post #1

Kup Amige 1200 to nie jest duzy koszt, a problemow znacznie mniej niz z a500

[#13] Re: Dysk do A500

@Prince, post #12

Dobry pomysl. W dzisiejszych czasach, jeseli ktos chce zaczynac zabawe/nauke obslugi Amigi, to nalezy zaczac tylko od A1200. Ma ona wszystko co potrzeba na starcie. Odrazu mozna podlaczyc HD i CD-ROM oraz troche ramu. Dodatkowo nie trzeba kupowac modulatora itp. Sa takze dyskietki z kikstartem 1.3 (mam takie) ktore umozliwiaja odpalenie 95% gier z A500. Pozatym jest teraz WHDLoad, to chodzi wszystko. Koszt golej, uzywanej Amigi 1200 nie przekroczy 100 zl.
[#14] Re: Dysk do A500

@Andrzej Drozd, post #13

To nie rozwiazanie dla mnie. Mam A500 i chce podlaczyc HD albo chociaz cd-rom
[#15] Re: Dysk do A500

@Gość, post #14

Na Allegro bywaja czasami kontrolery IDE lub SCSI do A500.
Kup i po problemnie. Nie jestem tylko pewny czy te z IDE bćdą pracowały z CDromem.

Pozdrawiam
[#16] Re: Dysk do A500

@RadoslawF, post #15

Dzięki ! Poszukam na allegro
[#17] Re: Dysk do A500

@Gość, post #16

No a jak kupie juz taki kontroler to gdzie sie go podlacza do plyty glownej czy do serial portu ?
[#18] Re: Dysk do A500

@Gość, post #17

po lewej stronie obudowy A500 jest klapka, a pod nią złącze rozszerzeń (tam jest wyprowadzona komplentna szyna CPU) - tam podpinasz kontrolery IDE, SCI, CD-ROM, rozszerzenia Fast RAM i lepsze karty turbo do A500.
co do linków z Aminetu:
http://main.aminet.net/hard/hack/a500ide.lha (proste IDE bez możliwości bootowania z HDD, w archiwum soft do obsługi tego)
http://main.aminet.net/hard/hack/hddmem_exp_a50.lha (rozbudowany projekt autobootującego HDD, rozszerzenia pamięci i kickstart3.0 - w razie czego mam zaprogramowane i zapatchowane ROMy do tego projektu - zacząłem go robić, ale przeraziła mnie jego pracochłonność... uwaga dla purystów prawnych ;) - w prezencie dorzucę oryginalne romy 3.0 po spalonej a1200).
[#19] Re: Dysk do A500

@wali7, post #18

No ok ale jest problem ja juz mam rozserzona pamiec o 2mb i brak mi miejsca :S
[#20] Re: Dysk do A500

@Gość, post #19

Gość napisał(a):

> No ok ale jest problem ja juz mam rozserzona pamiec o 2mb i
> brak mi miejsca :S
AAA sorki nie zauwazylem tej klapki ale ze mnie gapa
[#21] Re: Dysk do A500

@Gość, post #20

Wczesniej mialem na mysli ta pod spodem. Tam mam rozserzona pamiec ram do 2 MB
[#22] Re: Dysk do A500

@Gość, post #21

jak do 2 MB to może być A500+ (może, ale nie musi, ponieważ niektóre firmy ominęły ograniczenia A500 i zaprojektowały do niej rozszerzenia "pod klapkę" 1.8 MB, czyli do 2.3 MB)
to co masz pod klapką, to w najlepszym wypadku ChipRAM - pamięc widziana przez układy graficzne i dzwiękowe Amigi, z tego też powodu spowalniana przez dostęp tych układów do niej. łatwo to sprawdzić wydając polecenie Avail - wyświetli ilość i rodzaj pamięci. jeśli wyjdzie że to FastRAM, to w tym wypadku będzie tzw. SlowRAM - czyli pamięć spowalniana przez DMA układów Amigi, za to nie widziana przez nie. Prawdziwy FastRAM da się podłączyć tylko przez to złącze po lewej stronie obudowy (taka pamięć jest kilkanaście procent szybsza od tej pod klapką i w srodku Amigi).
Aha, jeśli to A500+, to masz system 2.0, jeśli A500 to 1.3.
[#23] Re: Dysk do A500

@wali7, post #22

Ale to byla pamiec dokladana (kupowana) przez poprzedniego wlasciciela.
[#24] Re: Dysk do A500

@wali7, post #22

Ale to byla pamiec dokladana (kupowana) przez poprzedniego wlasciciela.Tak wiec niewiem zbytnio czy to A500 czy A500 plus. W każdym bac razie zalezy mi na podlaczeniu HD i CD-Romu.

[#25] Re: Dysk do A500

@Gość, post #24

Wiem ze to jest juz nudne ale dalej nie moge otworzyc tego pliku *.lha.
Sciagnolem tego lha.run rozpakowalem a tam jest jakis dokument podaje tresc : Usage: *.run [-] [-] [file] [destdir]

Available commands and options:

-e Extract without path -l List archive
-p Extract file to stdout -t Test archive integrity
-v Verbose listing -x Extract with path (default)
-a Ignore attributes -f Ignore filenotes
-i No progress indicator

file Names of files to extract. Wildcards *,? OK. Default is ALL files
destdir Directory to extract to, must end in / or :

This self-extract archive was created with LhASFX, part of the LhA package
For information about LhA, related programs and registration, send SAE
and four IRC's to the address below, and you will be sent the evaluation
version of the LhA package.
Stefan Boberg, Rydsvägen 242 A:25, S-58251 Linköping, SWEDEN (EUROPE)
Normalnie jakis shize.
[#26] Re: Dysk do A500

@Gość, post #25

wyświetliło instrukcję obsługi - bardzo uprzejmy program ;)
wystarczy zastosować się do tego co tam jest napisane....
[#27] Re: Dysk do A500

@wali7, post #26

Tylko ze niemam pojecia jak to uruchomic (program)
[#28] Re: Dysk do A500

@Gość, post #27

Okazalo sie ze to A50+ i niemam 2 mb pamieci tylko bylo dokladane 512kb czyli w sumie 1024kb. Rozkrecalem ami do czyszczenia i wtedy to zobaczylem :P
[#29] Re: Dysk do A500

@Gość, post #28

A500+*
[#30] Re: Dysk do A500

@Gość, post #28

wiele nowszych A500 było lutowanych na płycie od A500+.
jeśli chcesz mieć HDD, przenosić dane z PC, i mieć nowszy system, to wymieć A500 na A1200 (różnica w cenie symboliczna). dostaniesz wszystko co chciałeś, a prócz tego lepsze kości graf. (AGA), więcej pamięci (2 MB) i szybszy procesor (2-5 razy szybciej od A500). dodatkową zaletą jest duża dostępność rozszerzeń.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem