[#31] Re: Dysk do A500

@Gość, post #1

Ja polecam gotowe dyski twarde przeznaczone dla A500/A500+ np. A590. Sam dwa tygodnie temu kupiłem takie cacko na Allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76937002 (oto prawdziwe fotki mojego cacka http://195.150.240.2/~ladaklub/galeria.php?gallery=roctec&galpage=1 ). Mam w nim 400MB HD i 8MB Fastu - śmiga aż miło :D. Bez cudowania i kłopotu. Niestety takie "dyzie" kosztują swoje, ale dla Amigowca-fana-kolekcjonera to nie wygórowane kwoty :). Cały czas jest dostępny jeszcze (i to w bardzo dobrym stanie wizualnym) A590 na aukcji Świstaka http://www.swistak.pl/aukcje/1150510.html . Jeśli jesteś zainteresowany to polecam.

Pozdrawiam

[#32] Re: Dysk do A500

@Azzorek, post #31

No wielka kwota to nie jest ale za ta kase juz lepiej zeczywiscie kupic tą A1200 :D
[#33] Re: Dysk do A500

@Gość, post #32

He he - to prawda. Wiesz ja jestem maniakiem Amigowym, a że A1200 mam już prawie rozbudowaną tak jak chciałem, więc rozbudowałem sobie jeszcze moją A500+ ;).

Pozdrowionka :D

[#34] Re: Dysk do A500

@Azzorek, post #33

Nio. Ale najbardziej mi zalezy na HD no ewentualnie CDROM ale to tez nie jest najlepsze rozwiazanie przy 1mb RAM. Przy wiekszej ilosci bym na pc nagral gry wlozyl plyte do ami skopiowal se gierke na RAM i potem tylko bym wsadzal dyskietki.
[#35] Re: Dysk do A500

@Gość, post #34

Ale po co kopiować z CD do RAM: i z RAM: na dyskietkę, skoro można wprost z CD na dyskietkę....
1 MB RAM spokojnie wystarczy do obsługi HDD i CD (w najgorszym wypadku można zmniejszyć ilość buforów dla napędów - ale nie powinno być to konieczne). W przypadku A500(+) lepiej się zaopatrzyć w kontroler SCSI, bowiem nie wszystkie kontrolery IDE obsłużą CD ATAPI (np. popularne kontrolery Elsatu), a z SCSI nie powinno być żadnych problemów. Jednak najtańszym i najprostszym rozwiązaniem podpięcia HDD i CD jest A1200. (dla przykładu na Świstaku jest aukcja kontrolera SCSI do A500 z 2 MB RAM i 105 MB HDD, cena wywoławcza 250 zł (!) - za tę cenę kupisz A1200, jakieś turbo z 68040, HDD, CD i sporo RAMu)
[#36] Re: Dysk do A500

@wali7, post #35

Oj Wali7 chyba się zagalopowałeś :D? Za 250 zł chłopak na pewno nie kupi tego co napisałeś. Może samo turbo 68040 z 32MB ram to tak, ale gdzie reszta? Zresztą "goła" A1200 w świetnym stanie nie rzadko dochodzi do 200zł i wyżej na aukcjach internetowych. Wiem co mówię, bo wszystko co mam amigowego kupiłem przez internet (Allegro, Świstak, eBay).

Pozdrawiam

[#37] Re: Dysk do A500

@Azzorek, post #36

hmm, rzeczywiście, widzę że ostatnio "wartość kolekcjonerska" A1200 wzrosła - ale na Allegro znalazłem jedną w cenie poniżej 100 zł, zresztą można kupić samą płytę główną taniej (sam mam na zbyciu - jakby się znalazł chętny), włożyć to w jakiegoś starego ToweraAT, za darmo dostać dysk 200-400 MB (wystarczy w zupełności) i CD 4-8x (jeszcze można znaleźć sprawne egzemplarze, ich żywotność jest sporo wyższa od dzisiejszych cedeków). A co do Turbo, to można znaleźć jakiegoś używanego Apolla całkiem niedrogo, a jeśli nawet nie, to jakiś Mtec030 czy chociażby rozszerzenie Fastu do 4-8 MB (na Allegro jest za jakieś 30 zł). Zawsze to wyjdzie taniej i lepiej od rozbudowy A500...
[#38] Re: Dysk do A500

@wali7, post #37

No to chyba zbieram kase na 1200 :P Chociaz miec A500 z HD "wielka frajda"
[#39] Re: Dysk do A500

@Gość, post #38

Ale jest jeszcze jeden sposob. Zrobie sobie kabelek null-modem (amiga<>pc) i bede wysylal adfy na ami i nagrywal na dyskietki.I po klopocie :P
[#40] Re: Dysk do A500

@Gość, post #39

Możesz tak robić. Ale warto mieć przynajmniej 2 MB RAM w A500 aby w miarę szybko to wszystko robić. Jako niezbędny sprzęt i oprogramowanie polecam aukcję tego pana http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80234934 . Ja rok temu też od niego kupiłem ten zestawik i sprawdza się w 100%. Polecam. W razie problemów z obsługą tego wszystkiego mailuj lub na gg: 2478715.

Pozdrawiam

[#41] Re: Dysk do A500

@Azzorek, post #40

Spoko ! Kabel sobie zrobie sam :P A zresztą nie mam kickstaru 2.0
[#42] Re: Dysk do A500

@Gość, post #41

A czy jest moze tez mozliwosc nagrana adfa na pc pod Winue tak zeby czytala ja ami ??
[#43] Re: Dysk do A500

@Gość, post #42

nie ma takiej możliwości. istnieje co prawda specjalna karta do PC (Catweasel) umożliwiająca podpięcie stacji i odczyt/nagrywanie z poziomu win. jednak karta jest dosyć trudno dostępna (można kupić wysyłkowo przez internet) i droga.
[#44] Re: Dysk do A500

@wali7, post #43

To w takim razie kabelek to mniejsza inwestycja.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem