[#52]
Re: Zamówienia na GBA1000
@sand,
post #51
Na pewno nie wyjdzie tanio. Ale i tak jest zupełnie przyzwoicie. Plus jest taki, że części można kupić na raty, sporo lutowania, więc to dla normalnie pracującego, dzieciatego człowieka zabawa na miesiące.
Drugim plusem jest możliwość wykorzystania większości specjalizowanych części od A500. Jedyny minus to ten Amber. Może uda się gdzieś znaleźć źródło serwisowych części, może uda się dorwać ten Commodorowski scandoubler celem demontażu Ambera (bo na takie świętokradztwo jak demolowanie A3000 bym się poważył, chyba że jakimś cudem trafiłby się jakiś zniszczony złom). Ew. powinno udać się ominąć podłączenie Ambera - trzeba by też popatrzeć w schemat A3000 - jak na razie wydaje mi się, że Amber podpięty jest do Denise cyfrowym RGB (czyli tak jak układ Video Hybrid - to jest chyba DAC), chyba generuje własne sygnały synchronizacji - muszę sobie to rozrysować na dużym papierze, tak od razu nie widzę - jestem tylko biologiem, nie elektronikiem :)
Tak na marginesie, trzeba też kupić 68030, bo przecież nikt nie wylutuje ze sprawnego Blizzarda. Na ebay wersje 50 MHz chodzą po około 45$ , transport z Chin - ostatnio mam mieszane uczucia co do kupowania w Chinach (czekałem na przesyłkę prawie 3 miesiące zanim przyszła), więc zdecydowałem się na kupno przez Allegro
http://allegro.pl/motorola-mc68030-50mhz-i2971463496.html . Sprzedający to tom256, zbieżność z nickiem założyciela tego wątku chyba nieprzypadkowa :) . Ale cena 145 zł jest b. dobra (taka jak na ebay), a chyba ryzyko znacznie mniejsze. Zdecydowałem się na zakup, bo ludzie na amibay zastanawiali się skąd wziąć 68030, więc postanowiłem działać od razu :)