[#31] Re: Amiga FPGA

@Wojox, post #27

Natomiast Natami ma na stałe swój FPGA zaprogramowany i nikt nic nie kombinuje.

nie na stale, tylko od wl. do wyl. z pradu :)

FPGA także przypomina procesory od NVidii do wieloróznorakiego zastosowania, choć nie o takiej mocy.

pojecie "mocy", cokolwiek to znaczy, nie jest wlasciwa skala porownawcza dla fpga, bo nawet prosty tani uklad fpga moze okazac sie w wielu operacjach wydajniejszy... fpga to poligon dla projektantow, takze tego nie mozna tak zwyczajnie przeniesc, zalezy to od operacji i mozliwosci fpga... mozna probowac teoretycznie porownac wydajnosc obliczeniowa ukladu fpga do jakiegos cpu czy gpu, ale to i tak nie oddaje istoty fpga :)

to potraktuj jako ciekawostke:
http://www.xilinx.com/support/documentation/white_papers/wp375_HPC_Using_FPGAs.pdf
[#32] Re: Amiga FPGA

@gorzyga, post #30

Ale mi nie chodzi o to, że technologia FPGA jest zła - jest super i to jest przyszłość.

jest super, tylko jak juz np: N050/SAGA w Natami bylaby ukonczona/perfect to przeniesienie do ASIC daloby ogromne korzysci np: zmniejszenie poboru energi, znaczne zwiekszenie wydajnosci tj. zegar x4 nawet przy prostym copytoasic..., mniejsza cene ukladu..., tylko to kosztuje, chyba cos ok. miliona petrodolcow ;)

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2013 17:50:31 przez gx
[#33] Re: Amiga FPGA

@gx, post #32

Sys Info na MIST :

Jest podana cena , dostawa na koniec czerwca:
link
[#34] Re: Amiga FPGA

@slay, post #22

ale ja czekam wciąż na cokolwiek sensownego w tej technologii dającego szybkość 060'ki

Niedługo środowisku stuknie 20 rok CZEKANIA.
Swoją drogą szybkości 060 zażywam od lat 17, więc trudno mi oczekiwać z utęsknieniem re-implementacji tego. Ale czekajcie dalej. Na Jezusa w końcu też się przecież doczekano.

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2013 14:27:17 przez Daclaw
[#35] Re: Amiga FPGA

@twardy, post #33

Lotharek wymiata! Teraz będę miał zgryz - Mist czy FPGArcade..
[#36] Re: Amiga FPGA

@pampers, post #35

Jakby jeszcze było AGA .... gdzies wyczytałem, że na obecnym etapie FPGA jest wykorzystane w 60 %.

Interesuje mnie też część atarowska - na razie jest to ST 8Mhz, ale w przyszłości powinno być STe z dopaleniem....

Co do Lotharka i jego produktów to mogę się wypowiadać w samych superlatywach - mam Divide2k11 i KempAY - porządnie wykonany i niezawodny sprzęt.
[#37] Re: Amiga FPGA

@pampers, post #35

Lotharek wymiata! Teraz będę miał zgryz - Mist czy FPGArcade..

Mam ten sam dylemat :D
[#38] Re: Amiga FPGA

@twardy, post #36

Divide też posiadam od Lotharka, to człowiek instytucja i każdemu będę polecał jego produkty. Jednak chyba poczekam jeszcze na FPGArcade ze względu na możliwość wrzucenia daughterboard w przyszłości.
[#39] Re: Amiga FPGA

@pampers, post #38

Ponieważ jestem językowcem, muszę wtrącić swoje trzy grosze. Słowo "MIST" oznacza po niemiecku nawóz i to ten, ehem, organiczny. Nie wiem, jak Niemcy na to zareagują, więc na wszelki wypadek piszę. :)
[#40] Re: Amiga FPGA

@OSH, post #39

Lotharek to wymiata ale kasę z portfela takim naiwniakom co myślą że on nie wiadomo co wymyślił, a prawda jest taka że on nic nie wymyslił tylko ma spółkę i odpala autorowi gażę a przy okazji sam sporo z tego ma.

On to tylko produkuje.
[#41] Re: Amiga FPGA

@11111olo, post #40

tak, oprocz tego ze wymiatam kase z portfela, to jeszce wspieram w razie problemow ze sprzetem, wymyslam nowe zabawki i angażuje w to ludzi, którzy potrafia wiecej ode mnie, pracuje sobie po 20 godzin na dobe, place podatki i jestem wogole kawalem sukinkota

ps. jakbys panie poczytal moja www, to bys widzial co jest moje lub przeze mnie wymyslone i oplacone ( tak, wymyslam urzadzonko i zlecam soft/hardware, później produkcje ), co jest obce na zasadzie wdrozenia, produkcji, sprzedazy,supportu itp. no ale najlatwiej malomieszczanskim zwyczajem "doje..c" blizniemu, bo po co wspierac skoro mozna sie popisac "elokwencja i wymyślnym awatarem na poziomie".

przez taka postawe mamy w kraju jak mamy, malkontenci narzekaja i gowno robia.

a tu trzeba Panie przysiac, poswiecic swoj wolny czas i wziac za wszytsko odpowiedzialnosc..

a na poczatek isc do banku po pozyczke zeby wszytsko rozruszac i zaryzykowac, zeby pozniej moc na kazdym party np. zafundowac nagrody za wklad w scene ATARI.

Jaki jest Twoj wklad ??

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2013 22:06:41 przez lotharek

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2013 22:09:53 przez lotharek
[#42] Re: Amiga FPGA

@lotharek, post #41

Nie kumam malkontentów. Nie chcesz nie kupuj. To czy sprzęt jest zaprojektowany przez samego Lotharka, czy też nie jest drugorzędne. Facet odwala kawał świetnej roboty dla polskiej społeczności retrokomputerowej i zarobek jak najbardziej mu się należy.

Ze swojej strony mogę powiedzieć, że wsparcie techniczne jest natychmiastowe. Kiedy miałem problemy ze starym DivIde który chyba się gryzł z moim Timexem, Lotharek bez dodatkowej opłaty wymienił mi je na nowe Divide2k11, które działa jak złoto i z Timexem i z Zx+2.

Lotharek 100% poparcia. Może kiedyś polskie 1541 Ultimate ? :)
[#43] Re: Amiga FPGA

@OSH, post #39

a propos nawozu.... fakt...ja pierd...ale wtopa

a st jest wiecej niz 8mhz o wiele wiecej...

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2013 22:33:30 przez lotharek
[#44] Re: Amiga FPGA

@lotharek, post #41

przez taka postawe mamy w kraju jak mamy, malkontenci narzekaja i gowno robia.
a tu trzeba Panie przysiac, poswiecic swoj wolny czas i wziac za wszytsko odpowiedzialnosc..

Mam już [---] dosyć [---], jak czyta się różne fora polskie to [---] człowieka strzela, same marudy
a nikt nic nie robi, począwszy od for hobbystycznych a na sytuacji w kraju kończąc. Ktoś nam tak mózgi
wyprał, albo gorzej amputował, że nikt nie jest wstanie myśleć i zastanawiać się co, po co, kiedy i dlaczego...

Tylko marudzenie, narzekanie, świętowanie klęsk, nieudanych zrywów powstańczych, katyniów, holokaustów i innego śmierdzącego gówna. I wszystko to zamiast świętować zwycięstwa i upamiętniać
wydarzenia dobre, wesołe, przełomowe i ogólnie pozytywne. Zamiast cieszyć się z tego co nam pozostało,
to są ciągłe kłótnie, dopieprzanie sobie na wzajem, zabijanie jakichkolwiek inicjatyw, wyśmiewanie i
mieszanie wszystkiego co fajne z gnojem.

Każdy ćwok niech powyższy cytat wydziarga sobie na czole, tak żeby za każdym razem gdy spojrzy w
lustro nie zapomniał o tym co ważne.

Co do niemieckiego mist, to nie zawracał bym sobie głowy, bo na dobrą sprawę w każdym języku można
coś takiego znaleźć, dla przykładu nasz fart to po angielsku pierdzieć, i mogę się założyć że jest więcej
takich przypadków, czy to w niemieckim, angielskim, włoskim, hiszpańskim i innych językach.
Poza tym wiadomo że opis jest w angielskim, więc każdy niemiec przeczyta to ze zrozumieniem.

Ogólnie dobra robota, mało gadana dużo robienia i skutki są i działają, nawet zanim ktoś więcej się o tym
dowiedział OK.

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2013 23:31:31 przez altcomputing
[#45] Re: Amiga FPGA

@Radek_Cz, post #44

Możesz zejść z tonu i nie przeklinać (nieistotne że celowo przekręcasz słowa)? Pamiętaj o kulturze wypowiedzi - bądź co bądź - publicznej.

Odnośnie projektu - wyśmienicie. Idealne do retrogamingu.

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2013 23:32:44 przez altcomputing
[#46] Re: Amiga FPGA

@11111olo, post #40

Wolałbyś żeby nikt niczego dla amigi nie produkował, bo to przecież, cytuję, "wymiatanie kasy z portfela naiwniakom (...)"?
[#47] Re: Amiga FPGA

@Radek_Cz, post #44

dla przykładu nasz fart to po angielsku pierdzieć

I dlatego onegdaj jedna z firm produkujących sok owocowy pod taką nazwą musiała z niej zrezygnować, gdy chciała wejść na rynki zachodnie :)
[#48] Re: Amiga FPGA

@11111olo, post #40

I bardzo dobrze, że produkuje. Mnie jako klienta nie interesuje czy Lotharek sam zaprojektował urządzenie, czy zlecił ten projekt komuś innemu. Dla mnie liczy się produkt, który u Lotharka jest pierwszej klasy. Cieszę się, że udało mu się "rozkręcić" swoją działalność i że w ofercie ma coraz więcej sprzętu do klasycznych komputerów.

Oczywiście, zaopatruję się także u konkurencji, ostatnio stałem się posiadaczem Speccy 2010 od Zaxona. Też jestem bardzo zadowolony, jednak urządzenia montowane maszynowo (tak jest z lotharkowymi płytkami) wyglądają o wiele lepiej niż ręczna robota.
[#49] Re: Amiga FPGA

@twardy, post #42

Może kiedyś polskie 1541 Ultimate ? usmiech

Jest już jedno w dość zaawansowanym stadium:UK1541 (trzeba mieć konto na forum żeby poczytać). Pomysł i hardware by Kisiel, soft by Kisiel i Wegi.
[#50] Re: Amiga FPGA

@lotharek, post #41

Nie wiem, czy będę zainteresowany kupnem, ale szacunek za to że najpierw robisz i przede wszystkim robisz a dopiero później gadasz OK
Mam od Ciebie HxCFloppy Emulator- super urządzonko :D
[#51] Re: Amiga FPGA

@11111olo, post #40

Uważaj na portfel, bo Ci Lotharek wjedzie na chatę i wymiecie wszystko! Ignoracja i indolencja to dosyć miłe słowa na określenie twojej postawy.
[#52] Re: Amiga FPGA

@lotharek, post #43

Google tak zapodało :
Gnój -Dreck, Dung, Dünger, Kot, Mist, Schmutz
g...o -Exkremente, Kot, Dreck, Mist, Scheiße
łajno -Mist
nawóz -Dung, Dünger, Mist

Ale lepiej jest myślec że to chodzi o grę komputerową :link
[#53] Re: Amiga FPGA

@Daclaw, post #34

Swoją drogą szybkości 060 zażywam od lat 17, więc trudno mi oczekiwać z utęsknieniem re-implementacji tego. Ale czekajcie dalej. Na Jezusa w końcu też się przecież doczekano.

Ja używam klasyków z 040/40 MHz mniej więcej tyle samo i ani mi się śni czekać na nowy sprzęt o podobnej mocy. Po co? Od tego mam dwa klasyki :)
Jeżeli jednak ten sprzęt zaproponuje moc na poziomie Pentium3 500 MHz, to kupię od razu :)

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2013 13:04:19 przez Andrzej Drozd
[#54] Re: Amiga FPGA

@Andrzej Drozd, post #53

Andrzej 500 MHz to naprawdę dużo mocy,, zobaczcie to : link

Sam swego czasu miałem kafejkę w której młodzież grała na Celeronach 300A i kartach Voodoo 3-3000, Quake 3 śmigał aż miło. Później podkręciłem je do 450 i mocy jeszcze na roczek stykło...
[#55] Re: Amiga FPGA
Wydaje mi się, że kolega Radek_cz zupełnie niepotrzebnie wyciągnął ten temat "przy okazji". Dla mnie w tym wątku "ni przypiął ni przyłatał". Rzeczy które dla wielu osób są ważne i istotne zostały określone mianem "śmierdzącego gówna" dlatego zareagowałem. Czuć w wypowiedzi emocje, rozumiem.

Nie popieram wszystkich działań, które opisujesz. Mam natomiast szacunek dla ludzi (nie tylko Polaków choć uważam się za patriotę), którzy w obronie pewnych wartości uniwersalnych (wolność) są gotowi oddać życie.

Temat rzeka, ale to nie miejsce na tego typu dyskusje. EOT

Nie uważam, że malkontenctwo to nasza przypadłość. Myślę, że wszędzie znajdzie się jakaś "czarna owca", która psuje atmosferę.
[#56] Re: Amiga FPGA

@11111olo, post #40

Olo, nie przesadzaj, ja tam jestem bardzo zadowolony z SIO2SD Lotharka. Sprzęt sprawdza się z małym Atari wyśmienicie, obudowa też bardzo profesjonalna :)

Swoją drogą jaka jest prędkość tego Mista, bo to jedno zamieszczone zdjęcie z SYSinfo jest mało wyraźne z tej perspektywy.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2013 17:28:08 przez Duracel
[#57] Re: Amiga FPGA
Offtop to mało powiedziane ciekawy watek całkowicie zmienił znaczenie. Brednioserial nr. 1xxxxxxxx

A mowa przecież o Mist - nazwa jak najbardziej spoko. Już tylko od samego Lotharka zależy czy zdecyduje się na zmiane nazwy projektu (Zawsze mozna ogłosić konkurs na nazwę fundując za darmo jedną sztukę lub udzielając jakiegoś rabatu na zakup). Ciekawego z punktu widzenia fana retro bo sprzet oferuje Atari St oraz Amigę 500 w jednym za które damy na allegro 200-300pln plus do tego hxcfloppy emulator a przecież Mist będzie urzadzeniem nowym i raczej mało podatnym na uszkodzenia nie mówiąc o dużo większych możliwościach od pierwowzoru dodatkowo Mist zajmować będzie 1/10 miejsca na biurku albo i mniej tego co Atari i Amiga. Spowoduje to także prawdopodobnie spadek cen A500/600/1200 na aukcjach.

Podzielam jednak opinię osób które oczekiwałyby więcej ale na to trzeba czasu i pieniędzy projektów procesorów 020/030 pojawiło się ostatnio sporo zatem jest szansa na pojawienie sie tych o większych mozliwościach ale i znacznie większej cenie .

Wierze w to że rynek retro rozwinie się jeszcze i zobaczymy projekty na wzór Mist z procesorem o wystarczającej mocy aby uciągnąc te wszystkie Doomy i Quake'i (nawiasem mówiąc nie rozumiem fascynacji tymi tytułami ) Amiga oraz Atari są maszynkami których siłą są proste ale wciągające gry 2D.

Cena narazie oscyluje w granicach 800 stówek ale pewnie stopiowo będzie spadać. Więc jesli miałbym to cacko kupić to wolałbym je najpierw zobaczyć na własne oczy (Retrokomp 2013? )

Mam tylko jeszcze pytanie do Lotharka bo mowa była o 32mHz więc to taktowanie mniej więcej 4 krotnie większe od oryginałów jest mozliwość przełączania Mist'a w tryb 1:1 oraz Turbo?
[#58] Re: Amiga FPGA

@Duracel, post #56

@Duracel Spróbuj zestawu Ultimate 1MB i SIDE2 - nic nie wisi z Atarynki a możliwości - masakra. Czekam jeszcze na VBXE2 i będzie pełnia szczęścia. Mista na razie nie kupię niestety bo cała kasa idzie w remont. Ale jak skończę to na pewno nabędę 1szt.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2013 18:03:47 przez Jenot
[#59] Re: Amiga FPGA

@Jenot, post #58

no to tak w tym kontekscie dopalacz na fpga dla a600 (i a500). projekt zreszta traktowany niepowaznie i uwazany za bez perspektyw.
http://amigaworld.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=33804&start=40&post_id=707999&order=0&viewmode=flat&pid=707995&forum=42#707999
http://imageshack.us/a/img827/7007/imga0053b.jpg
http://imageshack.us/a/img14/1927/imga0049q.jpg
http://imageshack.us/a/img845/9884/imga0052r.jpg
sysinfo komentuje: motorrolin' ;)

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2013 19:33:51 przez wawrzon
[#60] Re: Amiga FPGA

@miro_78, post #57

Doomy i Quake'i to były gry typowo PeCetowe, choć też bardzo dobre, a potem na siłę zostały przeniesione na Amigę. Mi się natomiast marzy abym na takim sprzęcie FPGA mógł odpalić również NAPALM, Exodus, Foundation, Zdrajca czy Gloom Deluxe i wiele jeszcze innych gier typowo Amigowych, które na inne platformy nie powstały i się nimi cieszyć jak przed laty.

Ale pewnie na marzeniach się skończy.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2013 19:39:14 przez gilban
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem