[#61] Re: Amiga FPGA

@wawrzon, post #59

Chodzi o ten projekt: http://www.a1k.org/forum/showthread.php?t=29492&page=8 ??

Twój link coś się nie chce otwierać.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2013 19:57:30 przez zyga64
[#62] Re: Amiga FPGA

@zyga64, post #61

tak.
[#63] Re: Amiga FPGA

@wawrzon, post #62

Fajna sprawa że mu się udało. Ma gościu samozaparcie, zwłaszcza że zaczynał praktycznie od zera.
Ludzie nauczeni szumnymi zapowiedziami, które spaliły na panewce raczej wzruszali ramionami.

Ktoś może powiedzieć - wystarczy wziąć gotowy TG68 core i wpakować do FPGA... ;)
[#64] Re: Amiga FPGA

@zyga64, post #63

to prawda, zwlaszcza ze tak go objechali na forach, a on sie zacietrzewil i udowodnil swoje. respekt!
[#65] Re: Amiga FPGA

@Andrzej Drozd, post #53

Jeżeli jednak ten sprzęt zaproponuje moc na poziomie Pentium3 500 MHz, to kupię od razu

No a ja tego entuzjazmu nie podzielam. Moją piętnastoletnią konfigurację uważam za wystarczająco wydajną dla piętnastoletnich programów. Z mojego punktu widzenia nie jest problemem skąd Amigę wziąć, bo sprzętu jest w piip, aż za dużo i niemal każdy czynny amigowiec ma nim wypchane pół mieszkania. Problemem jest: co z Amigą robić? Ile można grać w Superfroga, Cannon Fodder i liczyć FPS-y w Quake? Nic dziwnego, że, koniec końców, amigowanie kończy się suwaniem ikonek.

Jeśli o mnie chodzi, to wolałbym, żeby zdolni ludzie zastanowili się, jak wykorzystać potencjał sprzętu, który już jest, zamiast wymyślać koło od nowa. Tak jak ma to miejsce w przypadku równoległych retro-światów.
[#66] Re: Amiga FPGA

@lotharek, post #41

Brawo Lotharek!

Napisałeś samą prawdę!
Trzymam kciuki OK
[#67] Re: Amiga FPGA

@lotharek, post #1

Wątek oftopowy na tematy historyczne przeniesiony tutaj.
[#68] Re: Amiga FPGA

@recedent, post #67

Brawo lotharek, tak trzymać! Olej malkontentów.

ps. co do nazwy, zawsze można zmienić na AmiST :)
[#69] Re: Amiga FPGA

@slay, post #68

AmiST - podoba mi się, a jeszcze lepiej byłoby "Ami-ST". :)
[#70] Re: Amiga FPGA

@OSH, post #69

A może np. AtarMiga :D
[#71] Re: Amiga FPGA

@atarens, post #70

Rolnictwu na PPA stanowcze NIE
[#72] Re: Amiga FPGA

@11111olo, post #40

11111olo pisze:
Lotharek to wymiata ale kasę z portfela takim naiwniakom co myślą że on nie wiadomo co wymyślił, a prawda jest taka że on nic nie wymyslił

Skąd się może brać taki "spontaniczny i bezinteresowny" ;) atak?
A oto jak 11111olo dba aby nie "wymiatać kasy z portfela naiwniaków":

• Blaszka z logo commodore 64 za 25zł (kawałek starej obudowy c64) http://allegro.pl/blaszka-z-logo-commodore-64-mydelniczka-i3430299559.html
  • SD2IEC za 200zł (prawie o 1/3 drożej niż konkurencja) - http://allegro.pl/sd-box-v1-06-sd2iec-w-cartridgu-plug-play-i3442106015.html
  • Auto Switch Mouse & Joy - PS/2 za 60zł (za 52 zł kupiłem to samo estetyczniejsze z dodatkowym USB)

Gdyby ktoś nie wiedział, konkurować też można godnie i na poziomie.
.
[#73] Re: Amiga FPGA

@rePeter, post #72

A oto jak 11111olo dba aby nie "wymiatać kasy z portfela naiwniaków"

Niedawno miał ogłoszenie na PPA: "klawiatura A1200 - 100 zł". Widocznie "świadomość" mu się zmienia, jak coś sprzedaje ;)
[#74] Re: Amiga FPGA

@rePeter, post #72

Pierwsza i najważniejsza sprawa - nikt Ci nie każe kupować u mnie.
Nie jestem dla Lotharka żadną konkurencją i vice versa.

Blaszka jaka jest każdy widzi - musu zakupu NIE MA!

Nie sprzedaje SD2IEC tylko SD-BOX. Jak by kolega poczytał to by bzdur nie pisał. Poza tym gołe SD2IEC sprzedają za 150 zł. SD-BOX jest czymś więcej i to znacznie. Wykonany jest na złoconej płytce, ma frezowaną obudowę i przede wszystkim dedykowane oprogramowanie przez co obsługa jest o niebo lepsza.

Auto Switch Mouse & Joy - PS/2 za 60zł - za 52 kupiłeś płytkę bez obudowy. W sumie to komputer też można używać bez obudowy tylko ile bardziej narażony jest na uszkodzenie?

Jak by ten od kogo kupiłeś sprzedawał za 32 to by zakup był wart swej ceny.

W sumie to się zrobił OT.
[#75] Re: Amiga FPGA

@lotharek, post #43

To może zmień nazwę na Mystic?
[#76] Re: Amiga FPGA

@11111olo, post #74

Blaszka jaka jest każdy widzi - musu zakupu NIE MA!

Otóż to.
Wystarczy, że będziesz kierował się powyższym w obie strony, a nie tylko w momencie kiedy Kali ukraść krowa.

W sumie to się zrobił OT.

OT zrobiłeś dawno, robiąc osobiste wycieczki w stronę Lotharka.
[#77] Re: Amiga FPGA

@11111olo, post #40

Olo, pamiętaj, że są tu też osoby co na forum.c64power czytają.
I Twoje aukcje na Allegro widzą :)

Ty chyba carta do c64 z Prince of Persia nie wymyśliłeś - a wymiatasz ludziom portfel...

Także lepiej buzia na kłódkę - bo odzywać się możesz w momencie kiedy zrobisz dla nas tyle ile Lotharek - :)

Dla Lotharka bardzo duży szacun za wszystkie projekty (nawet jeśli nie wykonane własnoręcznie a ideowo) - bo idea zawsze jest najważniejsza.

A ile czasu na to poświęcić trzeba to wie tylko ten, kto robi inne rzeczy :)
[#78] Re: Amiga FPGA

@lotharek, post #1

Szkoda ze nikomu nie przyjdzie do glowy zeby takie cudo mozna by bylo zamontowac do starej obudowy amigowej to bym to zaraz kupil a tak to czekam i pewnie bede czekal jeszcze z 100 lat na jakis konkretny sprzet amigowy.
[#79] Re: Amiga FPGA

@WojT_GL, post #77

Pewnie że nie wymyśliłem, C64 też ale czy to znaczy że nie mogę zrobić cartridga czy coś innego?

Lotharek od razu jak zaczynał miał 100 różnych rzeczy - puknij się w głowę.

Chamskie forum na którym wyzywają od h*** itd. cięzko nazwać forum i jeśli się z nim identyfikujesz to wszystko jasne.
[#80] Re: Amiga FPGA

@SzaryWilk, post #78

Hmm - myślę, że jak poprosisz Lotharka to tak zrobi :)
To chyba żaden problem żeby takie wyprowadzenia porobić - można by to nawet w samej kieszeni stacji dysków upchnąć na oryginalnej płycie pozostawiając :)
[#81] Re: Amiga FPGA

@SzaryWilk, post #78

Właśnie mam taki plan - kupić mista, na arduino zrobić interfejs klawiatury A500 do USB i wrzucić wszystko do A500. Nie powinno być żadnych problemów. Będzie SD, joye da się podłączyć, klawiatura amigowa będzie działać, zasilacz też się zmieści do środka, a jak uruchomię na tym core Atari ST to dopiero będzie jazda ;)
[#82] Re: Amiga FPGA

@Jenot, post #81

Mi chodzi o to samo tylko w budzie 1200, ok, racja
Czemu nikt nie wpadnie na pomysł aby produkować nowe płyty główne do A1200, rynek jest, idea jest tylko wykonawców brak,,, ja się nie piszę oczywiście, to musi być ktoś z zapleczem....
[#83] Re: Amiga FPGA

@Voyox, post #82

Ale to też nie jest problemem, tylko trzeba się zaopatrzyć w Keyrah. Interfejs na Arduino, który można samemu wykonać za jakieś 60-70zł nie obsługuje klawiatur A1200. Poza tym ja mam 5 bud od A500 a żadnej wolnej od A1200 (tej w której mam Amigę mi szkoda).
[#84] Re: Amiga FPGA

@Jenot, post #83

Właśnie z obudowami i klawiaturami do A1200 jest raczej krucho. A póki co można kupić całe nowe Amigi od Petro.
A do takiego cuda kupujesz jakąś sprytną super małą i ładną obudowę, która nie zajmuje dużo miejsca.

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2013 14:38:07 przez flops
[#85] Re: Amiga FPGA

@flops, post #84

Myślałem że skoro swojego czasu tak wiele osób pokupowało sobie towerki i klawiatury od PC to powinno być sporo wolnych obudów i klawiszy od A1200.
[#86] Re: Amiga FPGA

@ZbyniuR, post #85

Część towerek (infinitiv) miała obudowę na oryginalną klawiaturę, część klawiatur padła z czasem, sam wykończyłem dwie klawiatury od A1200.

Pozdrawiam
[#87] Re: Amiga FPGA

@RadoslawF, post #86

Co to znaczy padła klawiatura i co trzeba robić by to się stało? Serio pytam.
W moją A1200 wepchałem twardego 3,5 cala i przez to czasem nie kontaktowały dwie żyłki na taśmie klawiatury, ale delikatnie składając do kupy wszystko działało. A nawet jakby nie chciało pewnie bym to jakoś podratował kabelkiem albo folią aluminiową czy czymś. Do głowy by mi nie przyszło by spisywać ją na straty. Już raczej przestałbym trzymać tego twardziela w środku albo zmienił na coś mniejszego, byle mi się klawiatura nie "denerwowała". Tyle kabelków i tasiemek jest na świecie że da się to poskładać. No chyba że ktoś klawisze tuninguje młotkiem, ale wtedy bym powiedział że popsułem bo mi coś na mózg padło a nie że klawiatura mi padła. :)
[#88] Re: Amiga FPGA

@ZbyniuR, post #85

No właśnie jak Radek wspomniał, cześć klawiatur padło i był deficyt. Obudowy w większości poszły na renowacje Amig które były w tragicznym stanie. Na pewno jest jeszcze kilka, od popalonych Amig, ale leżą u ludzi na strychach, a osób chcących kupić (w przystępnej cenie) jest kilka razy więcej niż samych Amig. Jedynie chyba AmigaKit nadal sprzedaje nowe klawiatury do A1200.

Co może paść:
1. Taśma może być przerwana niedaleko wtyczki, a ścieżki tam są zalane folią i są bardzo cienkie (jedynie jakimś mazakiem do ścieżek można by to zrobić, ale trzeba być bardzo ostrożnym).
2. Guma może przestać przewodzić, trzeba wymienić z innej klawiatury.
Niektóre naprawy wymagają sporo cierpliwości i nie są łatwe, ale da się.

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2013 20:03:44 przez flops
[#89] Re: Amiga FPGA

@ZbyniuR, post #87

Przez ostatnie dwadzieścia lat zajechałem dwie klawiatury od A1200. Pierwszą mechanicznie, klawisze zaczęły wyskakiwać, gubiły się sprężynki i poszła na części, kolejna padła elektronicznie, elektrycznie, najpierw nie działały pojedyncze klawisze, potem całe linie a potem poszła na części. Sprawdzałem ją i nie był to problem z taśmą, płytki i ścieżek nie sprawdzałem, uznałem że miała prawo paść, poszukałem zamiennika.
Przez te lata wykończyłem jeszcze dwa flopy, jedną płytę główną kilka dysków i niezliczoną ilość mikro włączników w myszkach, no i jednego fajnego multisynka z opóźnioną poświatą na którym pięknie chodził PAL i Productivity a wykończyła go karta graficzna.

Pozdrawiam
[#90] Re: Amiga FPGA

@RadoslawF, post #89

kolejna padła elektronicznie, elektrycznie, najpierw nie działały pojedyncze klawisze, potem całe linie

Z podobnymi objawami już kilka naprawiałem sobie i znajomym, po prostu uszkodzona taśma.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem