kategoria: Sprzęt
[#1] Floppy emulator
Mam pytanie, czy jest szansa że takie coś (link) pójdzie z Amigą ?
[#2] Re: Floppy emulator

@companiero, post #1

Ze specyfikacji wynika, że nie (720kB, 1.44MB). Ale to kosztuje 250 euro (!!!). Nie lepiej wziąć od Lotharka HxC Floppy Emulator? Większe możliwości i cena kilkakrotnie niższa.
[#3] Re: Floppy emulator

@Jenot, post #2

Na ebayu znalazłem przypuszczam że chińskie klony tego urządzenia w niższej cenie . EBAY EBAY2
Wychodzi nieco taniej no i jest praktyczna obudowa.

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2013 13:16:55 przez companiero
[#4] Re: Floppy emulator

@companiero, post #1

No jeśli już kupiłeś, no to wyjścia nie ma, testować trzeba.
Ale jeśli po prostu szukasz zastępstwa za stację dysków, to nie kupuj niesprawdzonych dziwactw, odradzam.
Faktycznie lepiej wziąć dobre i sprawdzone urządzenie od Lotharka. Jest w kilku wersjach, dobrze oprogramowane itp. http://lotharek.pl/category.php?kid=7
Ja mam kilka i działają dobrze. W sumie to nawet zastanawiam się, czy nie wziąć więcej, do różnych komputerów.
[#5] Re: Floppy emulator

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #4

Nie kupiłem, tylko pytam z ciekawości czy ktoś się z takim ustrojstwem zetknął. Bo gdyby działało to fajna sprawa i cenowo, wizualnie i praktycznie. Urządzenia Lotharka trochę nie na moją kieszeń obecnie.
[#6] Re: Floppy emulator

@companiero, post #1

Tam jest napisane, że wersje 3.0 obsługuje nietypowe formaty dyskietek, ale bez systemu operacyjnego można operować tylko przy jednym obrazie dyskietki na pendrive, więc wygląda na to, że do przełączania obrazów trzeba mieć podłączonego PCta.

Myślę, że HxC miażdży to urządzenie na miazgę, bo jest niezależne.
Też nie mam ochoty wydawać 270zł na urządzenie, z którego będę rzadko korzystał, ale nowa wersja SLIM zapala światełko w tunelu :)

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2013 16:42:10 przez rafgc
[#7] Re: Floppy emulator

@companiero, post #5

Tu jest zapowiedź nowej sporo tańszej wersji emulatora Lotharka. 180zł to już całkiem przystępna cena.
[#8] Re: Floppy emulator

@rafgc, post #6

SLIM rzeczywiście jak będzie do tego jakoś rozwiązana obudowa wart jest uwagi.
[#9] Re: Floppy emulator

@companiero, post #3

Ten klon obsługuje tylko format 1.44MB i do tego działa w trybie "jeden pendrive = jedna dyskietka".

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2013 22:10:19 przez rafgc
[#10] Re: Floppy emulator

@companiero, post #8

Nie przesadzaj z tą obudową. Bez problemu można jakąś dobrać w każdym sklepie elektronicznym. Ja zresztą już tego SLIMa zamówiłem. Jak dojdzie to podzielę się wrażeniami.
[#11] Re: Floppy emulator

@seldon, post #10

Jaka cena finalna tego smim'a , bo na stronie ~ 60 ojro ?
[#12] Re: Floppy emulator

@rs2008, post #11

180 PLN + 17 PLN wysyłka
[#13] Re: Floppy emulator

@companiero, post #1

IMHO, lepiej kupować u Lotharka i tym samym wspierać jego (i Jeffa) zapał przy tworzeniu nowego hardware'u dedykowanego retro komputerom, w tym Amidze niż kupować chińskie wynalazki. Sorry, ale mam nadzieję, że to z Amigą nie zadziała

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2013 01:38:03 przez mccnex
[#14] Re: Floppy emulator

@mccnex, post #13

mam okolo 20 szt roznych emulcow i wiem ze ten z linka nie zadziala.

ale wybor nalezy do kupujacego
[#15] Re: Floppy emulator

@Radek_Cz, post #7

Tylko patrzeć jak wymyślą emulator CD/DVD do PlayStation, PC, Amigi itp. ;)
[#16] Re: Floppy emulator

@ZbyniuR, post #15

Żaden problem, tylko po co?
[#17] Re: Floppy emulator

@seldon, post #16

Płyty wieczne nie są, nośniki z pamięciami flash wypierają CD i DVD w takim tempie że to kwestia czasu by fani retro maszyn mieli kłopoty ze znalezieniem płyt sprawnych nagranych oraz pustych do nagrania. Dokładnie tak samo jak z dyskietkami. No i wygodniej i taniej będzie, a może już jest, mieć kolekcję ISO image niż płyt. Także w maszynach które nie mają w systemie obsługi twardzieli. Także sprawnych czytników będzie coraz mniej. Albo ich cena będzie kosmiczna, bo już nie będą produkowane masowo.
[#18] Re: Floppy emulator

@ZbyniuR, post #15

Słyszaleś o czymś takim jak wirtualne napędy optyczne? Z choinki chyba się urwałeś.
[#19] Re: Floppy emulator

@Pinto, post #18

Do PSX albo do Dreamcasta nie. Widać nie było ich na mojej choince. :)
[#20] Re: Floppy emulator

@ZbyniuR, post #19

Bo choinka była sztuczna
[#21] Re: Floppy emulator

@Pinto, post #18

Ale to pomysł kolegi (sprzętowa emulacja napędów optycznych) jest bardzo dobry (sam już o tym myślałem) i nie ma nic wspólnego z wirualami o jakich piszesz.
Już podaję praktyczny przykład z amigowego podwórka-> CD32 i problemy z starym laserem- jak by coś takiego było dla CD32/PSX z chęcią bym nabył!
[#22] Re: Floppy emulator

@BULI, post #21

Czyli taki czytnik kart SD, wpinany w płytę główną konsoli w gniazdo taśmy transmisyjnej od "głowicy" lasera.
Mniam.
Z chęcią przygarnę...
[#23] Re: Floppy emulator

@Robii_k, post #22

No to chyba czas aby Lotharek się wypowiedział - może jest możliwość skonstruować coś takiego?
[#24] Re: Floppy emulator

@BULI, post #21

Tak, coś takiego ma sens:)
[#25] Re: Floppy emulator

@ZbyniuR, post #19

A czy PSX, Dreamcast i CD32 mają wszystkie taki sam interfejs między CD a płyta główną? To nie jest stacja dysków, gdzie występuje wszędzie ten sam interfejs i drobne różnice np jakieś zamienione piny, na każda konsole należałoby stworzyć oddzielny sprzęt i poświęcić dużo czasu na tkzw. reverse-engineering protokołu komunikacyjnego interfejsu. Proszę zauważyć, że Jeff nie zrobił swojego emulatora w dwa wieczory.
[#26] Re: Floppy emulator

@rafgc, post #25

Oj tam, oj tam od razu do PSX, na początek do CD32 wystarczy.:D
A tak serio to sygnały na 100% są różne, ale może ktoś będzie miał chwilę i coś wykombinuje.
Oczywiście pozostanie problem jak to w CD32 zamontować.
[#27] Re: Floppy emulator

@Robii_k, post #26

HcX działa tylko w kompach które mają w sobie sterownik dysków dlatego do małego Atari czy C64 trzeba było to zrobić inaczej, choć idea taka sama, no i zrobiono. Emulatora CD nie trzeba w dwa wieczory zrobić, może potrwać kilka albo i naście lat zanim to będzie jedyną realną alternatywą dla laserowych krążków. Nie znam się na elektronice ale wiem że magików co się znają nie brakuje i jak podłączą coś co będzie podglądało transmisję między płytą główną a czytnikiem, to dadzą radę zrobić np na FPGA coś co to symuluje. Potem tylko kwestia wtyczki do konkretnego urządzenia. Ja wiem że to się łatwo mówi, ale wierzę że ktoś to zrobi. :) Wyobraźcie sobie np w PSX by zmienić płytę otwierasz klapkę, a tam zamiast płyty wyświetlacz z menu z tytułami gier. Wersja droższa jest dotykowa z obrazkami okładek i płyt które obracają się na tym "okrągłym" wyświetlaczu, a co? ;)
[#28] Re: Floppy emulator

@ZbyniuR, post #27

Do PSX jest coś takiego aktualnie opracowywane http://psio.com.au/.
CD32 jest zbyt mało popularna by ktoś się nią zainteresował, Jens przynajmniej uznaje, że mu się nie opłaca.
[#29] Re: Floppy emulator

@rafgc, post #28

Czyli pierwszy krok został wykonany.
Teraz poczekamy na wersję do CD32, a czekanie to mamy opanowane do perfekcjiOK
[#30] Re: Floppy emulator

@Robii_k, post #29

a czekanie to mamy opanowane do perfekcji

:D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem