kategoria: A500
[#1] A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.
Witajcie,
To mój pierwszy post tutaj. Moja pierwsza Amiga dopiero od tygodnia spędza mi sen z powiek. Dział FAQ i pozostałe wątki pomogły ale nie odpowiedziały na wszystkie pytania.

W moje ręce przypadkiem wpadła goła A500 z rozszerzeniem do 1 mb. Zrobiłem zasilacz z ATX-a i komputer pokazał logo work bench 1.3. Nie mam żadnych dyskietek żeby dalej grzebać, z resztą i tak nie jestem zainteresowany takim klasycznym rozwiązaniem. Interesuje mnie botowalny dysk SD lub IDE. Z tego co do tej pory wyczytałem to w grę wchodzi HxC i IDE68k.

Proszę o opinie co będzie dla mnie lepsze. Interesuje mnie następująca funkcjonalność: na karte SD (lub dysk IDE) z poziomu PC najlepiej z XP ładuję soft w postaci obrazów dyskietek (lub innych rozszerzeń) Przekładam SD (lub dysk IDE) w interfejs i zamiast bawić się dyskietkami wciskam guziczki na interfejsie. Mam takie rozwiązanie na Atari 800 XL i jestem zadowolony. Generalnie oczekuję obsługi bez dyskietek.

Proszę również o informacje co jeszcze muszę wsadzić/zmienić w A500 żeby taki interfejs uruchomić. Dobrze by było gdybyście pomogli mi określić rząd wydatków przy takim rozwiązaniu. Rozstrzały cenowe jakie zaobserwowałem są spore... Może się okazać, że spuchnę finansowo na następnym kroku już po wymianie kondensatorów, baterii i dorobieniu kabla RGB-SCART. Interesują mnie tylko gry ale demka też bym pooglądał, bo szczerze przyznam amigowego dema w życiu nie widziałem :(

Zapał, lutownicę i miernik mam - budżet jakiś też się zorganizuje :) Liczę na Wasze rady.
[#2] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@avionik, post #1

Myślę że emulator flopa będzie lepszy, bo:
- musisz kupić tylko HxC
- to jest nowe urządzenie - mniej usterek/problemów
- łatwiej będzie ci przenosić z grzyba na kartę SD niż na twardysk
- IDE68K ma chyba ograniczenie 4GB wielkości dysku, HxC nie
- wszystkie dosowe i niedosowe gierki z tego odpalisz - w przypadku HD, niedosowe gry z flopa musisz zapuścić.

To jest to co na szybko przyszło mi do głowy.

PS. Przy okazji witaj w naszym amigowym plemieniu piwo

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2013 22:27:18 przez Radek_Cz
[#3] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@Radek_Cz, post #2

Radek_Cz, dzięki za rozjaśnienie tematu. Zakładałem (wg posiadanej wiedzy), że dosowe i niedosowe aplikację ruszą na obu rozwiązaniach. To jest dla mnie bardzo cenna informacja :)

A czy są na rynku tańsze odpowiedniki HxC? 325 pln to sporo kasy. Nie widzę jakoś zapału do zakupów grupowych w 2013 roku, co trochę martwi.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2013 23:09:39 przez avionik
[#4] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@avionik, post #3

Zastanawiam się, czy nie byłoby wygodniej mieć A600 z FastRAMem i dyskiem twardym, a na nim WHDLoad i setki gierek.
[#5] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@avionik, post #3

Bierz HxC - do Twoich zastosowań wystarczy. A to naprawdę uniwersalne urządzenie - pasuje też do Atari ST/Falcona, gdybyś chciał rozszerzyć kolekcję ;) Twardy dysk jest dobry ale aby komfortowo grać z niego na A500 pod Whdload musiałbyś rozszerzyć pamięć przynajmniej do 4MB Fast i wymienić procek na 68010 (żeby dało się z gry wyjść do systemu bez resetu). Dysk twardy+Fast+procek to już pewnie drożej niż HxC.

O, altcomputing zaproponował alternatywne rozwiązanie... I pewnie tańsze.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2013 23:15:50 przez Jenot
[#6] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@Jenot, post #5

Ja nic nie sugerowałem, ja tylko głośno myślałem, informując jednocześnie, że jest jeszcze jedno rozwiązanie :)
[#7] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@altcomputing, post #4

Lektura internetu też skłania ku A600 lub A1200 aczkolwiek na ten moment moja kolekcja niespodziewanie poszerzyła się o A500. Gdybym składał od zera na pewno nie zacząłbym od tego modelu.
[#8] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@avionik, post #7

No to kup HxC, zawsze jeśli trafisz na A600 czy A1200 będziesz go mógł przełożyć do niej :)
[#9] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@avionik, post #3

Jest tańsza wersja "Slim" - zgodnie z dzisiejszym kursem jakieś 245.50 złotego polskiego.
Poza tym, pewnie odbędzie się w końcu jakaś akcja, pytanie tylko czy chce ci się czekać.
Ponad to jeśli będziesz chciał kupić kontrolery do A500, plus dysk to też tanio nie wychodzi, nie wiem jaki jest koszt IDE68K.

@altcomputing
Na pewno będzie wygodniej whdload, ale koszty większe. Dajmy koledze czas na rozkręcenie się.
Na początku człowiek chce wydać jak najmniej, potem się rozpędza... i zaczyna myśleć o turbinach,
innych modelach itd.
[#10] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@avionik, post #7

a nad Mega ramem Hd myślałeś?
[#11] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@avionik, post #7

Lektura internetu też skłania ku A600 lub A1200 aczkolwiek na ten moment moja kolekcja niespodziewanie poszerzyła się o A500. Gdybym składał od zera na pewno nie zacząłbym od tego modelu.

A600 to już całkiem dobry model i co najważniejsze - można używać HD bez większych kosztów. Ja jednak polecam A1200.
A500 jest dobra dla znawców, którzy potrafią rozudować ten model.

Jeżeli początkujesz na A500, to pograj sobie w gry na dyskietkach i...tyle możesz zrobić bez nakładów finansowych.
Amigowanie, czyli używanie systemu zaczyna się od systemu 2.x i portu IDE dla HDD, czyli od A600.
A1200 jest optymalnym rozwiązaniem.
[#12] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@bacus10, post #10

a nad Mega ramem Hd myślałeś?

Aż strach myśleć o niedostępności i cenie :)
[#13] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@avionik, post #1

8MB Fast + CPU Riser - około 200PLN
IDE68K - około 200PLN
Kickstart/y - 30-50 PLN
WHDLOAD licencja - 30 $
[#14] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@stryker, post #13

Zostaję przy HxC.

Z Waszych postów wynika, że to urządzenie zaspokoi moje oczekiwania. Nasuwa się pytanie o konieczność zmiany kickstarta (instalacji drugiego?) ew o inne modyfikacje sprzętowe i systemowe jakie są potrzebne od uruchomienia emulatora. Męczy mnie np czy zainstaluję emulator bez dyskietki.

@Andrzej Drozd
Postaram się nie popsuć klasyka :) Jestem pozbawiony złudzeń, że to hobby jest tanie. Chcę
dokładnie dopasować nakłady na A500 do moich oczekiwań, które na szczęście są sprecyzowane.

@Radek_Cz
Na pewno trochę poczekam. Choć wersja slim już jest w zasięgu portfela. Na razie przede mną wymiana kondensatorów, baterii i budowa kabla RGB-SCART, kosmetyka budy itp. Przede wszystkim przede mną dużo czytania, bo jak pewnie zauważyliście nie jestem dostatecznie błyskotliwy w temacie.
[#15] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@avionik, post #14

HxC to emulator sprzetowy stacji dyskow, wiec zastepuje on stacje na drodze sprzetowej, nie programowej i nie sa potrzebne dyskietki

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2013 10:04:06 przez Norbert
[#16] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@avionik, post #14

Zakładając HxC do A500 zyskuje się tylko oraz AŻ najbardziej klasyczną z klasycznych Amigę 500. 95% softu OCS/ECS zarówno gier ale także dem oraz music dysków itd. zostało napisane właśnie na zestaw Amiga 500 z 1MB RAM i stacją dysków oraz kickstart 1.3. Rozbudowa Amigi 500 o twardy dysk czy pamięć powyżej 1MB jest więc już zabawą hobbystyczną - daje fun oraz radość kolekcjonera natomiast w praktyce niewiele więcej. Czyli kupując HxC będziesz w 100% zadowolony. Kicka 1.3 też nie ma co ruszać.

HxC to sprzętowy emulator na karty SD, który podpina się w taśmę wewnętrznej stacji dysków. Można go zamontować w środku na miejsce FDD, można też wyprowadzić taśmy na zewnątrz. Co kto lubi - ale Lotharek ma przygotować zestawy przedłużek dedykowane do najpopularniejszych komputerów po to by z marszu i w 5 minut zamontować HxC Slim wewnątrz np. Amigi 500. Żadne modyfikacje Amigi nie są potrzebne - podpinasz HxC, wkładasz kartę SD z danymi nagranymi na pececie i już.

PS
Mam zestaw A500 1MB RAM z HxC - karta 16GB pełna dem. Nie obejrzałem jeszcze nawet 10% z nich. ;)
[#17] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@avionik, post #14

Chcę
dokładnie dopasować nakłady na A500 do moich oczekiwań, które na szczęście są sprecyzowane.

No to spoko :). Ja kiedyś miałem A500, dokupioną po latach i nie wiedziałem co z nią zrobić, więc zamknąłem w szafie i później oddałem ją jednemu dobremu człowiekowi. :)
Absolutnie nie miałem koncepcji na A500 i na dodatek wiele gier mi po prostu nie działało z dyskietki. Tak, na tej A500. Pomyślałem sobie - Andrzej, masz WHDLoad na A1200 (wtedy jeszcze modne było JST), wkładasz do tego komputera HDD i gra ci działa? Opanuj się.
Trafiłem na zmodyfikowaną A500+, poszła do szafy i później w dobre ręce.

Dzisiejsza "prawda" wygląda tak - A1200 z tzw. emulatorem WHDLoad. Odpalisz na A1200 WSZYSTKIE gry z A500 i oprócz tego odpalisz te AGA i...posłuchasz sobie np. mp3 na A1200. :)
A1200 z HDD to już komputer, A500 była zdecydowanie tylko konsolą do gier na dyskietki...bez AGA :)
[#18] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@Radek_Cz, post #9

Mnie SLIM kosztował 180 zł + 17 przesyłka, bez żadnych grupowych akcji. Jeśli chodzi o mocowanie wewnątrz AMIGI, to tych mocowań od Lotharka póki co nie ma, ale to żaden problem. Ja wziąłem dolną obudowę z otworami od FDD z PC, wywierciłem 4 dziurki i przykręciłem na 12 mm dystansach SLIMA.
[#19] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@Andrzej Drozd, post #17

"Dzisiejsza "prawda" wygląda tak - A1200 z tzw. emulatorem WHDLoad. Odpalisz na A1200 WSZYSTKIE gry z A500 i oprócz tego odpalisz te AGA i...posłuchasz sobie np. mp3 na A1200. "

Jasne... Tyle tylko że:

1. Nie wszystkie gry tylko te które mają instalki whdload...
2. ...a wbrew pozorom sporo gier i mnóstwo dem na A500 ich nie posiada.
3. WhdLoad wymaga na A1200 minimum 4MB RAM fastu. Zapomnij o whdload na gołej A1200.
4. mp3 na gołej A1200?!? U mnie na Blizzardzie 68030 traktuję to w kategoriach stricte ciekawostki bo chodzi jak chodzi. Czyli przynajmniej 68040 a najlepiej 68060: koszt od 700 do 2000zł a może i lepiej.
5. WhdLoad jest kapryśne. Np. ostatnio ze zdziwieniem stwierdziłem iż demo PROSIAK odpalane z dyskietki na A600 z 68030 chodzi jak żyleta a spod whdload się wiesza pod koniec.
6. Biorąc pod uwagę iż dopalona maksymalnie A1200 z 68060 i oczywiście kośćmi AGA :) graficznie w grach nie dorasta do pięt stareńkiej konsoli PSX deprecjonowanie A500 ze względu na OCS jest wielkim nadużyciem. Osobiście częściej odpalam sobie A500 dla szukania perełek wśród tysięcy ADF-ów oraz (A600 dla modułów) niż A1200.

Tutaj kolega inwestuje ok. 180zł plus przesyłka w HxC Slim, dokłada kartę SD (która prawdopodobnie się gdzieś wala po szufladzie) i ma pełnoprawnego klasyka w konfiguracji rodem ze złotych lat Amigi oraz dostęp do całych wywrotek softu w sieci.
[#20] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@Andrzej Drozd, post #12

a ja mam na zbyciu, jak co to zapraszam na PW;)
[#21] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@seldon, post #18

A gdzie taką promocję znalazłeś? Ja im głębiej szukam tym drożej.

Mocowanie, dystansowanie, wiercenie i pozostałe prace majsterkowicza to dla mnie sama rozkosz. Wystarczy mi PCB i taśma jeżeli jest jakaś różna od grzybowych.
[#22] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@avionik, post #21

Taśma zwykła, bez przeplotu, jak taki masz w taśmie od PC to łatwo można rozpiąć jedno złącze i wyprostować przeplot.

Jeśli SLIM kosztuje 180zł to się poważnie zastanowę nad kupnem :)

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2013 00:15:01 przez Nathanel
[#23] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@Nathanel, post #22

Taśma może być z przeplotem lub bez przeplotu - w dokumentacji HxC jest ustawienie zworek odpowiednio dla każdej taśmy. Tzn - przy ustawieniu odwrotnym (np. zworka na przeplot a taśma bez przeplotu) też będzie chodzić - jedynie emulacja drugiej stacji może szwankować.
[#24] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@conrdd, post #19

" Czyli przynajmniej 68040 a najlepiej 68060: koszt od 700 do 2000zł a może i lepiej."

Poszło właśnie Apollo 1240/33 za 600zł. Taniocha. W cenie Blizzarda 1230/50 !
[#25] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@conrdd, post #23

Wersja SLIM nie ma zworek, ale wcześniej nie zauważyłem że ma DIP switch który zapewne spełnia tę samą funkcję, więc co racja to racja. :)
[#26] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@avionik, post #21

Gdzie znalazłem? Po prostu napisałem maila do Lotharka i zapytałem.
Ja nie jestem żadnym Amigowcem z dziada pradziada, nie miałem nigdy Amigi tylko najpierw ZX na początku lat 80, a później przesiadłem się na PC, ale na Amidze 500 trochę grałem tu i tam, więc niektóre gry miło wspominam. Jako że jestem miłośnikiem różnych rupieci brat zakupił mi w tym roku pod choinkę Amigę 600, więc moje 3 miesięczne doświadczenie jest w przybliżeniu podobne jak Avionika.
Na początku, po wstępnym zorientowaniu się co i jak doszedłem do wniosku, że HxC to zdzierstwo i nie będę się w to pakował. Jest przecież wspaniały WHDLoad.
Zamontowałem kartę CF. Dolutowałem 1MB ChipRAMu. I co? I większość gier dalej mi nie działa. Miałem rozbudowywać Fast RAM, ale zrezygnowałem - znudziła mi się zabawa z WHDLoad, szukanie odpowiedniej wersji, kombinowanie, tylko po to żeby uruchomić jedną grę. Jak chcę zagrać w co innego - kombinowanie zaczynamy od nowa. Ja dziękuję.
Zamówiłem HxC SLIM i mam ze wszystkim spokój - do moich zastosowań - okazjonalnego zagrania w jakąś grę jest to rozwiązanie idealne.
Ja jestem w stanie zrozumieć hobbystów, którzy pakują mnóstwo kasy w sprzęt, który ma możliwości smartphona, bo najważniejszy jest element nostalgiczny, ale to nie dla mnie. Wydaje mi się Avionik, że powinieneś zamówić sobie SLIMa i będziesz zadowolony.
P.S. Żeby nie było tak różowo. Korzystanie ze SLIMa jest trochę utrudnione, ze względu na to że ma tylko jeden przycisk. Wygląda to tak, że emulator obsługuje do 20 slotów, którym przypisujemy poszczególne obrazy dyskietek (np. kolejnych 5 dyskietek jakiejś gry). Robimy to za pomocą amigowego programu, który jest przez cały czas dostępny na slocie 0. I po restarcie Amiga uruchamia dysk ze slotu 1 - czyli pierwszą dyskietkę naszego programu. Jeśli chcemy zmienić dyskietkę na kolejną - naciskamy przycisk. Gorzej jeśli chcemy dyskietkę poprzednią - wtedy musimy obejść wszystkie załadowane sloty dookoła. Pół biedy jeśli gra ma 2, 3 dyskietki. Gorzej jest np. z moimi ulubionymi przygodówkami - np. Indiana Jones 4 ma ich 11. Przejście od dyskietki 3 do 2 wymaga trochę czasu (dodatkowo, ponieważ SLIM nie ma żadnego wyświetlacza, aktualny numer slotu jest sygnalizowany za pomocą liczby beepów - powyżej 5 slotu zajmuje to również sporo czasu...).
Ale jestem w kontakcie z Jeffem (projektantem HxC) i zaproponowałem mu pomysł podłączenia dwucyfrowego wyświetlacza 7-segmentowego, do pokazywania aktualnego slotu, zamiast pikania. Okazało się, że SLIM ma wyprowadzoną magistralę I2C, przez którą może obsługiwać różne rzeczy. I w kolejnej wersji firmware będzie ją można wykorzystać do podłączenia dodatkowych przycisków, wyświetlaczy, tak więc czekam z niecierpliwością - mam już kupione wszystkie elementy, czekam tylko na firmware.
[#27] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@seldon, post #26

W sumie racja. Kto pyta nie błądzi. Na stronie Lotharka jest dział z KITami. Jest jeden HxC ale z tego co pobieżnie wyczytałem to nie slim tylko model pod wyświetlacz do zakupu we własnym zakresie razem z drobnicą za 40 eur. Slim może byłby tańszy w wersji diy. Oczywiście biorę pod uwagę, że to sama płytka i procek. Może wyjść coś koło 180 z manelami.

Zabawa jednym przyciskiem z wyświetlaczem? To by było moje optimum funkcjonalności. W sio2sd mam cztery przyciski + shift. Przy zgaszonym świetle i krótkim kablu od emulatora sięganie do tego urządzenia z joystickiem w ręku i obsługa "klawiatury" to niezła gimnastyka.
[#28] Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.

@avionik, post #27

Żeby ostatecznie rozwiać wątpliwości dotyczące ceny - informacja bezpośrednio od źródła:
link

Podejrzewam, że te ceny w Euro na stronie Lotharka są dla obcokrajowców :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem