[#26]
Re: A500 w kolekcji debiutanta. Trudne decyzje inwestycyjne - proszę o rady.
@avionik,
post #21
Gdzie znalazłem? Po prostu napisałem maila do Lotharka i zapytałem.
Ja nie jestem żadnym Amigowcem z dziada pradziada, nie miałem nigdy Amigi tylko najpierw ZX na początku lat 80, a później przesiadłem się na PC, ale na Amidze 500 trochę grałem tu i tam, więc niektóre gry miło wspominam. Jako że jestem miłośnikiem różnych rupieci brat zakupił mi w tym roku pod choinkę Amigę 600, więc moje 3 miesięczne doświadczenie jest w przybliżeniu podobne jak Avionika.
Na początku, po wstępnym zorientowaniu się co i jak doszedłem do wniosku, że HxC to zdzierstwo i nie będę się w to pakował. Jest przecież wspaniały WHDLoad.
Zamontowałem kartę CF. Dolutowałem 1MB ChipRAMu. I co? I większość gier dalej mi nie działa. Miałem rozbudowywać Fast RAM, ale zrezygnowałem - znudziła mi się zabawa z WHDLoad, szukanie odpowiedniej wersji, kombinowanie, tylko po to żeby uruchomić jedną grę. Jak chcę zagrać w co innego - kombinowanie zaczynamy od nowa. Ja dziękuję.
Zamówiłem HxC SLIM i mam ze wszystkim spokój - do moich zastosowań - okazjonalnego zagrania w jakąś grę jest to rozwiązanie idealne.
Ja jestem w stanie zrozumieć hobbystów, którzy pakują mnóstwo kasy w sprzęt, który ma możliwości smartphona, bo najważniejszy jest element nostalgiczny, ale to nie dla mnie. Wydaje mi się Avionik, że powinieneś zamówić sobie SLIMa i będziesz zadowolony.
P.S. Żeby nie było tak różowo. Korzystanie ze SLIMa jest trochę utrudnione, ze względu na to że ma tylko jeden przycisk. Wygląda to tak, że emulator obsługuje do 20 slotów, którym przypisujemy poszczególne obrazy dyskietek (np. kolejnych 5 dyskietek jakiejś gry). Robimy to za pomocą amigowego programu, który jest przez cały czas dostępny na slocie 0. I po restarcie Amiga uruchamia dysk ze slotu 1 - czyli pierwszą dyskietkę naszego programu. Jeśli chcemy zmienić dyskietkę na kolejną - naciskamy przycisk. Gorzej jeśli chcemy dyskietkę poprzednią - wtedy musimy obejść wszystkie załadowane sloty dookoła. Pół biedy jeśli gra ma 2, 3 dyskietki. Gorzej jest np. z moimi ulubionymi przygodówkami - np. Indiana Jones 4 ma ich 11. Przejście od dyskietki 3 do 2 wymaga trochę czasu (dodatkowo, ponieważ SLIM nie ma żadnego wyświetlacza, aktualny numer slotu jest sygnalizowany za pomocą liczby beepów - powyżej 5 slotu zajmuje to również sporo czasu...).
Ale jestem w kontakcie z Jeffem (projektantem HxC) i zaproponowałem mu pomysł podłączenia dwucyfrowego wyświetlacza 7-segmentowego, do pokazywania aktualnego slotu, zamiast pikania. Okazało się, że SLIM ma wyprowadzoną magistralę I2C, przez którą może obsługiwać różne rzeczy. I w kolejnej wersji firmware będzie ją można wykorzystać do podłączenia dodatkowych przycisków, wyświetlaczy, tak więc czekam z niecierpliwością - mam już kupione wszystkie elementy, czekam tylko na firmware.