[#1] Zmiana standardowych ikon w os3.1
Ikony ze standardowego os3.1 nadgryzł ząb czasu i obecnie wyglądają co najmniej archaicznie.
Jak można na stałe je podmienić?
[#2] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@11111olo, post #1

OS 3.1? NewIcons/GlowIcons. Przy czym te ostatnie niekoniecznie będą dobrze działać bez podmienienia icon.library na tę z OS 3.9. A i tak najlepiej zainstalować 3.9...
[#3] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@OSH, post #2

I o co chodziło?
[#4] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@11111olo, post #1

Żmudną pracą podmieniając je po kolei korzystając z jakiegoś pakietu np. GlowIcons (są na Aminecie). Musisz jednak mieć w systemie zainstalowany podsystem Newicons (sam ten pakiet też wystarczy, ale mnie te ikonki nigdy się nie podobały)..

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2013 18:33:59 przez mailman
[#5] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@mailman, post #4

Dodam, że naprawdę żmudną - sam teraz ze strachem myślę o takim czymś, bo na DKiG trzeba pokazać ładny system. Ale póki nie będę miał karty GFX (kiedyś...mooże...), to i tak to jest tylko sztuka dla sztuki.
Mailman, ja pamiętam, że gdy pierwszy raz zobaczyłem ikony z NewIcons, to szczęka mi opadła na podłogę (wcześniej używałem MagicWB). Z GlowIcons było podobnie...
[#6] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@OSH, post #5

Pierwsza reakcja jest oczywiście pozytywna. Wyglądają one inaczej, są bardziej kolorowe, ale mimo wszystko, te podstawowe, dostarczane z pakietem wypadają blado w porównaniu z GlowIcons - mnie się nigdy nie podobały (chociaż i tak są lepsze niż MagicWB ;)
[#7] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@mailman, post #6

Apetyt rośnie w miarę jedzenia. W epoce MagicWB to był kosmos. Moim zdaniem nawet dziś ładnie wyglądają, zwłaszcza, że nie są takie CHIP-ożerne jak GlowIcons.
A żeby nie było tak OT - można sobie ułatwić życie używają programów takich jak CopyNewIcon z pakietu NewIcons. Wtedy można za jednym zamachem pozamieniać najczęściej używane typy ikon (np katalogów).
[#8] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@OSH, post #7

Tak, te standardowe (nazwijmy je - systemowe) można tak podmienić.
[#9] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@OSH, post #7

Wszystko jasne poza jednym - gdzie te ikonki (standardowe z os31) są?
[#10] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@11111olo, post #9

Wejdź na przykład w katalog PREFS na partycji systemowej. Zobaczysz np. plik o nazwie ScreenMode oraz ScreenMode.info. Ten drugi to ikonka (oglądając pliki z poziomu Workbencha raczej tego drugiego nie zobaczysz, bo to jest właśnie ikonka, na którą patrzysz). Większość plików systemowych tak właśnie będzie mieć. Jeżeli plik nie posiada do pary pliku .info, wówczas system dostawi mu ikonę tzw. domyślną. Od systemu 3.x deficons można zmieniać i znajdują się one w katalogu PREFS:ENV-ARCHIVE/SYS (mają przedrostek def).
[#11] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@mailman, post #10

No i wszystko jasne.

Te glow icons są takie cienkie :(

Coś podziobie.
[#12] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@11111olo, post #11

Co to znaczy "cienkie"?
[#13] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@mailman, post #10

Żeby zobaczyć to, o czym mówił Mailman, musisz użyć jakiegoś programu do zarządzania plikami: Filemastera, Directory Opusa itp.

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2013 19:09:47 przez OSH

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2013 19:10:00 przez OSH
[#14] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@mailman, post #12

Cienko wyglądają jak na rozmiar i 256 kolorów. Z DOpus to wiem ;)
[#15] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@11111olo, post #14

Nie rozumiem więc jakie są Twoje oczekiwania.
[#16] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@mailman, post #15

Olo, zrób lepsze. Powodzenia :)
[#17] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@OSH, post #16

Może pobrałem nie te co widziałeś, nie wiem. Te po prostu są w rzucie izometrycznym i takie podłużne.
Nie chcę cudów ale czarno-biały WB słabo wygląda.

Jeszcze jak ktoś by mi napisał jak jest z paletą kolorów dla 4, 8 ,16.... kolorów?

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2013 19:47:53 przez 11111olo
[#18] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@11111olo, post #17

Są podłużne, bo masz rozdzielczość 640x256. Zmień na 640x512, tylko uważaj, żeby od interlace'u nie odpadły Ci gałki oczne. Masz monitor czy telewizor?
A właśnie. Masz ustawioną w systemie liczbę kolorów na 256?

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2013 19:50:16 przez OSH
[#19] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@OSH, post #18

Patrzyłem na emu.

Mam monitor LCD ale obraz drży więc klapa dlatego wolę na 256 linii.
[#20] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@11111olo, post #19

i 256 kolorów też.
[#21] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@11111olo, post #19

To już jak wolisz. Tylko pamiętaj, nie oczekuj cudów od AGA.
[#22] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@mailman, post #10

Patrzyłem i nie wiem gdzie są standardowe ikonki albo co trzeba dodać aby je zmienić.

Chodzi mi np. o dyskietkę która nie ma DISK.INFO. W WB3.1 wiadomo co się pokaże i chcę to zmienić.

How to?
[#23] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@11111olo, post #22

Ikona ma nazwę def_disk.info. Musi być typu DISK
[#24] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@mailman, post #4

Kiedyś napisałem instalator GlowIkon dla OS3.x. Archiwum zawiera ikony. Nie ma wszystkich ikon ale nic nie stoi na przeszkodzie aby później ręcznie dokopiować braki.
Zawsze to szybciej niż wszystko kopiować ręcznie.
[#25] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@Norbert, post #23

To póki co rozumiem. Gdzie musi się znajdować?
[#26] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@11111olo, post #1

Ikony ze standardowego os3.1 nadgryzł ząb czasu i obecnie wyglądają co najmniej archaicznie.
Jak można na stałe je podmienić?

najlepiej sie tym nie przejmowac :). najpiekniejsze jest to, ze wiekszosc programow zadnych ikon nie potrzebuje, w zasadzie to mozna byloby nawet calkowicie z ikon zrezygnowac . Mi wystarczaja ikony 8 kolorowe MWB (std. tez mi styknelyby gdyby nie ich dziwne proporcje) i to b. ograniczony zbior tych ikon do naprawde niezbednych programow, pozostale kolory lepiej zostawic programom lub tapetkom niz marnowac na ikony w trybach do 256 kolorow.... Do reszty wystarcza ToolsDaemon i problem z ikonami z glowy :). Dla funkcjonowania programu nie ma to jakiegos znaczenia. Ostatnio jednak wpadlem na pomysl, skoro juz mam w UAE karte graficzna to moze dodac kolorowanie pozycji menu w ToolsDeamon zeby same pozycje z programami byly lepiej widoczne i odznaczaly sie rowniez kolorystycznie, tak jak to mozna zrobic w Directory Opus 4.xx dla przyciskow.

I nie wiem jak lub moze inaczej, czym to zrobic ???.

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2013 23:00:57 przez sigma2pi
[#27] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@sigma2pi, post #26

Z tego co pamiętam nie trzeba ręcznie:P Był taki program Icon Update czy jakoś stara Ikona za nową:) Metodą przenieś upuść to wszystko...Pojedynczo oczywiście.....
[#28] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@Kotaishi, post #27

eee, ikony mnie nie interesuja, MWB mi styka do tych kilku programow. Za to ciekawi mnie odpowiedz na moje pytanie dt. ToolsDaemona i kolorowania pozycji w menu ???????
[#29] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@sigma2pi, post #28

Do kolorowania pozycji w menu nie potrzeba karty graficznej. Ba, menu w systemie amigowym (chyba już od 1.3) ma nawet możliwość dodawania obrazków do menu!

Co do ikon, ja nie uznaję 4-kolorowych za archaiczne - mają swój urok! To według mnie tradycja amigowa, że ikony są 4 lub 8-kolorowe, choć może być ich więcej. Tradycja ma to do siebie, że się nie zmienia. Swoją drogą te 24-bitowe kolorowe ikony z OS4.x są według mnie tandetne... choć jako autor edytora ikon powinienem coś w tym temacie zaradzić.

Jeśli jednak kolega Olo chciałby nowoczesny blat proponuję instalację Directory Opus 5.x. Pytanie tylko czy kolega Olo uznaje, że na Amidze działa system operacyjny i potrafi obsługiwać tego typu nowoczesne programy?
[#30] Re: Zmiana standardowych ikon w os3.1

@Hexmage960, post #29

Do kolorowania pozycji w menu nie potrzeba karty graficznej.

toto ja wiem, tylko przy 8 kolorach nie bardzo mi sie oplacalo to robic, przy karcie graficznej i 256 kolorwej palecie ma to juz sens, wiec ja sie pytam, jak to zrobic pod ToolsDaemon, czy moze jest cos innego zamiast TD ???
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem