[#1] ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)
[#2] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@Tom Rain, post #1

tak jak nie lubię tego czegoś, tak to mnie nawet rozbawiło ;)
cholera miałem dziś jechać na SACP, a tu wypadło cosik znowu :(
[#3] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@Tom Rain, post #1

No i NIE MA LIPY! :)
[#4] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@Tom Rain, post #1

Czasami miałem okazję oglądać Dakkana przy okazji innych tematów. Nie przepadam za nim to ten odcinek trzeba przyznać wypadł mu nieźle.
[#5] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@Tom Rain, post #1

Dobre :D
[#6] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@Tom Rain, post #1

Sama ilość ocen pozytywnych tego odcinka jest zaskakująca:), przynajmniej dla mnie.
AMIGA RULEZ!!!!
[#7] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@Tom Rain, post #1

Fajne, gdyby nie soczyste wstawki w komentarzu to dałbym synowi obejrzeć :)
[#8] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@miro_78, post #4

No ja sobie tego nie obejrze na statku, ale moze w domu :)

@Miro, welcome back OK
[#9] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@mccnex, post #8

No ja sobie tego nie obejrze na statku
Niezły kosmos- u nas na "statku matce" też mamy cenzurę- uważajcie na obcych :D
[#10] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@BULI, post #9

[#11] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@Tom Rain, post #1

Piątek The Series jest mocne ;)
[#12] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@Tom Rain, post #1

Czy wie może ktoś jak zwie się utwór zaczynający się od około 2:00 ?

Ok, już "znalazłem", jest to jakiś remix z golden axe.

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2013 12:13:11 przez Orson
[#13] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@Tom Rain, post #1

Jak by miał A1200 z WHDLoad to by nie leżała w szafie tylko na biurku ;)
[#14] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@Doman89, post #13

Nie zgodzę się tylko z ostatnią konkluzją, w której autor porównuje nowe gry do starych i o zapomnieniu.
[#15] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@QkiZ, post #14

A ja się niedawno nad tym zastanawiałem i mam podobne przypuszczenia jak autor.

Oczywiście czasy Amigi i w ogóle starych, mocno kojarzących się z ich jednoznacznym wyglądem komputerów 8-16 bit są niepowtarzalne i przełożenia w skali 1:1 nie będzie, bo to był zupełnie inny klimat świata gier i multimediów, ale pewna nostalgia już dzisiaj zaczyna obowiązywać w kontekście gier na PSX, gier DOS'owych na PC czy nawet już tych późniejszych z lat 2000-2005.
[#16] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@Duracel, post #15

Tylko potworki z Space Invaders kojarzą wszyscy choć pewnie nie znają pochodzenia. Wątpię, aby do popkultury przeszły motywy z dzisiejszych gier. Jest ich tyle teraz że to wszystko tonie w mnogości tych gier.
[#17] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@QkiZ, post #16

Jest ich tyle teraz że to wszystko tonie w mnogości tych gier.

Tak tu się zgadzam, to właśnie to o czym pisałem wyżej, czyli wyjątkowość czasów Amigi. Rynek nie był tak przepakowany jak dzisiaj, a ludzie nie byli bombardowani na każdym kroku grami. Łatwo było się definiować z poszczególnymi, konkurencyjnymi komputerami, gier nie było tak dużo itd.

To nie zmienia jednak postaci rzeczy, że największe hity z PSX czy PC będą pamiętane przez lata, przez ludzi którzy się na nich wychowali.
[#18] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@QkiZ, post #16

Wątpię, aby do popkultury przeszły motywy z dzisiejszych gier. Jest ich tyle teraz że to wszystko tonie w mnogości tych gier.

E tam, cały czas robią filmy na podstawie gier oraz gry na podstawie filmów, podobnie gadżety.
Mario Bros, Tomb Rider, Mortal Combat, Doom i w drugą stronę Commando, Alien, Powrót do przyszłości, Star Wars, Tron i zapewne wiele innych.
BTW, chętnie obejrzałbym w kinie Star Craft w wersji II.
.
[#19] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@rePeter, post #18

E tam, cały czas robią filmy na podstawie gier oraz gry na podstawie filmów, podobnie gadżety.

To tylko chwilowy hype. Potem już nikt o tym nie pamięta.
Mario Bros, Tomb Rider, Mortal Combat, Doom i w drugą stronę Commando, Alien, Powrót do przyszłości, Star Wars, Tron i zapewne wiele innych.

To w końcu piszesz o nowych czy starych tytułach w popkulturze?
[#20] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@QkiZ, post #19

To w końcu piszesz o nowych czy starych tytułach w popkulturze?

A od kiedy są według ciebie nowe, a do kiedy stare?
[#21] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@rePeter, post #20

Stare to co wymieniłeś czyli:
Mario Bros, Tomb Rider, Mortal Combat, Doom i w drugą stronę Commando, Alien, Powrót do przyszłości, Star Wars, Tron

I te powyżej weszły do popkultury. Jakie teraźniejsze gry wejdą do popkultury?

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2013 11:26:15 przez QkiZ
[#22] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@QkiZ, post #21

Jakie teraźniejsze gry wejdą do popkultury?

Skoro można nakręcić film na podstawie Dooma i Mortal Combat, to znaczy, że wszystko można ;)
Z ostatnich np. świnie i kurczaki zdecydowanie weszły do popkultury, a co do wspomnianego Star Crafta, od jakiegoś czasu chodzą słuchy o filmie z udziałem Camerona. A co jeszcze może wyjść do popkultury? Można gdybać, ale najpierw trzeba ustalić, które są dzisiejsze. Moim zdaniem dawne gry to te które wychodziły na Atarynki, Commodorki i Amigi, a era nowych gier zaczęła się wraz z grami i akceleratorami 3D.
.
[#23] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@rePeter, post #22

Skoro można nakręcić film na podstawie Dooma i Mortal Combat, to znaczy, że wszystko można

Co tylko potwierdza to co wcześniej napisałem.
[#24] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@QkiZ, post #21

Jakie teraźniejsze gry wejdą do popkultury?

Już dzisiaj do grona kultowych postaci ze Street Fightera i Mortal Kombat dołączyły postacie z Tekkena.
Myślę, że sporą szansę mają bohaterowie: Assasin's Creed, LBP, Cratos z GOW, Nathan Drake z Uncharted, znak GT z Gran Turismo, uniwersum z KillZone i można by jeszcze trochę powymieniać.

To jest trochę jak z muzyką. Nasi przodkowie mieli swoich idoli w latach 30, 50, 70. My mamy z lat 80, 90. Nasze dzieci z lat 2000-2010 itd. Co ciekawe tak jak naszych rodziców i ich rodziców mierziła muzyka ich dzieci, tak nas mierzi trochę grywalność obecnych gier, a nasze dzieci często patrzą ze zdziwieniem na grafikę w grach z naszego dzieciństwa. Tu trzeba sporo wyobraźni, psychologii i empatii aby zrozumieć ten powtarzający się proces :)

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2013 13:20:40 przez Duracel
[#25] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@Duracel, post #24

Myślę, że sporą szansę mają bohaterowie: Assasin's Creed, LBP, Cratos z GOW, Nathan Drake z Uncharted, znak GT z Gran Turismo, uniwersum z KillZone i można by jeszcze trochę powymieniać.

Wydaje mi się że troszku fantazjujesz. Za 10 lat nikt nie będzie pamiętał o Assasins Creed. Chyba że będzie 10 część tej gry.
[#26] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@QkiZ, post #25

Za 10 lat nikt nie będzie pamiętał o Assasins Creed

Oczywiście, że będą pamiętać. Obawiam się, że w serię Assassins Creed grało więcej ludzi, niż w Space Invaders.

The series has also been financially successful selling over 55 million copies as of March, 2013.[92]

Dla porównania konsol Atari 2600 sprzedało się tylko 30mln.

Wszystkich Amig sprzedało się "zaledwie" 6 milionów - a jednak pamiętamy.

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2013 15:59:51 przez jubi
[#27] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@jubi, post #26

Nie porównuj ilości. Weź pod uwagę że za czasów Amigi klasycznej rynek rozrywki komputerowej nie był tak dobrze rozwinięty jak teraz, we wschodniej Europie jeszcze było echo żelaznej kurtyny.
[#28] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@QkiZ, post #27

Bynajmniej, nie fantazjuję, a realnie oceniam prawdopodobieństwo po tym ile lat ma seria, ilu ludzi w nią grało, jakie nakłady są łożone na promocję tego uniwersum, ile części wydano. Dziesięciu części jeszcze nie ma, ale już połowa drogi praktycznie do tego.

Ja też uważam, że nasze pokolenie jest wyjątkowe (ludzie wychowani na przełomie PRLu i III RP), że mamy specyficzne doznania, że to był czas kiedy rynek komputerowy i rynek gier zaczynał określać swoje kierunki, kiedy była największa fascynacja wszystkim co miało związek z komputerami itd., ale...

...przywłaszczanie sobie na siłę miana jedynego pokolenia w którym powstały kultowe tytuły i postaci jest może cokolwiek romantyczne, ale mało realne i mało poważne :) Jesteśmy jednym z wielu pokoleń. Tak jak 100 lat temu myślano, że ich pokolenie jest wyjątkowe i technika jest niesamowita, tak my dzisiaj myślimy, i tak będą myśleć po nas. Każde z tych pokoleń miało swoją muzykę, gadżety i poczucie wyjątkowości. Każde pokolenie patrząc na historię kilkadziesiąt lat wstecz spogląda z lekkim przymrużeniem oka na to co bawiło i cieszyło wtedy. Każde pokolenie wylansowało swoje bożyszcza, swoje techniczne cuda i swoje świetne zabawy.
[#29] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@Duracel, post #28

A propos różnicy w pokoleniach: myśmy wychowali się na 8bitowych komputerach na których był tylko BASIC, który nieco zmuszał do głębszego zapoznania się z komputerem, niektórzy uczyli się dzięki temu programować. Dzisiaj nikt tego nie robi, bo dostaje wszystko na tacy.
Brak świadomego użycia komputera, bezmyślne klikanie po necie to dzisiaj plaga. Poziom wiedzy informatycznej w kraju jest żenujący a to jak wygląda przeciętna lekcja informatyki w szkole podstawowej, gimnazjum czy liceum to padaka.
Drugi akapit przeczy trzeciemu :) Nie wiem co o tym sądzić ;)
[#30] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@QkiZ, post #29

PEEK i POKE czyli bezpośrednie walenie po rejestrach i pamięci nie przydało mi się nigdzie poza ASM, a teraz (wstyd przyznać ^^) składnia basicowa w BASCOMie. Dodatkowo ciężko byłoby napisać, że dzięki programowaniu w Basicu 2.0 (a taki bodajże miał C64) można było zyskać doświadczenie przydatne w konkretniejszych językach - co najwyżej mowa o pojęciach wspólnych do praktycznie wszystkich języków jak typy zmiennych, tablice wielowymiarowe, operacje logiczne, rozgałęzienia i pętle. Ale fakt faktem dzisiaj na informatyce to się uczą co, CV napisać? :) Tabelkę zrobić, wykres narysować? Jasne, przydatne, ale jest zilion rzeczy przydatniejszych.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem