[#31] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@abcdef, post #30

Bo BASIC miał być z założenia wstępem do programowania.
[#32] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@QkiZ, post #29

lekcja informatyki w szkole podstawowej, gimnazjum czy liceum to padaka

Raczej się nie zgodzę. Jeśli to nie jest liceum czy technikum o profilu informatycznym, nie powinno się uczyć programowania (jak to kiedyś kuriozalnie bywało), tylko obsługi sprzętu komputerowego, edytora, arkusza, programu graficznego, ewentualnie jakiegoś prostego fakturowania, czy podstaw przedsiębiorczości.
Programistą możesz zostać po studiach o tym kierunku, tak samo jak administratorem sieci, grafikiem komputerowym, czy automatykiem.
[#33] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@QkiZ, post #31

Wstępem owszem, ale do czego?? Bo moim zdaniem rozpoczęcie z C znacznie łatwiej pozwala opanować lua, pythona, javę, hlsl etc. etc. niż rozpoczęcie z basiciem przygody programowania. Basic był dobry do ogarnięcia typowych sekwencyjnych mechanizmów do mikroprocków. Prawie brak kontroli przerwań, wszystkie zmienne globalne, w podstawowej wersji 2.0 brak podprogramów, przekazywania parametrów, rezerwacji pamięci, wyłapywania wyjątków etc. etc. Z perspektywy lat mam sam do siebie żal, że nie starałem się poznać bardziej C... a miałem pakiet różnych kompilerów na kasecie - to wolałem bawić się logo i pascalem ;)
[#34] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@abcdef, post #33

Ale mowa jest o latach 80tych i początku 90tych...
Kto co miał w domu to na tym rzeźbił... ja zaczynałem od Basica 2.0 poprzez turbo pascal, C++, html, sql, php, różne visuale i inne javy oraz C#...
i żałuję że jestem noga z asm...

Basic miał być pewnie z założenia prologiem do poznania się z programowaniem komputerów - już sama nazwa coś mówi...
A gdzie na commodorku, atarynkach i innych spectrumach we wczesnych latach C było? jak już to asm...

wyluzuj chłopie bo się zaforujesz zaraz... ;)

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2013 22:20:16 przez Tom Rain
[#35] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@rePeter, post #32

Jeśli to nie jest liceum czy technikum o profilu informatycznym, nie powinno się uczyć programowania (jak to kiedyś kuriozalnie bywało)

Ja się cieszę że takie lekcje miałem.
tylko obsługi sprzętu komputerowego, edytora, arkusza, programu graficznego, ewentualnie jakiegoś prostego fakturowania, czy podstaw przedsiębiorczości.

Nawet tego często nie ma. Nauczyciele miewają mniejszą wiedzę niż co niektórzy uczniowie.
Bo moim zdaniem rozpoczęcie z C znacznie łatwiej pozwala opanować lua, pythona, javę, hlsl etc. etc.

Uważasz że C jest lepszym językiem programowania dla początkujących niż BASIC
[#36] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@QkiZ, post #35

Uważasz że C jest lepszym językiem programowania dla początkujących niż BASIC

Naukę programowania należy rozpocząć od algorytmów, czyli kartki i ołówka, potem można uczyć C, który będzie wtedy całkowicie naturalnym językiem programowania.
BASIC z czasów Commodorków i Amig niestety był tragiczny i do nauki programowania raczej się nie nadaje.
[#37] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@rePeter, post #36

Jedyny jaki BASIC na Amidze widziałem to ten od M$. Gówno straszne, nawet nie miał generowania liczb losowych. Zawsze generował te same wartości
[#38] Re: ToSięWytnie.pl i wątek o Amisi :)

@QkiZ, post #35

Uważam, że C jest lepszym językiem programowania ogółem - tj. ma mniejszy kod wynikowy, ma większe możliwości i pozwala łatwiej przenieść się na inne popularne języki bo nawyki, które nabędziemy przy okazji posługiwania się C zazwyczaj i tak będą dalej dobre czy to w javie, c++, innych językach c-like jak OpenCL, c for cuda, lua, hlsl ... A co daje Basic oprócz delikatnego zrozumienia programów niektórych robotów, podstaw bascoma (tak, podstaw, bo jak się wejdzie głębiej to podobieństwa do basica się tracą) czy wreszcie VBA? Właśnie :) Dla wielu basic (i inne basic-like) mają tą zaletę, że można pisać z palca i będzie ok. Ale czy rzeczywiście? C odstrasza, ale jako przykład "z dupy" niech będzie coś w stylu - program, który zapisuje wprowadzoną z klawiatury wartość, konwertuje ją odpowiednio by zapalić 7seg wyświetlacz na porcie użytkownika. W C wystarcza prosta, przejrzysta, wygodna i szybka funkcja. W basicu 2.0 znanym z C64 kombinacji byłoby jednak więcej (opinia w oparciu o to na tyle na ile go pamiętam - jak ktoś uważa inaczej ...) przy czym w C trzeba by znać adres rejestru portu lub mieć nagłówek z definicjami rejestrów, w basicu są wbudowane funkcje wysyłu na port.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem