kategoria: Sprzęt
[#1] Problem z LCD na 15KHz
W domu do PC używam BENQ EW2420, podłączam do niego też A1200 pod d-sub i łapie bez problemu te 15KHz. Jednak monitor ma 24 cale, nie można ustawić proporcji 4:3 więc pikseloza trochę jest ;)
Niedawno wpadł mi w ręce stary tv/monitor samsunga, 15 calowy model 151MP. Podłączyłem A1200 po cinchach i obraz jest dość rozmyty. Jednak wg listy TU i TU monitor ten jest na liście obsługujących 15KHz. Niestety w moim przypadku nie chce to działać. Zastanawiam się czy może być coś uszkodzone w monitorze, czy po prostu błąd na liście. Czy ktoś miał do czynienia z tym modelem ?
[#2] Re: Problem z LCD na 15KHz

@jacek09, post #1

151MP to dość ograniczone urządzenie, podobnie jak moje 2 sztuki 710MP oraz całkiem dopasiny 214T. Żaden z nich nie łapie 15kHz po D-SUB.
[#3] Re: Problem z LCD na 15KHz

@jacek09, post #1

To monitorotelwizor? W takim razie powinien mieć STRATa. Jesli w istocie ma, to uzyj klasycznego kabla Amiga-euro. :)
[#4] Re: Problem z LCD na 15KHz

@jacek09, post #1

Ja mam coś podobnego 151s czy jakoś tak (teraz nie mam możliwości sprawdzenia) i schodzi do 15kHz HSYNC, ale nie schodzi do 50Hz VSYNC. Przestaw A1200 na NTSC i powinno zadziałać :)
[#5] Re: Problem z LCD na 15KHz

@Jenot, post #4

Nie ma SCART'a, tylko chinche i svhs.
Tryby NTSC w workbenchu też nie chcą załapać, szkoda :(
[#6] Re: Problem z LCD na 15KHz

@jacek09, post #5

SVHS warte jest grzechu, jeno moda w Amidze trzeba zrobić. Jak dla mnie, za dużo zachodu, lepiej wymienić monitor na taki, który złapie co trzeba.

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2013 15:57:11 przez Daclaw
[#7] Re: Problem z LCD na 15KHz

@Daclaw, post #6

A znasz taki monitor LCD o formacie 4:3 który załapie 15KHz?
Bo jak widać na przykładzie list które podałem powyżej nie za bardzo pokrywają się one z rzeczywistością. Więc trzeba bazować tylko na opinii użytkowników.
[#8] Re: Problem z LCD na 15KHz

@jacek09, post #7

Jeśli nie jest potrzebny input przez VGA to mogę polecić LG m1717, wariant z gniazdem SCART. Według specyfikacji nie powinien łapać 15kHz, ale mi łapie. Nie testowałem dsuba, ale tam pewnie nie chwyci. A monitor pojawia się czasem na allegro i to tanio jak barszcz jak za 17 cali. Co prawda nie jest to 4:3, ale blisko, max rozdzielczość to 1280x1024. Testowałem tylko w trybach PAL.

Co prawda mój egzemplarz trochę szumi i obraz mu delikatnie faluje, ale da się to tylko właściwie zauważyć na bezdźwiękowym statycznym tle WB i w grach tego właściwie nie widać. I nie wiem, może te szumy spowodowane są tym, że nie mam u siebie uziemienia w gniazdkach ( :) ), albo tym że monitor swoje przeszedł u poprzedniego właściciela.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2013 10:35:54 przez teh_KaiN
[#9] Re: Problem z LCD na 15KHz

@jacek09, post #7

Sam bym chętnie poznał. Najlepiej 4:3 i w białej/kremowej obudowie.
[#10] Re: Problem z LCD na 15KHz

@jacek09, post #1

A w menu monitora PICTURE ADVANCED/DISPLAY MODE próbowałeś zmienić? Ja w LG 22'' mogę się normalnie przełączać pomiędzy 16:9 a 4:3.
[#11] Re: Problem z LCD na 15KHz

@Daclaw, post #9

Odpowiedź na:

Coś w temacie drgnęło? Macie namiar na taki monitor?
[#12] Re: Problem z LCD na 15KHz

@pawelini, post #11

Np. ten - EIZO PROFI S1921.
Odświeżanie po analogu 24,8 kHz (proporcje matrycy 4:3) więc teoretycznie powinien pójść.

Niezależna specyfikacja też "mówi" o takim odświeżaniu więc powinien się nadać.

Ktoś chętny na zakup i sprawdzenie? siedzi, pije i chrupki

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 21:13:08 przez dominiqr

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 21:26:29 przez dominiqr
[#13] Re: Problem z LCD na 15KHz

@dominiqr, post #12

hmm za 199,- na allegro uzywka. W sumie zawsze sie do kamer moze przydac

Skąd wnioskujesz, że pójdzie 15khz na tym monitorze?

BTW
Niejaki superbonio z ppa ma ten monitor do Amig :)
Może wypowie się kolega czy ten monitor wyświetli PAL ?

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 21:47:33 przez pawelini
[#14] Re: Problem z LCD na 15KHz

@pawelini, post #13

Tu się sprzedał za cztery dychy żałuje że nie kupiłem, on by może chyba wyświetlał czy nie /H: 24.8 - 61kHz - V: 55 - 75 Hz/

Jakie mają być dokładnie te częstotliwości bo jak ma takie to wyświetli PAL czy nie H: 24.8 - 61kHz
V: 55 - 75 Hz

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 22:03:26 przez amizet
[#15] Re: Problem z LCD na 15KHz

@amizet, post #14

Jakie mają być dokładnie te częstotliwości bo jak ma takie to wyświetli PAL czy nie H: 24.8 - 61kHz V: 55 - 75 Hz

Odpalił by jeden z drugim Amigę i sprawdził zamiast pisać głupoty.
Ma być 15.60kHz i 50Hz.

Pozdrawiam
[#16] Re: Problem z LCD na 15KHz

@RadoslawF, post #15

No właśnie coś mi tu nie pasowało, wiem że ma być 15... tylko myślałem że to eizo mają jakieś takie naciągane specyfikacje i że w rzeczywistości schodzą dużo niżej niż te 24 które są podane. W niektórych tematach piszę że niektórym się jakieś ramki wyświetlają czy coś. Np w tym temacie /klik/, są też inne tematy na forum o tym.
[#17] Re: Problem z LCD na 15KHz

@pawelini, post #13

Monitor EIZO S1921 na 100% nie wyświetli zwykłego PAL 15kHz, mam w sumie 8szt. tych monitorów i na żadnym się nie udało, do amig mam podłączone za pomocą SD INDI ECS, AGA, AGA MKII, ELBOX FF na tym są paski pionowe.
Natomiast mam taki EIZO chyba 15 albo 17" tzw. warsztatowy o symbolu L557, ten wyświetla PAL 15kHz, ale dodatkowo obraz jest rozciągnięty w pionie a także wyświetla się informacja że sygnał podany na niego jest poza zakresem, ale do sprawdzenia czegokolwiek wystarcza.
[#18] Re: Problem z LCD na 15KHz

@superbonio, post #17

No właśnie bo ten który podałem że się sprzedał za cztery dychy to był L367 i wydaje mi się że gdzieś czytałem że on wyświetla, w ogóle to można znaleźć jakieś listy kompatybilnych monitorów tylko crt. I to właśnie jest to że jak by każdy napisał co mu gdzie wyświetla to można by zrobić taką listę lcd.
[#19] Re: Problem z LCD na 15KHz

@amizet, post #18

Kurcze a ja kupiłem na alu samsunga 711mp bo podobno doskonale miał współpracować z amiga 1200 a tu niestety. Jest troche rozmazany obraz w Workbenchu (po SCARCIE).. zastanawiam się czy nie kupić jednak bańki amigowo-commodorowskiej
[#20] Re: Problem z LCD na 15KHz

@pabloz, post #19

Nie wiem co dla ciebie znaczy rozmazany obraz, a czy gdy podepniesz przez video out /rca-rca/ jest tak samo rozmazany. Teraz jak kupiłem amigę dostałem do niej kabel Rca/Rca 75 OHM COAXIAL ten kabel wygląda jak antenowy nie robiłem jeszcze porównania z takim cienkim czinczem ale wydaje mi się że ten wypadnie lepiej.
Spróbuj tak podpiąć i zobaczysz czy jest różnica może masz słabej jakości kabel rgb/scart i to dla tego. Ja ma np słabej jakości kabel rgb/scart bo zrobiłem go z kabla lpt w internecie można kupić kabel "Amiga RGB fix cable" na youtube jest pokazane drżenie ikon a na tym kablu tego nie ma, nie wiem co to za kabel bo wydaje mi się że schemat jest jeden ogólno dostępny.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem