kategoria: A500
[#1] Problem z grafiką a500
Witam,
Nie znalazłem omówienia podobnego przypadku zatem zakładam temat. Moja konfiguracja to:
- a500 rev 6A
- rozszerzenie do 1 mb (a501) - wymieniona bateria WB nie wykrywa baterii ale rozszerzenie daje pamięć
- hxc slim zamontowane w miejsce oryginalnej stacji
- prawie wszystkie nowe kondziory z wyjątkiem 22uF 35V (mam dobrane zamiast 22uF 63V - ale zastanawiam się czy będą dobre).
- zasilanie atx
- brak myszki (takie info może być przydatne dla diagnostów :)

Mój problem to:
W niektórych grach przejawia się delikatnymi "zakłóceniami" obrazu, które występują w różnych natężeniach. Np. w Lotus III Esprit podczas gry przewijają się przez ekran co kilka sekund (tylko podczas grania - w interface non stop ok). W Superfrogu co kilkadziesiąt sekund i też tylko podczas grania. Jakieś dema też przelatują bez zakłóceń.

Wykluczam kabel. Problem występuje na monochromatycznym trybie i przez kabel 23 pin.

Po dociskałem układy, ale może akuratnie ten graficzny wymaga jeszcze przetarcia styków (który to?)

Pytanie brzmi jak ugryźć problem?
[#2] Re: Problem z grafiką a500

@avionik, post #1

Hej.
Miałem podobnie, a powodem była uwalona pamięć na płycie.
Po wymianie płyty głównej (bo akurat taką mieliśmy na SACPie) Ami zaczęła działać.

Obecnie moją płytę z uwaloną pamięcią ma *y - jeśli ją naprawił to może powiedzieć czy to było przyczyną :)
[#3] Re: Problem z grafiką a500

@WojT_GL, post #2

Tam są aż 4 kości ramu. Wymiana nie jest skomplikowana. Warto wcześniej zapuścić jakiś program testujący pamięć.

Komputer baterii nie wykryje - co najwyżej RTC.
[#4] Re: Problem z grafiką a500

@11111olo, post #3

Po przeczytaniu kilku wątków o uwalonej pamięci zaczynam nabierać pewności, że to dolega mojej amisi. Wymiana byłaby nieskomplikowana gdyby pamięci były w podstawkach. Nie miałem przyjemności jeszcze czegoś takiego wylutować... Musiałbym poćwiczyć, bo odsysacz może narobić bigosu.

Odpaliłem Adwanced Amiga Analyser ale bez myszy ani rusz :( Znacie jakiś test pamięci co pójdzie bez myszki? :)

Co to znaczy, że komputer baterii nie wykryje? Podczas ładowania WB wyłapałem tekst typu: backup battery not installed. Przepraszam za poziom pytań ale stawiam pierwsze kroki w temacie amigi.
[#5] Re: Problem z grafiką a500

@avionik, post #1

Chciałbym zobaczyć ten objaw. Mi to raczej śmierdzi jakimiś śmieciami z uszkodzonego zasilacza (przesuwające się pasy), ale nie widzę na własne oczy.
[#6] Re: Problem z grafiką a500

@Esio, post #5

Żaden problem:
http://youtu.be/wMq392-MI-8

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2013 10:21:07 przez avionik
[#7] Re: Problem z grafiką a500

@avionik, post #6

Mam takie coś w jednej z A500 i co ciekawe również występuje tylko przy niektórych grach (np. Lotus) a niemal wcale w demach. Zasilacz niewinny - po konsultacjach na PPA i po werdykcie iż najpewniej uszkodzona jest jedna z pamięci na płycie (półmega pod klapką było sprawne - testowałem z z inną oraz bez) - odłożyłem Ami do szafy na półkę "do naprawy". Następna A500 z tym samym zasilaczem chodzi bez zarzutu.
[#8] Re: Problem z grafiką a500

@conrdd, post #7

Widzę objaw i już wiem, że to nie zasilacz. No to mamy problem, taki mały problemik a trzeba troszkę polutować.
[#9] Re: Problem z grafiką a500

@avionik, post #1

Pozwolę sobie odświeżyć temat, bo mam objawy podobne.

Objawy najczęściej zauważalne są w Lost Vikings i Brutal Football. W obu przypadkach dosłownie na chwilę krzaczą się kolory i przeważnie zjawisko to występuje, gdy odbywa się jakiś scrolling ekranu. Wygląda to tak, jakby na ułamek sekundy 1-2 wartości z palet były z kosmosu, przeważnie jest to jakiś jasny kolor, blisko białego. Najbardziej to widać właśnie w brutalu, bo tam podłoga jest małokolorowa i w przypadku skrzaczenia połowa terenu robi się biała. I to nie tak, że dzieją się takie rzeczy od razu, dopiero po dłuższej rozgrywce, gdzieś np. w połowie meczu.

Wczoraj zrobiłem 70 przebiegów testu pamięci w Advanced Amiga Analyzer 2 i zero badów. Raczej mało możliwe, że początek pamięci jest uwalony, bo wszystkie programy działają stabilnie. Czyżby wina Denise?

A500 rev6.1 kick1.3, RAM 512+512
[#10] Re: Problem z grafiką a500

@teh_KaiN, post #9

Jeśli problem występuje po dłuższym graniu to sprawdź czy któryś nie jest wybitnie ciepły.
Zapewne firma commodore dawała różne wersje DENISE na kolejnych płytach i im była nowsza tym bardziej "oszczędna".
Jeśli DENISE się tak grzeje to może naklejenie małego radiatora rozwiąże problem - coś podobnego było na A1200 na kościach AGA przy wyższych rozdzielczościach.
[#11] Re: Problem z grafiką a500

@11111olo, post #10

a ja mam dwie teorie na tego typu objawy:
1) możliwe że dyskietka z grą/demkiem wgrywa sie z błedami i objawem sa takie oto "kwiatki"
2) któryś z pinów któregoś z ukladów w podstawkach ma problemy z łacznoscią i objawem też moga być takie "kwiatki"

ad1. możliwe że albo dyskietka zawiera błędy albo stacja ma małe trudnosci z wczytaniem wysłużonej dyskietki, np na mojej a500 niektóre dyskietki z lekkim oporem sie wgrywają za to w stacji cd32 promodule te same chodzą bez problemu (nowa stacja od PC), wniosek z tego taki że orginalnie montowane stacje w a500 mają juz swoje lata i nie działają tak jak powinny

ad2. jakiś czas temu kupilem a500 uszkodzoną która ... okazała się sprawna, wymagała jedynie małej konserwacji; mianowicie przy próbie wczytania jakiejkolwiek dyskietki system sie wykrzaczał lub zawieszał (guru i te sprawy) postanowiłem że ją rozkręce, wydłubie wszytkie scalaki jakie sa w podstawkach i je oczyszcze ze śniedzi papierem ściernym 1000, dodatkowo psiknołem "kontaktronem" w kazdą podstawkę - efekt - jak ręką odjoł, zero błędów ami śmiga idelnie, dodam że taki zabieg wykonywałem na każdej mojej ami, dzięki temu nic im sie teraz nie dzieje i zawsze pracują stabilnie, polecam zrobić to samo

edit:
ups.. nie zauważyłem że korzystasz z hxc :P ale w sumie zostawie juz to, może sie komuś przyda taka sugestia ;)

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2013 22:51:40 przez socha6
[#12] Re: Problem z grafiką a500

@socha6, post #11

Podczas demontażu pamięci zerwałem jedną ścieżkę. Proszę o rady, czy to drutować od spodu płyty, czy może jakiś magiczny pisak? W końcu to ram :(

Montaż będzie w podstawki zatem nowych układów nie przypalę.

Ortodoksów uspokajam... bawię się sprzętem kupionym za 15 pln i wygrzebanym w strasznym stanie z dolnośląskiej stodoły (dosłownie). Amisia nie była dziewicą, bo były różne plomby gwarancyjne zatem zabytków nie profanuję.

a500 rev 6a
[#13] Re: Problem z grafiką a500

@avionik, post #1

Identyczny problem wystepowal u mnie na plycie rev. 8A.1. Nie chcialo mi sie bawic - zmienilem na rev. 6A i zero problemow. Wiem, ze nic nie wnosze nic na temat rozwiazania, natomiast dzieki kolejnym glosom wylania sie pewna prawidlowosc, ze jest to relatywnie czesty issue. Powodzenia!
[#14] Re: Problem z grafiką a500

@avionik, post #12

Przylutuj kabelek i już. Z pisakami nie kombinuj bo nie dość że to drogie rozwiązanie to mniej pewne.

Pewnie ze płytę można wymienić bo w sumie po co naprawiać jak można wydać 100x więcej i kupić sprawne...
[#15] Re: Problem z grafiką a500

@11111olo, post #14

Po wymianie kości mam green screen (problem z ramem) i jedno mignięcie diody caps locka (na klawiszu). Nie jestem pewien, czy caps lock tak nie mryga przy uruchomieniu również sprawnych amig ale wyczytałem, że to będzie błąd sumy kontrolnej ramu.

Znalazłem rozbieżność w modelach kości dotychczasowych i nowych:
stare: hyb514256A-70
nowe: hyb514256B-70

Od godziny googluję i nic nie mogę wykminić. Skoro problem z ramem to częsty issue to pewnie zaraz naprowadzicie mnie na rozwiązanie :)

edit: dioda power miga w trybie 10xkrótko 1xdługo.

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2013 22:40:22 przez avionik
[#16] Re: Problem z grafiką a500

@avionik, post #15

Przepraszam za ostatni post! Oczywiście błąd manualny... Lupa nie pomogła, pomogło trzecie piwo i więcej cyny w punkty. Niestety issue jak był tak jest. Idąc za radami wyczyściłem również papierem ściernym styki na pozostałych układach, które da się zdemontować. Niestety zero poprawy.
Idę za ciosem i wymienię kości w rozszerzeniu A501. Rozważam również opcję montażu drugiego 0,5 mb w płytę ale zanim bardziej w nią zaingeruję to spróbuję w podstawki włożyć kości w A501 - jak nie wyda to może włożę w płytę.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2013 19:44:41 przez avionik
[#17] Re: Problem z grafiką a500

@avionik, post #16

Kości pamięci wymienione w płycie głównej i rozszerzeniu A501, wyrzuciłem baterię i dalej to samo. Macie jakieś pomysły?
[#18] Re: Problem z grafiką a500

@avionik, post #17

Po pierwsze to napisz jeszcze raz jaki masz teraz objaw bo trochę się gubię jak czytam poprzednie posty.

Też przerabiałem usterki w moich płytach A500 i A500+. Generalnie dla mnie, człowieka który o elektronice wie tyle ile wyczyta z wikipedii, jest to cholernie trudna i kapryśna płyta do naprawy. Kiedyś zachciało mi się dolutować dodatkowe 0,5MB na płytę i ją uwaliłem. Przelutowywałem zworki na płycie i nieświadomie uszkodziłem procesor i agnusa. Okazało się, że lutownica w momencie przyłożenia grota do płyty robiła zwarcie (przeskakiwała iskra) nawet przy odłączonym zasilaniu i uszkadzała procek (objawiało się to czarnym ekranem i miganiem diody power, chyba 10 razy). Po wymianie procka okazało się, że na ekranie pojawiają się dziwne artefakty. Po wymianie Agnusa problem zniknął.

Jak masz możliwość to podmień Agnusa. Ale nie może to być Agnus z płyty A500+ rev8A1 bo nie zadziała.

A jak uruchomisz Workbencha, to pojawiają się jakieś artefakty?

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2013 12:18:49 przez glichtanski
[#19] Re: Problem z grafiką a500

@glichtanski, post #18

W kwestii objawów jestem w punkcie wyjścia:
http://youtu.be/wMq392-MI-8
Problemu nie zaobserwowałem w demach i niektórych grach. Występuje w Superfrogu ale z dużo mniejszym natężeniem. Gra Lotus w wielu przypadkach wymieniana była jako sztandarowy przykład podobnych problemów.

W Workbenchu obraz jest stabilny. Ale za bardzo tam nie poszaleję bo nie mam myszy. Jeżeli będzie bardzo potrzebna to wykonam przeróbkę szeregowej pecetowej.
[#20] Re: Problem z grafiką a500

@avionik, post #19

W Workbenchu za mysz służą klawisze LAmiga i RAmiga oraz kursory (strzałki). Po przytrzymaniu lewego (lub prawego) klawisza Amiga i naciśnięciu klawisza kursora, kursor myszy poruszy się.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2013 13:04:53 przez glichtanski
[#21] Re: Problem z grafiką a500

@glichtanski, post #20

dzięki - WB dostępny!

Czyli co? Kombinować w WB z pamięcią i próbować uruchomić soft, na którym teraz występuje issue?
[#22] Re: Problem z grafiką a500

@avionik, post #21

Odpal MemTest czy cóś podobnego do sprawdzenia pamięci. W Cli wpisz avail i podaj ile masz pamięci pozycja chyba Total. Podziel to przez 1024 i jeśli wyjdzie 1024kB (ewentualnie 1023kB) to OK. Ale najpierw zrób test pamięci.
[#23] Re: Problem z grafiką a500

@glichtanski, post #22

Advaced Amiga Analyser nie znalazł błędów (47 testów)
Wynik z CLI:
total maximum: 1040120 /1024 = 1015,7421875
[#24] Re: Problem z grafiką a500

@avionik, post #23

Spróbuj jakimś innym programem sprawdzić. Naprzykład amnesia albo memtest
[#25] Re: Problem z grafiką a500

@glichtanski, post #24

Amnesia i memtest nie wykryły żadnych błędów. Memtesta przeleciałem normalnie oraz z parametami -a i -l.

ps Walka z tymi programami zrodziła u mnie jeszcze jedną amigową potrzebę. A raczej obnażyła niewiedzę :) Czy jest jakiś botowalny ADF, do którego mogę dorzucać takie aplikacje, które następnie mogę odpalić komendami jak w Amigashellu? Chodzi o objętość, tegoż adf-a żeby na nim dużo się zmieściło. Okrajanie w ciemno WB, żeby dodać programik do ADF-a to mało inżynierskie rozwiązanie. A może jest możliwość wyjęcia dysku z WB i włożenie dysku z aplikacjami przy zachowaniu jakiejś określonej zawartości na podmienionej dyskietce.
[#26] Re: Problem z grafiką a500

@avionik, post #25

Opcje masz dwie:

1. Zrobić bootowalną dyskietkę (każdy x-copy i inne), która po zabootowaniu odpali Ci shella czy tam zwykłe CLI. Pakujesz na taką dyskietkę komendy, które są Ci potrzebne do nawigacji po folderach i elementarnych operacji (cd, dir, format) i wypełniasz programami.

Tu masz co powinien mieć bootowalny dysk. Tut jest pod WB2 ale dla WB1.x jest to właściwie analogiczne jeśli chodzi o pliki, które trzeba utworzyć.

2. Odpalić workbencza, odpalić w nim CLI/shell, wyjąć dysk z WB, wsadzić dyskietkę z softem i nawigować sobie wtedy po niej. Wkurzające będzie to, że Ami będzie Cię prosiła o dyskietkę WB wraz z każdym poleceniem, ale to też da się obejść. Polecenie Resident pozwala Ci wsadzić dane polecenia trwale do ramu:

resident c:cd PURE

Dzięki temu polecenie cd stanie się dostępne bezpośrednio z ramu, nie musisz mieć nawet żadnego dysku w napędzie żeby je wykonać. Więcej info o Resident i innych

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2013 10:23:29 przez teh_KaiN
[#27] Re: Problem z grafiką a500

@teh_KaiN, post #26

W tym tutorialu z pkt.1 zapomniano o poleceniu INSTALL Oczywiście można użyć XCopy tak jak kolega wspomniał.

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2013 10:34:24 przez zyga64
[#28] Re: Problem z grafiką a500

@zyga64, post #27

W tym tutorialu z pkt.1 zapomniano o poleceniu INSTALL

Dokładnie.

Wpisujesz w CLI(Shellu) komendę: INSTALL DF0: zatierdzasz enterem i już masz bootowalną dyskietkę.

UWAGA DOMYSŁY
Potem trzeba stworzyć katalog S na tej dyskietce w nim za pomocą polecenia: ED Startup-Sequence
S-S, czyli plik z poleceniami dla systemu, żeby nie odpalał gołego DOS'a a na przykład "kawałek" Workbencha. No i tu się moja wiedza kończy, bo dalej nie wiem co tam trzeba wpisać i jakie jeszcze pliki skopiować na dyskietkę.

Bez tego też dasz radę, ale nie poto stworzono Workbench, żeby bawić się w pisanie poleceń w DOS OK
[#29] Re: Problem z grafiką a500

@avionik, post #25

Spróbuj zamienić miejscami układy CIA (8520). Ja tak rozpoznałem kiedyś że jeden z nich jest padnięty a objawiał się na ekranie różowym kolorem zamiast białego...
[#30] Re: Problem z grafiką a500

@glichtanski, post #28

Botowalny dysk muszę zrobić z poziomu PC, bo korzystam z hxc i nie przewiduję zmian w tym zakresie. Zatem aby było najłatwiej to do "bazowego" botowalnego ADF dorzucam soft i konwertuję na *.hfe i mogę odpalać. Z poziomu Amigi gra jest nie warta świeczki, bo cały czas jestem w formacie hfe i to już nie nadaje się do edycji zawartości dyskietki z poziomu PC (dodanie softu). Póki co zadowolę się WB okrojonym z katalogu PREFS ale bardzo dziękuję za pomoc. Na pewno się jeszcze tym pobawię.

Najlepsza wiadomość jest taka, że można wyjąć dyskietkę z WB, włożyć inną i odpalić soft.. Próbując to wystraszyłem się komunikatu i zaprzestałem prób.

Dzielę tv z Żoną i czekam na reklamy żeby sprawdzić, czy zamiana miejscami kości CIA przyniesie jakieś ciekawe wiadomości w moim głównym Ami questem :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem