Czy aby na pewno dziala w przejsciowce PCMCIA-CF do przenoszenia danych?
U mnie za zadne skarby nie chciala ruszyc. Tak samo jak 8GB jak i 16GB z kwiatkiem. Podobny temat zalozylem jakis czas temu i pomimo wszelkich zabiegow (m. in. FDISK i MountDOS, formatowanie specjalnym programikiem pod Windowsem do kart CF/SD; hi Norbert!

) nie udalo sie tej karty zobaczyc ani A600 v.3.1 ani A1200 v.3.0/3.1. Prepcard ja widzial, ale na tym sie konczylo. compactflash.device i fat95 rozkladaly rece.
Nie bylo natomiast problemow z uzywaniem tych Kingstonow w przejsciowkach CF-IDE. Problem jednak z nimi taki, ze ich osiagi w porownaniu do mechanicznych HDD sa mizerne, dla porownania, pod A1200 v.3.0 z 68030 CFka wyciagala 1MB/s a HDD prawie 2.7MB/s! (Sysinfo). Ile znaczy taka roznica przy zabawie systemem, to chyba nikomu nie musze tlumaczyc :)
Ktos mi pisal na forum, ze Kingstony nie sa do konca "mile" dla Amigi. Inne karty (bodaj Sandisk, ale reki sobie uciac nie dam) dzialaja o wiele lepiej.
Niech najlepiej osoba ktora uzywa konkretnego modelu karty w przejsciowce PCMCIA sie na ten temat wypowie. Ja mam funcjonalna 512MB, ale firmy nie umiem okreslic, bo naklejka jest zdarta do golej blachy :(
I jeszcze slowko nt. rozwiazania "z dziura" w obudowie. Poza oczywistym aspektem naruszania oryginalnej obudowy jest jeszcze jedna istotna sprawa. Taka CF-ka w PCMCIA dziala na zasadzie hot-plug, czyli wyciagasz i wkladasz bez ryzyka i koniecznosci wylaczania komputera. Tego samego eksperymentu z karta podlaczona pod IDE to juz bym nie polecal

a jeszcze sie czlowiek moze przypadkowo "zapomniec".
Przy okazji nasuwa mi sie pomysl, moze by tak stworzyc liste kart CF kompatybilnych z Amigami? Duzo ludzi ma ten sam problem i nie da sie uniknac wrazenia, ze jest to walkowane poraz n-ty, a tak taka tabelka wisi sobie na stronie, wchodzisz i wiesz. Cos w ten desen:
model karty ---- pojemnosc ---- CF-IDE TAK/NIE ---- PCMCIA-CF TAK/NIE ---- opcja1 transfer na standardowym kontrolerze A600 --- opcja2 transfer na 1200 - op.3 na 68030, 68060, Fast ATA itp.
Na pewno sensowne, ale czy uda sie przeprowadzic takie pospolite ruszenie w temacie?
Ostatnia aktualizacja: 11.06.2013 05:37:10 przez mccnex