[#1] Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?
Wchodzę dzisiaj na stronę Elboxu, a tam nowa strona sklepu!

shop.elbox.com

Jak myślicie, szykują jakiś nowy produkt na jesień? Pytam całkiem serio.
[#2] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Aurel, post #1

No proszępomysł Bardzo dobre posunięcie pomysł Lepiej późni niż wcaleOK

Chociaż te linki w dole trochę rażą, ale co tampomysł

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2013 22:45:59 przez parallax
[#3] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Aurel, post #1

Elbox zawsze byl oryginalnym sklepem.
Mial bardzo duzo ciekawych rzeczy do Amig, ale ceny zarowno 20 lat temu jak i teraz to nadal KOSMOS a swiat sie jednak zmienia i ceny tez

np. mocno kiepskawa gra RED MARS za jedyne 30 ojro... oj oj jo jo joj
[#4] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@selur, post #3

A ja myślałem że jest superb
[#5] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@selur, post #3

Ale jako jeden z niewielu przez cały czas wspierał tonącą łajbę (Amigę), tworzył dla niej jak widać hardware i software, nie zwiał. Co do cen, to są bardzo konkurencyjne w porównaniu do np. rzeczy od Jensa. Medek coś koło 1000pln, a później ładujesz karty za grosze, zamiast płacić kosmiczne pieniądze za amigowe karty na Zorro. Fajnie że im nadal się chce, pomimo, że jesteśmy jedną z najmniej przyjaznych społeczności jako całość...
Nie mówię, że trzeba coś wychwalać pod niebiosa, ale też nie ma co krytykować i narzekać. Ludzie z Elbox też to czytają. Jak ja bym miał coś zrobić dla Ami (a nie byłbym zażartym maniakiem tego super komputerka, to bym od razu olał temat, po przestudiowaniu naszych polskich forów i zagranicznych też).

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2013 11:19:09 przez flops
[#6] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@flops, post #5

Ceny są jakie są . Jest to firma a nie fundacja więc zarabiać musi . A że ceny niektórych produktów mają nastawione na zachodniego odbiorcę to jest wybór Elboxu . Nie ma co komentować, jest u nas w kraju pozornie wolny rynek więc mamy prawo sprzedawać w cenach jakie nam się podobają/opłacają .
[#7] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@selur, post #3

Dla takiej kwoty to warto wejść do sklepu i zobaczyć w gablotkach gry z Twin Spark Softu etc
[#8] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@PrzemasIII, post #6

Mogliby wykupić licencję to robienia A1200 i mieć w sprzedaży całą A1200 Tower, a gdyby jeszcze zmodyfikowali płytę i wsadzili 68060 myślę, że sprzedaż mogłaby się ruszyć i to zestawów A1200 Tower 68060 + PCI + Ati 256 Ram. Tyle z mojej strony, zobaczcie moda na retro jest.
[#9] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Ender, post #8

I kto bedzie gral w te kiepawe gierki. Nikt nowy. Tylko my. To sie nigdy nie bedzie oplacalo.
[#10] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@flops, post #5

Przynajmniej robią coś dla Amigi, a nie marnują czas i pieniądze na ślepe uliczki w rodzaju różnych śmiesznych płytek z PowerPC w rodzaju Nemo czy Maców z demobilu.
[#11] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Ender, post #8

Przydałaby się nowa obudowa tower w rozsądnej cenie. Te z czasów dogorywania Amigi są już często pordzewiałe/poobijane/pogięte . Ja trzymam sprzęt za 4 koła w pordzewiałej obudowie !
[#12] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@PrzemasIII, post #11

Tak ja też jak wszedłem, to pomyślałem o obudowie, w rozsądnej cenie też chętnie bym jakąś nabył.
[#13] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@pawelini, post #9

A ja nie mówię, że zarobiliby miliardy, wypełnili niszę na rynku, to wszystko. Często gęsto kupuje coś na allegro i zastanawiam się będzie działać, a tak przy rozsądnym skalkulowaniu ceny wolałbym kupić nowe, niż znalezione w piwnicy. Wiadomo, że licencja nie byłaby za free, więc to główna zagadka, pewnie AINC wywaliłoby cenę z kosmosu za licencję, jeżeli ma do niej prawa.

No ja ostatnio nabyłem Infinitiv 2 i powoli zamierzam się poskładać klasyka, szukam interfejsu do podłączenia dwóch FDD, a konkretniej FDD i w przyszłości HxC Flopy. Tylko boję się, że pewnego razu coś padnie, bo ma swoje lata. A swoją drogą czekam na projekt podobny do tego z nową płyta do A1000, tylko że tym razem do A1200 i prockiem 68060 a jak.;)
[#14] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@flops, post #5

To prawda pomysł Elbox bardzo wiele zrobił i nadal robi choć już mniej dla Amigi i chwała im za to OK To jedna z najbardziej znanych Amigowych firm od sprzętu na świecie OK Wielu by chciało za darmo, ale tak się nie da Panowie i Panie pomysł

Zawsze można się zabrać za siebie i zacząć zarabiać lepsze pieniądze pomysł Chyba, że ktoś jest totalnym sknerą, co nawet na chleb z masłem sobie żałuje, to większe pieniądze tutaj nic nie zdziałają pomysł

... do roboty...pomysł
[#15] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@jubi, post #10

Każdy marnuje swoje pieniądze na taką ślepą uliczkę, jaka mu się podoba - czy jest to klasyk, czy "coś z zupełnie innej beczki".

Ja jestem zdania, że każdy powinien mieć to, co lubi.

Ty uważasz, że każdy powinien mieć to, co jubi.
[#16] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@jubi, post #10

Pełna zgoda.
[#17] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@recedent, post #15

Niekoniecznie. Natomiast tu, na polskim portalu amigowym warto jest wspierać Amigę, a nie inne komputery.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2013 12:37:50 przez jubi
[#18] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@recedent, post #15

Ja jestem zdania, że każdy powinien mieć to, co lubi.

Genialna uwaga ;)
[#19] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Ender, post #8

Wiesz że jest to nierealne niestety :-/
Pierwsze to sprawa licencji (z tego co wiem to ma ją Amiga INC). Żeby się zgodziła na takie coś pewnie będzie chciała gazylion $ albo wolała nazwać jakiegoś badziewnego tableta mianem Amiga 1200. Oni cały czas liczą że na nazwie dorobią się fortuny, że kiedyś przyjdzie hmm, jak by to powiedzieć, Jeleń i wyda swoją fortunę. Jak prawa do iluś tam tytułów Amigowych kosztowały podobno $500 000 to ile oni mogą zawołać.
A teraz z drugiej strony. Koszt przeprojektowania płyty, nie jestem obeznany w temacie, ale myślę że 100 000pln za robotę w Polsce z wykonaniem prototypu to będzie ciężko. Później koszty produkcji i ilość odbiorców. Koszty mogą być dość niskie, bo w Chinach walną partię płyt dość tanio, choć też problem jest z 68060. Ilu będzie odbiorców, nawet kiedy ustalą cenę koło 3 000 pln? W Polsce myślę że zmieścimy się przez rok w 30 osobach (i to 80% to użytkownicy tego forum będą). Po prostu taki biznes to strzał w stopę z każdej strony. Jak ktoś jest miliarderem, może coś takiego zrobić dla fanu.
Ja to się cieszę że są projekty takie jak Minimig i Natami. Minimigowi kibicuję, nie ważne że nie nazywa się Amiga, ważne że nie będę musiał się martwić jak padnie mi Ami, że muszę wydać fortunę, za 20 letni sprzęt, który też nie wiadomo jak długo podziała.
Jak będzie Minimig z 68060, to zawsze w przyszłości można się pokusić o rozszerzanie tego projektu, dodanie PPC itd. Jest jakiś kierunek, nadzieja i szansa.
[#20] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@jubi, post #17

Polski Portal Amigowy także jest przedsięwzięciem prywatnym i może wspierać co tylko chce.

Mam starego Medka 1200 (z zasilaczem standardu AT) i prawdę mówiąc zastanawiam się nad wymianą na TX, więc może jakaś promocja się zdarzy - skoro sklep jest odnowiony..
[#21] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@recedent, post #15

"Każdy marnuje swoje pieniądze na taką ślepą uliczkę, jaka mu się podoba"

O swiete slowa panie Recenzent!

To jest podejscie polskiego polityka, dlatego nadal zyjemy w poznym sredniowieczu mimo, ze juz wydalismy pierdyliard euro na modernizacje drewnianej Polski..

Z Amiga jest dokladnie identycznie, lepiej prowadzic dziesiatki bezsensownych projektow sprzetowych, ktore sa droga do nikad, niz zajac sie rozwijaniem oprogramowania na to, co juz od dawna istnieje.
No ale przeciez, SHOW MUST GO ON.
Zatem czekamy na nowe niesamowite newsy o PC-killerach, superkomputerach NASA itp.. itd.. OK

p.s.
Ostatnio sluchalem audycji w radiu.
Mowili, ze dostep do internetu ma 7% poznanskich policjantow, bo wedlug rzecznika KGP komputery nie sa potrzebne policjantom! (np. lepiej marnowac pieniadze na nowe mundurki i gadgety dla strazy wiejskiej, albo na nowe biurka do wypisywania blankiecikow pomysł)
[#22] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Skotos, post #20

Polski Portal Amigowy także jest przedsięwzięciem prywatnym i może wspierać co tylko chce.

Racja, niemniej byłoby dziwne, gdyby na Polskim Portalu Wegetariańskim ktoś promował przepis na kotlety schabowe, nieprawdaż?
[#23] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@jubi, post #22

Zawsze każdy z nas może założyć PPTA (Polski Portal Tylko Amigowy) i tam banować każdego, kto napisze, że Amigą jest tablet z logo.
Tutaj się wspiera Amigę i wszystko dookoła amigowe OK
[#24] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@selur, post #21

Krawężnikowi czy rozbójnikom z drogówki internet nie jest do pracy potrzebny. Spora część tych którzy do pracy potrzebują biurka w komendzie czy innym komisariacie nie ma dostępu do sieci zewnętrznych bo komputer pracuje w sieci lokalnej która zgodnie z przepisami musi być odseparowana od innych sieci. Więc ocena policji po liczbie pracowników mających dostęp do internetu jest idiotyzmem.

Pozdrawiam
[#25] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Aurel, post #1

Ja tam nie liczyłbym na nowy (zupełnie nowy) produkt. Ale fajnie, że dalej sprzedają, swój w sumie bardzo fajny, sprzęt. Super byłoby wydanie przez nich chociaż nowej, ładnej obudowy do a1200 - to w dzisiejszych czasach tanich chińczyków jest realne - myślę że trochę by się ich sprzedało...
[#26] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@posylus, post #25

W cenie do 300 pln za nową budę to bym sie nie obraził . A z czasem to pewnie na 1 by się u mnie nie skończyło :P
[#27] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@PrzemasIII, post #26

No 3 stówki to byłoby tak akurat.
[#28] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@flops, post #23

"Tutaj się wspiera Amigę i wszystko dookoła amigowe"

Hmm.. raczej nie...
[#29] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@selur, post #28

ahah tutaj się krytykuje: handlarzy/zdzierców/kombinatorów/programistów/św. Mikołaja , Walta Disneya oraz Bolka i Lolka . Wychyl się za bardzo to Cię ozdrowi Amigowa wspólnota
[#30] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@PrzemasIII, post #29

Klasyczna Amiga to hobby drogie i nie dziwie się cenom Elboxu, tym bardziej że sprzęt jest nowy a sama firma zajmuje się rynkiem niszowym.

Chciałbym powtórzyć jedno. AMIGA zakończyła swój żywot wraz z ESCOMem. Można przymknąć oko na Hyperion i też zaliczyć to jako działalność na rzecz klasyka (powiedzmy - na upartego...) Reszta żelastwa typu Efiki, PowerMaci, Pegazosy oraz softu Morphos (i AROS?)i inne tego typu rupiecie to nie jest AMIGA. Ale posiadacze tego sprzętu (ze względu na właśnie fakt posiadania ich) z racji pseudo-emulacji, oraz jakiejś tam chorej zgodności z AMIGĄ klasyczną twierdzi że jest to związane z AMIGĄ i też oczywiście nią jest... Co jest po prostu totalnym nieporozumieniem i nieprawdą. Fakt że klasyk stanął w miejscu w ubiegłym wieku z powodu bankructwa i fakt że jakieś tam pseudo-kompatybilne sprzęty i soft do nich się rozwija nie upoważnia do kojarzenia tego całego czegoś z prawdziwą AMIGĄ.

AMIGA zdechła a pół-środki którymi większość się tak rajcuje to nie jest AMIGA. Twierdzenie, że lepiej przymknąć oko i czcić coś co nadal jest rozwijane (np. MorphOS) w przeciwieństwie do czegoś co kajfnęło jest jak dla mnie profanacją marki Commodore/Escom...samej AMIGI...

I tu widać różnicę również cenową... za samego Medka trzeba dać blisko 800-1000zł.... Dlatego nie dziwcie się cenom, po prostu Elbox dostrzega różnicę między AMIGĄ a czymś na jej wzór co nie jest AMIGĄ i nigdy nie będzie...

Natami miało być kolejną Amigą. A póki co nie widzę innego sprzętu które by przedłużyło żywot dynastii.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem