[#19]
Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?
@Ender,
post #8
Wiesz że jest to nierealne niestety :-/
Pierwsze to sprawa licencji (z tego co wiem to ma ją Amiga INC). Żeby się zgodziła na takie coś pewnie będzie chciała gazylion $ albo wolała nazwać jakiegoś badziewnego tableta mianem Amiga 1200. Oni cały czas liczą że na nazwie dorobią się fortuny, że kiedyś przyjdzie hmm, jak by to powiedzieć, Jeleń i wyda swoją fortunę. Jak prawa do iluś tam tytułów Amigowych kosztowały podobno $500 000 to ile oni mogą zawołać.
A teraz z drugiej strony. Koszt przeprojektowania płyty, nie jestem obeznany w temacie, ale myślę że 100 000pln za robotę w Polsce z wykonaniem prototypu to będzie ciężko. Później koszty produkcji i ilość odbiorców. Koszty mogą być dość niskie, bo w Chinach walną partię płyt dość tanio, choć też problem jest z 68060. Ilu będzie odbiorców, nawet kiedy ustalą cenę koło 3 000 pln? W Polsce myślę że zmieścimy się przez rok w 30 osobach (i to 80% to użytkownicy tego forum będą). Po prostu taki biznes to strzał w stopę z każdej strony. Jak ktoś jest miliarderem, może coś takiego zrobić dla fanu.
Ja to się cieszę że są projekty takie jak Minimig i Natami. Minimigowi kibicuję, nie ważne że nie nazywa się Amiga, ważne że nie będę musiał się martwić jak padnie mi Ami, że muszę wydać fortunę, za 20 letni sprzęt, który też nie wiadomo jak długo podziała.
Jak będzie Minimig z 68060, to zawsze w przyszłości można się pokusić o rozszerzanie tego projektu, dodanie PPC itd. Jest jakiś kierunek, nadzieja i szansa.