[#31] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@BomberMAX, post #30

płacz sombrero
[#32] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?
[#33] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?
[#34] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Ender, post #31

Ja myslałem o czymś w rodzaju GBA 1000 tylko do Amigi 1200 z FastAtą, DVI/VGA, i innymi dodatkami. Oczywiście procek przynajmniej 030/56 Mhz z wolnym portem do kart turbo... Sam bym zakupił takie cudko od ręki.
[#35] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?
bo to nie moja wina, że nie jestem wystarczająco zamożny
Strasznie socjalistyczne/komunistyczne podejście do sprawy. Przecież od kogo ma zależeć czy jesteś
zamożny czy nie? Tylko i wyłącznie od ciebie.

Co do sklepu i Elboxu ogólnie, zawsze lubiłem ich produkty i byłem pełen podziwu dla profesjonalizmu
z jakim są wykonane. Do tej pory mam, od nich kupioną, Fast Atę, miałem ich wieżę, ale niestety dawno temu ją sprzedałem .
Ceny zawsze mieli dość wysokie, no ale coś za coś. Zanim kupiłem ich E/Boxa
miałem to coś plastikowe Micronika, trzeszczało to i bujało się zupełnie jak angielskie domy z płyty
kartonowo-gipsowej. Żałuję tylko że ich ZimnyOgień nie wszedł do masowej produkcji, i że
nie miał szans się przyjąć. Szczególnie że prototyp już był i działał(?). Ponadto dodatkowy plus że to polska firma.
Cóż można napisać, fajnie że im się chce i że coś wciąż robią.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2013 14:35:16 przez Radek_Cz
[#36] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Radek_Cz, post #35

Projekt obudowy dla A1200 ewentualnie A600 byłby strzałem w 10. Wiele osób wspominało, że nadal uzywa starych obudów które swoją ergonomią oraz uzytecznością obecnie nie grzeszą. Fajny byłby desktop ala cdtv gdzie możnaby wrzucić więcej urządzeń bez specjalnej troski o miejsce. jakiś ITX z picoPSU miejscem na dysk/i 2,5 lub 3,5 dvd-rw slim oraz inne akcesoria które obecnie mozna używać jak choćby Subway'a. W takim powiększonym desktopie możnaby również zamontowac dodatkowe wentylatory celem lepszego chłodzenia wnętrza. Tomski cała nadzieja w Tobie.
Myślę, że to bardzo słabo obsadzona dziedzina o ile 2 lata temu z turbo było cięzko to obecnie dopalaczy do A500,600,1200 pojawia się i pojawiać się będzie coraz to więcej. Kolejna z kulejacych działek amigowych to klawiatury (nie chodzi tutaj tyle o dostępnośc co o cenę marzy mi się klawirka coś na wzór tej od obudowy Infinitiv) bo z interfejsami umożliwiającymi podpięcie klawiatury od PC jest całkiem nieźle.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2013 14:54:02 przez miro_78
[#37] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Ender, post #8

Zmodyfikować płytę żeby włożyć 68060 Szok Ender Ty masz pojęcie o czym piszesz? To trzeba zrobić projekt nowej płyty. No albo zostawić to na rozszerzeniu jak jest teraz.
[#38] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Radek_Cz, post #35

Ta karta przyjęłaby się w 100%, tylko problemem było to, że to nie był produkt Elboxa ... To był akcelerator zrobiony przez ... (sorki nie pamiętam kogo) na potrzeby makówek. Podejrzewam, że Elbox modyfikował soft, ale sama płytka była wyrobem firmy trzeciej. W momencie jak "japko" strzeliło focha na ppc, firma projekt ubiła ... a to ubiło projekt Elboxu, niestety... Były tam oczywiście problemy niekompatybilności listy rozkazowej procka z ppc w Amigach, ale to wszystko było do obejścia.
Tak czy siak WIELKA SZKODA, bo to był projekt godnie rozwijający idee phase5...
[#39] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Radek_Cz, post #35

Kurcze , nie miałem o tym pojęcia. A co do Elboxu, to również miałem dużą symaptię do ich produktów. A co do wieży Micronika, to zgadzam się w 100%. To był jeden z moim gorszych zakupów...
[#40] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@posylus, post #38

Piszesz o kartach Crescendo. Są jeszcze nowe sztuki do nabycia w jakimś sklepie zachodnim z procesorem G3 233MHz. Na rynku wtórnym krążą wersje z 333MHz i rzadko modele z G4.

Teoretycznie, jeżeli elektrycznie są zgodne z Mediatorem, to jedyna możliwość ich wykorzystania to napisać bibliotekę, która mogłaby wykorzystać te karty jako szybki koprocesor.

Biorąc pod uwagę że te karty mają pamięci SDRAM na pokładzie i wszystko trykało by na magistrali PCI..... hmmmm... robi się ciekawie, nawet bardzo ciekawie.

Tylko żeby osiągnąć to co piszę, trzeba być naprawdę dobrym programistą znającym się naprawdę dobrze na PCI i systemie Amigowym + SDK Mediatora.

Tak mi się wydaje.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2013 18:47:08 przez pekdar
[#41] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@TomK, post #37

O marzeniach.
[#42] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Aurel, post #1

Wszystkie posty dotyczące osobistych "definicji Amigi" oraz "definicji amigowca" zostały przeniesione do dedykowanego wątku.

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2013 12:26:50 przez recedent
[#43] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@recedent, post #42

Słuszna decyzja.

Wysłałem mail do Elboxu z zapytaniem o aktualną cenę Fast ATA. W odpowiedzi przeczytałem, że liczą kurs euro i dostałem nr mojego ewentualnego zamówienia. Jako, że pytałem o coś jeszcze to w sumie wyszło taniej o ponad 30 PLN niż w/g cen w sklepie internetowym.

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2013 10:43:44 przez TUPCOM
[#44] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?
[#45] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?
[#46] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?
[#47] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?
[#48] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?
[#49] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?
[#50] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?
[#51] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?
[#52] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?
[#53] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Radek_Cz, post #35

ColdFire do Amy? Pierwszy raz słyszę o takim projekcie i to na tak zaawansowanym etapie. Bardziej mi się to podoba niż PPC, szkoda że nie wypaliło, choć nie za bardzo rozumiem czemu.
[#54] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@ZbyniuR, post #53

No, stary była nawet prezentacja tego cuda. Projekt padł ze względu na jakieś numery z procesorami i zgrzyt w tej sprawie między Elboxem a producentem, z tego co mi wiadomo. I dlatego nasi dali sobie siana. 400 MIPS w klasyku. Wow! :)

[#55] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@mccnex, post #54

Oho, Elbox wyklikał sobie sklep z Home.pl za 60 PLN/miesiąc. Szacun.
Skok o jakieś 10 lat do przodu... Teraz są mniej więcej w 2005
[#56] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@ZbyniuR, post #53

Była prezentacja Dragona na Amimajówce w Krakowie. Każdy mógł sobie Dragona wziąć do ręki, oraz obejrzeć w działaniu. Moim zdaniem problemem okazał się brak niektórych instrukcji 68k w ColdFire (konkretnie BCD), których programowa emulacja zaowocowała wolnym działaniem (260 MHz CF pod AmigaOS3.x wg Sysyinfo osiągał wydajność kart z 68030). Elbox liczył na rekompilację co ważniejszych programów i elementów systemu, niestety nie udało się (trudno powiedzieć, czy z powodów prawnych, czy technicznych).
Poczytaj sobie na PPA, są obszerne opisy tej imprezy ze zdjęciami samego Dragona.
[#57] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@Geekboy68k, post #55

No z tym dali ****pomysł
[#58] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@wali7, post #56

A nie było tak że Elbox wysłał wszystkie karty do poprawki (wymiana procesora na bardziej zgodny z linią 68k) i ślad po nich zaginął ?
[wyróżniony] [#59] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@ZbyniuR, post #53

O tym projekcie było tak głośno, że aż dziw, że mogłeś nie słyszeć - fakt bo były czasy Magazynu Amiga, więc parę latek temu.
Tak czy siak - ten projekt był - moim skromnym zdaniem - najważniejszym wydarzeniem od czasu upadku C=, czas był jeszcze dobry i jakby się udał była szansa pchnąć Amigę do przodu względem PC. To były czasu, kiedy świat jeszcze trochę się interesował Amiga, i być może sukces Elboxa stałby się momentem zwrotnym w historii Amigi... niestety finał projektu znamy (taki, że dzisiaj niektórzy nawet nie wiedzą i jego istnieniu). Szkoda, wielka szkoda. A można wyobrazić sobie takie Neo-Amigi, które mają ColdFire + Mediatora + grafiki PCI + karty sieciowe. W tamtych czasach taki konfig pozwalał podnieść głowę do góry...
[#60] Re: Elbox odświeżył sklep internetowy z produktami dla Amigi, czy szykuje nowy produkt?

@posylus, post #59

Nie był potrzebny żaden Mediator do Dragona, gdyż ColdFire wyposażony jest w mostek PCI. Dragon miał postać płyty-matki (coś a'la Mediator), tam chyba jeszcze były USB w komplecie (bo USB ColdFire też ma) i karty procesorowej wpinanej w dedykowane gniazdo na płycie. Ludzie z Elboxu opowiadali, że możliwa jest wymiana karty z CF na kartę z prockiem embedded zgodnym z PPC (zapewne chodziło o MPC5200, zastosowany m.in. w Efice), który pododnie do CF ma wszystkie niezbędne mostki już wbudowane. O ile mnie pamięć nie myli, to grafika w Dragonie była na AGP (w prezentowanym na Amimajówce egzemplarzu mieli bodajże Voodoo AGP).

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2013 15:56:46 przez wali7
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem