[#31] Re: A1 czy Pegasos?

@Kaczus, post #23

Autor 3d dla mosa musial sie nakombinowac, by dzialalo one z mosem 1.4.5, podobnie jak autor MUI 4.0

powiesz mi co musielismy kombinowac, bo ja sam nie wiem:) stuntz tez nic nie cudowal.
[#32] Re: A1 czy Pegasos?

@kiero, post #31

Ciekawe, bo czesc bledow byla tlumaczona tym, ze byla koniecznosc dostosowania kodu do dzialania pod MOSem 1.4.5...

[#33] Re: A1 czy Pegasos?

@Kaczus, post #32

bledow w mui? po prostu zbieg okolicznosci. wiele osob nie ma problemow, niektore maja. taka natura wersji beta.
[#34] Re: A1 czy Pegasos?

@kiero, post #31

khe,jest wszem i wobec wiadome ze byly i sa problemy z mui 4 pod mos < 1.5,no chyba ze na 1.5
jest tak samo stabilny wtedy spox znaczy sie Stuntzi musi popracowac jeszcze

Ja tez slyszalem (odrazu mowie ze nie wiem skad :D) o problemach z przepisaniem 3d pod mos < 1.5

[#35] Re: A1 czy Pegasos?

@AmiChris, post #34

jest wszem i wobec wiadome ze byly i sa problemy z mui 4 pod mos < 1.5,no chyba ze na 1.5
jest tak samo stabilny

niektore wersje mui4 sa stabilne bardziej a niektore mniej. tylko tyle. wersje ktora masz
uzywalem tylko kilka dni.

Ja tez slyszalem (odrazu mowie ze nie wiem skad) o problemach z przepisaniem 3d pod mos < 1.5

wy to chyba jakies glosy w glowie zaczynacie slyszec:)
[#36] Re: A1 czy Pegasos?

@Korni, post #13

http://freespace.kb-hosting.de/smatchy/ - Sprawdziłem :D. Teraz można ścigać się bolidem Ferrari, Renault czy innym firmowym :).

[#37] Re: A1 czy Pegasos?

@kiero, post #35

Nagle wszystko jest zupełnie ok. Fajnie, fajnie. ;)

[#38] Re: A1 czy Pegasos?

@MinisterQ, post #37

?
[#39] Re: A1 czy Pegasos?

@Andrzej Drozd, post #27

>> Aha mi PC jest potrzebny, kupie karte siecowa
>. i bedzie niewolnikiem Pegaza.

> Ja juz tak mam z Ami

A po co w ogóle PC? Ja mam Amigę bezpośrednio podpiętą pod net :P

[#40] Re: A1 czy Pegasos?

@Solo Kazuki, post #39

Bo karta sieciowa jest tańsza od rutera adsl.

[#41] Re: A1 czy Pegasos?

@Korni, post #40

Mam Neostrade USB, a tylko wersja ethernet działa pod MOSem

[#42] Re: A1 czy Pegasos?

@Solo Kazuki, post #1

Podsumowywując: Mimo iż początki były niezbyt ciekawe, i zaczęła się "ryjówka" (czyli wzajemne okładanie po ryjach ;) ), to dzięki Korniemu już mam więcej informacji. Chociaż mam jeszcze kilka pytań. Najważniejsze jest to, czy ktoryś z systemów ma obsługę kart z dwoma wyjściami, i czy w ogóle jest planowana. No i czy MPlayer ma już opcję przełączania tracków audio w OGM? I czy jest w miarë uűyteczna i stabilna wersja MOS + Ambient + inne bajery, ktorej nie trzeba non-stop ulepszaę?

Na dzień dzisjejszy jednak stwierdzam. że chyba PegII będzie lepszym rozwiązaniem. Bo pomijając problemy z hardware, to wolę JAKIKOLWIEK w miarę użyteczny system, niż "obiecanki-cacanki" systemu "komercyjnego". W koncu ja nie chcę słuchać dobranocki p.t. :OS4 już lada chwila", tylko używać sprzętu z OS. A że pod MOS jest w miarę sensownie działający OS4Emu...

A PC odpada, bo Windowsa nie zdzierżę! :P
Już wystarczy to, że muszę reinstalować i naprawiać ten "system operacyjny" kumplom

A swoją drogą:
Czemu Windows jest także nazywany systemem operacyjnym?
Bo panom z M$ się pomyliło i pomyśleli że SO to taki, który robi operacje na psychice użytkownika

Ostatnia modyfikacja: 09.02.06 21:07
[#43] Re: A1 czy Pegasos?

@Solo Kazuki, post #42

Najważniejsze jest to, czy ktoryś z systemów ma obsługę kart z dwoma wyjściami, i czy w ogóle jest planowana.

Mam Radeona9000 z TVinem i TVoutem, przetestuje jak wyglada sprawa. Pod Linuxem powinno się dać, pod MOSem widziałem kiedyś jakieś tryby PAL, więc może też, gorzej z oprogramowaniem do zgrywania obrazu pod MOSem, jeżeli jest to wątpie czy byłybo darmowe.

MPlayer ma już opcję przełączania tracków audio w OGM?
Niewiem przyślij mi jakiś mały przykład, to sprawdze.

I czy jest w miarë uűyteczna i stabilna wersja MOS + Ambient + inne bajery, ktorej nie trzeba non-stop ulepszaę?

Najnowsza dostępna wersja to MOS1.4.5.
http://www.sasg.com/mui/mui4alpha_mos_20050714.lha - to jest MUI4, też trzeba ściągnąć. Pewnie są jakieś nowsze, ja używam tej. Dajcie namiar na nowszą :) W ENV: i ENVARC: Trzeba utworzyć plik o nazwie I_KNOW_MUI_IS_BETA

http://tiw-pro.web.internet.telia.com/~1698137/ambient.html z tej strony trzeba ściągnąć najnowszą wersje Ambienta, najpierw full, poźniej najnowszego Ambienta, później polskie locale.

Wcześniejsza wersja MOSa też się przyda, jest tam kilka klas, bibliotek, kalkulator oraz FXPaint, którego nie ma w MOSie1.4.5.
Polecam też konfigurowalną konsole MUICON http://www.binaryriot.org/dreamolers/muicon/

Trzeba jeszcze tylko pogrzebać w prefsach i MOS gotowy. Polecam wypalić na płytkę odrazu :) MakeCD polecam. FryingPan podobno niedziała pod MUI4. W razie czego jest Linux, a tam o wiele lepsze darmowe programy :)

Zajrzyj też do MorphZone. http://www.morphzone.org/modules/mydownloads/
W Packs masz np. FAT32, systemm plikow na wszelakich Penach USB.
Zaajrzyj też tu: http://home.elka.pw.edu.pl/~mszyprow/programy/index.html

W Mosie należy też potworzyć sobie defikonki, wystarczy jak je skopiujesz do env:sys/ i nazwiesz odpowiednio od przyrostka. Np. dla jpg def_jpg.

3Dupdate to też trzeba mieć, ma instaler więc nie ma problemów.

Wyposaż się też jakieś fajne ikonki PNG :)
Ja używam tych 32x32, kto ma jeszcze jakieś fajne, chwalić się :)
Juz niewiem skad sciagalem, ale mam jeszcze archiwum :)
Podajcie jakieś fajne strony z ikonami PNG.
Ambient obsługuje wszystkie typy amigowych ikonek :)

Jak już zrobisz system bedzie juz tylko z górki :) Pozatym nierobi się go trudno ani długo. Oczywiście niemusisz updajtować codziennie, wystarczy raz na jakiś czas, updajt najczęściej sprowadza się do podmnienia jednego pliku, więc nie ma problemu.

Arrex, musisz zgrać rexxmast i jedną bibliotekę z 3.1. Arrex natywny już w produkcji :)

Do internetu trzeba się wyposażyć w natywny EZTPC, lub popularne MiamiDX.

Odnośnie gier to działa jeszcze PAYBACK, ładnie wygląda w wyskokiej rozdzielczości z akc. 3D, ładnie też chodzi, niestety bez dźwięku czasami bezpowodu się zatnie, testuje. Jest też sporo innych emulatorów. Da się też odpalić MACOSX (przez PegXMaca chyba) jednak jak to działa niewiem, wiem że jaknarazie niema tam supportu 3D.

Do rozpakowywania:
W systemie jest już lha, należy dograć 7za (do zipów i 7za), unrar, unzip, unlzx.
VoodooX też się przyda.
Aby coś spakować polecam starego dobrego Dopusa4. Filemaster tez chodzi :)

Do internetu2:
Jest też sporo programów do p2p, narazie niemam karty sieciowej i kij. Wiem ze sa jakies torrenty, edonkeye itp. wiem ze sporo jest w cli. Jest tez amigift i bouriquet :)

Narazie tyle, to jest większość chyba :D Polecam PegazaII :P

[#44] Re: A1 czy Pegasos?

@Solo Kazuki, post #42

Mój ulubiony temat a mnie nie ma...
Ostatnim razem taki wątek zakończył się niezłą awanturą. Prawda jest taka, że w złym miejscu stawiasz swoje pytanie bo na PPA nie ma ŻADNEGO użytkownika A1 albowiem wszyscy zaprzestali wypowiadania się na tym forum. Tu możesz się dowiedzieć na temat Peg, natomiast jeżeli chcesz konkretnych informacji co do A1/AOS4 to zajrzyj na www.exec.pl - portal prowadzony przez użytkowników A1.
Z niezrozumiałych powodów dla pewnej grupy użytkownikó tego forum (być może tylko przypadkowo posiadaczy Peg) wszelkie pozytywne głosy na temat AOS4 są nie do zniesienia, dlatego przy ostatnim takim wątku byłem w bardzo brutalny i niezwykle chamski sposób poprzez wyzwiska, obelżywe i obraźliwe uwagi "zachęcany" do opuszczenia tego portalu a tym samym chciano się pozbyć jednego z ostatnich pozytywnie nastawionych do AOS4 użtykowników PPA.
Co do samego systemu to nie ulega wątpliwości, że AOS w przeciwieństwie do konkurencji rozwija się bardzo prężnie (ostatnio ukazała się zapowiadana kolejna aktualizacja). Rozwój MOSa natomiast jako systemu NIE FINANSOWANEGO stoi pod dużym znakiem zapytania. Decydując się na MOSa jesteś skazany na widzimisie jakiegoś studencika, który być może nie będzie miał co robić w piątkowy wieczór i napisze coś udoskonalając MOSa. Zastanów się czy oczekujesz takiej przyszłości dla używanego przez siebie systemu.
Co do sprzętu to nie masz co myśleć o A1/mA1 ponieważ teraz, zgodnie z tym co powiedzieli sami twórcy AOS mają się pojawić jeszcze 3 płyty główne pod AOS4 i to właśnie do pojawienia się tego sprzętu została odroczona premiera systemu.
Pamiętaj też, że Peg2 nie jest wcale najnowszym sprzętem i niektórych jego funkcji jak np. GB LAN czy cyfrowe wyjście audio nie można używać pod obecną wersją MOSa (chyba, że coś się w ostatnim czasie zmieniło).
Zaletą Peg jest to, że jest tańszy ale nie powinno to dziwić, gdyż jego cena nie zawiera cen licencji i systemu.
Moim zdaniem nie ma co myśleć w tej chwili o zakupie PEG-MOS, gdyż stagnacja tej platformy wróży jej szybką śmierć (w sensaie MOSa bo oczywiście zawsze zostaje Linux), także proponuję poczekać na sprzęt i system AmigaOS4.
Nie bez znaczenia w tak małym światku jest też środowisko użytkowników danego komputera - to od nich będziesz potem oczekiwał ewentualnej pomocy. Nawet z pobieżnych obserwacji widać, że użytkownicy AOS4 są ludźmi zadowolonymi ze swojego systemu, robiącymi na nim coś konstruktywnego; natomiast pewna część użytkowników MOSa (ci najgłośniejsi na forum) przypominają zgożknialców, którzy mają pretensję do całego świata, że wybrali niewłaściwe rozwiązanie i teraz toczą pianę z ust jak tylko ktoś wspomni o konkurencji. Za ich sprawą użytkownicy A1 przestali wypowiadać się na tym forum.

Ostatnia modyfikacja: 10.02.06 14:19
[#45] Re: A1 czy Pegasos?

@amigafan, post #44

Z niezrozumiałych powodów dla pewnej grupy użytkownikó tego forum (być może tylko przypadkowo posiadaczy Peg) wszelkie pozytywne głosy na temat AOS4 są nie do zniesienia, dlatego przy ostatnim takim wątku byłem w bardzo brutalny i niezwykle chamski sposób poprzez wyzwiska, obelżywe i obraźliwe uwagi "zachęcany" do opuszczenia tego portalu a tym samym chciano się pozbyć jednego z ostatnich pozytywnie nastawionych do AOS4 użtykowników PPA.

Czlowieku, znajdz sobie babe to moze Ci przejdzie.

Tak, jestem zla mosowca.

[#46] Re: A1 czy Pegasos?

@amigafan, post #44

Jakie to fajne, że nie zdajesz sobie sprawy z tego, jakie brednie wypisujesz. Dzięki temu ciągle możemy liczyc na to, że za którymś razem się pojawisz, i znów napiszesz coś fajnego.
To wszystko brzmi szczególnie śmiesznie, chociażby z tego powodu, że w samej redakcji PPA są osoby które patrzą na OS4 życzliwie i bez żadnych uprzedzeń.

Nie bez znaczenia w tak małym światku jest też środowisko użytkowników danego komputera - to od nich będziesz potem oczekiwał ewentualnej pomocy. Nawet z pobieżnych obserwacji widać, że użytkownicy AOS4 są ludźmi zadowolonymi ze swojego systemu, robiącymi na nim coś konstruktywnego;

Po stronie MOSa jest najwięcej polskich developerów, którzy ZAWSZE są chętni do pomocy w jakiejkolwiek kwestii. Nie raz można to było przetestować chociażby na ircu - na kanale #ppa.
Wobec tego jak śmiesz w ogóle pisać takie głupoty? A potem sie jeszcze dziwisz że ludzie Cie atakują? Bo ileż można wytrzymywać w sytuacji, gdy natrafia sie na człowieka, który jest niereformowalny w swoich poglądach, i nieczuły na jakiekolwiek argumenty (patrząc wstecz niedawno, chociażby na dyskusję na osinfo.prv.pl)...

Za ich sprawą użytkownicy A1 przestali wypowiadać się na tym forum.

To są bzdury. Ci ludzie sami są sobie winni. Nie ma sie czemu dziwić, jeśli w trakcie dyskusji osoba z którą sie rozmawia uznaje argumenty jako personalne ataki, obraża sie, i w wielkim uniesieniu i gniewie zabiera zabawki i sobie idzie...

[#47] Re: A1 czy Pegasos?

@MinisterQ, post #46

Aby uniknąć zarzutu o generalizowanie i wrzucanie wszystkich do jednego worka użyłem słowa *niektórzy*.
Nie mówię o wszystkich użytkownikach MOSa ani tym bardziej nie odnoszę tego do redakcji PPA.
Jest to już Twoja nadinterpretacja.
[#48] Re: A1 czy Pegasos?

@amigafan, post #47

A jak nazwiesz to: bo na PPA nie ma ŻADNEGO użytkownika A1 ?

To dopiero niezłe generalizowanie ocierające się o nadinterpretację.

[#49] Re: A1 czy Pegasos?

@amigafan, post #44

czy ty jetses zdrowy?
jak jestes takim maniakiem os4 i sprzetu to idz komentuj na exeku.
1 Ralph Schmidt to jeden z najlepszych programistow jacy pisali soft na i dla Amigi. Pisal je kiedy hyperion gral jeszcze w super froga.
2 Co do przyszlosci...zaden z tych systemow nie ma jej swietlanej co zrobic...
3 Jakikolwiek sprzet na Amige byl zawsze robiony i zawsze trzeba bylo czekac az wyjdzie..no nic jak ktos lubi czekac w nieskonczonosc (patrz uklady AA , oraz masa komputerow czy softu jaki mial wyjsc).
4 Co do finansowania os4..no policz sobie ilu uzytkownikow kupilo terony 1000? 1500? to po 100$ od kazdego..myslisz ze te pieniadze dalej sa i utrzymuja Hyperion?
5 To mozna oczekiwac pomocy ze strony ludzi od os4? No tak czesciowo, tak samo jak pod mosem, tylko ze pomoc mosowa dostaniesz wszedzie a os4 tylko na exeku.

p.s.kupuj co ci pasuje

[#50] Re: A1 czy Pegasos?

@stefkos, post #49

Errata :) AA to chyba AGA była, a nie doczekalim AAA.
[#51] Re: A1 czy Pegasos?

@amigafan, post #44

- w Polsce jest większość uzytkowników Pegaza, to i stanowią większość
- to raczej dla zwolenników OS4 (bo użytkowników wśród nich jest kilku) czytanie o zaletach MOS stanowi duży problem - zaznaczam, że to moje prywatne zdanie (sam jestem użytkownikiem MOSa i Pegaza)
- chamstwa i obelg na PPA nie dopatrzyłem się, to raczej PPA, pod względem kultury prowadzonych dyskusji stanowi raczej chlubny wyjątek w polskim internecie
- rozwój jednego i drugiego systemu - przeczytaj sobie w archiwum PPA, zaglądnij na Execa (czemu nie), popatrz na inne strony. Moim zdaniem przyszłość MOSa (zwłaszcza długoterminowa) nie jest wcale gorsza od przyszłości OS4
- oczywiście, PegazII nie jest najnowszym sprzętem. Ale jest najbardziej zaawansowanym technicznie, ISTNIEJĄCYM realnie (a nie tylko w zapowiedziach marketingowców). Co będzie później? Któż to wie (poza wróżkami oczywiście)
- co do Gigabit Ethernet, to po pierwsze czy ktoś ma to w domu, a po drugie czy któryś z amigowych sprzętów używa tego? Co do wyjścia optycznego, to nie jestem pewien czy ono nie jest wykorzystane (nie mam jak sprawdzić, jestem teraz za granicą)
- kupując Pegaza dostajesz jednocześnie legalny system Morphos. Czyli twierdzenie, że sprzęt jest bez systemu jest NIEPRAWDZIWE. A co do licencji, to a jaką chodzi? Do nazwy? To chyba nie jest najważniejsze.
- jeśli chodzi o środowisko użytkowników Pegaza, to jest ono bardzo przyjazne i chętne do ew. pomocy. :)
[#52] Re: A1 czy Pegasos?

@amigafan, post #44

Rozwój MOSa natomiast jako systemu NIE FINANSOWANEGO stoi pod dużym znakiem zapytania. Decydując się na MOSa jesteś skazany na widzimisie jakiegoś studencika, który być może nie będzie miał co robić w piątkowy wieczór i napisze coś udoskonalając MOSa.

Rozwoju mosa nie blokują finanse, tylko jeden czlowiek...

Zaletą Peg jest to, że jest tańszy ale nie powinno to dziwić, gdyż jego cena nie zawiera cen licencji i systemu.

Doliczajac nawet to 100 euro za system i tak zostaje tanszy mimo, iz sprzetowo jest troche lepszy od a1 i klonow... Pomijam juz fakt, ze dostajesz MOSa + troche programow.

także proponuję poczekać na sprzęt i system AmigaOS4.

Niektozy lubia czekac, ja wole sie bawic mist czekac...

[#53] Re: A1 czy Pegasos?

@amigafan, post #44

Tu możesz się dowiedzieć na temat Peg, natomiast jeżeli chcesz konkretnych informacji co do A1/AOS4 to zajrzyj na www.exec.pl - portal prowadzony przez użytkowników A1.

Tu może się dowiedzieć tego na co mu odpowiedzą użytkownicy i tego co np. napisali w artykułach, etc. Zapewniam Cię, że na temat AmigaOS4.0 również tutaj może się czegoś dowiedzieć, może też zapytać na liście dyskusyjnej amigaos4-pl czy ircu i skonfrontować informacje. Zakładajmy dobrą wolę ludzi, a nie złą (no chyba, że ktoś chce sobie pożartować, tak jak np. ja o mosie 1.5:).

Prawda jest taka, że w złym miejscu stawiasz swoje pytanie bo na PPA nie ma ŻADNEGO użytkownika A1 albowiem wszyscy zaprzestali wypowiadania się na tym forum.

Tego nie możesz być pewien :) Z resztą mam nadzieję, że jeśli nie użytkowników AmigiOne to użytkowników AmigaOS4.0 będzie tutaj znacznie więcej jeśli tylko będzie można kupić nowy sprzęt, na którym ten system będzie chodzić (czyli 3xbędzie:). Na GG często różni ludzie pytają mnie gdzie można kupić AmigęOne, chcą używać AmigaOS4.0. Odsyłam ich w pierwszej kolejności do tych ludzi, którzy już od dawna w Polsce używają AmigiOne i AmigaOS4, odsyłam na listę amigaos4-pl i w trzeciej kolejności wymieniam forum ppa.

Co do sprzętu to nie masz co myśleć o A1/mA1 ponieważ teraz, zgodnie z tym co powiedzieli sami twórcy AOS mają się pojawić jeszcze 3 płyty główne pod AOS4 i to właśnie do pojawienia się tego sprzętu została odroczona premiera systemu.

Chciałbym być użytkownikiem AmigaOS4, co mam zrobić? Jeśli czekać to czekam i będę czekać cierpliwie na ten zapowiadany nowy sprzęt :)

natomiast pewna część użytkowników MOSa (ci najgłośniejsi na forum) przypominają zgożknialców, którzy mają pretensję do całego świata, że wybrali niewłaściwe rozwiązanie i teraz toczą pianę z ust jak tylko ktoś wspomni o konkurencji. Za ich sprawą użytkownicy A1 przestali wypowiadać się na tym forum.

Własna interpretacja historii pod kątem swojego punktu widzenia zawsze może powodować konflikty, bo może się znaleźć też wiele innych osób, które mają też skrajną ocenę, ale jest to zupełnie inna skrajność. Dlatego polecam stworzyć stronę z cytatami i linkami do nich razem z wesją obydwu stron co, gdzie i kiedy zaszło i na jakiej podstawie (choć interesowałoby to tylko te osoby, które w jakichś sporach brały udział, nikogo więcej). Inaczej każde wbijanie szpilki tego typu jak zacytowane przeze mnie zdanie będzie niepotrzebnie zachętą do kolenjej wojenki, po co wzbudzać niepotrzebne emocje takim jadem? Przecież wiadomo jak to się skończy.
Ja bym w ogóle nie mieszał powodu tego dlaczego np. Szaman, Mufa czy Amig_OS tutaj się nie udzielają. Pomyśl co by mi to dało gdybym podkreślał przy każdej okazji, że Szaman co innego pisał mi na GG a a na stronie ppa prowokował do wojenek (czyli robił co innego niż mówił na priv) czy też to, że mnie kiedyś kilka wypowiedzi [kb] czy Mufy ze względu na jad, bezczelność i chamstwo wkurzyło mnie tak, że trudno mi było podjąć decyzję o dalszym uczestnictwie w tym środowisku? To właśnie przez takie niedopowiedzenia, narzucanie swojej interpretacji bez podawania linka gdzie co i jak tylko możemy siebie tylko tak nakręcać, by być coraz to bardziej niechętnie nastawieni do siebie.

A może tu chodzi o jeszcze większą głupotę? Kiedyś chyba czytałem w jednej z wojenek taki argument, że kiedyś użytkowników AmigaOS4 w Polsce ktoś naśmiewał w komentarzach to teraz warto się z użytkowników mosa, którzy są zdołowani można sobie jaja robić? Tylko kto z kogo i gdzie się naśmiewał i gdzie teraz jest?
Co do tej pretensji do całego świata niektórych użytkowników mosa to po pierwsze napisz których, bo teraz rzuciłeś podejrzenie na wszystkich, którzy się wypowiadają na forum i używają mosa. Po drugie co do toczenia piany i w ogóle niezadowolenia to przecież wiadomo, że nie można być zadowolonym z obecnej sytuacji MorphOS-a, bo MorphOS team nie informuje o niczym. O tym, że "mos jest trupem" z resztą w tym wątku pare osób co mosa używa napisało.

[#54] Re: A1 czy Pegasos?

@amigafan, post #44

Ostatnim razem taki wątek zakończył się niezłą awanturą. Prawda jest taka, że w złym miejscu stawiasz swoje pytanie bo na PPA nie ma ŻADNEGO użytkownika A1 albowiem wszyscy zaprzestali wypowiadania się na tym forum.

I nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz...

Ale to zapewne tylko moja nadinterpretacja
[#55] Re: A1 czy Pegasos?

@Solo Kazuki, post #39

Ja tez tak moge. Wystarczy ze przepne kabelek :)
[#56] Re: A1 czy Pegasos?

@Solo Kazuki, post #42

A że pod MOS jest w miarę sensownie działający OS4Emu...

Nie łudź sie. Aby zadzialaly nowe programy potrzebana jest biblioteka zywcem wyrwana z AOS4. Ta wyrwana z AOS4 dla A1, ktory zostal spiracony i pojawil sie na warezach , jest juz dawno nieaktualna. Jedyna nadzieja w tym ze autor ta biblioteke "dopisze" do OS4Emu ;)

Ostatnia modyfikacja: 10.02.06 15:25
[#57] Re: A1 czy Pegasos?

@wali7, post #51

- rozwój jednego i drugiego systemu - przeczytaj sobie w archiwum PPA, zaglądnij na Execa (czemu nie), popatrz na inne strony. Moim zdaniem przyszłość MOSa (zwłaszcza długoterminowa) nie jest wcale gorsza od przyszłości OS4

Też mam taką nadzieję :) Napewno miłobybyło jakby przyszłość OS4 możnaby sprawdzić na Pegazie :P. Jeśli MOS jeszcze ruszy to może sprawdzi się go na A1?

[#58] Re: A1 czy Pegasos?

@stefkos, post #49

Hmm... A mi sie wydaje że obecna sytyłacjia wynika z tego ze CZEKAMY na to czy tamto ...
[#59] Re: A1 czy Pegasos?

@Drako^lM, post #58

Zgadzam sie z Drako^lM. Niekiedy czekanie oznacza zabijanie sprzetu i systemu, niewazne jakiego (MOS/OS4). Kilka lat w Lodzi zobaczylem MOSa 1.3 w stosunku do OS3.9 to byla bieda, ale superszybka :). Czas mijal, czekanie przynioslo tylko zwatpienie w stara Amige-klasyka. Zdecydowalem sie kupic nastepce Amigi, mialem do wyboru A1-za droga, Pegaz-tanszy od A1 i troche drozszy od PC i PC, ktory mnie nie interesuje, mam do tego sprzetu dostep i to mi wystarczy. Wybor padl na Pega, jako "mniejsze zlo"-po zapoznaniu sie juz z MOS1.4 system byl przyjemniejszy od wersji 1.3 i szybszy. Mial kilka brakow, ale czego sie nie robi dla "Amigi". Ogolnie jestem zadowolony, chociaz martwi to, ze MOST potraktowal uzytkownikow jakos tak...sami wiecie. Martwi mnie to, ze Eyetech i Amiga INC rowniez potraktowala, raczej pokarala Amigowcow chwiejna polityka, a wlasciwie jej brakiem.
Mam jednak nadzieje, jesli ruszy MOS i OS4, to jestem gotowy do kupna nastepnych wersji plyty Pegasos, bo ten moze stanowic tez podstawe dla MOSa 1.5 i OS4.

Dodam jeszcze, ze opisywane bledy nt MOSa i Pega przez Amigowcow majacych AOS4 (lub nie posiadajacych wcale Amigi) sa nieco zdeformowane. Podobnie bedzie z mosowcami. Nie wzywam do wojny, bo ta jest domena politykow i innych portali.

Podsumowanie.
Nie wypowiadaj sie o innym sprzecie/OSie jak nie widziales.
Czekanie zabija.

Nie trace nadziei, choc ta matka....ale najwazniejsze nie czekac.

Pamietajcie czas ucieka...
[#60] Re: A1 czy Pegasos?

@noowy, post #59

Na pierwszym pokazie w Lodzi pokazywany byl MOS 1.0, chyba, ze o inny pokaz chodzi...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem