[#61] Re: A1 czy Pegasos?

@Korni, post #43

Do internetu trzeba się wyposażyć w natywny EZTPC, lub popularne MiamiDX.

Nalezy dodac ze EZTPC dziala tylko statycznie, natomiast duet MiamiDX + IB lubi zamrazac system.

Jest tez amigift

E tam. AmiGift ledwo dziala na Classicu. Na MOSie nie dziala. Nie udalo mi sie tez odpalic zadnego osiolka (ale do osiolka sie zabardzo nie przykladalem i byly to jakies stare wersje).
[#62] Re: A1 czy Pegasos?

@Kaczus, post #60

moze nawet 1.0, a tak przy okazji ma ktos ISO MOSa 1.0 i/lub 1.3 niech da znac :)
[#63] Re: A1 czy Pegasos?

@noowy, post #59

Hmmm... Można pojść jeszcze dalej a co by było jak amigowcy kupywali by tylko Pegasos-a ... Koniec OS4 myśle że nie.... wtedy na pewno hyperion dogadał by sie z genesi .... i nie bylo by tego całego zamieszania .. Myśle że ta systyłacjia wynikła też z naszego zachowania ... a może jego braku .... ??

PS : Teraz jest juz za poźno na CZEKANIE ....
[#64] Re: A1 czy Pegasos?

@Andrzej Drozd, post #61

Niewiem, ja niemiałem okazji sprawdzić, ale sprawdzę :P. Wiem, że widziałem zarówno osiołka jak i AmiGifta na screenshotach MOSa. Chociaż na screenshotach to i Mozilla była , no ale w tym przypadku niemożna ściągnąć jej w wersji dla MOSa.

[#65] Re: A1 czy Pegasos?

@Andrzej Drozd, post #61

podobno ezTCP obsługuje już DHCP
sam MiamiDX nigdy mi nie zawiesił systemu (co do duetu się nie wypowiadam, może wypróbuję ezTCP)
[#66] Re: A1 czy Pegasos?

@Andrzej Drozd, post #61

Na MOSie nie dziala. Nie udalo mi sie tez odpalic zadnego osiolka (ale do osiolka sie za bardzo nie przykladalem i byly to jakies stare wersje).

No to miałeś pecha ;) MLdonkey działa na mosie świetnie, co do bouriquet to u niektórych działa a u innych nie, ale akurat ten program nigdy nie wyszedł z etapu wersji alpha :)

[#67] Re: A1 czy Pegasos?

@amigafan, post #44

a tym samym chciano się pozbyć jednego z ostatnich pozytywnie nastawionych do AOS4 użtykowników PPA

A tam marudzisz. Ja tez jestem zwolennikiem AOS4. Od samego poczatku. Roznica miedzy nami jest chyba tylko taka, ze ja nie jestem przeciwnikiem MOSa.

mają się pojawić jeszcze 3 płyty główne pod AOS4 i to właśnie do pojawienia się tego sprzętu została odroczona premiera systemu.

Baju Baj i teraz wchodzi kolyszacy klimat z czolowki bardzo dobrej, czeskiej kreskowki "Żwirek i Muchomorek" :)
A pozniej to pewnie zobaczymy Sharka i Dragona :P

Moim zdaniem nie ma co myśleć w tej chwili o zakupie PEG-MOS

Dlaczego? Jezeli komus nie pasi pecet, a ClasicPPC jest zdecydowanie zawolny do pewnych celow, to dlaczego nie? Solo Kazuki zaplaci tylko za sprzet. Jak mu sie nie spodoba MOS, a niedoczeka sie na AOS4, to sprzeda. Napewno znajda sie chetni.

Nawet z pobieżnych obserwacji widać, że użytkownicy AOS4 są ludźmi zadowolonymi ze swojego systemu, robiącymi na nim coś konstruktywnego

Tak, a ja sie sie wkurzam, zazdroszcze i czekam... czekam... i zaczekam, a jak juz sie doczekam, to jeszcze poczekam :P

natomiast pewna część użytkowników MOSa (ci najgłośniejsi na forum) przypominają zgożknialców, którzy mają pretensję do całego świata

Dostali po palce, spadli z wysokiej drabiny, to teraz... ;)

że wybrali niewłaściwe rozwiązanie

O tym powinien zdecydowac ktos z obiektywnego punktu widzenia. :)

[#68] Re: A1 czy Pegasos?

@noowy, post #59

Czekanie zabija.

Tak. Baaaaaaardzo powoli. :P
[#69] Re: A1 czy Pegasos?

@wali7, post #65

podobno ezTCP obsługuje już DHCP

Moze i tak. Ale pewnie dziala pod MOS1.5 i dlugo trzeba bedzie czekac na przerobke dla 1.4.5 ;)

sam MiamiDX nigdy mi nie zawiesił systemu

Na Classicu to jeden z bardziej wieszalnych programow :P

co do duetu się nie wypowiadam

A ja uzywam. Czesto nawet na Classicu sa problemy, choc nie dochodzi do zawieszenia :)

No, ale jezeli MOS na Pegazie dziala lepiej niz na Classicu i lepiej radzi sobie z softem dla WB3.x niz WB3.x to OK ;)
[#70] Re: A1 czy Pegasos?

@Andrzej Drozd, post #69

ezTCP nie potrzebuje mosa 1.5 do działania, zanim coś napiszesz - sprawdź. Testowałem ten stos z obsługą DHCP na MorphOS-ie 1.4.5 i działa.

MiamiDX trudno zawiesić, choć można tego dokonać. Inna sprawa to np. działanie ATC z MiamiDX w porównaniu z działaniem z innymi stosami tcp/ip, z Miami(DX) klient ftp ATC może się wieszać przy przesyłaniu większej ilości danych.

[#71] Re: A1 czy Pegasos?

@Andrzej Drozd, post #69

Ja tak w kwestii formalnej, bo zuwazylem dosc czesto w Twoich postach sformulowanie o programach pod WB3.x. Nie ma czegos takiego. WB to tylko desktop, a programy moga byc pod OS3.x conajwyzej.
[#72] Re: A1 czy Pegasos? - Nie ezTCP, tylko MOSNet

@grxmrx, post #70

zanim coś napiszesz - sprawdź

Aha, widocznie pominalem newsa o ezTCP, albo zapomnialem. No, nic, poszukam wiec newsa o DHCP i sciagne ta wersje :)

DODANE:

Ano, byl news. ezTCP zmienil nazwe na MOSNet i obsluguje DHCP. MOSNet jest w wersji 0.15

Ostatnia modyfikacja: 10.02.06 17:19
[#73] Re: A1 czy Pegasos?

@marcik, post #71

No w sumie tak. Ale jezeli mowi sie"Windows", to dlacze nie "Workbench", tylko Os3.x?. Workbench to bardzo fajna nazwa.
[#74] Re: A1 czy Pegasos?

@Andrzej Drozd, post #73

Bo Windows nazywa sie Windows. Nie mowia na niego Internet Exploler :).
[#75] Re: A1 czy Pegasos?

@Solo Kazuki, post #1

Hehehe !!! Wsadziłeś kijaszek nie tam gdzie trzeba, co?! Miałem dobrze rozbudowaną Ami 1200. Ale za wolno chodziła na niej FreeCiv...Sprzedałem i kupiłem Pega I. I naprawdę nie żałuję. Tylko trzeba odpalić czasem E-UAE...Ale to jest AMI i najważniejsze, że już istnieje. A też chciałbym aby ten system się nazywał się MOS lecz AmigaOS a sprzęt nie Pegaz, lecz Amiga... No cóż to już jest, a nowa Ami może jeszcze będzie...Pozatym to tylko nazwy...

[#76] Re: A1 czy Pegasos?

@Solo Kazuki, post #1

Kup Maca :) Cenowo wyjdzie to samo, a mozliwosci nieograniczone.
[#77] Re: A1 czy Pegasos?

@jarema, post #76

Dobra rada, ale tylko wtedy jeśli na tym Macu będzie można uruchomić AmigaOS4.0 lub MorphOS-a, w przeciwnym razie równie dobrze można by doradzić by kupił pc i zainstalował system Microsoftu (czyli windows), beosa lub jakiś system uniksowy.

[#78] Eeee tam

@jarema, post #76

Klimatu żadnego; userów w Polsce co kot napłakał, podobnie z firmami, które się tym zajmują; do tego kierunek rozwoju (x86), który odbierze tej platformie ostatnią jej zaletę - posmak alternatywy. A softu na Macu i tak używa się tego samego, co na PC - mało już zostało (albo wcale) pozycji stricte macowych. Już lepiej grzyba kupić.
[#79] Re: A1 czy Pegasos?

@grxmrx, post #77

Raczej nie będzie można. Prędzej Windowsa.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem