[#1] Upiększacze Workbench3.1
Witam!
Temat najprawdopodobnie był już poruszany ale nie moge go znaleźć:/
Chciałbym sie dowiedzieć gdzie można znaleźć upiększacze do OS3.1. Byłbym wdzięczny za jakieś linki lub chociaz same nazwy tych programów.

Pozdrawiam!
[#2] Re: Upiększacze Workbench3.1

@Włodi, post #1

www.aminet.net
Visualprefs
MCP
Birdie
Newicons
TitleShadow
Jest zapewne więcej, niezapomnij, że przed upiękaszanięm należy
zadbać o funkcjonalność i szybkość OS3.1. SystemPAtch2, MUI, MCP,
Fblit (tylko wtedy gdy nie masz kart gfx), nowsze dataypy,
biblioteki...

[#3] Re: Upiêkszacze Workbench3.1

@Włodi, post #1

jaki masz sprzęt?
masz turbo,grafę itd w swojej Ami ?
jesli tak to poszukaj na sieci AmiSYS3
odjazdowo upiększony system :) dla WinUae wiec na Ami powinien działać.

[#4] Re: Upiêkszacze Workbench3.1

@ma3x, post #3

Narazie jeszcze nie posiadam swojej amigi, ale juz niedlugo bede mieć Amige1200 bez żadnych kart turbo ani acceleratorów z twardym dyskiem 420MB i CDromem:)Już sie nie mogę doczekać hehe. Narazie bawię się emulatorem winUAE.

Dzieki za te informacje, poszukam , polukam może coś wymyślę z waszą pomocą.

Pozdrawiam!
Włodi.

UPDATE:
Mam problem! Za kazdym razem jak odpalam jakiś instalator danego programu np.systempatch2 wyświetla mi sie komunikat "Nie mogę otworzyć "Installer". Jestem bardzo poczatkującym amigowcem i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Czy trzeba na to jakiś path,aktualizację? Czy może jest to spowodowane tym że uprzednio zainstalowałem LocalePL do tego workbencha. Pomóżcie proszę!

Ostatnia modyfikacja: 21.02.06 19:29
[#5] Re: Upiêkszacze Workbench3.1

@Włodi, post #4

Trza wrzucić program installer do katalogu c na partycji systemowej i juz
[#6] Re: Upiększacze Workbench3.1

@Włodi, post #4

http://de4.aminet.net/util/misc/Installer-43_3.lha

[#7] Re: Upiêkszacze Workbench3.1

@Fazior, post #5

Sorki może głupio spytam ale skąd wziąć ten program?Czy on znajduje sie gdzieś w workbenchu czy trzeba go skads sciagnać ?

UPDATE:
Kolega mnie uprzedził. Sciagnalem , skopiowalem odpowiedni plik do katalogu C i instalatory działają - wielkie dzięki! Jeden problem rozwiązany.
Właśnie sie zabieram po kolei za instalowanie tych upiększaczy. Pierwszy czyli Visual Prefs już probowalem zainstalować ale niestety wyskoczył jakiś błąd dosa w trakcie instalacji i nic z tego. Zaraz spróbuję resztę tych programików i zdam relację :)

UPTATE2:
Visual Prefs już mi sie udało jakoś zainstalować. Ale co on daje?Chyba nic. Do niego chyba trzeba dodać jakiś programik na full palete kolorów tak mi sie wydaję bo narazie mam tylko 4 kolory Istnieje coś takiego? Jeśli tak powiedzcie gdzie to znaleźć i jak sie nazywa.

Ostatnia modyfikacja: 21.02.06 20:00

Ostatnia modyfikacja: 21.02.06 20:29
[#8] Re: Upi?kszacze Workbench3.1

@Włodi, post #7

W systemowym katalogu prefs są preferencje systemowe. Ustaw tam sobie 256 kolorów lub więcej (jak masz kartę graficzną i już).

Bardzo dobre forum dla zupełnie początkujących amigowców jest pod adresm:
http://emulacja.net/forum/
Zapraszam.

Ostatnia modyfikacja: 21.02.06 20:44
[#9] Re: Upiêkszacze Workbench3.1

@Włodi, post #7

Ale co on daje?

Visual Prefs zmienia wyglad gadzetow na okienkach. Dodatkowe gadzety sana Aminecie. To samo robi odpowiednia opcja w MCP (z tym ze zmienia gadzety tylko na styl "XEN"). Ja uzywam MCP zamiast VP.
No, to opisze jeszcze co robia inne latki ktorych uzywam:

Birdie - dodaje tapety na ramki okien
Title Shadow - zmienia kolory napisow na oknie
New Icons - nowe ikonki dla WB3.0/3.1 (3.5/3.9 ma juz je standardowo)

I to by bylo wszystko na poczatek.
[#10] Re: Upi?kszacze Workbench3.1

@amigafan, post #8

Bardzo fajne forum. Takiego wlasnie szukałem, dzięki!

Ustawiłem kolory na 256 (że też wcześniej tego nie zauważyłem). A czy nie ma jakiegoś patchu na odblokowanie pełnej palety kolorów,żeby można było sobie dać na przykład jakąś tapetke na pulpicie? Czy kości graficzne AGA obsługują wogóle więcej niż 256 kolorów?I jeszcze jedno.. czy na takiej Amidze1200 którą mam zamiar kupić, bez żadnych acceleratorów jest możliwe zainstalowanie AmigaOS3.9?
[#11] Re: Upiêkszacze Workbench3.1

@Włodi, post #4

jak chcesz upiększać system to goła Ami jest lekko mówiac nieświerza.
Ja na twoim miejscu dokupiłbym turbo potem tower potem sloty pci z elboxu i wrzuciłbym grafikę.I tu dopiero zaczyna się zabawa z upiększaniem.Jak mój kumpel wpadł do mnie na kawe i zobaczył moją A1200 z 060/50(turbo) w towerce infinitiv z pci elboxu i gfx s3virge pci to......musiałem mu Ami do testów porzyczyć :) i trzyma już ją drugi tydzień :(

[#12] Re: Upi?kszacze Workbench3.1

@Włodi, post #10

AGA w A1200 standardowo ma do 256 kolorów. Więcej (16 i 24 bit) można uzyskać na Amidze mając kartę graficzną.
AOS3.9 zainstalować się da ale komfort z używania żaden (przydałoby się chociaż dodatkowe 4MB RAM).
[#13] Re: Upi?kszacze Workbench3.1

@Włodi, post #10

Acja, njeśli nieposiadasz fastu to nieinstaluj fblita i systempatcha2.
MCP, i Visualperefs też będzie się grzebał, zresztą jak cały system.
Mi spokojnie wystarczały 64kolory i system wyglądał lux. Radzę dokupić
sobie chociaz ten fast za kilkadziesiąt złotych, odrazu poczujesz
różnicę. Na samych 2chipu wiele niezrobisz.

[#14] Re: Upi?kszacze Workbench3.1

@Korni, post #13

Luknijcie sobie pod ten link http://priv.twoje-sudety.pl/~ami32/sprzet/wnetrze.htm

W dziale grafika jest opis kości AGA i wyświetlanych przez nią trybów. Jest tam napisane że te kości mają 24bitowy kolor. Wiec jak to w końcu jest?

Pozatym widziałem gdzieś chyba na allegro gościa który miał Amige1200,workbencha1.3 i na pulpicie miał tapete w pełnej palecie kolorów. Wiec chyba musi być jakiś path na odblokowanie tej palety?
[#15] Re: Upi?kszacze Workbench3.1

@Włodi, post #14

w normalny sposób, czyli każdy kolor niezależny od sąsiada, kości AGA zdolne są wyświetlać max 8 bit - czyli 256 kolorów. istnieją tryby HAM i HAM8, posługujące się odpowiednio 12 i 24 bitową paletą, w tych trybach jednak dodatkowe kolory (ponad odpowiednio: 32 i 256) osiągnięto poprzez modyfikację kolorów poprzednich (czyli na lewo w tej samej linii) pikseli. normalne preferencje systemowe nie udostępniają tych trybów, jednak istnieje ich zamiennik pozwalający na otwarcie Workbencha w trybach HAM (sorry, ale nie pamiętam tytułu, na pewno ktoś jednak będzie pamiętał).
innym sposobem ominięcia ograniczeń w ilości kolorów, jest użycie Coppera (nie martw się ;), każda Amiga go ma, Twoja też) - układ ten może podmieniać zawartość rejestrów kolorów co linię obrazu. istnieją programy wykorzystujące Copper w upiększaniu Workbencha.
a z innych.... rozbuduj ten sprzęt. bez dodatkowej pamięci fast przy większej ilości kolorów (powiedzmy od 32 w górę) system będzie się strasznie ślimaczył. a jak fast, to dużo bardziej sensowne jest nabycie karty turbo, za stosunkowo niewiele większą sumę dostaniesz i fast i szbszy CPU.
a pozatym - witamy w klubie :)
[#16] Re: Upi?kszacze Workbench3.1

@wali7, post #15

aga zawsze miala dobor kolorow z palety 24 bitowej RR GG BB a wiec na kazda skladowa przypada 8 bitow.

ecs to R G B wiec 4 bity na skladowa.

wyjatkiem tu jest ham ktory byl sztuczka sprzetowa..

[#17] Re: Upi?kszacze Workbench3.1

@AmiChris, post #16

no tak, dotyczy to palety, ale na ekranie w normalnych trybach nie więcej niż 256 kolorów dla AGA
[#18] Re: Upi?kszacze Workbench3.1

@AmiChris, post #16

Spoko już wszystko rozumiem. I widzę że będe musiał jeszcze sporo zainwestować w tą moją amisię ;)Narazie bede sie cieszył tym co mam.

Ściagnalem sobie tę partycję z wb3.1 spatchowana na maxa. Odpaliłem ją na winUAE i juz widze jaka jest kijowa wydajność:/Ikonki sie pojawiają mniej wiecej co sekunde Widać że się nie obejdzie bez tych wszystkich dopałek. No cóż narazie zostaje mi sie jaranie systemem w 256kolorach. Bardzo chcialbym jeszcze sprawdzić OS3.9 jak by to poszło. Nie wiecie może czy jest on dostepny gdzies w internecie?
[#19] Re: Upi?kszacze Workbench3.1

@Włodi, post #18

AOS 3.9 jest tutaj:
http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=21&sid=e663957d61b207b6d7e8492655efb2a7

Ostatnia modyfikacja: 21.02.06 23:28
[#20] Re: Upi?kszacze Workbench3.1

@amigafan, post #19

Czy mógłby mi ktoś podać namiary na MCP i NewIcons?Bo nigdzie tych dwoch programow nie mogę znaleźć.
[#21] Re: Upi?kszacze Workbench3.1

@Włodi, post #20

[#22] Re: Upi?kszacze Workbench3.1

@mailman, post #21

bez karty graficznej nie wiele zdziałasz na Amidze, sam przez kilka lat bawiłem się workbenchem na samej AGA ale to było nie sympatyczne bo 256 kolorów też muliło mimo dopałki apollo 040/40.

Proponował bym zaopatrzenie się w Sloty PCI i jakiegoś Radeona to już ładnie smiga

Problemem mogą być gry ponieważ większość monitorów ma problem z PAL potrzebny scandoubler który też kosztuje swoje choć tańsze i lepsze rozwiązanie jest
Można zakupić monitor dell 2001 FP który kosztuje w granicach 100zł a można podłączyć Ami przez wejście kompozytowe żeby pograć w gierki i pooglądać demka, a obraz z karty graficznej normalnie przez VGA.
[#23] Re: Upiększacze Workbench3.1

@Włodi, post #1

Ściągnij sobie amikit i zobacz co tam jest i jak to jest zrobione.
[#24] Re: Upiększacze Workbench3.1

@HanSolo, post #23

Wy tak na serio? Kolega ostatni raz logowal sie prawie 11 lat temu pomysł
[#25] Re: Upiększacze Workbench3.1

@sordan, post #24

Wy tak na serio? Kolega ostatni raz logowal sie prawie 11 lat temu

Ale może zapomniał o wszystkim trzeba mu przypomnieć :D
[#26] Re: Upiększacze Workbench3.1

@Paul149, post #25

10 lat minęło od ostatniej odpowiedzi.
PIJEMY!!!!!

Zdrówko Twoje, Sordana i moje ;)
OMG! Han SOlo!!!! Żyjesz!!! Twoje też!

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2016 19:10:16 przez Vato
[#27] Re: Upi?kszacze Workbench3.1

@Paul149, post #22

Można zakupić monitor dell 2001 FP który kosztuje w granicach 100zł a można podłączyć Ami przez wejście kompozytowe żeby pograć w gierki i pooglądać demka, a obraz z karty graficznej normalnie przez VGA.

Jesteś pewny?
Bo mam 2005FPW, z tego co widzę parametrami się nie różnią, mam go popsutego (świetłówki do wymiany), ale jak to prawda to naprawiam :D
[#28] Re: Upi?kszacze Workbench3.1

@Tomuś, post #27

Ja mam Dell2001FP i sam tak używam bo mam model wyprodukowany po czerwcu 2005 i nie działa przez przejściówkę tylko muszę mieć SD ale wiesz jak masz wejście kompozytowe to Amiga na tym ruszy mogę pokazac nawet

karta i Zorro jeszcze nie zamontowane w towerze bo czekam na adapter klawiatury

[#29] Re: Upi?kszacze Workbench3.1

@Paul149, post #28

O widzisz, a ja oczy marnuje na zepsutym telewizorze który wali na różowo...
Ok, dzięki piękne za info, czyli wiozę swojego della na wymianę oświetlenia
[#30] Re: Upi?kszacze Workbench3.1

@Tomuś, post #29

@ Sordan
No, i warto było odgrzebać dziesięcioletni wątek szeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem