kategoria: Sprzęt
[#1] Przechowywanie dyskietek
Chciałem zapytać ludzi wiedzących, jak najlepiej przechowywać dyskietki. Czy duże pudło przeznaczone
na dyski, przedłuży im żywot czy może skróci? Gdzieś, kiedyś "mignęła" mi jakaś wiadomość na forum,
ale za chinola znaleźć tego nie mogę. Kupiłem coś takiego, żeby trzymać oryginały i zastanawiam się czy
dobrze robię.
[#2] Re: Przechowywanie dyskietek

@Radek_Cz, post #1

Ja mam takie metalowe koromysło, na dyskietki 5,25'' ale trzymam w niej 3,5'' do Amigi oczywiście. Dobrze spełnia swoje zadanie. Zastanawiam się czy właśnie dlatego że jest metalowe to dobrze chroni dyskietki...
[#3] Re: Przechowywanie dyskietek

@Radek_Cz, post #1

Mam takie coś do dyskietek od Atari ST - działają wszystkie. Mam również 2 szt. ciut innych pudeł do Amigi- i również większość działa. A dyskietki mają spokojnie 20 lat. Kwestia szczęścia, jakości dyskietek, firmy (no name już w złotych latach amigi były uważane za bardziej awaryjne od firmówek)
[#4] Re: Przechowywanie dyskietek

@conrdd, post #3

moje leżały w piwnicy w kartonie i dalej działają :D
[#5] Re: Przechowywanie dyskietek

@sebbb, post #4

2 razy je uzyjesz i zaczna sypac bledami
[#6] Re: Przechowywanie dyskietek

@Radek_Cz, post #1

Zasada podstawowa pochodzi z literatury klasycznej: "ciemno wszedzie, glucho wszedzie", a na dokladke: bez wilgoci i pol elektromagnetycznych - ergo telefonow komorkowych.
[#7] Re: Przechowywanie dyskietek

@F7sus4, post #6

Dokładnie. Warto też do pudełka dorzucić pochłaniacz wilgoci (takie "orzeszki" znane z pudełek z komputerami) i co jakiś czas je wymieniać.
[#8] Re: Przechowywanie dyskietek

@gorzyga, post #7

Trzymam dyskietki w dwu takich plastikowych dupełeczkach plus szuflada pudełek tekturowych (tych w których sprzedawano), dyskietki w większości raz nagrane i dwa czy trzy odczytane, szuflady z dyskietkami są daleko od TV, głośników, komputerów i bez wilgoci (pokój w mieszkaniu) a po dwudziestu kilku latach do użycia nadaje się jedna lub dwie dyskietki na dziesięć. Dyskietki różne, nonejmy, nonejmy ze sznurkiem, basfy, precision i jeszcze jakieś. Tym którym po dwudziestu latach "chodzą" wszystkie lub prawie wszystkie gratuluje ale i nie bardzo wierzę.

Pozdrawiam
[#9] Re: Przechowywanie dyskietek

@RadoslawF, post #8

Z zeszlorocznych doswiadczen wlasnych na ok. 2500 dyskietek (3,5" DD), sprawnych w 100% okazalo sie co najwyzej 30-35% calosci, z nieznaczna przewaga w strone tzw. firmowych (Verbatim, Fuji itd.).

Szkoda, ze nosniki te nie trzymaja jak 5,25" DD dla C64. Po 20 latach praktycznie zero bad sectorow na ponad 300 egzemplarzach.

"Everything dies eventually."

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2013 13:07:53 przez F7sus4
[#10] Re: Przechowywanie dyskietek

@F7sus4, post #9

Umnie lepiej trzymaja się noname , dziwne ale markowe szlak trafia ,
[#11] Re: Przechowywanie dyskietek

@madwawa, post #10

Mozesz miec racje. Mam kolege, z wyksztalcenia dr chemii, ktory mial taka teorie, ze wsad chemiczny, ktory poprawia nosnosc magnetyczna firmowych dyskietek, ulega szybszej degradacji na skutek reakcji z tlenem, niz w przypadku nosnikow, ktore takiego wsadu od poczatku nie mialy (noname). Nie jestem w stanie tego zweryfikowac, ale jesli to prawda, to rzeczywiscie jest to jakies wytlumaczenie, dlaczego noname wygrywaja starcie na dluzszej przestrzeni czasu.

w serduszkach w serduszkach w serduszkach
[#12] Re: Przechowywanie dyskietek

@Radek_Cz, post #1

Od wielu wielu lat dyskietki trzymam w takim pudełku: http://www.fornet.pl/media/products/KX331-485/images/thumbnail/big_KX331-485.jpg?lm=1373069452

W suchym i ciemnym miejscu i problemów nie maOK

Najlepiej pudełko trzymać też wśród gazet amigowych, bo pochłaniają zn otoczenia też to i owo i to rzeczywiście coś daje jeśli jest dużo tego i owegopomysł

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2013 13:33:48 przez parallax
[#13] Re: Przechowywanie dyskietek

@parallax, post #12

Polecam tez te woreczki z granulatem chlonnym. No, chyba ze trzymasz dyskiety w lazience, albo za lodowka - wtedy niewiele juz im pomoze.

Szok
[#14] Re: Przechowywanie dyskietek

@parallax, post #12

Ja trzymam swoje w szafie, obok na półkach pełno odzieży, o nadmiernym zawilgoceniu nie ma mowy. :)

Oczywiście jedno to trzymanie w odpowiedniej odległości od urządzeń magnetycznych i zapewnienie odpowiedniej wilgotności, ale drugie to też nie przepakowywanie pudełek dyskietkami. Ścisk im bardzo szkodzi. Nie układam też stosu z pudełek ani dyskietek luzem. Jak leżą piętrowo w kartonikach, to właśnie na takim jak Twoje pudełku, tak że mam pewność, że tym ze spodu nic nie zrobią.
[#15] Re: Przechowywanie dyskietek

@F7sus4, post #13

Ja od początku trzymam swoje dyskietki w szufladach bez specjalnych pudełek - warunki domowe i powiem szczerze, że dyskietki 3,5" pomału się wykruszają a 5,25" i 3" trzymają się rewelacyjnie. Najstarsze dyskietki 3" i 5,25" mam z czasów ZX Spectrum i C64 , od roku 1989 i te działają do dzisiaj bez problemów. Dyskietki 3,5" kupowałem gdzieś od roku 1991 i z tymi jest różnie. Ogólnie nawet jak będziemy trzymali dyskietki w idealnych warunkach to i tak za jakieś 10, 15 lat pewnie działające zostaną tylko 3" i 5,25".Ja już mam spory ich zapas uzbierany przez te wszystkie lata i zaopatrzyłem się w dwie stacje 5,25" do Amigi na czarne lata, kiedy z 3,5" będą problemy. Podsumowując myślę, że trzymanie dyskietek w domowych warunkach w ciemnej suchej szufladzie jest bardzo dobrym sposobem nawet bez wymyślnych pudełek i pochłaniaczy wilgoci a brutalna prawda jest taka że format 3,5" był od początku bardziej zawodny i nic tego nie zmieni.
[#16] Re: Przechowywanie dyskietek

@Marcin74, post #15

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Ogólnie rzecz biorąc zdaję sobie sprawę że wcześniej czy później flopki
padną, chcę tylko to opóźnić jak najbardziej.

PS. Czy w wypadku stacji 5.25 jest tak samo jak 3.5 - nie pracują "z kapcia" z Ami?
I czy da się zmusić obcą stację do współpracy?

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2013 15:44:35 przez Radek_Cz
[#17] Re: Przechowywanie dyskietek

@Radek_Cz, post #16

Da się zmusić obcą stację 5,25" do współpracy z Amigą tak samo jak obcą 3,5". Ja ma podłączoną stację 5,25" od PC, którą udało mi się kupić jeszcze w lipcu nowiutką za 10 zł przez interfejs od zewnętrznej stacji 3,5" - działa wyśmienicie i nawet startuje z dyskietek 5,25".
[#18] Re: Przechowywanie dyskietek

@Marcin74, post #17

Amiga nie odróżnia stacji 5,25 od 3,5 ale z czasem i 5 calowe dyskietki odejdą do krainy wiecznych łowów, ja jednak polecał bym sprzętowe emulatory flopa a jeśli jest taka możliwość to twardy dysk.

Pozdrawiam
[#19] Re: Przechowywanie dyskietek

@Marcin74, post #17

przez interfejs od zewnętrznej stacji 3,5"
Znaczy rozbebeszyłeś zewnętrzną stację trzy i pół od Ami i podpiąłeś piecową pięć dwadzieścia pięć
i działa bez żadnych przeróbek, czy jeszcze inaczej?

@RadoslawF
Jak najbardziej jestem za emulatorami i różnej maści twardyskami, ale chodzi mi o to żeby móc wciąż
użyć dyskietki i za dziesięć czy piętnaście lat pokazać dzieciom jak to się robiło w zamierzchłych czasach ;]

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2013 15:36:19 przez Radek_Cz
[#20] Re: Przechowywanie dyskietek

@Radek_Cz, post #1

Generalnie:

- unikać pól magnetycznych, kurzu, słońca, a szczególnie zawilgoconych
pomieszczeń, typu piwnica, poddasze itp - na powierzchni nośnika po prostu zaczynają żyć własnym życiem grzybki = bad blocki, errory. Jeżeli dyskietka 'źle pachnie' to jest duża szansa że posiada pasożyta, i już spisana jest na straty (dotyczy dyskietek z Amigi i C64).
[#21] Re: Przechowywanie dyskietek

@Radek_Cz, post #19

Nie tak do końca rozbebeszyłem. Miałem zewnętrzną stację 3,5" do Amigi z napędem od PC. W obudowie takiej stacji znajduje się napęd 3,5" i płytka z interfejsem. Do tej właśnie płytki z interfejsem podłączyłem napęd 5,25" od PC. Jedyne co musiałem zrobić w napędzie 5,25" to przestawienie zworki z DS1 na DS0. Poza tym taki interfejs można sobie zrobić samemu - schemat jest w necie (bardzo prosty do złożenia na płytce uniwersalnej, trzeba jedynie nieco znać się na lutowaniu).
[#22] Re: Przechowywanie dyskietek

@Marcin74, post #21

A co z wykrywaniem włożonej dyskietki w stacji 5,25? Działa czy nie?
[#23] Re: Przechowywanie dyskietek

@Marcin74, post #21

Poza tym taki interfejs można sobie zrobić samemu - schemat jest w necie (bardzo prosty do złożenia na płytce uniwersalnej, trzeba jedynie nieco znać się na lutowaniu).
Mógłbyś podać jakiś link do tego cuda? Dzięki z góry.
[#24] Re: Przechowywanie dyskietek

@Radek_Cz, post #23

[#25] Re: Przechowywanie dyskietek

@teh_KaiN, post #24

To jest właśnie coś takiego. Mój napęd 5,25" wykrywa włożoną dyskietkę tak jak stacja 3,5" ale z tego co pamiętam to niektóre napędy 5,25 miały z tym problem.
[#26] Re: Przechowywanie dyskietek

@Marcin74, post #21

To bardzo ciekawe co piszesz, bo ja musiałem robić nieco więcej przeróbek w stacji 5.25".
Przede wszystkim przekonać ją żeby przestawiła się w tryb 300rpm zamiast 360rpm, czyli ze stacji 1.2MB na 720kB. Było też trochę cięcia i drutowania, żeby sygnały znalazły się na tych pinach które powinny (analogicznie jak dla stacji 3.5" ). Wrzucę jutro skan elektroniki stacji po przeróbce (dla tego konkretnego modelu).
Posiłkowałem się tym opisem: http://www.oldskool.org/disk2fdi/525HDMOD.htm

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2013 15:48:56 przez zyga64
[#27] Re: Przechowywanie dyskietek

@zyga64, post #26

Ja do Amigi podłączałem stację DD 5,25' używając interfejsu zewnętrznej stacji 3,5'. Musiałem tylko przełożyć jeden jumper oraz dorobić czujnik zamknięcia napędu (czyli włożenia dyskietki). Co ciekawe, przy użyciu disksphare.device (DS0:) udawało się na dyskietkę DD wepchnąć prawie tyle co na HD (ok. 1,2MB ) :) Ze stacją HD nie walczyłem.
[#28] Re: Przechowywanie dyskietek

@gorzyga, post #27

To ciekawe, bo teoretycznie stacja 5.25" DD powinna być 40 ścieżkowa (360kB).
[#29] Re: Przechowywanie dyskietek

@zyga64, post #28

Hmm... fakt. Robiłem to dość dawno i na bank nie musiałem robić żadnych dodatkowych przeróbek stacji, a moje dyskietki nagrane wtedy (jakieś 15 lat temu) czytają się w innej stacji, którą posiadam teraz. Pamiętam też, że kiepsko działały na niej dyskietki HD - często miały błędy przy formatowaniu. Cóż, w takim razie nie jestem pewien co do tej stacji, a po tylu latach ciężko będzie dowiedzieć się jaki to był napęd.
[#30] Re: Przechowywanie dyskietek

@zyga64, post #28

40 ścieżek to chyba tylko w Commodorkach i w małych Atarkach, albo w bardzo ale to bardzo starym PC z połowy lat 80ych. Bo później normalne było nagrywać na nich 720 KB czy 880, a nawet 1,2 MB, a przecież nie zrobi tego na 40 ścieżkach. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem