kategoria: Sprzęt
[#31] Re: Przechowywanie dyskietek

@gorzyga, post #29

Możliwe że miałeś stację 5.25" 96TPI zwaną też QD (Quad density). Stosowano takie np. w Elwro 800 Junior. Miały one pojemność właśnie 720kB.

Co do stacji którą przerabiałem to TEAC FD-55GFR-570-U. Ustawienie zworek jak na dołączonym zdjęciu i przecięta ścieżka Nr1, a do kontaktu numer 1 na złączu krawędziowym doprowadzony sygnał kabelkiem.

Działało to ze standardowym interfejsem zewnętrznej stacji (dwa scalaki 74LS38 i 74LS74).

[#32] Re: Przechowywanie dyskietek

@zyga64, post #26

Najważniejszy jest sam interfejs, to on załatwia sprawę generowania brakujących sygnałów i wprowadzania ich na odpowiednie piny, w moim siedzi 4 scalaki TTL i działa wyśmienicie ( testowałem go z dwoma napędami 5,25", w jednym przestawiłem tylko jedną zworkę w drugim bodajże 3). Co do samych napędów to niektóre z nich wymagały przełożenia zworek a niektóre trzeba było nieco bardziej przerabiać. Jak będę miał czas to wrzucę zdjęcia mojego rozwiązania.
[#33] Re: Przechowywanie dyskietek

@zyga64, post #31

Quad Density = 1,04MB.
[#34] Re: Przechowywanie dyskietek

@F7sus4, post #33

Owszem. Unformatted capacity per side
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_floppy_disk_formats#Physical_composition

Podobnie jak na dyskietkach 3.5" HD pisze 2MB unformatted capacity.
[#35] Re: Przechowywanie dyskietek

@zyga64, post #34

Nic bardziej mylnego. Najpopularniejsza platforma korzystajaca ze standardu QD na dyskach 5,25" byla niewatpliwie seria Commodore PET, sformatowany nosnik ma pojemnosc 1,04MB (4166 blocks).

na drzewo!

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2013 11:35:51 przez F7sus4
[#36] Re: Przechowywanie dyskietek

@F7sus4, post #35

Ok. Pewnie się nie znam. Ale wg tego źródła komodorowskie stacje przystosowane były do dyskietek 100tpi vs bardziej rozpowszechnionych 96tpi.
[#37] Re: Przechowywanie dyskietek

@zyga64, post #36

[#38] Re: Przechowywanie dyskietek

@F7sus4, post #37

No dobra. Dowiodłeś że stacja SFD-1001 mogła zmieścić 1.05 M (przy 77 ścieżkach) na dyskietce 5.25DD 96tpi, w porównaniu do 720kB (przy 80 ścieżkach) dla maszyn CP/M (jaką też był Elwro 800 Junior).

Oczywiście zgadzam się z Tobą. Zgadzałem się zresztą również wcześniej.
Co więcej bawiłem się kiedyś CP/M na C128 i na wbudowanej stacji 1571 dało upchnąć się 400kB w formacie Kaypro IV. Ale cóż, nie chodziło mi o to ile da się upchnąć na dyskietce.
[#39] Re: Przechowywanie dyskietek

@zyga64, post #38

TPI do wyznaczania "prawidlowej" pojemnosci nosnika ma sie tak, jak sekstant do kursu kajakiem po wyschnietym jeziorze w bezgwiezdna noc - ostatecznie, wewnatrz gestosci, i tak zadecyduje system plikow i ilosc wykorzystywanych w nim sciezek.

Potraktowalbym tez informacje z Wikipedii na temat 5,25" DD w SFD-1001 z przymruzeniem oka, bo jako posiadacz tej stacji moge jedynie powiedziec, ze dziala to jeszcze gorzej, niz 3,5" HD pod standardowa amigowa stacja, a nawet 5,25" HD pod 1541-II na C64. Czytaj: tragicznie.

Dyskusja ma miejsce dlatego, ze tutaj stwierdziles, ze nosik 5,25" QD to 1,04MB "unformatted", co nie jest ostatecznie prawda i stad sprostowanie.
[#40] Re: Przechowywanie dyskietek

@F7sus4, post #39

Masz rację, bo są 2 parametry TPI i BPI, czyli ilość ścieżek na cal i gęstość danych na ścieżce.
96TPI np. mamy zarówno dla dyskietek 5.25 HD (1.2MB) jak i QD (720kB).
Pisząc QD chciałem po prostu wprowadzić rozróżnienie między zwykłym DD (40 ścieżkowym),
a DD 80-ścieżkowym. Za sprostowanie dziękuję :)
Mam trochę dyskietek 4D Polaroid (96TPI - czyli 80 ścieżkowych), które działają świetnie w stacji 1541, kluczem jest gęstość danych na ścieżce.

Spieranie się o pojemność dyskietki między różnymi systemami jest bez sensu, bo pecetowiec (czy też atarowiec) powie że 3.5" DSDD to 720kB, a amigowiec powie że 880kB i każdy będzie miał rację :)
[#41] Re: Przechowywanie dyskietek

@zyga64, post #40

I wlasnie dlatego napisalem Ci prywatna wiadomosc.

dobre wibracje dobre wibracje dobre wibracje
[#42] Re: Przechowywanie dyskietek

@F7sus4, post #41

Witam ponownie. Odświeżę nieco temat dyskietek ponieważ cała ta dyskusja sprowokowała mnie do poszperania w literaturze fachowej dotyczącej samych dyskietek i ich parametrów. I z tego co wyczytałem wynika, że dyskietki DD od HD w zasadzie różnią się w trzech kwestiach: 1. różne parametry elastyczności magnetycznej ( DD są bardziej elastyczne magnetycznie), 2. różna wielkość ziaren magnetycznych ( DD mają większe ziarna magnetyczne), 3. różna grubość warstwy magnetycznej ( DD mają grubszą). Po przeczytaniu całej tej literatury postanowiłem sprawdzić doświadczalnie to co wyczytałem i oto jakie są wnioski: można z powodzeniem stosować dyskietki HD w Amigach najlepiej razem z przerobionymi stacjami od PC. Oryginalne stacje Amigowe ogólnie dają sobie radę z dyskietkami HD ale po przeprowadzeniu pomiarów okazało się, że nie dostatecznie magnesują powierzchnię dyskietki przez co zapisane dane są nie trwałe. ( A to przez to, że dyskietki HD są mniej elastyczne magnetycznie i potrzebują mocniejszego pola magnetycznego w czasie zapisu). I teraz najciekawsze czego się dowiedziałem, w ostatniej fazie produkcji wiele firm produkujących dyskietki stosowało do produkcji dyskietek DD te same nośniki co do HD. Dla stacji PCtowych nie ma to znaczenia ponieważ w tych stacjach głowice generują silniejsze pole magnetyczne w czasie zapisu, ale stacje Amigowe projektowane specjalnie dla dyskietek DD generują słabsze pole i możemy się nieco zdziwić jeśli okaże się, że kupione ostatnio nowe dyskietki DD nie będą zbyt dobrze z nimi działać. A jeśli chodzi o pojemność dyskietek to tu głównie rolę gra wielkość ziaren magnetycznych i tu zdecydowanie lepiej wypadają dyskietki HD - robiono próby formatowania ich do wielkości prawie 3,5 Mb i to w zasadzie była granica dla produkowanych stacji, jednak ze względu na niezawodność pozostano przy wielkości 1,44Mb - nikt nie chciał inwestować w rozwój samych napędów. Podsumowując ja już przygotowałem sobie dwa nowe napędy dyskietek od PC i przerobiłem je do Amigi, to na czasy, kiedy padną mi ostatnie dyskietki DD bo nowych DD nie będę więcej kupował.
[#43] Re: Przechowywanie dyskietek

@Marcin74, post #42

Ciekawe to.
Ale - jak zwykle - między teorią a praktyką zdarza się niesłychany rozdźwięk. Czasami o magię i voodoo się to ociera.
Cztery lata temu kupiłem na allegro Amigę 1200 wraz z workiem dyskietek. Rozmaite - z użytkami, z grami, z danymi. DD, HD, firmowe, no name. Niespecjalnie się nimi zajmowałem - wrzuciłem luzem do kartonowego pudla i wyniosłem do piwnicy, cieplej i niezbyt suchej. Wczoraj przytargałem pudło i przejrzałem dyskietki. Na dokładnie 168 bez problemu daje się odczytać 142. Żeby było zabawniej, te które "padły", to DD firmowe, Verbatim.
Natomiast z bogatej dość kolekcji dyskietek przechowywanych w mieszkaniu, w optymalnych warunkach, w pudełkach na dyskietki, daleko od źródeł pola magnetycznego, w stabilnej temperaturze i wilgotności - systematycznie wymierają firmowe HD. No name HD i DD trzymają się mocno. Właśnie sprawdziłem dyskietki z Gunship 2000, no name, nagrane w roku 1993 - chodzą jak burza, zero uszkodzonych sektorów, no niczym nóweczki, aż milo popatrzeć.
Zatem - reguły nie ma. Magia, czy coś...

Serdeczności
Des
[#44] Re: Przechowywanie dyskietek

@Des, post #43

Co do trwałości zapisu to inna historia - tak naprawdę nigdzie nie można znaleźć materiałów dotyczących badań tego parametru, a ma na niego wpływ wiele czynników. Ja niestety dysponuję tylko dyskietkami zapisanymi w odległych czasach na napędach Amigowych i to w większości dyskietki DD, a HD zapisane w formacie Amigi mam od kilku lat. Już odłożyłem partię najstarszych zapisanych na stacji Amigi i przerobionej PC - zobaczymy za kilkanaście lat :D - o ile szczęśliwie doczekam tego czasu.
I jeszcze jako ciekawostkę dodam, że do odzyskiwania danych z dyskietek zastosowano prosty patent - zwiększono dwukrotnie prędkość obrotową dyskietki i po niewielkiej przeróbce napędu dało się odczytywać niemal wszystkie nieczytelne w normalnych warunkach dyskietki.
Pozdrawiam wszystkich Amigowców. Ja teraz postanowiłem nieco pomóc braciom i siostrom kultywującym tradycję Commodore ze stacjami 5,25" - bo jak wiadomo w tym przypadku sprawa jest nieco trudniejsza i są Oni skazani na korzystanie z dyskietek DD. Rozwiązanie tego problemu teoretycznie jest proste ale w praktyce to zobaczymy.
[#45] Re: Przechowywanie dyskietek

@Des, post #43

Zatem - reguły nie ma. Magia, czy coś...

To nie żadna magia. Po prostu te które przestały działać leżały bliżej jakiejś żyły wodnej, która je rozmagnesowała pomysł

Żart, oczywiście
[#46] Re: Przechowywanie dyskietek

@Marcin74, post #42

amigowe stacje nie byly specjalnie projektowane pod DD, jak popatrzysz dokladnie to na nich brakuje po prostu kilku(nastu) elementow ktore by pozwalaly jako HD dzialac. po prostu dzialaja jako DD bo w tej wersji bylo taniej. Dlatego tez bylo sporo 1200 z czasow Escomowych i AT z napedem HD - bylo wetdy taniej wstawic taki niz szukac specjalnie DD. odwrotna sytuacja, ale i 10 lat prawie minelo.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem