[#42]
Re: Przechowywanie dyskietek
@F7sus4,
post #41
Witam ponownie. Odświeżę nieco temat dyskietek ponieważ cała ta dyskusja sprowokowała mnie do poszperania w literaturze fachowej dotyczącej samych dyskietek i ich parametrów. I z tego co wyczytałem wynika, że dyskietki DD od HD w zasadzie różnią się w trzech kwestiach: 1. różne parametry elastyczności magnetycznej ( DD są bardziej elastyczne magnetycznie), 2. różna wielkość ziaren magnetycznych ( DD mają większe ziarna magnetyczne), 3. różna grubość warstwy magnetycznej ( DD mają grubszą). Po przeczytaniu całej tej literatury postanowiłem sprawdzić doświadczalnie to co wyczytałem i oto jakie są wnioski: można z powodzeniem stosować dyskietki HD w Amigach najlepiej razem z przerobionymi stacjami od PC. Oryginalne stacje Amigowe ogólnie dają sobie radę z dyskietkami HD ale po przeprowadzeniu pomiarów okazało się, że nie dostatecznie magnesują powierzchnię dyskietki przez co zapisane dane są nie trwałe. ( A to przez to, że dyskietki HD są mniej elastyczne magnetycznie i potrzebują mocniejszego pola magnetycznego w czasie zapisu). I teraz najciekawsze czego się dowiedziałem, w ostatniej fazie produkcji wiele firm produkujących dyskietki stosowało do produkcji dyskietek DD te same nośniki co do HD. Dla stacji PCtowych nie ma to znaczenia ponieważ w tych stacjach głowice generują silniejsze pole magnetyczne w czasie zapisu, ale stacje Amigowe projektowane specjalnie dla dyskietek DD generują słabsze pole i możemy się nieco zdziwić jeśli okaże się, że kupione ostatnio nowe dyskietki DD nie będą zbyt dobrze z nimi działać. A jeśli chodzi o pojemność dyskietek to tu głównie rolę gra wielkość ziaren magnetycznych i tu zdecydowanie lepiej wypadają dyskietki HD - robiono próby formatowania ich do wielkości prawie 3,5 Mb i to w zasadzie była granica dla produkowanych stacji, jednak ze względu na niezawodność pozostano przy wielkości 1,44Mb - nikt nie chciał inwestować w rozwój samych napędów. Podsumowując ja już przygotowałem sobie dwa nowe napędy dyskietek od PC i przerobiłem je do Amigi, to na czasy, kiedy padną mi ostatnie dyskietki DD bo nowych DD nie będę więcej kupował.