kategoria: A1200
[#31] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@BULI, post #30

Ok, daj znać proszę, dzięki!
[#32] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@biax, post #31

Ponieważ bawię się teraz moją a600 - konfiguracja podstawowa + 1MB Chip ram od Strikera, + 1MB FASTu na karcie SRAM PCMCIA (czyli bardzo wolny FAST), zainstalowany czysty Workbench 2.05 na kickstarcie 37.350 na CF (odczyt danych według sysinfo 700/800 KB na sekundę więc cieniutko).

A więc poza tym co wcześniej napisałem o jakości, oprogramowaniu i opcjach (patrz poprzednie posty w tym wątku):

Mp3 z stałym bitrate (wszystkie 44,1kHz) sprawdzałem na 96/128/160/192 kbps, grały bez problemu (wartości bitrate odczytane dla potwierdzenia z WinAMP'a pod PC).
Granica na tym konfigu zaczyna się gdzieś przy 224kbps niektóre mp3 idą bez zająknięcia inne się już lekko tną (przy 256 i 320 kbps nie ma już mowy o płynnym odtwarzaniu)
Przy 128kbps da się używać systemu (klikanie na opcje workbencha, otwieranie okien, uruchamianie i używanie systemowych programów i narzędzi, wygaszacz ekranu dużo pomaga większy od minimalnego bufor na mp3).
Im większy bitrate tym zamulenie jest większe (duże znaczenie zaczyna mieś ilość i szybkość pamięci i transfer HD).

W ramach testu uruchomiłem HippoPlayera (MAS Evolution ma wbudowany mikser) i odgrywałem mp3 (128bkps) i mody na raz.
Oczywiście, że jest to sztuka dla sztuki, nie mniej pokazuje, że jest to możliwe (nawet z wizualizacją scope pod HIPciem)!

Podsumowując jako odgrywaczka mp3 dla prawie gołej A600 się sprawdza, oczywiście mogło by by być znacznie lepiej gdyby inaczej rozwiązano komunikację pomiędzy MAS palyerem a Amigą (tu jest niestety parallel port).
[#33] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@BULI, post #32

Super, dzięki za wyczerpujące informacje .... Trzeba będzie się zastanowić na zakupem :)
Jak rozwiązałeś problem "krótkich kabli" w A600 ? Chyba, że nie używasz joya ?;)
[#34] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@biax, post #33

"krótkich kabli"

?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoje pytanie. Chodzi Ci o gniazdo Joya?
To jest niewielkie przesunięcie (na tył Amigi w okolicę portu równoległego) więc nie odczułem różnicy w stosunku do oryginalnego rozwiązania (w razie czego mam przedłużkę joya) a przy okazji zniknął problem joystyków z obudowana wtyczką, które nie mieszczą się "normalnie" w A600.
[#35] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@BULI, post #34

Przepraszam, źle sformułowałem pytanie ... tak chodziło mi właśnie o gniazdo joya :)
Dzięki za odpowiedź :P
[#36] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@BULI, post #32

Ten sam MAS-Player Evolution pod A4000 z najsłabszą kartą CPU A3630 odtwarza wszystkie mp3 jakie miałem na podorędziu, z stałym i zmiennym bitrate.
Max jakie mam to chyba 320 kbs, więc jest fajnie szeroki uśmiech
Oczywiście z racji wspomnianej w poście wcześniej komunikacji z Amigą (parell port) zajętość CPU jest dość znaczna, ale da się spokojnie klikać pod Workbenchem OK
[#37] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@BULI, post #36

Buli nie ma bata żeby 320kbps odtwarzał. U mnie na 060/50 leci max 192kbps ze zmiennym bitrate. Sprawdz prosze i napisz.
[#38] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Sosabowski, post #37

No właśnie pamiętam, że na A1200 i Apollo 040 max było około 256 kbps bitrate (dokładnie nie pamiętam, ale w tych okolicach + opcja FAST CPU).

Jednak na A4000 po ustawieniu RAMSEY na 60ns i zmianie w preferencjach MAS-Playera na Fast CPU (lub wyłączało się opcję SLOW CPU dokładnie nie pamiętam, jak się ta opcja nazywała)- i efekt jest jak pisałem-> 320kbps (stałe bitrate) MAS daje radę OK

Dziś wieczorem jeszcze raz się upewnię i Ci potwierdzę ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2015 12:22:47 przez BULI
[#39] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@BULI, post #38

Witam.powiedzie proszę czy robienie mp3 w 320 MBP i wyżej jest sensowne skoro zbliżają się rozmiarem do połowy oryginału? Czy różnica między 256 a wyżej jest taka duża? Jakim koderem robicie mp3 ?
Pozdrawiam
[#40] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Mikrobi, post #39

Jaki w Amidze masz procesor?
[#41] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Mikrobi, post #39

Mikrobi niech w kwestii kodowania mp3 wypowiedzą się bardziej doświadczeni (owszem czasem koduję dla siebie mp3 najczęściej zwykłe stereo, nie joinstereo, i w jakości od 256 (jest już w miarę przyzwoicie do 320 max, używam najczęściej Lame lub którąś tam jego implementacje pod WOS nazwy już nie pamiętam).

Skolman, jeśli pytasz mnie o CPU, to tak jak pisałem 030@25mhz (tak, tu nie ma skopanej pamięci jak w przypadku 040@25i pamięć z płyty idzie na 60ns) ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2015 18:00:29 przez BULI
[#42] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Sosabowski, post #37

Sprawdziłem raz jeszcze i tak jak pisałem wyrabiają się 320kbps z stałym bitrate, z zmiennym bitrate VBR 293kbps (w praktyce chwilami jest spokojnie 320kbps) i hula!

Opcja "Slow CPU" wyłączona.

Rzeczywiście na A1200 z 040 granica kończyła się gdzieś około 192kbps (powyżej tego bywał już problemy).

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2015 18:12:56 przez BULI
[#43] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Sosabowski, post #37

Buli nie ma bata żeby 320kbps odtwarzał. U mnie na 060/50 leci max 192kbps ze zmiennym bitrate.

To nie tylko chodzi o bitrate. U mnie na Apollo 060/80 leci wszystko nawet na stałym 320kbps, ale w 22hz. W sensie bez żadnego sprzętowego wsparcia typu MAS player. Z nim nie wiem jakby było.

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2015 21:45:53 przez zmiennik
[#44] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@zmiennik, post #43

To nie tylko chodzi o bitrate. U mnie na Apollo 060/80 leci wszystko nawet na stałym 320kbps, ale w 22hz. W sensie bez żadnego sprzętowego wsparcia typu MAS player. Z nim nie wiem jakby było.

O Boże..
Twoja karta bez problemu pociągnie praktycznie każdą mp3, ograniczenie do 22kh (a w zasadzie 27429Hz o ile nie masz karty GFX) wynika z trybu wyświetlania PAL/NTSC, zmień sobie tryb np na DBPAL lub multiscan ok, racja
[#45] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@BULI, post #32

To play MP3s (320kbps or variable) and in your A600 is installed Furia EC020 use "furiatune shadowrom"...

Tested Furia EC020 R2 33MHz
[#46] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Mikrobi, post #39

Nie ma sensu. Własny utwór przechowuj w wave, a mp3 koduj w stałym 192 kbps.
Możesz też kodować ze zmiennym bitrate od 128 do 240. Wtedy wielkość pliku będzie podobna.

A tak ogólnie to 128 kbps wystarczy.OK
[#47] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Andrzej Drozd, post #46

A tak ogólnie to 128 kbps wystarczy.

Przy odsłuchu przez Paulę, owszem . Ale ogólnie takie stwierdzenie oznacza, że czas zmienić sprzęt odsłuchowy na lepszy.

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2015 09:55:27 przez Krashan
[#48] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Boboo_SK, post #45

You can play mp3 320kbps, stereo, 44,1 khZ on A600 whit Furia EC020 (CPU: 68020@33Mhz)?!

With Mas-Player or without?
[#49] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Andrzej Drozd, post #46

A tak ogólnie to 128 kbps wystarczy

Przy 128 jednak jeszcze "piszczy" ok, racja
[#50] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Krashan, post #47

Przy odsłuchu na integrze też wystarczy. Na odtwarzaczu CD podłączonym do HiFi też wystarczy.
Różnice słychać dopiero przy odsłuchu na studyjnych kartach 24/32 bit, na dobrych słuchawkach.

Oczywiście mp3 w 128 kbps trzeba umieć zrobić i te z przed 10 lat w 70% trzeba wyrzucić do >NIL: ponieważ brzmią jakby były w 48/64 kbps.
Ale może jednak zostańmy przy 192 kbps.OK
Ale lepiej przerzućmy się na OGG.
[#51] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Andrzej Drozd, post #50

Nie trzeba mieć studyjnej karty. Wystarczą dobre słuchawki i różnica między 128 a 320 kbps jest słyszalna, nawet na przyzwoitej karcie 16-bitowej.

A tak przy okazji, jak wygląda sprawa formatu FLAC na klasyku?

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2015 10:34:02 przez Krashan
[#52] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Andrzej Drozd, post #50

Nie wystarczy, 128 kbps to marna jakość - na dzień dzisiejszy nawet nie nadaje się do odtwarzaczy przenośnych bo ze słuchawkami za kilkadziesiąt złotych słychać słabą jakość.

Ja trzymam 90% muzyki we FLAC zajmuje niewiele więcej niż MP3 320kbps. Na zintegrowanej karcie i dobrym 30 letnim wzmacniaczu (JVC A-X900), przyzwoitych 2 drożnych monitorach poniżej 256kbps bez słuchawek słychać braki w MP3.

W sumie to ciekawe na ile Mhz żerny jest proces dekodowania FLAC - niby AmigaAMP odtwarza - MPEG Layer-2, Layer-3, OGG, M4A, FLAC, AIFF, WAV and MOD/S3M/XM/IT playback.

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2015 11:33:03 przez codi
[#53] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@BULI, post #48

@BULI
Yes, 320 kbps with MAS-Player, if Kickstart move to 32Bit-FastRAM.

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2015 12:01:44 przez Boboo_SK
[#54] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Boboo_SK, post #53

Ok, very interesting information ok, racja
thx
[#55] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Krashan, post #51

Na szybko zmajstrowałem taki miks. Żródłem dźwięku są sample FLAC 24 bit z tej strony - http://anadyomene-records.com/mp3.htm (akurat tą znalazłem tak na szybko).
W archiwum jest Wav, mp3 128 kbps oraz mp3 320 kbps.
Albo mam dziadowską integre w lapku, albo słuchawki do bani, albo jestem już głuchy od grania punka, ale ja różnicy nie słyszę. Posłuchajcie.
Ewentualnie podajcie linki do dynamiczniejszej muzy w formacie FLAC 24 bit, to zrobię kolejne mp3.
[#56] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Andrzej Drozd, post #55

Sprawdziłem właśnie na słuchawkach AKG514 - karta to Realtek ALC889 - od 20 sekundy wyraźnie słychać różnicę, dynamika dźwięku przy 128 jest znacznie niższa, pomiędzy 320 a wave praktycznie nie ma różnicy - pasmo przenoszenia słuchawek nie pozwala za wiele usłyszeć z niskich tonów po 29sek.

Sytuacja się zmienia diametralnie jak puszczam przez wzmacniacz. Niskie tony po 29sek przy 128kbps brzmią jak walenie kijem w karton z wysokimi jest podobnie słychać szeleszczenie - 128 odpada w przedbiegach. Pomiędzy 320 a Wave różnica jest niewielka, ale teoretycznie do wychwycenia, szczególnie w krańcach pasma, niskie tony w MP3 są bardziej buczące niż w WAV wydaje mi się że w ślepym teście dałoby się rozróżnić.

W sumie do takich zabaw to najlepiej wypuścić sygnał cyfrowy przez S/PDIF czy Coaxial do zewnętrznego DAC a potem wzmacniacz słuchawkowy lub tradycyjny.

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2015 13:59:59 przez codi
[#57] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@codi, post #56

Do testów użyj MAS Playera lub "szuszczącej" integry na pececie oraz zwykłych słuchawek za 30 zł lub głośników np. Creative za 100 zł. Nie interesują mnie testy na sprzęcie audiofilskim i studyjnym.
[#58] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Andrzej Drozd, post #57

Właśnie. Myśli, że jak ma złotego Chincha to wszyscy mają mu zazdrościć
[#59] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Andrzej Drozd, post #57

Nie interesują mnie testy na sprzęcie audiofilskim i studyjnym.

Jednakowoż nie każdego interesuje słuchanie muzyki słuchawkami za 30 zł, czy też głośnikami Creativa. Integra na pececie i słuchawki Sennheiser HD 380pro wystarczyły mi do uchwycenia różnic. Niewielkich, przyznaję, ale między 128 kbps a 320 różnica jest. Różnicy między 320 kbps a WAVE na tym zestawie w ślepym teście bym prawdopodobnie nie zauważył.

Przy okazji uniknąłeś dźwięku, który najbardziej daje się MP3 we znaki (pomijając sztuczne sygnały testowe) - soczystej dyskotekowej, elektronicznej stopy z ostrym narastaniem zbocza . Chociaż i dźwięki naturalnej perkusji są wymagające wobec kodeka, szczególnie nagrane współczesnymi mikrofonami techniką cyfrową.

Nieporozumieniem jest traktowanie każdego, kto poszukuje nieco wyższej jakości, jako napasionego kasą „audiofila” szpanującego drogim sprzętem.
[#60] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Andrzej Drozd, post #57

Słuchane na integrze, słuchawki i wzmacniacz mam jakie mam sumie za całość nie kupiłbym aktualnie 1200 z blizkiem 30 także nie ma się czym podniecać. Złotych kabli nie mam, wszystkie lutowane na tanich komponentach. Żeby zaorać jakość mp3 128kbps naprawdę nie trzeba nic wymagającego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem