kategoria: A1200
[#61] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Krashan, post #59

Nieporozumieniem jest traktowanie każdego, kto poszukuje nieco wyższej jakości, jako napasionego kasą „audiofila” szpanującego drogim sprzętem.

Nie, nie o to mi chodziło. Bardzo fajnie gdy ktoś lubi dobrej jakości dźwięk. Ty też się znasz na dźwięku, lubisz to hobby, dzięki czemu rozwijasz DigiBoostera i już nie raz zaprezentowałeś swoje świetne moduły.
Zresztą w temacie MP3 to już nie raz się potykaliśmy, ostatnio chyba chodziło o to, że ja swojego czasu słuchałem MP3 na Pauli w trybie 14 bit HiFi (najlepszy tryb AHI), na A1200 z PPC, itd.
Wiadomo że 128 kbps to jest straszna jakość na dobrym sprzęcie, 320 kbps jest bliska CD, a FLAC 24 bit wymiata CD mimo że będzie odgrywany na przetwornikach 16 bit. To jest sprawa bezdyskusyjna. Szanuję także miłośników czarnych płyt.

Ten temat jednak dotyczy MAS Playera na słabych Amigach, no bo nie każdy ma A4000. Producent MAS Playera stwierdził że uciągnie on empetrójki najwyżej w 192 kbps (mój ulubiony bitrate obok Variable. Variable jest jednak lepszy, a plik zajmuje podobną wielkość).
No więc stwierdziłem że "wystarczy" 128 kbps, ponieważ Amiga z MAS Playerem nie jest sprzętem najwyżej jakości, tylko radochą, "szpanem" i wielu Amigowców nie podłącza do niej sprzętu najwyżej jakości, tylko np. Creative za 100 zł, bo na takim lepiej brzmią moduły i dźwięk 8 bit, ponieważ tuszuje niedoskonałości.

Jeżeli jednak ktoś używa na MASie MP3 w 320 kbps i odtwarza je (przepraszam za tą nazwę), na audiofilskim sprzęcie...to idę do drewutni.

Tak czy inaczej, na odtwarzaczu MP3 staram się używać plików w jakości minimum 192 kbps lub Variable, ponieważ 320kbps są zbyt wielkie, a to jest i tak strata jakości. Lepiej nabyć przenośny odtwarzać MP3 który odtwarza OGG (FLAC).
[#62] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@codi, post #60

Spoko
[#63] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Andrzej Drozd, post #61

Jednak MASPlayer ma własne przetworniki D/A, nie idzie to przez Paulę. Domyślam się, że te przetworniki są 16-bitowe i są klasy typowej zintegrowanej dźwiękówki z PC. Jest więc o co jakościowo zawalczyć.

Z drugiej strony nie przesadzajmy z tą „straszną” jakością 128 kbps. W porównaniu z nagraniem na dobrym magnetofonie i tak mogłaby uchodzić niemal za wzorcową . Chociaż... Technika analogowa nie bez podstaw wciąż ma swoich fanów. Bo mimo, że zniekształcenia zmierzone przez sprzęt pomiarowy są nieraz większe, niż w tej strasznej empetrójce, to po prostu dla naszych uszu i mózgów brzmią one przyjemniej, od tych, które wprowadza „cyfra” .
[#64] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Andrzej Drozd, post #62

Przy okazji, żeby już może zakończyć dyskusję o jakości, która siłą rzeczy zmierza w rejony nierozwiązywalnego sporu – jak w praktyce wygląda odtwarzanie FLAC na M68k pod względem dostępności odtwarzaczy i obciążenia procesora?
[#65] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Krashan, post #63

Ja ostatnio przegrywałem koledze muzykę z magnetofonu (kolejny raz, ale inną muzę). Nagrania może nie unikalne, ale aktualnie niedostępne w necie. Po ustawieniu głowicy w magnetofonie, stwierdziłem że to jakaś szybka kopia. Nie mam w domu dostępu do "nagrywaczki" 24 bit, więc sample zrobiłem na integrze. Podbiłem nieco niskie tony i delikatnie wysokie. Żadnych kompresorów. No i wypaliłem na CD. Dobrze jest mieć dostęp do magnetofonu z regulowaną głowicą za pomocą "śrubokręcika".
[#66] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Krashan, post #64

Stare dzieje i chyba nic się nie zmieniło - http://www.ppa.pl/programy/ogg-vorbis-i-amigaos-3.x.html
[#67] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Krashan, post #63

Hej.Możecie jeszcze napisać jak ustawiacie enkoder przy robieniu mp3 ?
Ja w Lamie najczęściej robię stereo variable 192 quality 6. Czemu ustawienie q=0 tak mocno wydłuża kodowanie? Czy wg was jakość mp2 i mp3 jest już absolutnie nie porównywalna?
Dla mnie mp2 jest konieczne bo mam sprzętowy dekoder i da się je używać na 040 bez obciążania systemu a mp3 to tylko w 22 kHz, co brzmi bardzo słabo....
Wiem, że mp2 jest znacznie gorszym formatem w teorii ale czy w praktyce też, skoro końcowy odsluch jest na wzmacniaczu i kolumnach klasy popularnej?
Dosiego roku!
[#68] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Mikrobi, post #67

Nie rób se jaj.OKOKOKOKOK
[#69] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Andrzej Drozd, post #66

Andrzej, FLAC to nie jest stratny format OGG Vorbis. Ogg to jest kontener, w którym możesz mieć dowolny format. Takie pliki Ogg z FLAC nawet nie wiem czy odczyta DAPlayer?
[#70] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #69

No to zredaguj poprawkę do tego leciwego artka.szeroki uśmiech I poprawimy., czytałeś rok?

Dodane: Artek jest z przed 10 lat. Nikt nie poprawiał. Dlaczego?

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2015 15:46:40 przez Andrzej Drozd
[#71] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #69

Skolman, na Amigach tak się znasz że "kopara opada". Już nie raz udowodniłeś że jesteś RULEZ!. Napisz coś. Będzie lepiej...no chyba że piszesz tylko dla Execa.
[#72] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Andrzej Drozd, post #70

Przeczytaj jakie padło pytanie. FLAC to jest bezstratna kompresja. Takie pliki FLAC można było odtwarzać tylko ANR z wtyczką FLAC (niestety nie działa ta wtyczka pod MOS 1.4.5), a teraz MPlayerem i DAPlayer 1.12 (68k, na wersji MOS zawiesza się program) i podobno też na AmigaAMP (tylko OS4).
[#73] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #72

FLAC to jest bezstratna kompresja.

Jest i musi.

Ale o co Ci chodzi? O to że użyłem peceta czy jak?OK
[#74] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Andrzej Drozd, post #73

Chodziło o to jak chodzą takie pliki w formacie FLAC na 68k.

http://thomas-rapp.homepage.t-online.de/amiga/daplayer.html

Niestety ten program (nie licząc zewnętrznego dekodera mpega.library) na 060 jest taki wolny, że szkoda gadać. Może na Vampire V2 będzie lepiej.

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2015 16:18:55 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#75] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Mikrobi, post #67

MP2 (dokładniej MPEG-1 Layer II) nie jest gorszym formatem od MP3, tylko ma słabszą kompresję. Czyli trzeba mu dać większy bitrate...
[#76] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #74

Skąd moje pytanie o FLAC-a. Napisałem od zera swego czasu działający dekoder na mosa, a teraz szukam jakiegoś dobrego tematu do odświeżenia sobie asemblera M68k...
[#77] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Krashan, post #76

Może to się przyda, SDK z przykładami wtyczek do ANR http://amigazeux.net/anr/down.php
[#78] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Andrzej Drozd, post #61

Ten temat jednak dotyczy MAS Playera na słabych Amigach, no bo nie każdy ma A4000. Producent MAS Playera stwierdził że uciągnie on empetrójki najwyżej w 192 kbps (mój ulubiony bitrate obok Variable. Variable jest jednak lepszy, a plik zajmuje podobną wielkość).
No więc stwierdziłem że "wystarczy" 128 kbps, ponieważ Amiga z MAS Playerem nie jest sprzętem najwyżej jakości, tylko radochą, "szpanem" i wielu Amigowców nie podłącza do niej sprzętu najwyżej jakości, tylko np. Creative za 100 zł, bo na takim lepiej brzmią moduły i dźwięk 8 bit, ponieważ tuszuje niedoskonałości.

Andrzeju, ale tu kwieciście.
Oczywiście, że różnicę pomiędzy 128 a 192 słychać gołym uchem, bez sprzętu adiofilskiego.
Różnicę słychać na PAULI w 8 bitach, tak samo dobrze tą różnicę słychać na MAS playerze, który ma własne wyjście audio (16 BIT, pewnie porównywalne z integrami pc).

Na A4000 jak chcesz mieć mp3 z pełną jakością to musisz jeszcze nieźle doinwestować taka A4000, bo na podstawowej konfiguracji to co no najwyżej mono i 14bit sobie posłuchasz ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2016 10:33:19 przez BULI
[#79] Re: MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

@Krashan, post #63

Z drugiej strony nie przesadzajmy z tą „straszną” jakością 128 kbps. W porównaniu z nagraniem na dobrym magnetofonie i tak mogłaby uchodzić niemal za wzorcową . Chociaż... Technika analogowa nie bez podstaw wciąż ma swoich fanów. Bo mimo, że zniekształcenia zmierzone przez sprzęt pomiarowy są nieraz większe, niż w tej strasznej empetrójce, to po prostu dla naszych uszu i mózgów brzmią one przyjemniej, od tych, które wprowadza „cyfra” .

Trzeba jeszcze sobie zdać sprawę, że mp3 to format stratny i to bardzo słychać przy niektórych "specyficznych" dźwiękach, po prostu mp3 nie koduje idealnie.
Więc jak mam wybór mp3 128 kbps a dobrze wyprodukowane nagranie na kasecie magnetofonowej to bez wahania wybieram taśmę ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2016 10:34:48 przez BULI
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem