kategoria: A500
[#1] A500 - powrót do przeszłości
Witam,
zebrało mi się na wspomnienia i zakupiłem Amige A500 ( nie jest to moja stara A2000 ale zawsze coś na początek) niestety bez dyskietek.

Po szperaniu w internecie okazało się, że z PC nie można przenieść oprogramowania na dyskietki bez specjalnego sprzętu.

Wczoraj usłyszałem ze można to podobno zrobić, szukałem i udało mi się znaleźć informacje o użyciu Winuae (czy to prawda, że nagram adf'a na dyskietki na pc i a500 z KS 1.3 to odczyta ?)

Czy tylko wchodzi w rachubę rozwiązanie poprze nullmodem ? (i tu problem bo nie mam WB 1.3 na dyskietkach aby to wykonać)

Czy ktoś mógłby mnie nakierować /pomóc?

Pozdrawiam,
Paweł
[#2] Re: A500 - powrót do przeszłości

@rakahun, post #1

Podłączam się pod temat, ale odnośnie A1200 :) Wygrzebałem to cudo z szafy, użytkowałem ostatnio koło 1998 roku i tak sobie pomyślałem, że może fajnie byłoby ją znów uruchomić.
Pytanie brzmi czy przez ten czas kondensatory sprawne czy może lepiej ją rozebrać i sprawdzić czy coś nie wylało ?
Drugie pytanie podobne jak kolega wyżej. Czy jest jakieś urządzenie, żeby można było zgrywać sobie adfy na dyskietki na pc, a potem odtwarzać je na Amidze ? Czy może jednak lepiej zainwestować w zestaw CF ?
[#3] Re: A500 - powrót do przeszłości

@lda, post #2

Na A1200 lepiej zestaw CF + Whdload, chyba że bardzo lubisz wachlować dyskietkami.
Z A500 już gorsza sprawa
[#4] Re: A500 - powrót do przeszłości

@Art, post #3

Czyli co muszę zdobyć dyskietki z WB 1.3 ?
[#5] Re: A500 - powrót do przeszłości

@Art, post #3

ide68k IDE controller A500/A500+
HXC FLOPPY EMULATOR REV C

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2013 12:37:33 przez Dorian3d
[#6] Re: A500 - powrót do przeszłości

@rakahun, post #1

Nawet na WinUAE nie dasz rady w PC bez odpowiedniego kontrolera nagrać dyskietki w formacie Amigi. Zostaje tylko null modem, także potrzebujesz od kogoś oprogramowania i kabel null modem, albo poproś innego Amigowca, żeby Ci ponagrywał dyskietki. Skąd jesteś? Może niedaleko jest jakiś Amigowiec.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2013 12:41:41 przez flops
[#7] Re: A500 - powrót do przeszłości

@rakahun, post #1

Najlepsze rozwiązanie dla A500 jesli masz w PC port równoległy (LPT):
http://www.amibay.com/showthread.php?t=32405

W skrócie: wykorzystany jest programik paradise.exe, który uruchamiamy zarówno na PC jak i na Amidze. Użytkownik ikonsgr z podanego linku dodatkowo wykonał GUI dla wersji PC i zadbał o to żeby można było używać programiku także w systemach Windows >= XP (chodzi o port LPT). A paradise.exe nadaje się, nie tylko do bezpośredniego nagrywania obrazu adf na dyskietkę. Z powodzeniem wykorzystuję go do przesłania wszelkich plików z PC na A500 (i w drugą stronę).

Acha, potrzebny jest specjalny kabelek, którym łączymy porty równoległe obu komputerów, ja przerobiłem stary kabelek drukarkowy. Jakby co służę kabelkiem i dyskietką amigowską.
[#8] Re: A500 - powrót do przeszłości

@flops, post #6

Witaj,
moja okolica to Legionowo/Warszawa

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2013 12:44:13 przez rakahun
[#9] Re: A500 - powrót do przeszłości

@Art, post #3

Jaki tutorial można znaleźć odnośnie CF z whdload ?
[#10] Re: A500 - powrót do przeszłości

@zyga64, post #7

Witaj,
o schemacik kabla LPT z miłą chęcią się ukłonie także o programiki dla PC i Amigi dla tego kabelka.
Ale dalej muszę znaleźć dyskietki z WB 1.3
[#11] Re: A500 - powrót do przeszłości

@rakahun, post #10

Tu masz dobrą cenę link
link
będziesz nagrywał 1000 dyskietek po co ?

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2013 12:51:49 przez Dorian3d
[#12] Re: A500 - powrót do przeszłości

@zyga64, post #7

Eh, lubicie się męczyć tymi kabelkami null-modem... ;) A wystarczy to, co podał Dorian i jedna karta CF/SD wielkości paznokcia.
[#13] Re: A500 - powrót do przeszłości

@lda, post #9

instalacja/WHD

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2013 12:54:35 przez Dorian3d
[#14] Re: A500 - powrót do przeszłości

@_arti, post #12

Na pewno się skończy na emulatorze dyskietek i po kłopocie.
[#15] Re: A500 - powrót do przeszłości

@Dorian3d, post #13

Dzięki. A jeszcze coś więcej o CF ? Taki adapter tylko z allegro czy ktoś tu może chałupniczo wyrabia ?
[#16] Re: A500 - powrót do przeszłości

@lda, post #15

link1
link2
link3
HXC SLIM

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2013 13:02:28 przez Dorian3d
[#17] Re: A500 - powrót do przeszłości

@rakahun, post #10

Schemacik jest w podanym linku. Programiki też. Dyskietkę mogę podesłać, albo zrobi ci ktoś bliżej zamieszkały.

Emulator stacji dyskietek jest fajny, ale to już nie ten retro feeling ;)
[#18] Re: A500 - powrót do przeszłości

@zyga64, post #17

Jak nie znajdę dyskietek to się odezwę, jak cos wyśle pudełeczko dyskietek i pokryje koszty wysyłki w obie strony. Thx
[#19] Re: A500 - powrót do przeszłości

@lda, post #15

ACA500 w wersji dla Amigi 2000/500

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2013 13:07:52 przez Dorian3d
[#20] Re: A500 - powrót do przeszłości

@Dorian3d, post #16

Wielkie dzięki ! A jeszcze jedna wątpliwość odnośnie wyświetlacza. Domyślnie zamierzam podłączyć Amigę do telewizora CRT 29 cali 100Hz. I tu pytane o jak najlepszą jakość obrazu. Przez antenowe odpada, bo to sieczka na ekranie. Jaki najlepsze byłoby połączenie A1200 z takim tv ?
[#21] Re: A500 - powrót do przeszłości

@Dorian3d, post #19

Wow widze że plan wydatków mi sie powieksza :)
[#22] Re: A500 - powrót do przeszłości

@lda, post #20

link
link

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2013 13:19:00 przez Dorian3d
[#23] Re: A500 - powrót do przeszłości

@lda, post #2

Dla A1200/A600 najlepszym (najszybszym w działaniu i najtańszym) rozwiązaniem jest instalacja w systemie programu ADFBlitzer, oraz przelotki PCMCIA-CF na której przenosimy do systemu ADF'y a Blitzerem wrzucamy je z powrotem na dyskietki Amigowe.

Będziesz jednak musiał zainwestować w dysk twardy lub Przelotke z CF (gotowe zestawy są na Allegro) na których zainstalujesz Workbencha (najlepiej 3.9).

Koledze od A500 pozostaje zestaw AmigaExplorer z przewodem którym połączy swoją A500 z PC. Transfer nie powala, ale ja swego czasu nagrałem tak około 100 dyskietek, co zajęło mi weekend.
[#24] Re: A500 - powrót do przeszłości

@Duracel, post #23

Ze swej strony polecam Trans Disk który w przeciwieństwie do ADFBlitzer się nie zawiesza.
[#25] Re: A500 - powrót do przeszłości

@11111olo, post #24

Potwierdzam. Ma tez bardziej dopracowana opcje weryfikacji zapisu.
[#26] Re: A500 - powrót do przeszłości

@11111olo, post #24

Wygrzałem na nim co najmniej kilkadziesiąt dyskietek i nigdy mi się nie zawiesił.
[#27] Re: A500 - powrót do przeszłości

@zyga64, post #7

W instrukcji widnieje punkt:
3) Insert the boot disk of the kit, and wait untill floppy led turns off
Nie rozumiem czy ten kit ma być nagrany na PC i potem wystartować nim Amigę? Tak chyba się nie da.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem