kategoria: A600
[#1] Rozbudowa Amigi 600
Postanowiłem rozbudować swoją A600. Na razie mam 2 MB Chipu, Kickstart 3.1 i dysk CF. Czy po włożeniu karty turbo, powiedzmy ACA620, nie będzie problemów przy uruchamianiu gier z dyskietek i przy intensywnej pracy z systemem? Chodzi mi o grzanie się karty. Czy taki zestaw będzie działać podobnie jak na Amidze 1200, pomijając kwestię chipsetu AGA? Chciałbym trochę dopieścić system, korzystać z sieci (FTP do wymiany danych przez kartę WIFI) albo odtwarzać moduły (też wielokanałowe), na pewno używać też WHDLoad i tym podobne rzeczy. Na ile to jest stabilne? Czytałem recenzję ACA620, ale na razie nie jestem pewien co do zakupu. Może lepiej zainwestować w A1200?

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 19:13:16 przez Tom3k
[#2] Re: Rozbudowa Amigi 600

@Tom3k, post #1

Jeżeli masz CF + ACA620 + WHDLoad to po co ci uruchamiać gry z dyskietek ?
[#3] Re: Rozbudowa Amigi 600

@Art, post #2

Po prostu czasem lubię pograć z dyskietek, ot takie zboczenie ;) Dlatego zależy mi, aby z tego nie rezygnować. Niezależnie od tego WHDLoad też chcę używać, np. przy grach, które mają większą ilość dyskietek. Ale chyba ACA620 można wyłączyć programowo, czy źle przeczytałem?
[#4] Re: Rozbudowa Amigi 600

@Tom3k, post #3

Nawet, gdybys nie mogl, to procesor 020 nie zrobi az tak wielkiej roznicy tym dyskietkowym grom, co nowy Kickstart, ktory posiadasz.
[#5] Re: Rozbudowa Amigi 600

@F7sus4, post #4

Co do Kickstartu to mam przełącznik i mogę ustawiać Kickstart od 1.3 do 3.1. Bardziej chodzi mi o to czy ACA620 nie stwarza problemów, po prostu czy warto kupić tę kartę czy lepiej szukać innego rozwiązania np. A1200.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 21:33:30 przez Tom3k
[#6] Re: Rozbudowa Amigi 600

@Tom3k, post #5

Użytkownikiem A600 z turbo nie jestem ale trochę złych opinii o turbo do sześćsetek na PPA przeczytałem. Jeśli nie jesteś fanatykiem sześćsetki to A1200 zawsze będzie lepsza.
Przełącznik kikstartów był popularny w czasach dyskietek i gołych Amig, dzisiaj zamiast przełącznika kicków wolał bym Amigę z HD i fastem/turbo do WDHLoad.

Pozdrawiam
[#7] Re: Rozbudowa Amigi 600

@RadoslawF, post #6

Dzięki za radę. A o jakich kartach turbo słyszałeś złe opinie? Tzn. tych starszych czy nowszych?
[#8] Re: Rozbudowa Amigi 600

@Tom3k, post #7

grzanie się wszystkie, problemy ze stykiem stare apollo, problem z poszatkowaną pamięcią te nowe

Pozdrawiam
[#9] Re: Rozbudowa Amigi 600

@RadoslawF, post #8

problem z poszatkowaną pamięcią te nowe

Mnie właśnie bardziej interesują te nowe. W jakich sytuacjac poszatkowana pamięć może być problemem? Poza emulatorem Maka, o czym czytałem, ale akurat nie używam. Na Workbenchu czy WHDLoad to ma znaczenie?

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 23:31:55 przez Tom3k
[#10] Re: Rozbudowa Amigi 600

@Tom3k, post #9

podobno Furia020 jest niezla....
[#11] Re: Rozbudowa Amigi 600

@Tom3k, post #9

Mam wrazenie, ze koledze brakuje troche focusu w temacie, do czego konkretnie chce uzywac swojej Amigi.

Jezeli A600 z grami odpalanymi z dyskietek, to ten 1MB stockowy wystarczy, a ewentualna dokladka 1MB pod klapka to wiecej, niz mozna kiedykolwiek zamarzyc.

Z kolei karta turbo do A600 przyda sie raczej do pracy pod systemem z HDD (lub CF) i grami WHDLoad (ktore wymagaja wiecej pamieci z powodu ladowania calych obrazow).

Uzywanie gier na dyskietkach przy A600 podbitej o turbo to lekki overkill, z kolei gola A600 do gier WHDLoad nie wystarczy na pewno, a nie wszystkie mialy instalki.

Moze po prostu zdecyduj, co bardziej Cie interesuje.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 23:44:21 przez F7sus4
[#12] Re: Rozbudowa Amigi 600

@F7sus4, post #11

Po prostu chcę używać systemu, większych programów i jednocześnie nie chciałbym odcinać się od uruchamiania gier z dyskietek. Czy to jest wykonalne przy Aca lub Furii? W ogóle gdzie można kupić Furię i za ile? Widziałem informacje na zagranicznym forum, ale bez konkretów odnośnie sprzedaży. Czy lepiej mieć A600 do gier z dyskietek i bardziej rozbudowaną A1200 do "większych" celów. Jest sens mieć dwie Amigi na takiej zasadzie?

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 23:46:37 przez Tom3k
[#13] Re: Rozbudowa Amigi 600

@Tom3k, post #12

Z ta Furia020 to chyba reklama wlasnego ogloszenia na gieldzie.

Oczywiscie, mozna polaczyc te cele (tzn. karta turbo i granie z dyskietek), ale pod katem zgrabnosci rozwiazania, jest to troche jak trzymanie Ferrari w garazu, a jezdzenie autobusem.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 23:56:44 przez F7sus4
[#14] Re: Rozbudowa Amigi 600

@F7sus4, post #13

Z ta Furia020 to chyba reklama wlasnego ogloszenia na gieldzie.

Mojego na pewno nie ;)
[#15] Re: Rozbudowa Amigi 600

@Tom3k, post #12

Niektórzy uważają że warto mieć więcej niż jedną, ja też. Poszatkowana pamięć przeszkadza programom które potrzebują dużego bloku (sporo programów graficznych i emulatory) przy WDHLoad i przestawianiu ikonek pod WB nie powinno to przeszkadzać.

Pozdrawiam
[#16] Re: Rozbudowa Amigi 600

@RadoslawF, post #15

Radek, nie pracuje na nowych turbinach do A600, ale rzeczywiscie az tak zle? Jesli tak, kazdy program, ktory zajmie dziurawy fragment pamieci, powinien sie wykrzaczyc w pierwszej probie jego wywolania, czyli relatywnie czesto.
[#17] Re: Rozbudowa Amigi 600

@RadoslawF, post #15

A czy A1200 z kartą ACA1220 lub 1230 nie będzie problemów z pamięcią?
[#18] Re: Rozbudowa Amigi 600

@Tom3k, post #17

Blizzard 1230 jest jeden na gieldzie, na Allegro tez. Jego kupuj. Jesli natomiast chcesz wyladowac w psychiatryku, kup Apollo.
[#19] Re: Rozbudowa Amigi 600

@F7sus4, post #18

Ale mi chodzi o karty ACA, czy to zły wybór?
[#20] Re: Rozbudowa Amigi 600

@F7sus4, post #16

Tak było by gdyby pamięć była walnięta a nie jest, jest po prostu poszatkowana co oznacza że niektóre programy nie będą w stanie jej wykorzystać. Czy są aż tak złe ? kwestia kto na czym się wychował, ja w A1200 miałem kolejne blizzardy i niektóre przypadłości czy ograniczenia tanich kart są dla mnie nie do przyjęcia, a komuś innemu mogą nie przeszkadzać. Kwestia wyboru.

Pozdrawiam
[#21] Re: Rozbudowa Amigi 600

@RadoslawF, post #20

No ok, ale pomijając tę poszatkowaną pamięć, czy A600+ACA620 da mi podobne możliwości co A1200 z dodatkową pamięcią? Poza AGA?
[#22] Re: Rozbudowa Amigi 600

@Tom3k, post #21

Podobne (poza AGA) tak, ale tracisz sporo najfajniejszych gier (AGA).

Pozdrawiam
[#23] Re: Rozbudowa Amigi 600

@RadoslawF, post #22

I tak lubię A600 :) Pomyślę nad rozbudową, chyba że trafię gdzieś A1200 w normalnej cenie.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2013 00:36:23 przez Tom3k
[#24] Re: Rozbudowa Amigi 600

@Tom3k, post #23

Dwie A600 i masz A1200. W perspektywie dalszych inwestycji, w tym w karte turbo, nie jest to az tak drastyczny wydatek, zwlaszcza jesli retrogamingiem nie zamierzasz interesowac sie raptem kilka miesiecy.
[#25] Re: Rozbudowa Amigi 600

@Tom3k, post #23

Mnie się ostatnio udało kupić drugą A1200 za 250zł Ekrany były troche podrdzewiałe. Porozkręcałem wszystko, poczyściłem i chodzi jak złoto. Ekrany się pomaluje. Ciesze się że udało się uratować tą Amige :P

Myślę że jesteś w stanie złożyć A1200 do gier WHDLoad + tania karta Elbox w granicach 400zł. Wyjdzie to taniej niż rozbudowa A600, będziesz miał AGA, duże możliwości rozbudowy. Na sam start możesz uruchamiać gry WHDLoad z CF bez kart rozszerzeń z linii poleceń CLI co jest najtańszym rozwiązaniem na "gołej" A1200. Na "gołej" A600 z 1mb chip nie uruchomisz gier WHDLoad jak na A1200 z 2mb chip.
[#26] Re: Rozbudowa Amigi 600

@Art, post #25

Dosyć optymistyczne to założenie. 250zł za A1200 to jak sam piszesz cena okazyjna, może się okazać ze będzie musiał wydać trzysta lub więcej, karta z fastem to dwieście zł do tego przelotka IDE-CF i być może PCMCIA-CF, plus karty, plus kabelek do telewizora i jak nic dochodzi do 600zł.
Inna sprawa że A600 dużo tańsza nie będzie, komputer dwieście zł, Chip kolo 100zł, fast koło 200zł plus dodatki jak w A1200 i wychodzi podobnie.

Pozdrawiam
[#27] Re: Rozbudowa Amigi 600

@RadoslawF, post #26

Na Allegro lezy teraz rozszerzenie do A1200 w dobrej cenie, liczac nawet ze kupisz A1200 za 350-400zl, to wychodzi Ci cena porownywalna do A600 z ta karta ACA. Dalsze dodatki kosztuja tyle samo niezaleznie od modelu Amigi (HDD/CF itd).
[#28] Re: Rozbudowa Amigi 600

@F7sus4, post #27

W mojej A600 mam już 2 MB Chipu, dlatego pomyślałem o dokupieniu ACA620. W sumie cenowo wychodzi podobnie, więc chyba warto się zainteresować. Ale jak patrzę na stare rozszerzenie pamięci do A1200 za 200 zł to już wolałbym kupić nową ACA1220 za 400 w RetroAmi :)
[#29] Re: Rozbudowa Amigi 600

@Tom3k, post #28

Może lepiej zgłosić się do Borisa po Furię? Gdzieś w galerii Sosabowskiego jest napisane gdzie się zgłosić.
[#30] Re: Rozbudowa Amigi 600

@amper, post #29

Furia z tego co wyczytałem wydaje mi się lepszą kartą niż ACA. Czy ta karta jest już dostępna?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem