[#31] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@Kaczus, post #30

To chyba chłodzony wodą :D

[#32] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@Kaczus, post #29

To może powiem co na mojej pisze :)

Blizzard PPC (c) phase 5 digital products 1997
EWK-X30 94V-0

Oscylatory to takie 2 kostki pod prockiem?
Na jednej pisze FOXJPN F3020 80.000 a na drugiej 50.000MHz C C

Btw, poniżej nich jest to takie duże czarne i pisze na tym "Warning: Do not operate without cooler" - znaczy się na to też mam zamontować coolera?

[#33] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #32

To duże czarne to radiator (wiatrak jest w środku) od PPC, zostaw jak jest, chyba że wiatrak przestał działać. 68040 jest obok, duży, kwadratowy chip. W standardowych Blizzardach PPC beż zadnego radiatora, przy tym taktowaniu pewnie coś tam masz naklejone....
[#34] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@wali7, post #33

A jeszcze jedno, na tym foto:

http://www.efunzine.com/fotosy/f1b5f9c4605540ba3db2afccabf00af3.jpg

po prawej, powyżej radiatora jest mniejszy, czarny, kwadratowy chip. Ja tego nie mam - czy to źle?

[#35] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #34

To kontroler SCSI. Jak nie masz wersji karty z SCSI, to i nie masz tego układu na karcie.

[#36] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #11

mam tylko jedno slowo: WOW

no dobra :) wg mnie lepszy byłby cooler + radiator (radiator naklejasz zwykłym super glue nanosząc go na rogi a środek i reszte smarujesz pasta silikonowa - by przewodziła ciepło - całośc dociskasz i po chwili masz gotowe; potem przykrecasz cooler i gitara; żadnego syfu na karcie wszystko zostaje na radiatorze)

sterowniki do fasaty to tak tylko brzmi chodzi o jeden plik ata3.driver - uaktywnia 2 port w facie, zmienienia scsi.device na nowsze i takie tam inne. - musi byc gdzies na poczatku s-s.

Samo odginanie się karty też nie jest dobrym objawem - spróbuj ją jakoś umocowac w pozycji pionowej.

[#37] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #20

Wyczysc jeszcze złacze na które wkładasz BPPC i złacza pamieci oraz to co pisalem wyzej.

Powodzenia

[#38] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@11MASTEr, post #37

Ok, dzisiaj wieczorem poczyszczę to wszystko. Czym polecacie? Zwykłym domowym spirytem? Czy jakimś specjalistycznym środkiem? Nie chcę sobie karty rozpuścić.. ;)

A radiator na 040 trochę nie pasuje, bo wtedy nie da się założyć obudowy. Z założonym coolerem jest na styk.

[#39] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@wali7, post #8

nie czytale mwszystkiego ale...
nigdy nie zapominajcie o ramlibpatch bez tego ani rusz u mnie startowanie bez startup-sequence a potem wpisywanie konczylo sie zawieszeniem kompa
jak juz mialem blizkicka te problemy znikly :)

heh klasyka ktos ci opchnal blee przeciez to zolw
szkoda ze nie pegaza :D
pozdro..

[#40] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #38

Ja miałem problem z układem zaznaczonym na zdjęciu
[img=http://img523.imageshack.us/img523/1338/blizzppc040front11ze.jpg]
a dokładniej podczas pracy programów PPC układ ten mocno się nagrzewał co powodowało zwiechy. Na 040 mam radiator od 486 i wentylator bo sam wentylator to za mało. I wywal ten czarny radiator bo to straszny badziew. A jeszcze jedno, wejdź do menu karty PPC klawiszem ESC przy botowaniu i zobacz jak masz ustawione timingi dla pamięci bo to też może powodować niestabilną pracę.
[#41] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@Kaczus, post #9

tak niestety bylem tym szczesliwcem :)

[#42] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #27

dobra po koleji... sprzet byl moj ,to po pierwsze :).
2. ppc jest to te z o40/40mhz made by elbox... nowka (wtedy :) )wiec nie wiem czy to przetakt.
3. spadki napiec moze powodowac dysk twardy. umnie na dysku sygate medalist 2,1gb (czy jak one sie zwaly) nie bylo objawow zwiechy ale za to padala mu walidacja jak nie byl podpiety do drugiej tasmy jakis inny naped (cdrom,hdd).
4. o40/40 raczej sie mocno nie przegrzewala,ten coolere zreszta jak widac na zdjeciach lecial przymocowany gumkami i zapalkami.
5. co do setpatch'a to byl taki problem z nimi ze to one sie wieszaly a NIE ZE POWODOWALY ZAWIESZENIA SYSTEMU.
6. AceMan nie mial dawno amigi i zapomnial ze jak sie calego systemu nie dopasuje to sie wiesza :)... ale o tym juz bylo mowione tutaj, bez blitzkick'a i paru bajerow chodzi dziwnie.
7. sprawdz w menu fabrycznym (kilka razy esc przy resecie) jakie sa wlonczone ustawienia dla pamieci (60ns,50ns etc.)... karta nie byla dlugo uzywana i nie pamietam czy czegos tam nie porypalem...

wiecyj grzechow nie pamietam

Ostatnia modyfikacja: 09.03.06 17:12
[#43] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #1

Przypomniało mi się jak sprawdzałem pamięć na 70ns to objaw był podobny, widocznie masz tam coś źle ustawione. Do bootmenu BPPC wchodzisz po starcie/resecie trzymając wciśnięty ESC na klawiaturze. Ja mam teraz tam prawie wszystko w konfiguracji pamięci ustawione na NO*. Jeśli po wejściu do menu obraz nie będzie widoczny to wciśnij spacje przełączy obraz z VGA na PAL i odwrotnie.

[#44] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #43

Ok, wlazłem do tego menu. W RAM mam ustawione Free Config a poniżej 6 opcji, których znaczenia nie rozumiem :D

[#45] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #44

Na początek sprawdź czy tak samo będzie jak ustawisz pamięć na 60 ns i koniecznie wyłącz mapowanie romu w menu kary jak włączone i tam też jest patch dla emulatora jabcoka, zamiast tego polecam BlizKicka.

[#46] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #45

Przy 60 i 70 ns to już wogóle nic się nie ładuje :) Pokazuje się belka WB i stoi...

Zmieniłem na free config z powrotem, tylko przy tym działa. (a w międzyczasie padła raz walidacja ;))

[#47] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #46

No ciekawie bo przy 70ns jest najwolniej ale najstabilniej, a przy free config poustawiane jest na precharge czy nie? Precharge jest wolniej ale stabilniej.
[#48] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AmiChris, post #39

czy ramlibpatch nie byl potrzebny przy warposie? ja nie pamietam bym
mial to w s-s :))

[#49] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #46

Na 60 ns powinno działać. Skoro tak to wina dysku, a konkretnie jego adresowania do pamięci. Zrób screena programem SGrab jest na Aminecie z programu HDToolBox jak masz ustawione adresowanie. Jeszcze sprawdź bez dysku twardego, odpalaj system z dyskietki jestem ciekaw czy będzie tak samo. Sprawdź też na jednym simmku.

[#50] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@Kaczus, post #48

Kaczus napisał(a):

> czy ramlibpatch nie byl potrzebny przy warposie? ja nie
> pamietam bym
> mial to w s-s :))

RamLibPatch nie jest potrzebny do działania WarpOS.

[#51] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #49

Sylwester: tak, jest na precharge.

Skolman: Oto i screen:

http://temp.modules.pl/hdtoolbox.jpg

System z dyskietki sprawdzę jutro, jak ją sobie zrobię :)
Z simmami też, bo dzisiaj to już nie mam siły...

[#52] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #50

no tak, dlatego tego nie mialem... bo wolalem stable niz warp :P

[#53] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@Kaczus, post #52

Kaczus napisał(a):

> no tak, dlatego tego nie mialem... bo wolalem stable niz warp
> :P

no ale warp do działania nie potrzebuje ramlibstack więc ;) :P

[#54] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #51

Na tym screenie widzę ikonki w trybie HAM chyba, jakiej ilości kolorów używasz?
[#55] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #51

Chodziło mi o screena tam gdzie jest maxtransfer i maska, albo daj sobie luz i jak będziesz miał ten kilku gigowy dysk będzie wiadomo czy to z winy dysku. Wyślij mi na maila startup-sequence i user-startup, bo może masz coś czego nie powinno tam być. Jak odpalisz z samej dyskietki (tylko odepnij twardziela) będzie cosik więcej wiadomo. Podepnij jeszcze cdroma, to będzie wiadomo czy masz problem z zasilaniem czy nie.

[#56] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@Malin, post #28

Ciemno widze przetaktowanie 040/25 do 40 mhz

A ja przetaktowalem w BlizzardziePPC i dziala :P
[#57] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@Kaczus, post #29

Ja mam wlasnie jedna z pierwszych (chyba druga seria). Ma dwa oscylatory. Oba standardowo sa 50 MHz. Podkrecilem tylko ten od 68k. Zreszta gdybym chcial podkrecac PPC, to nieryzkowalbym z mnoznikiem tylko tez wymienilbym oscylator na 66 MHz (lub troche mniej) :)
[#58] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #32

Na jednej pisze FOXJPN F3020 80.000 a na drugiej 50.000MHz C C

Czyli masz karte podobna do mojej i juz przetaktowany proc 68k do 40 MHz (oscylator 80.000). Fajnie ktos znalazl kwadratowy oscylator 80 MHz.
[#59] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@AceMan, post #38

Zwykłym domowym spirytem? Czy jakimś specjalistycznym środkiem? Nie chcę sobie karty rozpuścić..

Wbrew temu co "dziadopecetowcy'nołstalgik" wypisywali kiedys o naturalnym rozkladaniu sie plyt A1200 (ktore pociagna jeszcze drugie tyle), to karty PPC tez nie musisz sie martwic. Spirt blyskawicznie paruje i jest naturalny :)
[#60] Re: A1200 PPC - Kilka pytań...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #55

No i tak:

1. Podpiąłem CD-ROM - nic, szary ekran
2. Odpiąłem go - to samo
3. Odpiąłem hdd - to samo
4. Odpiąłem kartę - pojawił się boot screen
5. Podpiąłem kartę - boot screen
6. Podpiąłem hdd - działa
7. Zrobiłem bootowalną dyskietkę i skopiowałem na nią cygnusa
8. Odpiąłem hdd - szary ekran
9. Podpiąłem hdd z powrotem, działa, dyskietka się bootuje, ale i tak nie było sensu sprawdzać bo hdd podłączony, a przecież nie o to chodziło
10. Odpiąłem jeszcze raz hdd - boot screen, dyskietka się nie bootuje.

Idzie zwariować...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem