[#61] Re: Róznice w chipsetach Amigi

@wali7, post #60

Czyli projektując SuperAGA musieliby przeprojektować pozostałe chipy, nie da się zastosować rozwiązań rodem z PC, a zamiast zintegrowanej grafiki z PC jest SuperAGA?
[#62] Re: Róznice w chipsetach Amigi

@Ender, post #58

Co Akiko, to on konwertuje z chunky na bitplane. Robi to dosyć powoli, gdzieś (chyba na PPA) są wyniki testów którejś z prostych gier 3d (bodajże Doom), gdzie jest również dostępny silnik wykorzystujący Akiko - jakieś tam przyspieszenie jest, ale już programowy c2b na kilkudziesięcioMHz 68030 robi to szybciej.
http://www.bigbookofamigahardware.com/bboah/product.aspx?id=1479
Znalazłem - http://www.ppa.pl/forum/amiga/26469/cd32-akiko#m356677

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2013 18:23:07 przez wali7
[#63] Re: Róznice w chipsetach Amigi

@Ender, post #61

Mogą zrobić super Agę, ale w nowym FPGA Arcade, nie wiem czy w samym, czy w FPGA Arcade z boardem jest zaimplementowana również grafika RTG, a więc taka super AGA będzie zbędna.
[#64] Re: Róznice w chipsetach Amigi

@Ender, post #61

Ja tam nie jestem projektantem układów, ani nawet elektronikiem. :) Jednak wyobrażam to sobie tak:
amigowy chipset (w tym wypadku AGA) ma bezpośredni dostęp do pamięci Chip (DMA), sterujesz jego funkcjami podając (ew. czytając) odpowiednie wartosci do rejestrów sprzętowych poszczególnych elementów chipsetu. Te rejestry z punktu widzenia procesora są także zwykłą pamięcią (polecam lekturę "Kurs assemblera dla początkujących" - tam jest to fajnie omówione na przykładzie np. obsługi blittera, coppera, czy np. grania czegoś Paulą). Więc jeśli chcesz zrobić SuperAGA, a nie chcesz pisać systemu opeacyjnego od nowa (lub przynajmniej jakiegoś systemu sterowników), to dbasz aby chipset który zaprojektujesz (od zera :) ) zachowywał się tak jak oryginał:
- miał dokładnie te same rejestry, w tym samych adresach (z punktu widzenia CPU)
- mieszanie w tych rejestrach musi mieć dokładnie taki sam efekt jak w przypadku oryginalnego chipsetu (przede wszystkim funkcje rejestrów muszą się dokładnie pokrywać z oryginałem, zaś im dokładniej odwzorujesz przebiegi czasowe i nieudokumentowane funkcje... tym mniej programów się wykrzaczy)
- musi obsługiwać pamięć chip (która de facto jest jego nieodzowną częścią). Tu można pokusić się o jej rozszerzenie - AmigaOS nie robi tu żadnych problemów
Za to możesz dodać dodatkowe funkcje (np. wspomniane 8 MB chip ram), efekty 3d, 16 bit dźwięk. Jednak te nowe funkcje muszą dostać nowe rejestry, których w oryginalnym chipsecie nie było. Tak więc aby wykorzystać nowe funkcje, musisz napisać sterowniki dla nich (tu wyjątkiem jest chip ram, bo AmigaOS potrafi obsługiwać więcej tej pamięci).
Sama implementacja tego w krzemie jest sprawą drugorządną jeśli tylko to co widzi CPU zachowuje sie na dzień dobry tak samo jak oryginalny chipset, po inicjalizacji sterowników można wykorzystać nowe funkcje.

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2013 18:47:39 przez wali7
[#65] Re: Róznice w chipsetach Amigi

@wali7, post #64

Masz wiedzę, szacunek mógłbym godzinami o czymś takim słuchać.
[#66] Re: Róznice w chipsetach Amigi

@Ender, post #65

No nie przesadzaj.
A wspomnianą książkę o asemblerze polecam, tam można sporo wyczytać (wprost i między wierszami) nt konstrukcji amigi ze szczególnym uwzględnieniem funkcji chipsetu.
[#67] Re: Róznice w chipsetach Amigi

@wali7, post #66

A mi sie marzy taka super amiga ale klasyczna czyli wszystko co bylo w ami tylko ze lepsze aga jakis uklad 3d lepszy dzwiek lepszy procek itd itp a co najwazniejsze obudowa amigowa a nie jakies towery i inne duperele ;).
[#68] Re: Róznice w chipsetach Amigi

@SzaryWilk, post #67

"A mi sie marzy taka super amiga..."

Jak tylko ozyje Jay Miner, to te marzenie sie na pewno spelni.
[#69] Re: Róznice w chipsetach Amigi

@Ender, post #58

No to czy ta słynna SuperAGA z Natami mogła działać czy to raczej ściema?

Jeżeli nowe tryby, rejestry, czy co tam jeszcze, nie zastępowały starych, tylko zostały dodane jako "oprócz", to dlaczego nie? Coś tak jakby chipset AGA i kartę graficzną (np. jakieś CyberVision) zamknąć w jednym scalaku.
[#70] Re: Róznice w chipsetach Amigi

@Ender, post #58

dziala WinUAE to dlaczego nie mialaby dzialac SAGA ?
[#71] Re: Róznice w chipsetach Amigi

@SzaryWilk, post #67

Apple miał S. Jobs-a, Amiga samych "biznesmenów"
[#72] Re: Róznice w chipsetach Amigi

@sebbb, post #71

Jeśli chodzi o marketing to tak, na szczęście my mieliśmy Minera OK
[#73] Re: Róznice w chipsetach Amigi

@BULI, post #72

Miner był w Commodore po przejęciu Amigi był już w Atari
[#74] Re: Róznice w chipsetach Amigi

@sebbb, post #73

Odwrotnie :)
[#75] Re: Róznice w chipsetach Amigi

@BULI, post #74

Tak racja Trzmiel przeszedł do Atari
[#76] Re: Róznice w chipsetach Amigi

@sebbb, post #73

[offtop]

Miner zrezygnował z pracy w Atari, bo Atari po przejęciu przez korporację Warner Bros, stało się typowo korporacyjnym krwiopijcą i zanegowało jego marzenie o maszynie opartej o potężny procesor (jak na tamte czasy) MC68000. Atari w tamtych czasach miało zwyczaj obiecać premie, a później powiedzieć pracownikowi go and f...k your self szeroki uśmiech Przez co też powstało Activision znane do dziś. Na początku Atari było świetnym miejscem do pracy.

Później Amiga miała problemy finansowe, więc za czasów prowadzenia Atari przez Jacka Trzmiela podpisali z nimi umowę o chip. Ale było to im nie na rękę, więc poszli do Commodore. W tedy Commodore jeszcze jakoś sensownie było prowadzone i udało się dojść do porozumienia. Ale jak maszyna zaczęła działać, to starą ekipę odprawili i Jay zajął się ratowaniem życia innych ludzi (chip do coś ala respirator).
To taka mniej więcej historia była, mogłem gdzieś się pomylić, to ktoś niech mnie poprawi.

A później firmą C= sterowała banda corpo idiotów, którzy wstawiali swoich ziomali na stanowiska kierownicze, aż pojawił się największy cymbał (kolega sklepikarz jednego wpływowego gościa) i stał się C.E.O. C= i zniweczył wiele dobrych projektów C=. Jak np. pierwszego laptopa, bo C.E.O. konkurencji niby powiedział mu że to nie będzie biznes (a sam chwilę później wypuścił lapa i zbił kokosy) - albo ten gość był super debilem, albo zrobił to specjalnie, żeby ubić C=. Ja bym go postawił przed sądem, za niegospodarność.

[/offtop]

W FPGA Arcade 8MB CHIP oczywiście jest od strzału, może są jeszcze jakieś inne drobne poprawki w stosunku do standardowej AGI.

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2013 11:52:22 przez flops
[#77] Re: Róznice w chipsetach Amigi

@flops, post #76

A jak jest w Amigach ze sprajtami? tzn ile ich ma sprzętowych i w jakiej rozdzielczości?
I czy AGA ma tu coś nowego prócz więcej kolorów?
[#78] Re: Róznice w chipsetach Amigi

@ZbyniuR, post #77

W kościach AGA sprajty bardzo wzbogacono. Dostępnych jest nadal 8 kanałów, ale sprajty mogą korzystać z niezależnych banków kolorów, mogą też być szersze (16, 32, 64 piksele) i mieć różną rozdzielczość. Tyle pamiętam z książki pana Adama Doligalskiego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem