kategoria: A500
[#1] Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.
Witam! Jestem tu nowy więc witam Wszystkich i kłaniam się do pasa...na początek problem. Kupiłem A500 i zdjąłem obudowę do czyszczenia i przy okazji przedmuchałem lekko napęd FDD. Po złożeniu i podłączeniu świeca się obie diody (power i fdd) i napęd cały czas kręci. Na ekranie jest standardowa rączka z dyskietką ale po włażeniu dyskietki napęd nie jej nie odczytuje ale kręci cały czas...A zdarza się tak że jak ruszę wtyczkę zasilania do amigi to napęd przestaje kręcić i nie reaguje w ogóle. Czasem też muszę mocno docisnąć wtyczkę żeby w ogóle Amiga załapała. Zasilacz pomierzyłem miernikiem - na wtyczce wszystkie napięcia są prawidłowe. Czyżby to wtyk zasilania w Amidze wariował ??
[#2] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@roton, post #1

Wsadziłeś szeroką taśmę od stacji dysków na odwrót.
[#3] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@Esio, post #2

Dzięki wielkie!!! Rzeczywiście przestała tak wariować ale mam jeszcze pytanie - posiadam ok. 100 dyskietek ale po włożeniu napęd chyba się nie kręci jest bardzo cicho a lampka fdd zaświeci się tylko na chwilę po czym znika na TV rączka z dyskietką Wb 1.3. i pojawia się znowu - a dioda fdd gaśnie i cisza...Czyżby napęd nie odczytywał czy to może dlatego że dyskietki są prawdopodobnie czyste ???
[#4] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@roton, post #3

Nie odczytuje ich w ogóle? To one mogą być uszkodzone.
[#5] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@mikser, post #4

No tak z tego wychodzi. Próbowałem już z 20 dyskietek i po włożeniu każdej z nich w napędzie cisza jak po wojnie...Na chwile tylko zaśnieci dioda fdd po czym gaśnie i po imprezie. Dyskietki powinny być sprawne ale raczej czyste. Wizualnie wyglądają bdb! No ale gdyby dyskietka była czysta - sformatowana to napęd by ją i tak chyba rozkręcił prawda ??
[#6] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@roton, post #5

Uwaga sytuacja opanowana - co było? - zacięty mechanizm stacji FDD. Przesunąłem ręcznie głowicę po drążku i stacja ruszyła czyta wszystko ładnie! Dzięki za wskazówki!
[#7] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@roton, post #5

To wyczysc dokladnie tego drazka z farfocli (fuj) i przejedz po nim minimalnie np. tawotem bo jak sie zatnie na amenT to uszkodzi silniczek.

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2013 21:35:12 przez selur
[#8] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@selur, post #7

Działa mu, wczytało mu jakąś grę i teraz bębni w Project-X, albo Stardusta. Tydzień z życiorysu wyjęty, ale pewnie w przyszły piątek się odezwie
[#9] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@Duracel, post #8

Zgadza się!! Cieszy bardzo że działa! Dzięki selur za poradę jeszcze zanim go złoże wyczyszczę tego patyka w napędzie :) A co do grania Duracel o chętnie bym coś odpalił ale nie wiem jeszcze jak :) Mam dyskietki z grami ale nie mogłem włączyć gry. Mam muszkę trumienkę i joye ale jeszcze nie kumam...W życiu nie miałem Amigi i jestem nią zachwycony. Za to mam 6 oryginalnych Pegasusów i 10 przerobionych PSX to moja młodość:) Dzięki i zdrowia temat do zamknięcia!
[#10] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@selur, post #7

Towotu, choć kiedyś bardzo popularny nie polecam, bo po pewnym czasie gęstnieje mocno i się kawali. Proponuję raczej jakiś inny smar, najlepiej syntetyczny, ale nie towot właśnie.
[#11] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@gilban, post #10

Panowie ostatnie moje pytanie dziś choć troszkę zejdę z tematu...Uruchomiłem kilka dyskietek z grami ale nie mogę żadnej uruchomić. Czym to się steruje ?? Mam myszkę i działa najeżdżam na Start game i nic...tylko proszę się nie śmiać!! :) Wskaźnik myszy przysuwa się ale jak klikam to nic nie robi...
[#12] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@roton, post #11

uzyj joya/pada
[#13] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@selur, post #7

Towot nie bo teraz jest zima i jeszcze zgęstnieje i mu stacja stanie, albo jak będzie dużo grał to się jeszcze zapiecze, jak już towot to tylko do łożysk rzadszy jestok, racja

Najlepiej smar sylikonowy taki, syntetyczny OK
[#14] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@amizet, post #13

Już wszystko ładnie wyczyszczone i nasmarowane. Posmarowałem ten pręcik specjalistycznym smarem do łożysk - ładnie się układa i nie twardnieje. Smar silikonowy też dobry ale raczej na gumę i tworzywa sztuczne. Pozdrawiam!
[#15] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@roton, post #14

Myszka port 1, joystick port 2.

Jaką grę konkretnie uruchamiasz i nie chce się uruchomić?
Uruchamiasz już grę właściwą, a może masz wcześniej jakieś crackintro i trzeba coś tam pozaznaczać?

Napisz coś więcej. Czasami trzeba wcisnąć lewy przycisk mysz, czasami spację, a czasami fire w joysticku podłączonym do drugiego portu.
[#16] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@Duracel, post #15

A no właśnie chyba źle muszkę i joya w porty podłączyłem. Co to za gra była.. nie pamiętam ale rzeczywiście jakieś intro wyskoczyło. Wieczorem raz jeszcze sprawdzę. Obecnie rozpaczliwie poszukuję kogoś w pobliżu kto by mi gry i WB nagrał bo większość moich dyskietek jest pusta. Chcę też próbować przenosić gry przez kabelek Null modem ale nie mam Work Bencha. A czy AmigaOS jest już zamontowany w Amidze czy trzeba też go z dyskietek uruchamiać ?

ps. Jestem Wam naprawdę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi!
[#17] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@roton, post #16

poszukaj sobie na allegro takiego zestawu klik
[#18] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@roton, post #16

Żeby używać na Amidze systemu musisz mieć dysk twardy na którym zainstalujesz go z dyskietek i jakieś rozszerzenie pamięci RAM.

Ładowanie systemu z dyskietek do pamięci może służyć jedynie jako ciekawostka, do popatrzenia sobie jak to wygląda.

A500 i dysk twardy

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2013 16:39:22 przez Duracel
[#19] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@Duracel, post #18

Musze poczytać dużo o sprzęcie bo nie chcę zadawać mnóstwa dziecinnych pytań:) Najlepiej byłoby się spotkać z kimś obeznanym i pogadać...W mojej A500 jest 1MB RAMU czy to wystarczy na poprawną transmisję przez null modem ?
[#20] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@roton, post #19

Ja mieszkam daleko od Ciebie, poza tym z pewnością znajdziesz tutaj ludzi z większym zakresem wiedzy ode mnie na temat kontrolerów i tajemnic amigowego systemu.

W mojej A500 jest 1MB RAMU czy to wystarczy na poprawną transmisję przez null modem ?

Ja używałem tego przewodu na A1200 z 2MB, ale z tego co pamiętam w instrukcji to będzie działać z 1MB.

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2013 16:44:24 przez Duracel
[#21] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@Duracel, post #20

Dzięki!
[#22] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@roton, post #19

Zanim kupisz zestaw - niech ktoś obeznany potwierdzi, że w nim znajduje się bootująca dyskietka z programem do przenoszenia danych nie wymagająca workbencza. Co ci po kablu, jak w żaden sposób go nie obsłużysz na amidze nie mając workbencza? ;)

1MB RAMu Ci spokojnie starczy, ba, na tę konfigurację powstało 95% gier, jakie tylko dasz radę odpalić na Amidze 500. I starczy też do transferów. Sam osobiście na takiej konfiguracji działam, system startuję z dyskietki, na nim program do łapania danych i wio. Jest bardzo fajny program o nazwie Amiga explorer, ma przyjazny interfejs graficzny, pozwala nawet zarządzać zawartością dyskietki z poziomu peceta i przeciągać normalnie pliki z pc.

Co do odpalania gier to złota zasada - większość intr zamkniesz lewym przyciskiem myszy, nieznaczny odsetek escape'em lub enterem. Tak jak wcześniej było mówione, mycha zawsze w port 1, dżoj w port 2. Chyba że grasz w grę na dwóch.

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2013 18:24:08 przez teh_KaiN
[#23] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@teh_KaiN, post #22

Witajcie ponownie. Wczytywałem pozostałe dyskietki jakie mam i udało się uruchomić kilka gier które jednak się zachowały. Mam jeszcze pytanie z tym związane - Działa ładnie mysz na P1 i joy na P2 ale...znalazłem dyskietkę Workbench i działa - wczytał się pulpit a na nim 2 ikonki - jakaś chyba szufladka i plik Ram Disk - dlaczego nic się nie dzieje jak klikam myszką na owe obiekty ?? Tak samo miałem sytuację jak nie chciała się wczytać jakaś tam dyskietka i wyskoczył komunikat z błędem i 2 opcje - Retry i Cancel - i tak samo jak klikam na którąś opcję nic się nie dzieje...Po prostu jakby system nie reagował na kliknięcia. Dodam że w grach myszka wskazuje i klika i wybiera opcje jak należy. O co więc chodzi ??
[#24] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@roton, post #23

Mikrowłącznik raz działa a innym razem nie. Do wymiany. Ewentualnie nie działa wcale a gra akurat reaguje na klikanie prawym klawiszem.

Pozdrawiam
[#25] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@RadoslawF, post #24

Mam rozumieć że w Workbench i ogólnie w programach Amigowych klika się normalnie lewym tak jak w Win PC ?
[#26] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@roton, post #25

Tak, i jak mocno przydusisz przycisk to powinien zaskoczyć. Sam mam trumienkę z wykończonym lewym przyciskiem, czekającym na reanimację. Póki wduszanie go działa, to nie wymieniam, w settlersy ani inne mychowe gry póki co nie gram. :)

Ewentualnie jak masz ochotę to można sterować kursorem myszy z poziomu klawiatury. Przytrzymaj lewą Amigę, wtedy strzałkami sterujesz (im dłużej trzymasz tym szybciej jedzie w danym kierunku) i lewym altem klikasz. Prawy był nie pamiętam, chyba pod sziftem lewym.

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2013 22:48:06 przez teh_KaiN
[#27] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@teh_KaiN, post #26

Prawy też pod altem, tyle że prawym :)
[#28] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@teh_KaiN, post #26

Ok, a czy podejdzie do Amisi myszka od PC z gniazdem COM ?? To chyba to samo prawda? Bo mam takie cuda:)
[#29] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@roton, post #28

Niestety nie, poza taką samą wtyczką Serial Mouse z PC i mysz amigowa nie mają nic wspólnego.
[#30] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@seldon, post #29

Czy w takim razie można nabyć jakiś kompatybilny zamiennik czy tylko oryginał do Amigi ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem