kategoria: A500
[#31] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@roton, post #30

Mam nadzieję, że nie boisz się lutownicy. Bo COMa przystosujesz do Amigi wymieniając kabel na ośmiożyłowy i wylutowując parę części. KLIK

Jak się nie chcesz bawić to masz adaptery usb->Ami na allegro.

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2013 10:50:04 przez teh_KaiN
[#32] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@teh_KaiN, post #31

adaptery usb->Ami na allegro

Chciałeś chyba napisać "adaptery PS/2->Ami z gniazdem USB, z którymi działają tylko losowo wybrane myszki, gdyż większość myszek USB nie obsługuje już protokołu PS/2".
[#33] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@strim_, post #32

Tak, właśnie tak :)

Powyższe pokazuje, jak kuszącym rozwiązaniem jest przerobienie mychy COM na standard amigowy, zwłaszcza że roboty dużo nie ma i względnie łatwo o mychę, która wzornictwem i kolorystycznie będzie pasować do komputera.
[#34] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@teh_KaiN, post #33

Dobrze wiedzieć dzięki! Co do lutownicy to uwielbiam lutować i kombinować:) Mam w planie stację lutowniczą i odsysarkę do cyny więc będzie zabawa! Powiedzcie mi jeszcze bo jestem blisko dużego szczęścia - uruchomiłem WB i czy teraz mogę próbować przenosić adfy na Amigę przez kabelek null modem ?? |Dam radę ?? Oczywiście czytałem poradniki zawarte w dziale FAQ ale chcę się upewnić...
[#35] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@roton, post #34

To bardzo dobrze, że lubisz kombinować, bo to wymagany skill u każdego amigowca. Co do czystego wb - oczywiście, że dasz radę.

Pierwszy transfer najlepiej wykonywać według tego poradnika, a przynajmniej ja tak robiłem, a dokładniej metodą A. Z góry Cię uprzedzam że przy metodzie A1 mogą wystąpić cyrki w postaci niekompletnego transferu (u mnie tak było), nie zrażaj się tylko przejdź potem do metody A2.
[#36] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@teh_KaiN, post #35

Wszystko gra aż nie mogę się doczekać pierwszych rezultatów tylko nie mam jeszcze kabelków. A poza tym jestem ciekaw skąd wziąć dobre i pewne pliki adf ?? Nie wiem czy to dobre pytanie :)
[#37] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@roton, post #36

Jak się dowiesz to daj znać ;)

Jest coś takiego jak Software Preservation Society, oni dystrybuują pliki .ipf z oryginalnych gier, w 100% nienaruszone. Idzie takie cuś zamontować w UAE i skopiować to na ADFa jakimś x-copy, jak masz szczęście to nie ma silniejszego zabezpieczenia antypirackiego (w postaci własnego formatu zapisu dyskietki) i uda Ci się w ten sposób zrobić coś nadającego się do użytku i przerzucenia do Amigi. Samych .ipf w żaden sposób na Amidze nie nagrasz na dyskietce.

Co do stron z ADFami jest ich na pęczki, ja robię tak że załatwiam sobie parę wersji gier, sprawdzam szybko na UAE czy dany zestaw dyskietek rusza i jak tak to nagrywam. No ale nie ma co marudzić, to element całej tej zabawy. :D

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2013 21:20:27 przez teh_KaiN
[#38] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@teh_KaiN, post #37

Tak jest masz rację...Generalnie w życiu nie może wszystko przyjść zbyt łatwo. Trzeba się bawić i kombinować no i nie poddawać. A ile radości daje coś do czego sam mozolnie doszedłeś. Dzięki za pomoc!
[#39] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@roton, post #36

Tu masz zbiór z którego ja korzystam, moim zdaniem jest najlepszy. Znajdziesz tam polskie tytuły,chyba nawet wszystkie [linki do warezów nie będą tolerowane. Więcej ostrzeżeń nie będzie - moderator]. Mam też dyskietkę z WB+transwarp z Adf terminal sender włącznie. jakbyś nie znalazł nigdzie. Kabel zrobić to jest prościzna, najtrudniej znaleźć wtyk i gniazdo(przynajmniej na mojej wiosce). Na Alledrogo mają gotowce. Fajnie to działa, ale czas oczekiwania na jeden dysk jest dość spory Swoją drogą zastanawiam się dlaczego zawsze idzie po wszystkich ścieżkach, aż do 79. Choć część gier potrafi mieć trzysta parę kilo. Dopiero po 79 ścieżce jest sygnał kill connection. Ogólnie najważniejsze ,że działa.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2013 10:20:54 przez rcRAZOR

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2013 13:28:56 przez recedent
[#40] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@rcRAZOR, post #39

Dzięki serdeczne!
[#41] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@rcRAZOR, post #39

Skąd możesz wiedzieć w jakim miejscu na dysku znajdują się dane z grą ?
Dodatkowo gdyby nagrywane byłyby wybrane tracki to dyskietka nie byłaby poprawna

Dlatego obraz dysku ma 880kb ( 80 track 0-79 )

Szybsze kopiowanie można zrealizować po kablu równoległym .
[#42] Re: Kupiłem Amigę 500 i dziwnie się zachowuje...kręci FDD bez przerwy.

@Norbert, post #41

O.o, słuszna uwaga z kablem równoległym. Natomiast o zapisie nie będę polemizował.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem