kategoria: A500
[#91] Re: ACA500

@11111olo, post #90

Super.

Jak jednak piszę, 2 MB Fast, 16 MHz 68000 i autoboot kontroler IDE dla A500 za 350 zł jest dla mnie rewelacją. Mam obecnie 3 sztuki A500, z czego jedna pójdzie na części dla GBA1000 (już wlutowałem połowę części), druga stanowi rezerwę, a trzecia dostanie 2 MB ChipRAM i zegar na płycie (już kupiłem wszystkie części, może w Święta znajdę czas aby polutować to wszystko, to w sumie nie jest zbyt wiele roboty) i zamówiony już ACA500 w charakterze wisienki na torcie. Jeśli mi się spodoba działanie tego cudeńka, to planuję dokupić którąś z ACA1220. Dla zabawy. :)

PS. Mam nadzieję, że pisząc o 8 MB Fast i bootowaniu masz na myśli urządzenie dla A500 (a nie do A600 lub A1200). Jeśli to to zabawka od kippera (lub osobno fast i ide68k), to ma kilka słabości: jednak oryginalny CPU 7 MHz i konieczność używania odpowiedniego Kickstartu celem bootowania.
[#92] Re: ACA500

@wali7, post #91

Tak od kipera.
Ciekawy jestem ile pkt w sysinfo to osiąga.
[#93] Re: ACA500

@11111olo, post #92

Przyjdzie to zobaczymy. Ja za moją ACA już zapłaciłem, myślę że przed Świętami przyjdzie.
Akurat w połowie przyszłego tygodnia powinienem mieć przynajmniej tyle czasu aby to odpalić i sprawdzić pod SysInfo czy AIBB. Napiszę wtedy co wyszło.
[#94] Re: ACA500

@11111olo, post #92

Proszę bardzo, wyniki z SysInfo golutkiej ACA500.
[#95] Re: ACA500

@ITU, post #94

A tu wyniki Gołego Gvp Impact A500 HD8 i 8MB
link
link
link
więc jak kupować to tylko z myślą o dołożeniu Turbiny od a 1200

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2013 21:08:01 przez Dorian3d
[#96] Re: ACA500

@ITU, post #94

No. Zamówione.
[#97] Re: ACA500

@ITU, post #94

"No rewelki nie ma, jeno deko szybsza od A1200" :P

Żartuję oczywiście :) Mnie się podoba, do 500Plus w sam raz :D
[#98] Re: ACA500

@ITU, post #94

Kurcze, naprawdę nieźle. Spodziewałem się wyniku poniżej 2x A500. Jakoś w początkach Magazynu Amiga (mam gdzieś ten numer) był przedruk (z niemieckiego pierwowzoru) testu różnych kart turbo do A500/A2000. Pamiętam że jedyną tanią (to były głównie karty z 68000/68010 14 MHz i jedna z 68020) kartą która przy taktowaniu 2x oryginalny CPU, zapewniała przyspieszenie więcej niż 2x była karta Neuroth 020 .
Oczywiście było to spowodowane wolnymi kośćmi RAM (WaitState), wtedy to ich szybkość oraz ilość była podstawowym czynnikiem wpływającym na cenę. Teraz mamy szybkie pamięci SRAM, o których użyciu wtedy w charakterze FastRAM mógł pomyśleć jedynie jakiś ekstrawagancki milioner ;)
[#99] Re: ACA500

@ITU, post #94

Procek 14MHz robi te 1400 pkt.
W sumie to nie najgorzej.
[#100] Re: ACA500

@ITU, post #94

No fajny wynik jakiego się spodziewałem OK
[#101] Re: ACA500

@ITU, post #94

Dziękuję wszystkim za zamówienia. Wszystkie karty w preorderze zostały sprzedane. Jak tylko dotrą do mnie, rozpocznę niezwłocznie ich wysyłkę.

Odnośnie kwesti hot-swap - za instrukcją ACA500

"Ograniczona możliwość wymiany kart CF na gorąco

Pomimo ograniczonych zasobów sprzętowych karty ACA500 staraliśmy się dodać możliwość wymiany kart Compact Flash "na gorąco" w slocie "Aux". Po udanym wystartowaniu Amigi z karty w slocie "Boot card", możesz wkładać i wyjmować drugą kartę, sformatowaną w systemie FAT, w slocie "Aux", bez wyłączania komputera. Niestety działa to tylko z niektórymi typami kart, zależy to również od modelu karty w slocie "Boot card". Jeżeli wymiana karty na gorąco nie powiedzie się, Amiga zasygnalizuje to szybkim miganiem diody "Power" i zatrzymaniem wszystkich operacji. W takim razie spróbuj wyjąć kartę i włożyć ją jeszcze raz. Jeżeli kilka kolejnych prób nie da pożądanego efektu, wszystko wskazuje na to, że ta karta nie może być wymieniana na gorąco w ACA500. Proszę wtedy nie zgłaszać reklamacji, pełna obsługa wymiany kart przy włączonym zasilaniu nie jest możliwa do wprowadzenia przy tak niskiej cenie produktu. Jeżeli z jednym modelem karty ta funkcja nie działa, wypróbuj inny
."

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2013 22:07:55 przez ITU
[#102] Re: ACA500

@ITU, post #101

Czyli kto pyta nie bladzi :) Mam akurat jedna karte 512MB firmy DANELEC, swietnie dzialala jako swap z PCMCIA-CF, powinna wiec i tutaj. Dzieki ITU za info.

Moja karta, drodzy panowie juz zamowiona i czekam na dostawe. Amiga 500 wlasnie zaczyna swoj zasluzony renesans, dzieki ACA i dzieki TurboFlyerowi jaki zapowiada Elbox! OK

Teraz warto pomyslec nad jakas obudowa. Macie cos na oku? Rozgladalem sie za uniwersalnymi pudelkami jakie oferuja sklepy z elektronika i mysle, ze jest szansa cos wybrac. Po wycieciu otworow na karty i expansion slot moze nie bedzie to szczyt designu, ale na pewno spelni swoja role.
[#103] Re: ACA500

@mccnex, post #102

Można też wykorzystać obudowę od niesprawnego sprzętu jak np Mega Ram Elsatu.
[#104] Re: ACA500

@ITU, post #101

Na stronie sklepu w karcie produktu ACA500 dostępna jest już polska instrukcja obsługi.

Na szybko przetestowałem też opcję hot-plug i zadziałała z kartą Kingston 4GB z kwiatkiem OK.

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2013 22:46:08 przez ITU
[#105] Re: ACA500

@ITU, post #104

Panowie i Panie, w dniu dzisiejszym dotarły karty, od jutra zaczynamy wysyłkę świątecznych prezentów .
[#106] Re: ACA500

@ITU, post #105

A tak z ciekawości, ile osób kupiło?

PS. I oczywiście bardzo się cieszę. Dzisiaj zamówiłem sobie dwie karty flash.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2013 20:20:30 przez wali7
[#107] Re: ACA500

@ITU, post #105

Doskonale. :)

A swoją drogą mam pytanie laika (jak zwykle kiedy sprawa dotyczy czegoś więcej, niż stacji FDD :) ) -
był na allegro gościu sprzedający - specjalnie przygotowane pod wymianę z HDD - karty CF, z postawionym systemem, grami itp. Niezwykle pożyteczna działalność.
Tylko mu się podawało konfig komputera - i wysyłał kartę (z przejściówką nawet).
Za kwotę.

No i kiedyś zamówiłem u niego kartę dla A1200 020, 2+8Mb.
Ale w międzyczasie Tygrys był uprzejmy naprawić mój HDD, więc karta leży.

Jakkolwiek teraz powstaje pytanie - czy mogę tę kartę wstawić do A500 ACA500 (1+2Mb) w miejsce karty boot? Czy Workbench na 3.1 będzie wymagał AGA?
A jeśli nie wykryje AGA - przełączy się na OCS? Czy też może ta karta z A500 ACA500 jednak nie pójdzie?

Pozdrrrrrrrrrrr.
Y
[#108] Re: ACA500

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #107

Wystarczy, ze powylaczasz pare rzeczy, ktore moga wymagac AGA i 020. Nie wiem, co tam jest ale pewnie fblit wyleci i cgxaga.
[#109] Re: ACA500

@wali7, post #106

Ja kupilem:), dostałem dzisiaj potwierdzenie ze paczuszka poszla.
[#110] Re: ACA500

@_arti, post #108

FBlit chyba nie wymaga AGA. Za to może wymagać 020+, tym bardziej, że używanie go na czymś wolniejszym od 68030@25 MHz i tak nie ma sensu.
[#111] Re: ACA500

@fazior, post #109

Do mnie potwierdzenie też dotarło. Kto jeszcze kupił?
[#112] Re: ACA500

@wali7, post #111

Ja dostalem potwierdzenie o wyslaniu 2 dni temu (Vesalia).
[#113] Re: ACA500

@_arti, post #108

Arti, Wali7:

A będzie się to ewentualnie dało zrobić spod tej A500, czy w ogóle nie wstanie?
(Powiedziano mi, że jest skonfigurowany na 020. Gorzej z grafiką, bo miał być na A1200).
[#114] Re: ACA500

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #113

Tak, odpalając bez S-S i edytując wspomniany.
[#115] Re: ACA500

@_arti, post #114

Dodajac do tego co napisal Arti, to jesli wpiszesz LOADWB wgra sie Workbench w wersji "awaryjnej".
To gdybys "zabłądził" w CLI (AmigaDOS)
[#116] Re: ACA500

@ITU, post #1

A jak by tak podmienić ten procesor 68EC000 na 68010, wtedy być może nie będzie problemu wyjścia do OS z WHDLoad.
Ciekawe czy ten proc w ogóle zadziała. Nie byłbym sobą gdybym tego nie sprawdził, oczywiście na swoim egzemplarzu :)
[#117] Re: ACA500

@superbonio, post #116

A jak by tak podmienić ten procesor 68EC000 na 68010, wtedy być może nie będzie problemu wyjścia do OS z WHDLoad.

W przypadku ACA nie ma konieczności użycia 68010 żeby móc wyjść z WHDload, bo ACA500 obsługę relokacji VBR ma zaimplementowaną w CPLD. Oczywiście potrzebna jest nowa wersja WHDload do tego. Ja jeszcze tego nie przetestowałem ale przynajmniej w teorii wyjście powinno działać bez żadnych modyfikacji .

Jeszcze jedna ciekawostka, którą zaobserwowałem. Jeśli pod klapką nie ma rozszerzenia, to ACA domyślnie instaluje swoje 1,5MB Fast w obszarze 0xC00000, de facto emulując podklapkowe rozszerzenie Slow RAM.

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2013 22:21:55 przez strim_
[#118] Re: ACA500

@strim_, post #117

No właśnie, z tym mapowaniem fastu na obszar zarezerwowany dla slow ram to bardzo fajna sprawa. Bo wreszcie udawany fast ram (zwany "szyderczo" slow-ram) będzie prawdziwym fastem (a nawet super fastem z uwagi na czas dostępu do SRAM), a programiki szukające pamięci pod 0xC00000 będą zadowolone (dla wielu gier z A500 przerobienie slow na chip było równoznaczne z brakiem pamięci pod klapką). Nic tylko dorobić sobie 2 MB chip ramu i nasza A500 zyska rumieńców :)
A czy mozna bootować z flasha pod Kickiem1.3 ?
[#119] Re: ACA500

@wali7, post #118

Tak, można na CF wrzucić system 1.3 i będzie banglać. Najlepiej przygotować sobie kartę pod WB1.3 na WB3.1 np. HDToolbox zrobić partycję FFS i skopiować pliki z dyskietek WB1.3, a potem podmienić karty i już.
[#120] Re: ACA500

@ITU, post #105

ZA-JE-BIS-TE. ;)

Już przyszło (skrajnie szybko dotarło) - i wszystko działa, oczywiście musiałem system instalować z JADem na telefonie, bo sam nie umiem, hahaha, ale wsjo rabotajet.

Wielkie dzięki! ;)

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2013 23:24:11 przez YERZMYEY/HOOY-PROGRAM
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem