kategoria: A500
[#241] Re: ACA500

@Jacques, post #240

1. daj "Echo {nazwa elementu S-S} po każdej newralgicznej komendzie, która potencjalnie może się wysypać i już. Komunikat, który się pojawi, wskaże ci, gdzie jest błąd.

2) spróbuj odpalić kartę bez rozszerzenia pod klapką i bez karty CF. Tak samo się wywala?
[#242] Re: ACA500

@_arti, post #241

Nie czytałeś dokładnie...

Odpowiedź na 1. nie ma sensu, bo nawet nie wchodzi do S-S, szary ekran, potem czarny ze śmieciami i koniec jak startuję z Early Setup Menu (BOOT lub BOOT with no s-s) - nawet nie mignie dioda w ACA - nic nie próbuje czytać z karty.

Na punkcie 2. się na razie nie skupiajmy, 1. wydaje się być sporo poważniejszy i proszę o sprawdzenie/testy u siebie, co się dzieje gdy chcecie wyjść z Early Setup Menu mając poprawną systemową kartę CF.
[#243] Re: ACA500

@Jacques, post #242

Punkt 2. rozwiązany, przyczyną nieładowania się ClassicWb bezpośrednio po wgraniu "ACA-owego" Kicka 3.1. była linia "C:LoadModule LIBS:icon.library" (SS: PeterK Icons 68k 3.1). Wykomentowałem i syndrom startu tylko po ciepłym resecie znikł.

Pozostaje problem nr 1, czyli zwiecha komputera natychmiast po próbie wyjścia z Early Setup Menu przez Boot lub Boot with no S-S (kick 3.1 mapowany przez ACA) gdy w slocie jest karta "systemowa" CF, ale nawet nie miga diodą by ją czytać.

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2014 22:25:01 przez Jacques
[#244] Re: ACA500

@Jacques, post #238

No ja Ci bracie nie pomoge, ale chcialem powiedziec, ze moje problemy z ACA to pikus w porownaniu z rym co Wy piszecie. A wiec, co? ...karta ma jakies bugi?
[#245] Re: ACA500

@mccnex, post #244

Pewnie jak wiekszość sprzętu od Jensa w wieku dziecięcym. Poczekajcie cierpliwie to pewnie za jakiś czas wyjdą nowe rewizje oprogramowania.
[#246] Re: ACA500

@Jacques, post #242

Zamieniłem punkty. Miałobyć odwrotnie
[#247] Re: ACA500

@_arti, post #246

ITU, to ważne, przeczytaj proszę i sprawdź jeśli możesz u siebie, podpytaj autora karty...

Oprócz A500, wyciągnąłem z szafy moją nowiusieńką A500+ na testy bootowania z poziomu Early Startup Menu. I przy włożonej karcie CF i zamapowanym Kicku 3.1 z ACA tak samo, przycisk BOOT lub BOOT WITHOUT S-S zwiesza A500+ tak samo jak wcześniej A500!

Co więcej, zmieniłem opcję i ustawiłem wbudowany Kick 2.0 z A500+, wszedłem do jego Early Setup Menu, klikam Boot Partition DH0: i co? Żadnej zwiechy, system się ładuje.

Czyli ewidentnie coś jest nie tak z bootowaniem z poziomu Early Setup Menu przy mapowanym Kicku 3.1(!). Amen
[#248] Re: ACA500

@Jacques, post #247

Jeśli masz rozszerzenie pod klapką, to wyjmij je i spróbuj zabootować komputer. Jeśli nie, to podociskaj układy, przeczyść złocze CPU i sprawdź zasilanie.
[#249] Re: ACA500

@_arti, post #248

Próbowałem także bez rozszerzenia pod klapką i na A500 oraz A500+, styki złącza gdzie wchodzi ACA500 przemywałem spirytusem, a w obu kompach i tak były lśniące.

Ewidentnie jest problem z bootowaniem systemu (lub uruchomieniem BOOT w wersko bez S-S) z karty CF z poziomu Early Startup Menu MAPOWANEGO Kicka 3.1 zapisanego w ACA(!).
Ilustracja dla przypomnienia

Czy (nie wtrącając wątków pobocznych), ktoś mógłby sprawdzić u siebie?
PROSZĘ.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2014 00:05:28 przez Jacques
[#250] Re: ACA500

@Jacques, post #249

U mnie jest OK. Przynajmniej na pluskwie.
[#251] Re: ACA500

@_arti, post #250

No to wygląda na problem z moją ACA 500, skoro dzieje się na dwóch różnych Amigach i z dwoma różnymi kartami CF (systemowa testowana jako BOOT lub FAT32 w AUX). W każdym przypadku zwiecha po którejkolwiek z dwóch opcji BOOT z poziomu Early Startup Menu. Dzieje się tak nawet gdy ENABLED zostawię tylko DF0, ale w slocie jest jakaś karta CF.

A firmware masz ten? http://www.ppa.pl/aktualnosci/aca-500-uaktualnienie-firmware.html
Bo ja zaktualizowałem...

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2014 00:16:41 przez Jacques
[#252] Re: ACA500

@Jacques, post #251

Ja mam inny firmware, który jeszcze nie jest publicznie dostępny ale na tym, co "podlinkowałeś" również nie miałem problemów (i na oryginalnym też). Może jutro znajdę wreszcie chwilę i podłącze ACA do zwykłej pięćsetki. Zobaczymy tam.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2014 00:50:43 przez _arti
[#253] Re: ACA500

@Jacques, post #249

Ja sprawdzę dopiero wieczorem.

Napisałem do Ciebie PM-kę w kwestii tego ACA500 też.

Prócz powyższego, co do niedodawania 512K GraphicMemory przez ACA - dzisiaj wyciągnę TRZECIE już rozszerzenie podklapkowe i z nim przetestuję.
Zrobię też to, co powiedział Arti, czyli wyje/bię w ogóle to rozszerzenie i zobaczę, co mi wypisze.

PS: Arti, rzuciłeś może okiem, jak i co u Ciebie z tym ChipRamem? Może na zwykłej A500, jeśli można, pliz.
[#254] Re: ACA500

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #253

CHIP RAM u mnie działa akurat bez problemu (A501 pod klapką).

Zawiesza komputer "jedynie" każda z 2 opcji BOOT Early Setup Menu mapowanego z ACA 500 Kicka 3.1.
Tak samo zawiesza komputer polecenie REBOOT z pakietu classicWB, ewidentnie jest coś zrąbane przy próbie programowego wymuszenia startu (czy to z Early Setup czy reboot).
[#255] Re: ACA500

@Jacques, post #254

Jacques:
Dzięki.

> Zawiesza komputer "jedynie" każda z 2 opcji BOOT Early Setup Menu mapowanego z ACA 500 Kicka 3.1.
---------------
OK, dzisiaj zostanie wykonane.
[#256] Re: ACA500

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #255

Tylko przetestuj z włożoną kartą CF w ACA, bo wtedy problem występuje.

Ale skoro komuś innemu na A500+ działa dobrze (a mi nie działa to na A500 i A500+), to znaczy, że problem trapi mój egzemplarz ACA

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2014 10:03:24 przez Jacques
[#257] Re: ACA500

@Jacques, post #256

Zapytam jeszcze:
- jaka karta CF?
- jaki filesystem?
- znaczy, że bez karty CF BootMenu działa OK?
[#258] Re: ACA500

@_arti, post #257

2 karty:

transcend 4 GB (133x), FFS (partycje 200, 200, 1500 MB - dwie pierwsze bootowalne)
Sandisk Ultra 2 4GB (FAT32).

Nawet gdy tylko jest karta w slocie AUX (ta FAT32), od razu zwiecha bo kliknięciu BOOT, nawet nie mignie dioda sugerująca próbę odczytu z karty). Oczywiście próbowałem z różnymi ustawieniami w ACA (IDE Driver update, itp), ale nic to nie zmienia, problem jest natury ogólno sprzętowej jakiś.

Boot z poziomu Early Setup bez kart w obu slotach działa, tzn. uruchamia się wtedy ekran powitalny systemu (latająca dyskietka).

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2014 10:34:06 przez Jacques
[#259] Re: ACA500

@Jacques, post #258

Ok, u mnie działa. Mam jeszcze jeden pomysł. Spróbuj odpalić Amigę z kartą CF włożoną do AUX i sformatowaną na FAT32 i zobacz, czy się wywali.
[#260] Re: ACA500

@_arti, post #259

Dziękuję za test.

Przecież napisałem powyżej
"Nawet gdy tylko jest karta w slocie AUX (ta FAT32), od razu zwiecha bo kliknięciu BOOT"

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2014 11:08:04 przez Jacques
[#261] Re: ACA500

@_arti, post #259

Jak czytam ten wątek to Bogu dziękuje że mam A1200
[#262] Re: ACA500

@sebbb, post #261

Też mam A1200, ale zachciało mi się większej nostalgii...
[#263] Re: ACA500

@Jacques, post #262

Ah, no tak. Kawy jeszcze nie piłem. Jens mi odpisał:
There have been issues with the early startup menu and ChipMap option that the next version of the flash will solve. Your crash may be related to that.
...ale mówisz, że próbowałeś z różnymi opcjami, więc chyba mi się pomysły skończyły niestety.
[#264] Re: ACA500

@_arti, post #263

Tak, próbowałem bez mapowania CHIP RAM w A500, a w A500+ w ogóle bez rozszerzenia pod klapką, także... Lipa raczej No i jak pisałem wcześniej, opcja bootowania np. z DH0 z wbudowanego w A500+ Kicka 2.04 Early Menu działa(!). Nie działa u mnie na obu kompach tylko z Early Menu z mapowanego przez ACA Kicka 3.1. Może to jest uwaga, którą autor karty powinien otrzymać. Ale skoro innym działa, wskazuje to jednoznacznie na wadę karty...

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2014 11:29:39 przez Jacques
[#265] Re: ACA500

@Jacques, post #264

A tak z ciekawości:
z jakim firmware otrzymaliście kartę? Bo ja z jakimś chyba bardzo starym (hmm...) (chyba 0.65, a na pewno 0.6x), zrobiłem backup na dyskietkę, po czym zaktualizowałem kartę od razu do bieżącego 0.85.

A skoro tak stary firmware w niej siedział, od razu człowieka nachodzą (może) głupie myśli czy karta nie była np. z jakiejś pierwszej niedopracowanej serii pana Jensa, czy coś...

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2014 16:57:01 przez Jacques
[#266] Re: ACA500

@Jacques, post #265

W razie czego masz na kartę pełną gwarancję. To przecież sprzęt nowy. A opisywane problemy mogą wynikać z wczesnej wersji ACA500, bywało już tak z produktami Jensa. Na szczęście jest możliwość aktualizacji firmware i Jens te aktualizacje wypuszcza.
[#267] Re: ACA500

@wali7, post #266

Jasna sprawa. Firmware jest najnowszy (aktualizowałem prawie natychmiast), tyle, że najwyraźniej problem tkwi w sprzęcie, skoro innym działa bez problemu na tej samej (0.85) wersji
(choć zdaje się, że YERZMEY ma też ten problem co ja, myślę, że napisze po dalszych testach).

Oczywiście, jestem pewien, że w ramach gwarancji otrzymam szybko sprawną kartę od naszego rodzimego dystrybutora (gdy tę sprawdzi), natomiast można mieć drobny żal do producenta, że kontrola jakości bardzo kuleje i jest przerzucana na borykających się z problemami sfrustrowanych tym użytkowników.
A szkoda, bo produkt jest na tyle fajny, że warto go mieć (ja nadal chcę, ale w pełni sprawną ACA 500) gdy wszystko będzie działać jak trzeba, tylko że niepotrzebnie Indivision psuje sobie wizerunek.

No nic, zobaczymy.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2014 20:17:33 przez Jacques
[#268] Re: ACA500

@Jacques, post #267

U mnie występuje jedynie problem opisany przez Jacquesa (to coś z bootowaniem), jakkolwiek ja tego nie używam i nawet nie wiem, do czego by mi to miało służyć. :)

Wszelkie pozostałe problemy jakoś się rozwiązały i korzystam już sobie bez przeszkód.

Nie licząc syfu "NMI Autovector" itp, bo tu ponoć WHD gryzie się a ACA, ale to już nie jest wina sprzętu.
[#269] Re: ACA500

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #268

Użyć tak, że czasem chce się zabootować z innej partycji (a inną wyłączyć) i aby nie trzeba było grzebać w HDToolBoxa automountach czy "butejblach". Np. mam partycję CD0: na karcie CF, na którą wrzuciłem sobie pewną fajną składankę gier (pierwotnie na CD) i wygodnie byłoby zabootować to tak po prostu, bez kombinacji...
A opcja bez startup-sequence, żeby mieć maximum RAM-u i odpalić coś (z)ręcznie czasem

Czy ktoś od nas (użytkowników) lub Ty ITU, informował może producenta o tym problemie występującym w niektórych ACA500? Czekać na jakiś nowy firmware, czy sprawę rozwiąże tylko wymiana karty?

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2014 00:52:18 przez Jacques
[#270] Re: ACA500

@Jacques, post #269

Arti pisał do Jesna i uzyskał informacje, że te problemy są mu znane i zostaną usunięte w kolejnej wersji oprogramowania.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem