[#1] Chiński scandoubler - rozdziałki
Mam tą chińszczyznę (jeden kwarc nie był przylutowany ) i póki co udało mi się ustalić co powoduje problem kropek i co można zrobić aby się ich pozbyć.

Jednak to nie jest najważniejsze.

Czy da się uzyskać jakieś większe rozdzielczości poza PALowymi?
[#2] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@11111olo, post #1

Próbowałem Double Pal/NTSC, ale nie "łyka". Także chyba nie.
Napiszesz jak się tego pozbyć?
[#3] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@Radek_Cz, post #2

Jak mi się o oczy obiło ktoś rozwiązał problem "kropek" lepszym i stabilniejszym zasilaczem. Poszukajcie w innych tematach (chyba Jenot o tym pisal)... OK
[#4] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@Lokaty, post #3

Dziś walczyłem na 1024x768. Da się to wyświetlić ale ile trzeba zachodu aby ustawić.
[#5] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@11111olo, post #4

Białe kropki pojawiająca się od czasu do czasu u mnie też są.
Próbowałem różnych zasilaczy na 5 lub 12V i nic to nie dawało.
Zasilacze które sprawdzałem były oczywiście impulsowe. Muszę sprawdzić jeszcze jak będzie na jakimś transformatorowym.
Zrobiłem też dobry kabel na bazie kabla VGA (ekran ogólny + ekran na każdy z przewodów + filtry ferrytowe z dwóch stron) i wydaje mi się, że na nim jest trochę mniejsza częstotliwość tych rozbłysków ale nadal są.

A mnie ciekawi czy masz takie niezbyt mocno widoczne pionowe pasy, których może w grach nie widać ale np na ekranie startowym (animacja wkładanej dyskietki) na tym granatowym tle widać je doskonale.
Sprawdzałem na kilku Amigach 600 jakie mam i na każdej te pasy były widoczne.
Nawet sprawdzałem na drugiej chińskiej płytce, którą kupiłem i też pasy były.
[#6] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@11111olo, post #1

11111olo ciekawi mnie czy też masz takie pionowe kreski jak na zdjęciu:
(zobacz powiększone)

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2013 20:49:34 przez dar02
[#7] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@dar02, post #6

Nie patrzyłem na animacji dyskietki. W sumie masz jednolity obraz ;)
[#8] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@11111olo, post #7

ale całe granatowe pole jest w pionowe kreski
[#9] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@dar02, post #8

jeśli masz to na monitorze LCD, to może w menu masz opcję "Phase"? Zobacz i spróbuj ją zmienić.
[#10] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@glichtanski, post #9

Phase - faza, służy do ustawienia odpowiedniego "łapania" pixeli. Źle ustawiona objawia się ładnymi pionowymi liniami.

[#11] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@11111olo, post #10

ale to są linie o ostrych krawędziach i o grubości jednego piksela amigowego a nie monitorowego.
Na chińskiej płycie są takie trzy potencjometry od RGB. Jak kręcę tym od czerwonego koloru to zmienia się ilość tych linii a nawet czasem zupełnie one znikają (bardzo trudno to ustawić) ale wtedy i tak widać je na innych odcieniach koloru w innych sytuacjach niż ekran startowy.
[#12] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@dar02, post #11

P.S.

Linie te widzę również jak podłącze sygnał z Amigi bezpośrednio do monitora.
Mój monitor co prawda nie razi sobie z sygnałem amigowym i wyświetla wtedy rozciągnięty fragment obrazu ale to wystarczy, żeby dostrzec obecność linii.
Widzę to na wszystkich moich płytach od a600.
Nie wymieniałem w nich jeszcze kondensatorów ale się do tego przymierzam, bo może to one powodują te problemy.
[#13] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@dar02, post #12

Nie wymieniałem w nich jeszcze kondensatorów ale się do tego przymierzam, bo może to one powodują te problemy.

Otóż to. To rozwiązanie narzuca się samo przez się
[#14] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@11111olo, post #10

W chińskim scandoublerze zauważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz i ciekaw jestem czy u Ciebie 11111olo będzie tak samo.
Chodzi o grę Dyna Blaster gdzie w single player mode wszystko jest ok ale w multiplayer obraz traci synchronizacją i zupełnie znika.
Sprawdzałem na dwóch Amigach - jest to samo.
[#15] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@recedent, post #13

ok, racja
[#16] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@11111olo, post #4

Podzielisz się wiedzą jak to ustawić? Swego czasu walczyłem z tym ale nie udało mi się na moim. Może to też zależy od wersji lub nawet egzemplarza?
[#17] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@dolek, post #16

Podzielę ale nie dziś bo jeszcze do końca nie opanowałem tematu a z czasem też jest ciężko.
[#18] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@dar02, post #6

Mam tak samo.
Prawie udało mi się "zmieścić" 1024x384 ale to wymaga wielu prób przy których zawsze "chińczyk" złapie synchro.
[#19] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@11111olo, post #18

Ha! czyli jednak to problem ogólny!
[#20] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@dar02, post #19

Tak wygląda obraz 1024x685.
Więcej nie da się uzyskać.

Aby zobaczyć oryginalne zdjęcie kliknij PPM i wybierz pokaż obrazek.
[#21] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@11111olo, post #20

Na monitorze masz wyświetlone, że to 1024x768 w 256 kolorach.
To jaką w końcu maksymalną rozdzielczość udało się uzyskać?
[#22] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@dar02, post #21

Serio?
Widzę 1024x685 i 64 kolory.
[#23] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@11111olo, post #22

Myślałem, że patrzy się na to co jest w mode prroperties - visible size.
[#24] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@dar02, post #23

Bo da się wyświetlić 1024x768 ale wtedy trochę obrazu jest uciętego.
[#25] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@11111olo, post #24

Ciekawa sprawa - dziś pierwszy raz testowałem chiński scandoubler z Amigą 1200 i na ekranie startowym nie ma żadnych kresek i Dyna Blaster nie traci synchronizacji przy trybie wielu graczy.
[#26] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@11111olo, post #20

Argh, olo, użyj FullPalette i zablokuj 4 ostatnie kolory w palecie z wartościami MagicWB, bo te szafirowo-różowe ikonki dają po gałach
[#27] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@recedent, post #26

Cała amiga. Kombinuj, kombinuj i kombinuj...
Trochę wali po oczach ale taki urok amigi ;)
Po paru dniach testów stwierdzam że mi ten scandoubler nie podchodzi i wolę obraz przez scart.
[#28] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@11111olo, post #27

Ło boże, przecież jak nie ma potrzeby, to po co używać jakiegokolwiek scandoublera?
Po drugie, to powinieneś już wiedzieć że Amiga to synonim kombinowania. To jest
niekończąca się opowieść, ale z drugiej strony dzięki temu mamy cały czas co robić,
nawet jeśli nie przy sprzęcie to przy oprogramowaniu.
[#29] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@Radek_Cz, post #28

Raczej synonim nieudacznictwa czy jak kto woli niedoróbek.

Niestety firma Commodore bardzo się nie postarała robiąc amigi w sposób bardzo nieprzemyślany a jedynie "aby było".

Pewnie że nie ma potrzeby ale liczyłem że będzie lepszy obraz a wyszło jak zwykle :D
[#30] Re: Chiński scandoubler - rozdziałki

@11111olo, post #29

Que? A co ma firma Commodore do tego że :

a. jakiś Chiński wynalazek działa jak działa?
b. ktoś instaluje sobie ikonki z pakietu MagicWB (który, przypomnijmy, nie był produkcji Commodore) i używa ich w trybach >8 kolorów?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem