kategoria: Sprzęt
[#1] Sprzęty z sieci
Czasem znajduję coś w sieci co może się przydać do naszej przyjaciółki, często sam się nie decyduję na zakup ale może ktoś będzie chętny albo posiada taki sprzęcik i może coś o nim napisać.

Na początek mam dwa linki,

Dysk twardy wielkości CF i z takim samym złączem jak CF
MICRODRIVE IBM 1Gb

Amiga 3000, stoi w Szczecinie, jak będę miał chwilkę podejdę obejrzeć, może się skuszę :)
AMIGA 3000

Jak coś znajdziecie wrzucajcie :)

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2013 20:16:32 przez iZi
[#2] Re: Sprzęty z sieci

@iZi, post #1

Na co zwracać uwagę przy oglądaniu tej Amigi?
[#3] Re: Sprzęty z sieci

@iZi, post #1

Napęd MICRODRIVE IBM 1Gb raczej bym sobie odpuścił. Z kilku powodów. Mało to popularne, niezbyt "doświadczone w boju", pojemność skromna, potencjalna awaryjność i "prądożerność" zapewne większe, niż w kartach CF, które są popularne, sprawdzone, dobrze opisane i doskonale się sprawdzają w Amigach. Jasne, że można spróbować, ale na zasadzie ciekawostki, cudów nie oczekiwałbym.

Serdeczności
Des
[#4] Re: Sprzęty z sieci

@iZi, post #2

Podłącz do nowego tv jak sprzedawca nie ma monitora. Weź tylko kabel z sobą. Zasilający kabel gość najwyraźniej ma skoro go uruchomił, więc trzeba tylko monitorowy. A3000 ma przecież fliker-fixer i na svga musi pójść. To przecież jeszcze nie taki wymarły standard. Większość nowych tv ma takie gniazdo. Z tyłu komputera obok wyjść audio jest odpowiedni włącznik.
[#5] Re: Sprzęty z sieci

@Rafał A-3000, post #4

Wezmę monitor LCD i myszkę, problem z klawiaturą, od Infinitiv zadziała?
[#6] Re: Sprzęty z sieci

@iZi, post #2

Chodzi o tę A3000 z Twojego pierwszego wpisu?
Trudno coś doradzić, bo opis bardziej niż skromny. Że niby działa i tak dalej. Ale zero informacji typu - jaka wersja płyty głównej, jaki kick, jakie napędy, jakie rozszerzenia ewentualnie. Czy to "golas taki, jak firma wypuściła", czy coś na pokładzie jest.
Na co zwracać uwagę? No na wszystko. Prawdę mówiąc, to trzeba by było z tydzień mieć na przetestowanie, przebadanie, sprawdzenie. Jeśli nie masz doświadczenia z A3000, to musisz być bardzo ostrożny. Pogadaj na PPA z zaawansowanymi użytkownikami Trzytysiączki.
"Duże" Amigi nie są łatwe do poskromienia, można się paskudnie rozczarować. No i musisz mieć sprecyzowane cele - czego od Amigi wymagasz. Bo jeśli nie planujesz poważnej rozbudowy, poważnego inwestowania kasy, to A3000 jest Ci niepotrzebna. No, chyba, że czysto kolekcjonersko, dla samej frajdy posiadania.

Serdeczności
Des
[#7] Re: Sprzęty z sieci

@Des, post #6

Tak, o tą Ami chodzi.
To prawda co piszesz że na rzut oka to ciężko stwierdzić czy wszystko lata jak powinno.
Zobaczę jaka rewizja płyty, prędkość proca, itp itd. W jakim stanie jest płyta główna, szkoda tylko że nie podepnę dysku IDE a SCSI niestety nie posiadam.
Jeśli chodzi po co mi A3000 to chociażby dlatego że jest z pewnością lepsza od A600 z 030 (nie chodzi mi tylko o prędkość) i daje możliwość rozbudowy. No i wygląd :)
[#8] Re: Sprzęty z sieci

@iZi, post #1

W przypadku A3000 jak i innych dużych Amig, najważniejszy jest stan płyty w okolicach baterii. Jeśli bateria była usunięta przed wylaniem to wszystko będzie OK, ale jeśli bateria już zrobiła spustoszenia to może to być potencjalne źródło różnych problemów z działaniem komputera.
[#9] Re: Sprzęty z sieci

@iZi, post #5

Ja myślę że zadziała :>

Obraz sprawdzisz przez złącze VGA A3000 (wajcha w dół). A reszta to zależy od tego co ujrzysz na monitorze, i w środku - czy jakieś zniszczenia, śniedź, pleśń, bateria... tradycyjne rzeczy.
Jak masz jakieś dyskietki z WB to też weź - nie wiadomo co w środku czy jakiś HDD jest etc.

Co do kwestii posiadania A3K - rzeczywiście, jak planujesz rozbudowę top musisz wziąć pod uwagę fakt, że nie jest to tanie. Jeśli chcesz posiadać tylko () to cena jest na pograniczu opłacalności (dodaj do tego klawisze za 200zł i masz racjonalną cenę zestawu).

Pozdrawiam
[#10] Re: Sprzęty z sieci

@Tom Rain, post #9

Klawiatura od Infinitiv nie zadziała bo jest w standardzie PS/2.
Dzięki za rady. Zobaczę co mi powie sprzedawca, może uda się coś utargować. Ze zdjęć widać że to raczej golas, przynajmniej jeśli chodzi o karty Zorro bo nie widać żadnych wyjść ze śledzi.
[#11] Re: Sprzęty z sieci

@Tom Rain, post #9

Jeśli dysk pracuje to pewnie ma jakiś kickstart. Wersji jest 3 - 1.4 (wczytywany z dysku lub dyskietki), 2.04 i 3.1. Do wersji 1.4 potrzebowałbyś dyskietkę z superkickstartem (gdyby pliku nie było na HDD). Prawdopodobieństwo jest jednak raczej małe. Ew. mogę podesłać taką w adf.
Weź najlepiej WB1.3 z SysInfo działającym pod kickstartem 1.3 by się nie rozczarowywać że nie pójdzie z braku systemu 2.0+ czy bibliotek. Podstawowe informacje o konfiguracji i systemie wtedy będą. Do tego klawiatura nie jest potrzebna.
[#12] Re: Sprzęty z sieci

@Rafał A-3000, post #11

Ok, superkickstart mam w adf w wersji 2.0 rev 36.143 i v2.04 rev 37.175, dyskietkę z SysInfo spreparuję i sprawdzę pod kickiem 1.3 czy chodzi żeby, jak to dobrze ująłeś, się nie rozczarować.
[#13] Re: Sprzęty z sieci

@iZi, post #10

jeśli chodzi o karty Zorro bo nie widać żadnych wyjść ze śledzi.

A mnie się wydaję że w jednym slocie ( górnym) siedzi karta, do końca nie widać ale tak jak by na śledziu były gniazda BNC.
[#14] Re: Sprzęty z sieci

@waldiamiga, post #13

Widać jakby trzy otwory, może coś tam siedzi.
[#15] Re: Sprzęty z sieci

@iZi, post #2

Gość handluje towarem z "wystawek". Naprawdę myślisz że miał tylko to, że ktoś wyniósł Ami bez klawiatury, myszki, monitora? A może to wypatroszone truchło? Sądzisz że koleś mający ponad 15 tys sprzedanych rzeczy nie znał się na sprzęcie i sprzedaje "jakiś stary komputer"? ;) Czemu nie za dwie stówki tylko 999? Stary cwaniak.
Nie pakuj się w to.
[#16] Re: Sprzęty z sieci

@adam_mierzwa, post #15

Jasne, sprawdzić nie zaszkodzi.
[#17] Re: Sprzęty z sieci

@adam_mierzwa, post #15

Sprzedawca ma wiele sprzętu m.in. retro i A500 czy C64 także nazywa zabytkiem. To, że ten sprzęt dla nas jest czymś więcej ... :)
Jeśli okolice baterii są dobre, ma np. 2MB Chip + 16Mb Fast i działający dysk twardy to znaczy, że stan jest dość dobry i może dać wiele frajdy. Warto też poznać procesor, koprocesor i ich taktowanie.
Bardzo ważne kryterium to także wylicytowana cena.
Karty zorro owszem są drogie, ale teraz Elbox ma Mediatora - zmieniasz daughter board i można wrzucić grafikę, dźwięk, czy sieciówkę na PCI. Czego więcej trzeba? Kiedyś było tylko zorro lub zmiana obudowy. Dyski w rozsądnej cenie są na efunzine. Podobnie buster 11 w razie potrzeby. Na allegro ciężko coś trafić w dobrej cenie.
Jedyny problem to klawiatura. Ja kupiłem z klawiszami od A500 z przerobioną końcówką. Jej wadą jest brak resetu. Obecnie mam już normalną klawiaturę. Czasem trafiają się i na allegro ale dużo częściej to na ebay.de.
[#18] Re: Sprzęty z sieci

@Des, post #3

A powiedz mi Des czemu odpuszczać coś co jest dobre? Jest to typowy dysk twardy na złącze CF. Co do pojemności bym się nieco wstrzymał. Workbench zajmuje tyle co kot napłakał, trochę stuffu, softu, gierek. Przecież są większe pojemności wystarczające zwykłemu użytkownikowi Amigi. Przelotki CF stosujemy tam gdzie w małych Amigach brak miejsca (choć znajdą się tacy co może i mają w dużych), dlaczego więc nie stosować microdrive? Sam zakupiłem 512MB microdrive i jestem zadowolony. Cichy, szybki, maleńki - dokładnie taki sam jak karta CF. A awaryjność? Hmmm, dysk ma już swój wiek, jak padnie to płakać nie będę bo kosztuje grosze - a wytrzyma dłużej niż CF, na której po jakimś czasie pojawią się błędy. Z tego co wiem, to microdrive nie sprawia też takich problemów podczas współpracy z Amigą jak popularne karty CF.
[#19] Re: Sprzęty z sieci

@adam_mierzwa, post #15

"Gość handluje towarem z "wystawek". Naprawdę myślisz że miał tylko to, że ktoś wyniósł Ami bez klawiatury, myszki, monitora? A może to wypatroszone truchło?"

nie mogę odnieść się do tego akurat konkretnego sprzedającego, ale 1,5 roku temu od podobnego handlarza sprzętu RTV AGD kupiłem za 200+ zł niesprawdzoną A1200, bez zasilacza, myszki kabli, prawdopodobnie z jakiejś wystawki lub zachodniego punktu elektrośmieci, jednak w bardzo ładnym stanie kosmetycznym. Okazało się raz, że działa, dwa w środku miała twardy dysk z pakietem Magic z niemiecką wersją systemu, poza tym rom 3.1 ;) (swoją drogą najwięcej adrenaliny było podczas pierwszego uruchomienia). Tak więc nie ma reguł.

A co do rzeczonej A3000, Kolego autorze wątku - miałeś szansę kupić ten sprzęt w rozsądnej cenie, bo aukcja znalazła się w błędnej kategorii, zupełnie od czapy ("ANTYKI"), teraz podałeś taką okazję innym ( w tym również handlarzom) całkowicie na tacy. O microdisk IBM też się będą bić, zobaczysz ;)

HINT: następnym razem licytuj, trochę ryzyko może się opłacić, a na forum pochwalisz się już zakupionymi sprzętami ;)
[#20] Re: Sprzęty z sieci

@charliefrown, post #19

A co do rzeczonej A3000, Kolego autorze wątku - miałeś szansę kupić ten sprzęt w rozsądnej cenie,

Nooooo, jak dla Ciebie 1000 zł za A3000 o której wiadomo iż świeci się dioda i kręci dysk to okazja, to ja nie mam więcej pytań.
[#21] Re: Sprzęty z sieci

@charliefrown, post #19

Dałem info bo może ktoś będzie chciał kupić, nie napisałem że chcę kupić na 100% i za każdą cenę. Mam mam możliwość sprawdzenia jej na miejscu i rozmowy ze sprzedającym. Jeśli ktoś chce licytować i zapłacić 999zł za niesprawdzony sprzęt to ma otwartą drogę. Jakbym nie chciał się dzielić informacją o tej Amidze to bym o niej nie pisał. Może kogoś stać na taki zakup i link mu się przyda także chill out :)

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2013 16:01:42 przez iZi
[#22] Re: Sprzęty z sieci

@charliefrown, post #19

To że dał sprzęt w antykach to żadna przeszkoda ani promocja. Wpiszesz w allegro hasło Amiga a i tak ją wynajdzie. A kto szuka sprzęt do amigi w inny sposób? Ja na pewno nie. To, że chciał się dowiedzieć od użytkowników A3000 jak ją sprawdziić i dać znać o ew. rezultatach, to moim zdaniem wielki plus a nie minus.
[#23] Re: Sprzęty z sieci

@Rafał A-3000, post #22

Panowie, powiedźcie mi czy to zadziała na 3c589.device proline.pl/?p=3C562D%2F563D+3COM ? Cena jest bardzo fajna, tylko nie wiem co z tym modemem.
[#24] Re: Sprzęty z sieci

@iZi, post #1

Po co przepłacać za te Microdrive ? Skoro można kupić większe i taniej.
link
[#25] Re: Sprzęty z sieci

@KrisbA, post #24

Może dlatego ze te większe i taniej nie muszą być sprawne bo "Nie potrafię sprawdzić ich stanu technicznego ponieważ nie posiadam odpowiedniego wejścia w komputerze." co w wielu przypadkach oznacza "sprzedaje złom i możecie mi naskoczyć".

Pozdrawiam
[#26] Re: Sprzęty z sieci

@gegu, post #23

Sprawdź w liście kart kompatybilnych, ale nie słyszałem aby na niej była jakaś karta 100Mbps.

Pozdrawiam
[#27] Re: Sprzęty z sieci

@RadoslawF, post #25

[#28] Re: Sprzęty z sieci

@zyga64, post #27

W czym to jest lepsze od zwykłej karty CF?
[#29] Re: Sprzęty z sieci

@RadoslawF, post #25

kupiłem trzy w poniedziałek - wtorek powinny być dostarczone, sprawdzę, dam znać. Stawiam że są sprawne.
[#30] Re: Sprzęty z sieci

@sebbb, post #28

W niczym. Mają wady karty CF wraz z wadami twardego dysku.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem