@amper,
post #18
Wiesz, no to jest jednak mechaniczny twardy dysk, używany, niemłody. Nie sądzę, by był trwalszy niż karta CF. Na dodatek - jeśli się często coś z Amigą robi w sensie przenoszenia, przewożenia, przestawiania, podłączania/odłączania napędów - to łatwiej microdrive uszkodzić, niż kartę CF. Wszystko, co zawiera elementy mechaniczne jest bardziej podatne na czynniki zewnętrzne, wstrząsy, kurz, zmiany temperatury i wilgotności.
Jasne, że nie istnieją rozwiązania idealne, zatem CF też ideałem nie jest. Jednak osobiście używam od dawna i nie mam powodów do narzekań.
Co do pojemności - zawsze lepiej mieć więcej miejsca na dysku. Zwłaszcza, jeżeli używa się Amigi dość aktywnie, korzysta się z wielu programów.
Co do bezpieczeństwa danych - karta CF raczej nie padnie mi totalnie tak z dnia na dzień, pojawią się bad sectory - to będę wiedział, że pora zgrać dane i kupić nową. A klasyczny stary twardziel - w tym taki microdrive może zakończyć żywot gwałtownie, odzyskanie danych będzie w takim przypadku mocno problematyczne.
Serdeczności
Des