[#61] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@miroll, post #60

Już nagrałem obraz VBS v3 zainstalowałem, ale nic nie mogę wczytać przecie nie znam tytułów tego co ma znaleźć no chyba, że to nagłówek, ale i tak nici
[#62] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #61

Jak chcesz "odzyskac" pierwszą napotkaną dyskietkę na kasecie VBS, nazwa nie jest ważna.
Nacisnij START RESTORE i wykonaj czynność jaką podaje program

Nazwę podajesz wtedy jeśli wiesz czego szukasz, ale nie chce Ci sie przeszukiwać kasety VHS.
Wtedy puszczasz kasete, a program poczeka aż znajdzie odpowiedni nagłówek.
[#63] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@Norbert, post #59

A po co przerabiać? A czy tego programu na Amigę na oczy nie widziałeś ?

Format adf powstał dla WinUAE, na Amidze od zawsze do pakowania dyskietek do plików używano formatu DMS.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2014 20:58:13 przez gilban
[#64] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #61

Nigdy tym nie zgrywałem dyskietek (plikowo było ekonomiczniej) i bawiłem się tym kilkanaście lat temu ale może pomogę.
Warto mieć podgląd tego co aktualnie leci z taśmy czyli jeden kabel do VBS a drugi na TV/monitor.
Przewijasz na początek kasety, uruchamiasz program włączasz w nim odczyt i uruchamiasz magnetowid.
Po wczytaniu nagłówka z zawartością Amiga wyświetli odpowiedni komunikat z wyborem plików, wciskasz pauzę na magnetowidzie i odchaczasz jakie pliki z pakietu chcesz odczytać. Jak wykazałeś się słabym refleksem (latające prostokąciki cofasz lekko taśmę) po zaznaczeniu znowu w kompie play i to samo w magnetowidzie. Jak się skończą kwadraciki to Amiga powinna zgłosić koniec pracy.

Kluczowe w tej zabawie było wczytanie nagłówka, pauza, wybór pliku i play. Warto mieć podgląd z magnetowidu aby widzieć co aktualnie jest na taśmie i dobrze ustawić taśmę przed kolejnym pakietem/plikiem.

Jak Amiga nie rozpoznaje nagłówka jest możliwe że nagrany jest inną wersją oprogramowania (były co najmniej dwie niekompatybilne ze sobą) lub kiepska jakość taśmy lub źle wyregulowana głowica.

Powodzenia życzę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem