[#31] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #30

A masz w nim eurozłącze ? To wtedy podłączysz takie coś:

Tylko po co Ci dekoder? Ty masz mieć magnetovid + Amigę.
[#32] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@gilban, post #31

Dekoder chciałem by pominąć to cudo^, ale w tedy chyba nie będzie w stanie odczytać danych.
[#33] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #32

Niestety ale do Amigi to "cudo" wpiąć musisz, bo program rozpoznający zapis na kasetach właśnie je obsługuje. Jednym słowem. Jak nagrywasz coś na kasetę to używasz wyjścia composite w Amidze. Jak coś chcesz odczytać z kasety i przesłać do Amigi, bez tego "cuda" (VBS) się nie obejdzie, bo i nawet Amiga nie ma wejścia IN i stąd je wymyślono. A dekoder odstaw na bok, bo jak mówię - jest zbędny.
[#34] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@gilban, post #33

Mały zjazd z tematu nie chcę zakładać nowego wątku. Grałem sobie dzisiaj w Super Froga i parę innych gier. Przed chwilą znowu naszła mnie ochota na SF i co? I w połowie ładowania gry (przed menu) pojawia się czerwony obraz inne gry działają.
PS. Joy u mnie raz działa raz nie, miernikiem sprawdziłem masa przerywała zlutowałem nowym kabelkiem i powinien działać (nie przerywa), ale z grami raz tak raz nie, może ma coś wspólnego red screenem?

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2013 20:37:39 przez pokulan
[#35] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #34

Tu masz: link

i tu masz: link

Jednym słowem wygląda na to, że mogą kości ROMu nie kontaktować (KickStartu). Wypadało by go delikatnie wyjąć i przeczyścić wszystko. I potem tak samo włożyć.
Niestety. To jest już sprzęt wiekowy i może grymasić. I jak zajrzysz do środka, to zobacz czy kondensatory są całe, czy nie powylewały.
[#36] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #32

Odświeżam, mam już tą przelotkę co wyżej, wszystko podłączone, ale za cholerę nie potrafie nic odczytać z kasety a w internecie też tyle co kot napłakał. Ktoś powie co i jak? hide2
[#37] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #36

A soft do VBS to masz ? Bez softu, to na pewno nic nie odczytasz. I jakiej firmy jest ta przelotka? I jeszcze dobrze by było jakby magnetowid miał manualną regulację głowicy.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2014 12:06:00 przez gilban

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2014 12:07:47 przez gilban
[#38] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@gilban, post #37

Dobre pytanie jakiej firmy, jakaś chyba samoróbka. Co do softu to znalazłem po prostu Video Backup System.adf nic innego nie znalazłem.
[#39] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #38

a daj zdjęcie tego, może naklejka jakaś tam jest ?
[#40] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@gilban, post #39

Zdjęcie jest w pierwszym poście a o naklejce to możesz pomarzyć OK
[#41] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #40

a magnetowid to jaki masz ? I jak normalnie kasety odpalasz na TV to co widzisz ? Jest kilka możliwości:
1. Magnetowid źle odczytuje dane z kasety.
2. trzeba by doregulować głowicę.
3. Zapis się trochę rozmagnesował i wtedy nic nie odczytasz.

Inna opcja od której bym zaczął - spróbował bym na inną czystą kasetę coś nagrać tym programem z Amigi, a następnie odczytać z zapisem na inną dyskietkę. Wtedy będziesz wiedział na pewno, ze urządzenie jest sprawne. Jeżeli się okaże że jednak urządzenie świeżego zapisu nie odczyta, to musi być coś nie tak.

I jeszcze: BARDZO WAŻNE !!!!!

Przy każdym pierwszym zapisie, program zapisuje informacje inicjujące odczyt. Wyraźnie je widać na ekranie. Trzeba puścić odczyt i w programie też ustawić odczyt. Jeżeli program nie wszystko odczyta, to nic nie odczyta.

Tu: masz też przykład podłączenia tego urządzenia do Amigi. W twoim wypadku, Amiga do TV musi być przez euro RGB podpięta. I osobno podgląd obrazu z VHS musisz wypuścić do TV, jeżeli coś chcesz zobaczyć. Już wszystkiego nie pamiętam jak to dokładnie było.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2014 12:27:42 przez gilban
[#42] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@gilban, post #41

Magnetowid to Philips VR550. Tylko nie wiem co mam zrobić w samym programie, klikam na "system file restore" i każę podać jakąś nazwę jak wpisze cokolwiek to amiga pokazuje biało czarne pasy
[#43] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #42

Czy widzisz na kasecie nagłowki z tylulem nagranej dyskietki ?
Chcesz "odzyskać" dyskietki czy pliki z kasety VBS ?

poczytaj
http://www.hugolyppens.com/VBS.html

RESTORE FLOPPY - dla dyskietek

RESTORE FILES - dla plików

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2014 12:33:07 przez Norbert
[#44] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@Norbert, post #43

Właśnie nie wiem co na tej kasecie jest. A nagłówki chyba są na przykład przed tą biało - czarną mozaiką jest napis: StudioDisk1 creation date .....
[#45] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #42

Mówię te pasy to oczekiwanie na sygnał z kasety. albo jakoś tak. Tu przykładową instrukcję znalazłem. link
[#46] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #44

Ustaw kasete przed naglowkiem. W programie VBS wybierz RESTORE FLOPPY i wlacza video
Jesli wszystko jest poprawnie, stacja powinna nagrac dyskietke.

Czy masz pewnosc ze kabel podlaczony do VBS daje obraz/przesyla sygnal z magnetowidu ?
[#47] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@Norbert, post #46

Skąd mam mieć pewność? Zrobiłem jak mówisz i ciągle amiga daje mozaikę a FDD zero odzewu....
[#48] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #47

na początek :
- podlacz kabel, ten co idzie do VBS, do TV i zobacz czy jest obraz
- jaką wersję VBS posiadasz ?
- zapisaną dyskietkę (obraz dyskietki) na VBS można odyskać tylko na dyskietkę, a zapisane dane/pliki na HDD lub dyskietkę.
[#49] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@Norbert, post #48

Mam magnetowi podłączony za pomocą euro do monitora, a drugie wyjście euro przez przelotkę na compos. do interface'a VBS w Amidze. Obraz z kasety jest na monitorze ( najpierw jakieś intro/muzyczka potem chaluny :P ) włożyłem dyskietkę do napędu, ale Amiga nic nie nagrała
[#50] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #49

Mam magnetowi podłączony za pomocą euro do monitora, a drugie wyjście euro przez przelotkę na compos. do interface'a VBS w Amidze. Obraz z kasety jest na monitorze ( najpierw jakieś intro/muzyczka potem chaluny :P ) włożyłem dyskietkę do napędu, ale Amiga nic nie nagrała
VBS 1.2 chciałem v3.0, ale tego nigdzie nie ma...
[#51] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #50

Czy magnetowid przez drugie wyjscie EURO (to ktore idzie do VBS) daje obraz na TV ? sprawdz.
VBS3.dms znajdziesz na chomiku.
[#52] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@Norbert, post #51

Obraz leci po dwóch wtykach, pobrałem obraz jakim programikiem go nagrać na flopa? Bo mam tylko adf to floppy.
[#53] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #52

[#54] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@gilban, post #53

To jest ADF to disk a ja potrzebuje DMS to disk.
[#55] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #54

To tym: link do pliku

Tu też jest: link

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2014 14:01:56 przez gilban
[#56] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@gilban, post #55

Nie... Dzięki wszystkim, ale nie potrafię tego odpalić. Nie wiem jak to było zapisane, ale program nie widzi nic a interface się nagrzewa.
[#57] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #1

Korzystalem z tego kiedys - do pierwszego padu kasety z utrata danych na czele. W 1996 przerzucilem sie na wypalarke CD, nie wiem czy byla wowczas bardziej niezawodna metoda archiwizacji, natomiast VBS do takiej raczej nie zaliczam.
[#58] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@F7sus4, post #57

Była ale droga, streamery czyli po naszemu napędy taśmowe, jest nawet trochę oprogramowania pod Ami które to obsługiwało, wada dla wielu, wymagało to kontrolera SCSI.
Jak ktoś miał dobry magnetowid i używał nowych kaset to jakoś to działało, jak nie to szybko przechodził na zyskujące popularność i taniejące dyski optyczne.

Pozdrawiam
[#59] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #56

moze Ci przerobic dms na adf.
Nie poddawaj sie .
[#60] Re: Odpalanie gier z kaset VHS

@pokulan, post #54

Witam.

Jesli masz juz pliki dms to nic nie stoi na przeszkodzie zeby je sobie zgrac na PC i na PC masowo przekonwertowac do ADF na tymze PC a potem na Ami je nagrac na dyskietki jak nalezy przy pomocy adf2disk (albo tsgui, albo adfblizter).

Przydatna do tego bedzie ta pchelka - [url=DMS2ADF]http://emulacja.net/pliki/pobierz/32.html[/url]

Jest to tools pod linie polecen bez GUI (trzeba go odpalac z konsoli na PC).

Powodzenia ! :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem