kategoria: Sprzęt
[#1] Pad od Xbox w Amidze
Tak się zastanawiam czy dałoby radę przerobić kontroler (pad) od xbox 360 albo ps2 tak aby działał z Amigą? Pomysł jest prosty. Wywalamy kabel Usb, baterie i wszelkie "wibratory" z wnętrza pada, potem dobieramy się do przycisków fire oraz do wyjść analogowej gałki (aby podlutiowac kierunki: góra, dół itd.).Lutujemy nowy kabel z końcówką db9, podłączamy do Amigi i szukamy dyskietek z Lotusem :).

Nie widziałem jeszcze płyty głównej takiego pada, ale boję się że ten analogowy joystick (gałka) może być jakimś bardziej skomplikowanym patentem. Czy ktoś może kojarzy trochę ten temat i mógłby się wypowiedzieć, czy tego typu przeróbka byłaby możliwa?
[#2] Re: Pad od Xbox w Amidze

@MarX, post #1

A nie lepiej kupić to i nie kombinować?: link. Ja mam tego 2 komplety/czyli z dwoma padami od PSX2. Jedno działa za mysz, a drugie za pada i działają też analogi. Świetna sprawa. Nie działa tylko wibracja, ale to nie jest potrzebne.
[#3] Re: Pad od Xbox w Amidze

@MarX, post #1

Kiedyś w przerobiłem tak uszkodzony pad od nintendo/pegazusa. Było to banalne. Wystarczyło poprzecinać ścieżki i odpowiednio polutować. Druga wersja miała już pod przyciskiem "b" autofire :) który wymontowałem z połamanego amigowego joysticka. Z analogiem, raczej nie powinno być problemów. Tym bardziej, że wszystko o tych padach jest w sieci.

gilban, niektórzy ludzie po prostu lubią sami tworzyć różne rzeczy i mieć z tego satysfakcję :)
[#4] Re: Pad od Xbox w Amidze

@MarX, post #1

Mamy już pad adapter kablowy pod pada z PSX, więc po co nam drugi w wersji pod Xbox-a.
Jeżeli miał by być od X360 to tylko bezprzewodowy, ale wykonanie takowego będzie b.ciężkie.
Ale może się ktoś podejmie.
[#5] Re: Pad od Xbox w Amidze

@gilban, post #2

Ok, dzięki za info. Cena tego adaptera jest zdecydowanie niezachęcająca (co to za kosmiczna technologia musi być zaszyta w tej wtyczce DB9, żeby płacić za to prawie 100 zł - masakra!). Poszukam w sieci schematu tego adaptera i zlutuję po kosztach. BTW. Groovebox idealnie odczytał moje intencje :)
[#6] Re: Pad od Xbox w Amidze

@MarX, post #5

schemat jest na aminecie APPE, ale to urządzenie ma mniejsze możliwości niż to za około 100zl
[#7] Re: Pad od Xbox w Amidze

@Robii_k, post #4

Moim zdaniem pad od xbox360 jest dużo wygodniejszy niż ten od PSX.
[#8] Re: Pad od Xbox w Amidze

@dar02, post #7

Też potwierdzam, ale jak się nie ma co się lubi...
[#9] Re: Pad od Xbox w Amidze

@groovebox, post #3

Tak, wiem. Tylko kupować pada od xboxa 360 za ponad 100 zł i go potem rozbebeszyć, to raczej chyba sensu nie ma, prawda. A to co ja kupiłem jest wygodne, ponieważ Amigę trzymam na półce nad łóżkiem i z myszą działać w takiej pozycji jest mało wygodne. A pad spełnia swoje zadanie idealnie. A co do ceny. Autor napisał sam soft do tego i mocno go rozbudował, za moją prośbą również dostosował do mojej płyty 2B, także nie musiałem płyty głównej przerabiać. Czyli coś za coś - prawda ? A kursor myszy przesuwam gałką analogową i działa tu prędkość przesuwania - czyli może się szybciej przesuwać, może też wolniej. Pozdrawiam. Ja w każdym razie nie żałuję pieniędzy na to wydanych.

Natomiast MorphOS obsługuje już pada od Xboxa 360 w wersji 360, z bezprzewodowym adapterem na USB. Tylko na razie nie ma gier które z tej funkcji korzystają.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2014 18:27:44 przez gilban
[#10] Re: Pad od Xbox w Amidze

@gilban, post #9

Pad przewodowy do Xbox 360 można dostać za jakieś 30zł. Nie jest drogi.
[#11] Re: Pad od Xbox w Amidze

@gilban, post #9

Natomiast MorphOS obsługuje już pada od Xboxa 360 w wersji 360, z bezprzewodowym adapterem na USB. Tylko na razie nie ma gier które z tej funkcji korzystają.

O, a gdzie mogę znaleźć potwierdzenie tej informacji? Miesiąc temu testowałem na MOSie 3.3 i nie działało...
[#12] Re: Pad od Xbox w Amidze

@MarX, post #1

link - chciałeś się kiedyś bawić Arduino :) Co prawda tu koleś to wykorzystuje do sterowania modelem ale przecież można podczepić do płytki parę kabelków z wtyczką DB9 i dopisać parę linii kodu bez wybebeszania pada. Biblioteka do obsługi pada jest gotowa, pod przyciski można podmapować jakieś autofire czy np. kombosy do Mortala ;)
[#13] Re: Pad od Xbox w Amidze

@Jenot, post #12

@ Jenot: Super pomysł, przepatrzę to, dzięki
@ gilban: podróbki padów do xbox360 chodzą na allegro po 15 zeciszy, więc nie jest to naprawdę duży wydatek :)
[#14] Re: Pad od Xbox w Amidze

@gilban, post #9

A od xboxa tego pierwszego?
[#15] Re: Pad od Xbox w Amidze

@Ender, post #14

Tego drugiego. Od 360. Tylko coś się popsuło ostatnio i się nie łączy pad pod mosem. Ale się łączył. i tu: link jest wpis takiej treści:
Classes/USB/Xbox360 [NEW]

Supports Xbox 360 wired and wireless pads (using a PC USB adapter) using the new sensors.library based input API. Handles all buttons, LEDs, battery and the rumble motors.

I to się tyczy Mosa od wersji 3.2.
[#16] Re: Pad od Xbox w Amidze

@gilban, post #15

Podobno wired działa bez większego problemu, ale do wireless nie chciał klasy przypisać do adaptera...
[#17] Re: Pad od Xbox w Amidze

@MarX, post #1

Ja próbuję właśnie zrobić adapter do kontrolera PS2 (więcej tutaj). Coś podobnego do urządzenia podanego w jednym z postów wyżej z Allegro (tylko ta cena - 89 zł jest mocno przesadzona). Na razie czekam na części z Chin (przedłużacz do kontrolera z którego wezmę wtyczkę). Póki co mam napisany program dokonujący konwersji i teoretycznie wszystko działa (tzn. odczyt danych z kontrolera i zamiana sygnału z joysticka analogowego na standard amigowy). Nie podłączałem jeszcze tego do Amigi bo czekam też na kabelek z Matt-a. Mam co prawda jeden joystick z którego mógłbym wziąć kabel, ale niestety jest tam kabel 6-żyłowy, który się nie nada.
Teoretycznie powinno to działać też z bezprzewodowymi padami PS2.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem