kategorie: A500, Sprzęt
[#1] Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3
Od jakiegoś czasu bawię się na następującym zestawie:

- Amiga 500 rev.6A KS1.3
- rozszerzenie pamięci o 2MB Elboxu, skonfigurowane na +1MB Chip, +1MB Fast
- emulator HxC

(dokładnie chodzi o maszynkę sfotografowaną w moim "graffiti", tu np. zdjęcie płyty: http://www.ppa.pl/graffiti/obrazek/2780/a500-hxc-v2-0-flaki

No i do tego rzecz jasna ACA500 z aktualnym firmware (0.85) oraz kartą CF 4GB Kingston z kwiatkiem wsadzoną w Boot.

ACA zgłasza się prawidłowo, pamięć z turbo jest skonfigurowana tak, żeby nie adresowała się w miejsce $C000000, że w sumie mamy w Amidze 4,5MB RAM-u minus to co zużyją bufory napędów i system.

Używając HDInstTools sformatowałem na karcie trzy partycje w FFS-ie International czyli DOS/3, doczytując plik z L:FastFileSystem (rev.34.xx z dyskietki WB1.3). I tutaj się zaczyna sedno sprawy...

Mianowicie, po skopiowaniu na partycje plików z systemem (na DH0 -> WB1.3 + kilka dodatkowych bibliotek, narzędzi itd.) oraz programami (na DH1 -> CED'y, Protrackery i inne starocie, duperele, wszystko kompatybilne z 1.3, DH2 pozostawało puste...) czas startu systemu zaczął się nienaturalnie wydłużać... samo pojawianie się okna AmigaDOS trwa ładnych 10-15 sekund i robi się to tak jakby Amiga w tle liczyła raytracing, pojawiają się z wolna literki, a karta "mieli". No i co Wy, koledzy na to?

W przypadku bootowania systemu z dyskietki - wszystko OK, bez karty CF - wszystko OK.

Próbowałem też robić kartę w systemie FFS v.40.1 (z WB3.x), najnowszym jaki udało mi się znaleźć, tutaj ciekawostka nr2. OS1.3 widzi partycje po sformatowaniu jakby "podwójnie" - normalne, np. "System", "Work" itd oraz DH0:NDOS, DH1:NDOS itd. Ale prędkość działania (czas bootowania) wydaje się normalna (czyli klasyczne abu-abu). Co Wy na to?

Ustawienia partycji to:

- DH0=135MB
- DH1=1300MB
- DH2=reszta z 4gb
- bufory na 30, max transfer bez zmian, czyli 0x00FFFFFF, DOS/3 itd.

Ustawienia ACA500, które nie robią różnicy w efektach, to:

- włączenie/wyłączenie CFAUX
- włączenie/wyłączenie MAPROM
- ustawiania bootowania z ROM-em z karty lub z Amigi
- switch "No VBR Move"

Zależy mi (póki co) na skonstruowaniu systemu 1.3 na tej Amidze. Proszę o pomoc, forumowych ekspertów

---

Edit, testowałem to na pożyczonej od kumpla Amidze 500 z rev.8a, wszystko tak samo jak opisałem wyżej.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2014 20:36:03 przez mccnex
[#2] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #1

Skoro WB1.3 i kicek 1.3 to zrób po bożemu czyli sformatuj w OFS.
Przy okazji sprawdź i podaj jakie SysyInfo stwierdza transfery z napędów.

To że widać podwójnie może wynikać z błędu, dla WB1.3 FFS jest nierozpoznawalny ale ACA ma własne rozwiązanie które to umożliwia (podobnie jak odczyt z karty pod filesystemem z peceta).

Pozdrawiam
[#3] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@RadoslawF, post #2

No ale OFS to ma jakieś konkretne obostrzenia dla rozmiaru partycji, czyż nie? (oczywiście spróbuję i zobaczę co się stanie). FFS jest na dyskietce i zapisuje się na dysku, tak jak w przypadku np. SFS'a, więc to nie jest problem, tak myślę.

Transfery na Sysinfo w w/w konfigu to: na początku - mniej więcej od 1.0 do 1.3MB/S, z czego przeważają te niższe wartości.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2014 21:27:51 przez mccnex
[#4] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #3

Swojego czasu miałem w Oktagonie dysk 2GB (karta CF) podzielony na 4 partycje.
Podpięte pod A500 z KS1.3. Oktagon miał własne narzędzie do partycjonowania, ale chyba system plików był standardowo OFS.
Działało. Transfery poniżej 900kB/s, ale z prockiem 68000. Także nie było na co narzekać.
[#5] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@stachu100, post #4

Ja tak mam na dysku do CDTV: systemowa jako OFS a reszta jako FFS. Dysk ma, bagatela, 80MB (jak na razie :P) - niedługo 100 mu stuknie ;)

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2014 22:04:07 przez Tom Rain
[#6] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@RadoslawF, post #2

FFS został wprowadzony właśnie w systemie 1.3 do obsługi HDD. Do dyskietek nie można stosować, ale do HDD jak najbardziej.
[#7] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #3

To że się FFS zapisze w bootbloku nie znaczy że nie będzie robił problemów, tak jak dla A1200 słusznie doradzają partycję systemową zrobić w FFS a ewentualnie kolejne partycje w SFS, PFS czy innych tak u ciebie systemowa powinna być w OFS.
A skoro masz "podwójne widzenie" partycji to może i resztę też warto w OFS.

Pozdrawiam
[#8] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@RadoslawF, post #2

No właśnie. WB 1.3 dla HDD to chyba jednak ekstrawagancja, jak dla mnie (chociaż szpanerska, nie powiem. :) Sam bym chciał).
Albo słuchaj, kup sobie drugą kartę i przygotuj WB 3.1. I zobaczysz, co się stanie.

A "skoro się nie znam, to się wypowiem" - nie stawiałbym FFS na WB1.3, jak już tu słusznie powiedziano.
[#9] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@RadoslawF, post #7

Jak pisałem wcześniej - w OS1.3 do obsługi HDD spokojnie można uzywać FFS. Ci co twierdzą że nie można... mylą się :)

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2014 22:13:41 przez wali7
[#10] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@wali7, post #9

Tak? Aha. No to można. Na HDD nie próbowałem (bo nigdy nie miałem :) ).
Ale robiłem experymenty z dyskietkowym DigiBoosterem, więc pamiętam jakieś dziwne problemy.
No nic.
[#11] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #10

Do dyskietek nie można używać FFS w 1.3, gdyż dopiero 2.0 to umożliwia.
[#12] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@wali7, post #9

No mi FFS w CDTV pokazał środkowy palec... może się nie znam dlaczego?
Na OFS ruszyło i śmiga

EDIT:
No ale niedługo będę walczył z OS 1.3 na A500 z dyskiem 2GB to się zobaczy czym i jak to pachnie ;)

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2014 22:16:48 przez Tom Rain
[#13] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@Tom Rain, post #12

Errare humanum est. A przyczyn może być wiele np. nie zainstalowałeś handlera do FFS w RDB.
Polecam sekcję History en.wikipedia.org/wiki/Amiga_Fast_File_System

A oczywiście skoro działa pod OFS, to można używać OFS... skoro działa. :)
Ja się tylko odnoszę do twierdzenia (które wszyscy ochoczo podchwycili), że FFS to dopiero od OS2.0. A nie jest to prawdą, gdyż FFS wprowadzono właśnie w OS1.3 jako nowość, do obsługi WYŁĄCZNIE twardych dysków. Owszem, dyskietki w FFS były dopiero od 2.0, stąd wszystkim się zakonotowało że HDD także. A nie jest to prawdą. Może w ACA są jakieś problemy z FFS? Akurat mogę to sprawdzić, bo mam ACA500. Sprawdzę jutro, bo teraz piszę referat.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2014 22:27:00 przez wali7
[#14] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #1

Zaczalbym od systemu plikow i machnal OFS, na poczatek jedna partycje max. 200MB. Sprawdz i powiedz, jak rezultaty.

Swoja droga, warto pamietac, ze partycje FFS wieksze od 2GB tez potrafia sie skaszanic, nawet Workbench zle kalkuluje im used/free space.
[#15] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@wali7, post #13

A to ma jakieś znaczenie skoro dysk rzeźbiłem na A3000 z OS 3.9?
[#16] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@Tom Rain, post #15

Różnie może być, może w 3.9 są jakieś nieobsługiwane w 1.3 rozszerzenia FFS? Wtedy byłby to powód. O ile mnie pamięć nie myli, to w 1.3 można używać podstawowej wersji FFS, na pewno nie International Mode.
Ja jutro sprawdzę jak sformatowałem moją kartę w ACA500. Nie pamiętam, czy OFS, czy FFS. W każdym razie wiem że działa, a partycjonowałem ją pod OS3.1.
[#17] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@wali7, post #16

Wali, a używasz tej CF-ki z WB1.3? Co to za karta?
[#18] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #17

Dokładnie z tej aukcji: http://allegro.pl/cf-sandisk-2gb-compactflash-sdcfj-2048-gw-fv23-i3778020549.html
Używam pod OS1.3, bo nie interesują mnie wyższe systemy na A500. Od tego mam A1200.
Doświadczeń nie mam zbyt dużych z tą kartą i OS1.3, bawiłem sie tym jeden wieczór. Wiem na pewno, że działa poprawnie.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2014 22:50:32 przez wali7
[#19] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@wali7, post #11

Zaskocze Cie.
Mozna uzywac pod 1.3 uzywac FFS na dyskietkach
Wystarczy odpowiednia mountlista i fastfilesystem.
Nie da się za to "zabootowac"
[#20] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@Norbert, post #19

Wlasnie potwierdziłem zależność - im więcej plików na partycjach, tym większa "zmuła" przy bootowaniu. Przy jednej partycji 130MB start odbywa się błyskawicznie. Po dodaniu 1,2GB-wego DH1 jest spoko. Po nagraniu iluś-set sampli i innych plików - zaczyna się cyrk. Czy to możliwe, że procek nie wyrabia? Da się to jakoś zapudrować bez montowania karty turbo do ACA? Może jakaś optymizacja dysku? Jakim programikiem?

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2014 00:24:58 przez mccnex
[#21] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #17

A próbowałeś PFS3_AIO, on biega ze "wszystkim i z każdym" od kicka 1.3 w górę.
[#22] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@Radek_Cz, post #21

Nie, ale spróbuję, oczywiście jutro :)
[#23] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #20

Kopiujesz to w jeden katalog czy masz podzielone na wiele katalogów ?

Pozdrawiam
[#24] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@Norbert, post #19

Zdaje się, że aby używać FFS z dyskietkami, to trzeba mieć wersję specjalną wersję handlera dla OS1.3 (inną niż dla 2.0+). Coś mi tak kołacze, ale oczywiście mogę się mylić, bo etap intensywnych zabaw z OS1.3 zakońćzyłem w 1994 roku.
[#25] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #20

Na pewno miej sample podzielone na wiele katalogów z mniejszą ilością plików.
To od razu mówię. Bo listują się potem baaaaaaaaardzo długo. Ale to pod programem.

Natomiast chciałem ponownie podkreślić, że pod WB3.1 nie mam tego problemu i niezależnie od ilości plików, system ładuje się jednakowo długo. Czy krótko. Czy jak tam kto woli.
[#26] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@RadoslawF, post #23

Oczywiście, że mam wszystko ładnie podzielone na katalogi. Protracker z resztą nie lubi zbyt dużej ilości plików w jednym katalogu, nie wiem ile to dokładnie jest, ale jeśli ją przekroczyć, to się zwiesi.
[#27] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@wali7, post #24

wystarczy dostepny w 1.3 fastfilesystem i mountlista dla dyskietek FFS.
[#28] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #26

No to jak, da się na to coś zaradzić? Znajdzie się ktoś, kto potwierdzi, że moje objawy to standard (za słaby procek?) a nie jakiś defekt? Wystarczy nagrać na CF-kę WB1.3 na DH0 (135MB) oraz zrobić jakiś DH1 (ponad 1GB) i zawalić go plikami... i obserwować czy podczas bootowania Amiga w widoczny sposób nie zwalnia. Partycje sformatować na FFS w trybie DOS/1 lub DOS/3 na standardowych ustawieniach.
[#29] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #28

Procka w to nie mieszaj, miałem dysk twardy w pięćsetce przy standardowym procku i nie było takich cudów, ty masz w ACA procesor kręcony na 14MHz więc tym bardziej powinno to śmigać. Winny jest albo filesystem (miałeś sprawdzić z OFS) lub konstrukcja karty.

Pozdrawiam
[#30] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #28

dodaj bufory dla partycji. np. 600
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem