Od jakiegoś czasu bawię się na następującym zestawie:
- Amiga 500 rev.6A KS1.3
- rozszerzenie pamięci o 2MB Elboxu, skonfigurowane na +1MB Chip, +1MB Fast
- emulator HxC
(dokładnie chodzi o maszynkę sfotografowaną w moim "graffiti", tu np. zdjęcie płyty:
http://www.ppa.pl/graffiti/obrazek/2780/a500-hxc-v2-0-flaki
No i do tego rzecz jasna ACA500 z aktualnym firmware (0.85) oraz kartą CF 4GB Kingston z kwiatkiem wsadzoną w Boot.
ACA zgłasza się prawidłowo, pamięć z turbo jest skonfigurowana tak, żeby nie adresowała się w miejsce $C000000, że w sumie mamy w Amidze 4,5MB RAM-u minus to co zużyją bufory napędów i system.
Używając HDInstTools sformatowałem na karcie trzy partycje w FFS-ie International czyli DOS/3, doczytując plik z L:FastFileSystem (rev.34.xx z dyskietki WB1.3). I tutaj się zaczyna sedno sprawy...
Mianowicie, po skopiowaniu na partycje plików z systemem (na DH0 -> WB1.3 + kilka dodatkowych bibliotek, narzędzi itd.) oraz programami (na DH1 -> CED'y, Protrackery i inne starocie, duperele, wszystko kompatybilne z 1.3, DH2 pozostawało puste...) czas startu systemu zaczął się nienaturalnie wydłużać... samo pojawianie się okna AmigaDOS trwa ładnych 10-15 sekund i robi się to tak jakby Amiga w tle liczyła raytracing, pojawiają się z wolna literki, a karta "mieli". No i co Wy, koledzy na to?
W przypadku bootowania systemu z dyskietki - wszystko OK, bez karty CF - wszystko OK.
Próbowałem też robić kartę w systemie FFS v.40.1 (z WB3.x), najnowszym jaki udało mi się znaleźć, tutaj ciekawostka nr2. OS1.3 widzi partycje po sformatowaniu jakby "podwójnie" - normalne, np. "System", "Work" itd oraz DH0:NDOS, DH1:NDOS itd. Ale prędkość działania (czas bootowania) wydaje się normalna (czyli klasyczne abu-abu). Co Wy na to?
Ustawienia partycji to:
- DH0=135MB
- DH1=1300MB
- DH2=reszta z 4gb
- bufory na 30, max transfer bez zmian, czyli 0x00FFFFFF, DOS/3 itd.
Ustawienia ACA500, które nie robią różnicy w efektach, to:
- włączenie/wyłączenie CFAUX
- włączenie/wyłączenie MAPROM
- ustawiania bootowania z ROM-em z karty lub z Amigi
- switch "No VBR Move"
Zależy mi (póki co) na skonstruowaniu systemu 1.3 na tej Amidze. Proszę o pomoc, forumowych ekspertów
---
Edit, testowałem to na pożyczonej od kumpla Amidze 500 z rev.8a, wszystko tak samo jak opisałem wyżej.
Ostatnia aktualizacja: 09.01.2014 20:36:03 przez mccnex