kategorie: A500, Sprzęt
[#31] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@RadoslawF, post #29

Właśnie zapomniałem dodać - na OFS-sie wychodzi lipa - karta po sformatowaniu nadal pojawia się jako NDOS, albo w ogóle nie chce się formatować (error 212). Może winna jest sama karta, Kingston z kwiatkiem? Z tymi kartami na Amidze nie od dzisiaj są (znane) przeboje: wsadzona w CF-IDE wyciągają niewiele, a w przejściówce PCMCIA-CF nie chcą działać w ogóle. Z tym, że na Sandisku 2GB, który na A600/1200 działa super jest to samo.

... miałem dysk twardy w pięćsetce ...

No właśnie, dysk twardy. Też posiadam (MegaRAM HD) i z nim takich jajec nie ma, więc faktycznie procek odpada (MegaRAM chodził na 000@7MHz).

W/g mnie winna jest ACA, albo ten konkretny egzemplarz i czeka mnie procedura jej wymiany (objawy są takie same na różnych Amigach, o różnych płytach głównych), albo jej konstrukcja w ogóle, a może sam firmware (?).

Ponawiam prośbę, jakby ktoś z łaski swojej przetestował to o co prosiłem parę postów wyżej, to będę wdzięczny i dowiemy się co jest 5 (albo 500)

@Norbert, 600? A to nie za dużo będzie przejśc od razu z 30?

Czy 1 buffer to o ile się nie mylę będzie 512b (odpowiednio jak dysk ma ustawione tyleż na sektor) ?

Add 10 to 5kB, 100 to 50kB, mówimy więc o b=300kB?

Idę to zapodać. Zaraz napiszę czy coś się zmieniło.

EDIT:

Nic się nie zmieniło, więc rozmiar bufora nie ma nic do rzeczy

Ale... po wyłączeniu automount'a z partycji DH1, system (z samym dyskiem systemowym, czyli 135MB) wystartował normalnie, bez "zmuły". Pomyślałem sobie, żeby może zrobić taki myk, żeby montowanie partycji powyżej DH0 robić z planowym opóźnieniem, gdzieś pod koniec S-S? Może to pomoże? Czy mógłbyś Norbercie wkleić mi zawartość takiego przykładowego DH1, jaki należałoby dodać do systemowej mountlisty? (ACA używa scsi.device, nie wiem której dokładnie wersji).

/ chwilowo wybywam do kumpla po stuff na C-64, będę kontynuował zabawę za jakieś 2-3h /

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2014 20:02:35 przez mccnex
[#32] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #31

To mi wyglada na padniętą "validację" partycji DH1.
Sprawdz komendą INFO .

MakeMountList stworzy Ci mountlistę dla DH1
[#33] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@Norbert, post #32

No jak bym miał to do czegoś porównywać, to właśnie do padu walidacji na dysku w A1200 (FFS). Ale za każdym razem ten sam numer? I to zjawisko, które się nasila +/- proporcjonalnie do stopnia zapełnienia partycji plikami?

Thx za makemountlist. Potestuję i wrócę z tym co mi tam się wykluje
[#34] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #33

@Norbert, po zamontowaniu napędu niby nie zgłasza błędu, ale nie widać ikonki dysku w WB, a po wykonaniu polecenia np. CD DH1: lub DIR DH1: następuje zwiecha... BTW, MakeMountList mi nie zatrybił pod 1.3 (dziwne, bo powinien), tj. po wklepaniu komendy po prostu nic się nie działo - pusty prompt, zero outputu (a powinna się wylistować mountlista dla zadanego urządzenia). Ale znalazłem programik o nazwie MountInfo, który służy do tego samego, co MML.

No dobra, wracając do punktu wyjścia - o co tu chodzi?

No i panowie, sprawdzi ktoś w końcu czy u niego jest podobnie jak u mnie pod 1.3? Niby tylu z forum kupiło tę kartę, a jak co do czego, to nie ma chętnych, żeby pomóc koledze?

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2014 00:07:52 przez mccnex
[#35] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #34

napisz co pokazuje komenda INFO.
czy wejscie na DH1 z CLI również daje "zwiechę" ?
[#36] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@Norbert, post #35

Ech sorry, edytowałem jeszcze posta wyżej. Wpisuję wszystko z CLI (mount DH1:), z tym, że WB jest już odpalony (o ile to robi jakąkolwiek różnicę).

Idę sprawdzić komendę info.

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2014 00:10:39 przez mccnex
[#37] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #36

Nic nie pokazuje, walidacja OK, żadnych błędów... nie mam już za bardzo pomysłów co z tym robić - i koniec końców nie wiem czy ta opisana przeze mnie "zmuła" przy starcie to normalne czy nie.

Norbert, dziękuję za pomoc w tej nierównej walce ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2014 00:45:27 przez mccnex
[#38] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #37

W poniedzialek dojdzie do mnie ACA500 i dwa Kingstony z kwiatkiem. Czuje, ze bedzie zabawa...
[#39] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@_arti, post #38

O, Arti - to czekam niecierpliwie na pierwsze efekty Twoich zmagań :) Ja dzisiaj spróbuję się pobawić w to samo tylko z o/s 3.1.
[wyróżniony] [#40] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #39

Czytajac pierwszy post nie zwróciłem uwagi ze używasz FFS International w kick 1.3
I tu jest błąd.
Na kick1.3 nalezy zastosowac "czysty" FFS.
[#41] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@Norbert, post #40

Tak, w pierwszej odsłonie był oryginalnie DOS/3, też jestem "dobry", bo zapomniałem w międzyczasie dopisać, że przy partycjach w czystym FFS, czyli DOS/1, dzieje się to samo. Jedna partycja odpala się jak złotko (130MB), przy odpaleniu DH1 i sukcesywnym zapełnianiu jej plikami... wiadomo. Próbowałem. Czytałem już wcześniej na EAB, że na O/S 1.3 powinno się używać DOS/1 (dostype 444f5301).

Myślę, że poczekam na Artiego i to co jemu się urodzi. Wtedy będę wiedział, czy jest to osobliwość ogólna czy tylko ja tak mam. Wtedy albo zgłoszę kartę do wymiany albo się z tym "problemem" jakoś polubię.

No bo szkoda mi, nie chcę... robić Amigę 500 na Kickstarcie 3.1, to nie ma sensu, bo mam obok dwie tysiącdwusetki. Nie taki był plan.

---

A tak w ogóle dodam, że to co sobie wypracowałem pod 1.3 do tej pory - paczka użytków i innych spraw - poezja. Nie spodziewałem się, że ten system da się tak fajnie rozbudować. No ale to jest temat na inną okazję. Może w swoim czasie opiszę to wszystko w ramach artykułu na łamy PPA. Ale póki co zbieram dane.
[#42] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #41

Nie ma dobrych wieści... Kartę testowałem z:
- SanDiskiem 16GB
- SanDiskiem 4GB
- Kingstonem 4GB

Wszystkie testowane z PFS3/SFS. Dodatkowy ackelerator to Blizzard 1230 i ACA1232. Jeśli tylko w BootMenu karty opcja "IDE driver update" jest włączona, CFki sypią błędami. Ewidentnie tryb PIO2 im nie leży. Już bym nawet przeżył to PIO0 ale do uruchomienia drugiego slotu na karty ww. opcja jest konieczna :/ Aktualnie nie mam pomysła, jak to rozwiązać. Spróbuje zrobić jeszcze update firmware.

EDIT: update nic nie zmienił. Przygotowałem też partycję w standardowym FFS - tu też niestety sypie błędami. Koniec pomysłów na dziś.

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2014 22:12:26 przez _arti
[#43] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@_arti, post #42

Ja ani PFS/SFS ani karty turbo nie probowalem. Zalezalo mi na OS1.3 z twardzielem. Moze sprobuj tego Kingstona zrobic na golej ACA500 w ten sam desen co ja, czyli:

Partycje:

DH0 135MB, zawiera workbench + troche dodatkowych bibliotek, filemastera.
DH1 1350MB, zawiera pliki z programami, toolsy, sample itd. SPORO tego
DH2 reszta z 4GB, nie zawiera nic :)

Wszystkie sformatowane za pomoca HDInstTools, w systemie FFS w wersji dokladnie tej co jest na dyskietce WB1.3 (34.85?). Tryb "czysty" FFS, czyli DOS/1.

Proby formatowania w FFS'ie z 40.x konczyly sie dziwnymi sytuacjami - jednoczesnie widac ikonki partycji jako NDOS i uzywalne np. "System", "Work" itd. po sformatowaniu te pierwsze nie znikaja

Po zrobieniu i zamontowaniu tylko jednej partycji system odpala sie normalnie. Z dwiema lub trzema nastepuje wyzej opisane zamulenie przy starcie.

To Ci duzo czasu nie zajmie, a da nam wiedze o stawianiu 1.3 na ACA
[wyróżniony] [#44] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #43

Zaraz to zrobię, tylko żebym dobrze zrozumiał:
- ACA odpalamy z Kickstartem 1.3;
- postawiony system 1.3 na jednej partycji;
- 2 inne partycje z jakimiś danymi;
- wszystko w FFS;

Tak?

EDIT: no odpaliłem... i nie zauważam żadnych spowolnień. Wszystko działa całkiem normalnie - zarówno na gołej ACA500 jak i z akceleratorem. Co dziwniejsze, IDE driver update jest aktywny a karta CF się nie kaszani (FFS z dyskietki Wb1.3). Ot... Amiga

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2014 23:41:45 przez _arti
[#45] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@_arti, post #44

Dokladnie, jak zrobilem sam system to bylo normalnie, a po dodaniu DH1 i DH2 przy startowaniu systemu okno z AmigaDOS rysowalo sie niemalze po pikselku. Wychodzi na to, ze trafilem na egzemplarz ACA z bonusem :)

Dzieki Arti za pomoc OK
[#46] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #45

Przynajmniej rozwiązałem czyjś problem... teraz co z moim? :D

EDIT:
Jeśli to komuś poprawi dziś humor... włączam Amigę... i po prostu zaczęła działać. Żadnych błędów. Tak sama z siebie

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2014 11:00:12 przez _arti
[#47] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@_arti, post #46

To dowód na to, że ten sprzęt ma magiczną moc
[#48] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@_arti, post #46

... Przynajmniej rozwiązałem czyjś problem... teraz co z moim? :D

Arti, sorry, ale ja niestety nie pomoge Ci w najblizszym czasie, bo do polowy lutego jestem w robocie (dosyc daleko od domu), wtedy - no problem, ale jeszcze nie wiem, czy nie bede musial oddac ACA na gwarancji.
[#49] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #48

Rozgryzłem to Problemem okazała się mmu.library, która po prostu coś kaszani ale jeszcze nie wiem co. Badam dalej ok, racja
[#50] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@_arti, post #49

Wiem, że wątek nie ten ale jak już tu pisałem o swoim problemie, to i podam rozwiązanie - jak już mówiłem, moim przypadku owym problemem była biblioteka mmu.library i pakiet MuTools.

Prawdopodobnie biblioteka oznacza flash-rom karty jako region nieprawidłowej pamięci, ponieważ nie wie , że ta pamięć jest wykorzystywana (i nie ma co jej o tym poinformować). Skontaktowałem się w tej sprawie z Tonim Wilenem, który aktualnie zajmuje się softem do ACA500. Napisał mi fiksa (jako update flash do karty) i na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że u mnie działa w 99% - problem sprawia jeszcze MuMove4k, który zastępuje PrepareEmul i RsrvWarm, wykorzystywane do emulacji Maka. Jeśli chodzi o same karty CF, to wszystkie magicznie zaczęły działać :) Patch, pewnie niedługo, pojawi się oficjalnie.

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2014 09:00:42 przez _arti
[#51] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #1

Zaktualizowałem firmware w ACA500 do wersji 0.99 i problem zamulenia przy starcie systemu ustąpił. Cud dokonał się dopiero wczoraj, wcześniej nie miałem za bardzo czasu na amigowanie.
[#52] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@mccnex, post #51

Witam, podepnę się do teamatu.

Konfig A500(8a)+ACA500+Blizzard 1230 IV + karta CF SanDisk Ultra 30 MB/s 4GB.

Kartę CF przygotowałem HDtools z aminetu HD0:DOS/0 (100MB) reszta czyli trzy partycje w DOS/1. Workbencha 1.3 po prostu przegrałem pod kickiem 1.3 (copy df0: to HD0:). Czasami Amiga mi się zawiesza przy próbach instalacji na twardym dysku. Np. Amos nie dał się zainstalować wysypując błędy że nie może utworzyć pliku na dysku (pod kickiem 3.1 ale OS 1.3 poszło gładko). Teraz próbowałem zainstalować dyskietkę Amos Pro Programy dołączane do książki Amos Pro w praktyce i też się zawiesza a w książce zaznaczono że sprawdzano po konfiguracją A500 1.3 . Próbowałem zainstalować Syndicate i też komputer "zamarzł". Kiedyś posiadając kontroler dysku GVP+8 takich problemów nie miałem, wszystko chodziło gładko. Coś pominąłem przy przygotowywaniu partycji?

Pozdrowienia
[#53] Re: Amiga 500 + ACA500 i walka o system 1.3

@PrzemasIII, post #52

O ile mnie pamiec nie myli to limit dla DOS/0 (OFS) jest jakies trzydziesci pare MB, wiec mozesz zmniejszyc partycje bootujaca. Do tego byc moze potrzebna jest jakas starsza wersja FFS (DOS/1), najlepiej ta z Workbencha 1.3. No i mozesz jeszcze sprobowac uyzc PFS3, bo podobno dziala pod 1.3:
http://aminet.net/disk/misc/pfs3aio.readme
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem