[#40]
Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600
@cholok,
post #39
AGMSFilm - niezły program, tworzący animacje FILM z dźwiękiem. Szkoda tylko, że jedna paleta kolorów jest używana dla wszystkich klatek w animacji (przez co jakość konwersji z filmu AVI jest słaba). Rozmiar animacji zrobionej ze 131 obrazków IFF-HAM6 288x200 (4.24 MB) i z dźwiękiem IFF-8SVX mono 11 kHz (141 kB), wynosi 5.67 MB. Animacje te można odtwarzać z dysku za pomocą dołączonego odtwarzacza AGMSPlayFilm. Animacja przycina się przy odtwarzaniu na mojej A600.
MagicLantern 2.0 - rewelacyjny program, tworzący lepszej jakości animacje DIFF z dźwiękiem. Rozmiar animacji wyjściowej można regulować przez wybór stopnia kompresji. Konwersja mojego filmu AVI z dźwiękiem, zajęła 5.64 MB w trybie Raw (bez kompresji) oraz 4.4 MB w trybie Small (maksymalna kompresja). Animacje te można odtwarzać za pomocą dołączonego odtwarzacza PlayDiff (z pamięci) lub PlayDiffHD (z dysku). Animacja w obu trybach jest odtwarzana za wolno na mojej A600.
Porównanie najlepszych formatów wideo z dźwiękiem do odtwarzania na zwykłych Amigach (test na A600, 2MB CHIP, transfer z CF = 485 kB/s):
HV (HAM Video) 5.53 MB (brak kompresji) - średnia jakość obrazu, płynne odtwarzanie, szybka konwersja z AVI na PC.
FILM 5.67 MB (brak kompresji) - przekłamane kolory (jedna paleta dla wszystkich klatek), przycinanie się, większy rozmiar od HV, skomplikowana konwersja z AVI na PC/Amidze.
DIFF (Raw) 5.64 MB (brak kompresji) - lepsza jakość obrazu od HV, spowolnione odtwarzanie obrazu, większy rozmiar od HV, skomplikowana konwersja z AVI na PC/Amidze.
DIFF (Small) 4.4 MB (kompresja) - lepsza jakość obrazu od HV, spowolnione odtwarzanie obrazu, mniejszy rozmiar od HV, skomplikowana konwersja z AVI na PC/Amidze.
Jeśli chodzi o płynność odtwarzania, niezłą jakość obrazu/dźwięku oraz szybkość konwersji na PC filmów AVI, to format HV (HAM Video) jak narazie, nie ma sobie równych.
Jest jeszcze kwestia dodawania dźwięku do animacji ANIM5/ANIM7. Na Aminecie nie udało mi się znaleźć żadnego programu do tego celu. Programy typu AnimatED 1.52, czy MainActor 1.54/1.55 tworzą tylko skrypty, które uruchamiają odtwarzanie dźwięku z osobnego pliku IFF-8SVX, przy wyświetlaniu konkretnej klatki animacji. Mi natomiast chodzi, o dodanie dźwięku do pliku z animacją. Umożliwia to program WaveTracer DS Mark 5 (wymaga 68020+ i AGA) oraz napisany przez kolegę Phibrizzo - Mieszacz 1.3 (otrzymałem go do testów). Dźwięk z animacji utworzonych tymi programami będzie słyszalny tylko przy odtwarzaniu ich za pomocą AnimFX 1.5 (z pamięci) lub BigAnimFX 1.5 (z dysku) - oba wymagają do działania pamięci FAST.
Odtwarzacz BigAnim 4.0 uruchomi się na każdej Amidze, ale obsługuje inny format zapisu dźwięku w animacji ANIM5/ANIM7 i nie odtwarza dźwięku dodanego przez WaveTracer/Mieszacz. Nie znalazłem programu, dodającego dźwięk do animacji w formacie, który byłby odtwarzany przez BigAnim 4.0 (format ten jest opisany w dokumentacji tego programu). Warto by było napisać taki program i zamieścić go na Aminecie ;)