[#31] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@RomanWorkshop, post #24

Nie ma, bo to programik napisany, aby udowodnić coś, co było oczywiste 20 lat temu. Różnica jest taka, że teraz mamy szybsze pamięci masowe i dużo pojemniejsze. Wtedy jedyne nośniki w typie cd były bardzo wolne 150 i 300 KB/s, zaś twarde dyski były za małe. Dlatego filmy w cdxl miały takie rozmiary, a nie inne. Dziś jednak możemy użyć lepszych parametrów, a zwłaszcza konwerterów.
[#32] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@11111olo, post #30

Mój wynik jest w normie, takie są realne prędkości na zwykłej A600 (SCSI.device 40.5, karta Kingston 8GB z kwiatkiem).
Szybkość transferu z karty CF podłączonej do kontrolera IDE, zależy od:
1. Szybkości procesora (dołożenie pamięci FAST też przyspieszy transfer).
2. Sterownika (niektóre wersje działają szybciej).
3. Rodzaju karty (jej szybkość).

Potwierdzają to te strony:
Play HAM video on Amiga
CF card speed comparison

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 23:04:43 przez RomanWorkshop
[#33] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@RomanWorkshop, post #26

Porównaj z iff-anim, gdzie algorytm kompresji (rle+delta) jest dużo prostszy od PP. Anim5 jest krótszy średnio o 10%. Ile zyskasz klatek więcej na transferze, ale ile stracisz klatek na dekompresji? Na Wildfire można przetestować różne algorytmy (xpk), ale to już 020+.
[#34] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #28

Fajny program, formatu ham video nie zna.
[#35] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@cholok, post #34

A miał znać? Wildfire7 można przerobić filmy MPEG/AVI/QT na animacje w formacie (HAM) Yafa.
[#36] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #35

No raczej. Polecałeś ten program w odpowiedzi na: "nie ma takiego programu, który konwerterowałby na HAM video". Poza tym jak się ma to do tematu wątku (A600).
[#37] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@cholok, post #36

Jak cytujesz czyjąś wypowiedź to rób to normalnie: "Ale na PC, ani na Amigę nie ma chyba innego programu do bezpośredniej konwersji filmów AVI na HAM wideo."

YafaPlayer a format HV to różnica dobrych 20 lat.

Wcześniej nie było formatu HV (to nowy format).

CDXL jest tylko podobny (inaczej zapisuje dane).

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2014 11:42:39 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#38] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@RomanWorkshop, post #1

Przekonwertowałem ten sam film AVI do animacji w formacie ANIM5/ANIM7 i CDXL (bez dźwięku). Odtwarzałem je z dysku: ANIM5/ANIM7 programem RTAP 1.0 / BigAnim 4.0, a CDXL programem XLPlay 1.10 (Cdgsxl 1.50 wymaga procesora 68020+).
Jakość obrazu w tych animacjach jest nieco lepsza w porównaniu do formatu HV (HAM Video), ale moja A600 nie daje już sobie rady z ich płynnym wyświetlaniem. Przy odtwarzaniu pod WinUAE na PC, animacja CDXL również się przycinała i jest to chyba spowodowane sztywnym buforowaniem danych przez XLPlay. Wynika z tego, że na zwykłych Amigach, najlepsze do odtwarzania jest HAM Video. Ponadto konwersja do tych formatów jest znacznie trudniejsza i wymaga użycia kilku programów na PC i Amidze:

Na PC:
VirtualDub 1.10.4 - zapis klatek filmu AVI do obrazków JPEG.

Na Amidze:
GfxCon 1.8c + Foreach Deluxe 1.0 - konwersja obrazków JPEG na IFF-ILBM HAM6. Konwersja 131 obrazków JPEG 288x200 (5.18 MB) na obrazki HAM6 (4.24 MB), zajęła na PC pod emulatorem WinUAE 2.6 ok. 5 minut (68000/ECS/2MB CHIP/Fastest possible).
BuildAnim 2.0 lub MainActor 1.54/1.55 - tworzenie animacji ANIM5/ANIM7 z obrazków HAM6.
XLMake 1.10 - tworzenie animacji CDXL z obrazków HAM6.

Poniżej prównanie rozmiarów:
HV (HAM Video) - 5.53 MB (z dźwiękiem, brak kompresji)
ANIM5 - 3.83 MB (bez dźwięku, kompresja Delta5)
ANIM7S - 3.93 MB (bez dźwięku, kompresja Delta7_16)
ANIM7L - 4.1 MB (bez dźwięku, kompresja Delta7_32)
CDXL - 5.4 MB (bez dźwięku, brak kompresji)

Odtwarzanie na PC dźwięku/grafiki/animacji z Amigi:
Pliki i moduły dźwiękowe w kilku formatach można odtwarzać w DeliPlayer 2.50pb1 (public beta 1), XMPlay 3.8.0.5 (z pluginami) oraz ModPlug Player 1.46.01. Do tworzenia, edycji i zapisu modułów MOD/S3M/XM/IT można użyć ModPlug Tracker 1.16.0203. Do tworzenia, edycji i zapisu sampli IFF-8SVX można wykorzystać GoldWave 5.55 lub CoolEdit Pro 2.1.
Obrazki IFF-ILBM można wyświetlać, zapisywać i konwertować w XNview 1.09/1.97. IrfanView 4.28 z odpowiednim pluginem potrafi je wyświetlać i konwertować. Ultimate Paint 2.88 pozwala tworzyć, edytować i zapisywać takie obrazki (ale nie w natywnym trybie HAM6/HAM8).
Animacje IFF-ANIM (3/5/7/8/J) można odtwarzać i konwertować w programie VirtualDub 1.10.4 oraz MainActor 1.61/3.6/3.65 (także sample IFF-8SVX).
Istnieje jeszcze przeglądarka MultiShow 2.61 (wymaga zainstalowanego środowiska Java), która odtwarza sample IFF-8SVX, wyświetla obrazki IFF-ILBM (także HAM6/8) oraz animacje IFF-ANIM (5/7/8 także HAM6/8).
[wyróżniony] [#39] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@RomanWorkshop, post #38

Good job. A teraz kilka słów refleksji.
Żaden ANIM nie jest dobry na 68k (szybkość odtwarzania z dysku), możesz jedynie wypróbować anim16 ze Scali MM200 (działa na A600, ale chce dużo memory).
XLPlay rzeczywiście jest "drętwy", ale to wynika z kiepskiego programowania. Nie wiadomo też w jaki sposób operuje speedem, bo dla CDTV jest to 150 KB/s, a speed nie jest zapisywany w pliku, a w argumentach się go nie podaje. Najlepiej byłoby przekompilować cdgsxl, źródła są.
Wypróbuj też MagicLantern. Powinien być dobry, a na emulatorze nie mogę stwierdzić, czy wyrabia.
Istnieje jeszcze AGMSFilm2, ale tego nie testowałem.

Konwersja:
VirtualDub - tak. Ale najlepiej dodatkowo użyć xnview->iff24 (koniecznie wyłączyć kompresję ze względu na bug w tym trybie). Uprości to etap amigowy (szybciej i możliwość użycia programów nie znających jpeg).
Po stronie Amigi już można użyć multum programów do konwersji 24bit->ham6. Bardzo dobry jest np. ImageFX+AutoFx, ma on stopniowany dithering, a więc nie rażący w oczy.

VirtualDub nie obsługuje anim 3 i j. Ma problemy też z niektórymi animacjami, wydaje mi się, że nie obsługuje zmiennych palet kolorów.
AnimJ żaden program (oprócz oryginalnego movie) nie obsługuje dobrze. Ma on na końcu listę kolejności odtwarzania klatek, a każdy program odtwarza je kolejno jako double buffer, co często powoduje krzaki.

Spróbuję napisać konwertera do hamv, ale niczego nie obiecuję.
[#40] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@cholok, post #39

AGMSFilm - niezły program, tworzący animacje FILM z dźwiękiem. Szkoda tylko, że jedna paleta kolorów jest używana dla wszystkich klatek w animacji (przez co jakość konwersji z filmu AVI jest słaba). Rozmiar animacji zrobionej ze 131 obrazków IFF-HAM6 288x200 (4.24 MB) i z dźwiękiem IFF-8SVX mono 11 kHz (141 kB), wynosi 5.67 MB. Animacje te można odtwarzać z dysku za pomocą dołączonego odtwarzacza AGMSPlayFilm. Animacja przycina się przy odtwarzaniu na mojej A600.
MagicLantern 2.0 - rewelacyjny program, tworzący lepszej jakości animacje DIFF z dźwiękiem. Rozmiar animacji wyjściowej można regulować przez wybór stopnia kompresji. Konwersja mojego filmu AVI z dźwiękiem, zajęła 5.64 MB w trybie Raw (bez kompresji) oraz 4.4 MB w trybie Small (maksymalna kompresja). Animacje te można odtwarzać za pomocą dołączonego odtwarzacza PlayDiff (z pamięci) lub PlayDiffHD (z dysku). Animacja w obu trybach jest odtwarzana za wolno na mojej A600.

Porównanie najlepszych formatów wideo z dźwiękiem do odtwarzania na zwykłych Amigach (test na A600, 2MB CHIP, transfer z CF = 485 kB/s):
HV (HAM Video) 5.53 MB (brak kompresji) - średnia jakość obrazu, płynne odtwarzanie, szybka konwersja z AVI na PC.
FILM 5.67 MB (brak kompresji) - przekłamane kolory (jedna paleta dla wszystkich klatek), przycinanie się, większy rozmiar od HV, skomplikowana konwersja z AVI na PC/Amidze.
DIFF (Raw) 5.64 MB (brak kompresji) - lepsza jakość obrazu od HV, spowolnione odtwarzanie obrazu, większy rozmiar od HV, skomplikowana konwersja z AVI na PC/Amidze.
DIFF (Small) 4.4 MB (kompresja) - lepsza jakość obrazu od HV, spowolnione odtwarzanie obrazu, mniejszy rozmiar od HV, skomplikowana konwersja z AVI na PC/Amidze.

Jeśli chodzi o płynność odtwarzania, niezłą jakość obrazu/dźwięku oraz szybkość konwersji na PC filmów AVI, to format HV (HAM Video) jak narazie, nie ma sobie równych.

Jest jeszcze kwestia dodawania dźwięku do animacji ANIM5/ANIM7. Na Aminecie nie udało mi się znaleźć żadnego programu do tego celu. Programy typu AnimatED 1.52, czy MainActor 1.54/1.55 tworzą tylko skrypty, które uruchamiają odtwarzanie dźwięku z osobnego pliku IFF-8SVX, przy wyświetlaniu konkretnej klatki animacji. Mi natomiast chodzi, o dodanie dźwięku do pliku z animacją. Umożliwia to program WaveTracer DS Mark 5 (wymaga 68020+ i AGA) oraz napisany przez kolegę Phibrizzo - Mieszacz 1.3 (otrzymałem go do testów). Dźwięk z animacji utworzonych tymi programami będzie słyszalny tylko przy odtwarzaniu ich za pomocą AnimFX 1.5 (z pamięci) lub BigAnimFX 1.5 (z dysku) - oba wymagają do działania pamięci FAST.
Odtwarzacz BigAnim 4.0 uruchomi się na każdej Amidze, ale obsługuje inny format zapisu dźwięku w animacji ANIM5/ANIM7 i nie odtwarza dźwięku dodanego przez WaveTracer/Mieszacz. Nie znalazłem programu, dodającego dźwięk do animacji w formacie, który byłby odtwarzany przez BigAnim 4.0 (format ten jest opisany w dokumentacji tego programu). Warto by było napisać taki program i zamieścić go na Aminecie ;)
[#41] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@RomanWorkshop, post #40

Na pewno polepszyłby szybkość odtwarzania większy transfer z HD i odrobina prawdziwego FASTU.
Ja na podobnym konfigu mam coś ok. 700 kb/s z karty CF (MicroDrive) i standardowym scsi.device. Gdyby zainstalować spatchowany scsi.device powinno być jeszcze lepiej (pewnie nie dużo).
FAST też powinien dać trochę klatek więcej!
[#42] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@RomanWorkshop, post #40

Fajnie, że potestowałeś. Przydałoby się jeszcze sprawdzić Scalę MM200.

HV jest najpłynniejszy, gdyż faktycznie pomija system oraz myślę, że używa jednej palety jak agmsfilm. Nie ma to znaczenia dla trybu ham, ale konwersję trzeba przeprowadzić inaczej. Więc ta wada dla formatu film (ale tylko w trybie ham) nie jest istotna. Faktycznie HV jest najszybszy, ale póki co jakościowo słaby, ale się to zmieni.

Apropos AnimFX to on odtwarza także CDXL, więc możesz przetestować.
Biganim obsługuje dźwięk na zasadzie zdarzeń (jak pozostałe), tylko nie zapisuje tego do skryptu, tylko do iff. Nie zmienia to faktu, że nie jest to strumieniowy dźwięk, więc tylko WaveTracer zostaje. A konwerter do formatu BigAnim nazywa się set2anim. Podobny format jest używany w AnimWorkshop (przy okazji, ma ktoś działającą wersję 2.0?).

Z racji nieintuicyjnego dodawania dźwięku do anim w WT mógłbym otrzymać mieszacza do testów?
[#43] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@cholok, post #42

Faktycznie HV jest najszybszy, ale póki co jakościowo słaby, ale się to zmieni.

Może jakaś podpowiedź, czy coś się kroi?

HV ma statyczną paletę?
[#44] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@BULI, post #43

Może jakaś podpowiedź, czy coś się kroi?

Patrz post nr 39. Wydaje mi się w procedurze konwersji jest błąd i stąd zakłócenia na krawędziach (nie można tego nazwać jakością), ale nie będę grzebał w basicu i szukał gdzie. W każdym razie GUI to podstawa.

HV ma statyczną paletę?

Na to wygląda. Nie mam 100% pewności, ale dość dużą. Ustawia się paletę szarości i każdy obrazek będzie dość poprawnie wyświetlony, a konwersja przebiega dużo szybciej.
[#45] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@cholok, post #42

Nie mogę zainstalować Scala MM200 2.0 pod WinUAE (8 dyskietek ADF), wyskakuje mi błąd "There is not enough room to install ScalaMM.library in LIBS: clean up your disk and try again" - bez sensu.

Animacja FILM utworzona z moich obrazków IFF-HAM6 (z filmu AVI), ma znacząco przekłamane kolory i to widać od razu w porównaniu, np. z animacjami IFF-ANIM, DIFF, czy HV. Więc jedna paleta robi różnicę, nawet w trybie HAM. HV ma lepsze kolory i dlatego wydaje mi się, że nie używa jednej palety.

AnimFX 1.5 faktycznie odtwarza CDXL i działa nawet na 68000, ale wymaga choćby 512 kB pamięci FAST, której nie mam. Przy małej ilości pamięci i dużych animacjach, należy użyć BigAnimFX 1.5, który odtwarza je z dysku (zamiast ładować w całości do pamięci). Odtwarzanie animacji testuje tylko na gołej A600, gdyż interesują mnie fabryczne możliwości Amigi przy odtwarzaniu wideo. Poza tym innej Amigi nie mam ;)
Na WinUAE testowałem odtwarzanie animacji CDXL 5.4 MB (utworzonej w XLMake) za pomocą AnimFX 1.5/BigAnimFX 1.5 i wyskakuje mi błąd "Division by zero" (tak samo na 68000 i 68020). Wziąłem AnimFX 2.3 (dla 68020), rozpoznało format, ale wyskoczyło "Not enough CHIP-RAM!". No tak, 5.4 MB nie wejdzie do 2MB CHIP. Ustawiłem emulację 8MB CHIP, to znowu AnimFX potrzebuje FASTu do działania ;) Nie wiem, czy jest może BigAnimFX w wersji nowszej niż 1.5?

Set2Anim konwertuje animacje utworzone w programie MovieSetter (nie zwykłe IFF-ANIM) na ANIM5+SLA z dźwiękiem. Nie ma programu dodającego dźwięk do animacji IFF-ANIM, który byłby później odtwarzany przez BigAnim 4.0. A ze znalezieniem działającego AnimWorkshop 2.0 też będzie ciężko ;)

Ten program do konwersji na HV, to będzie w wersji na Amigę, czy na PC?
I czy będzie tworzył HV z obrazków IFF, czy np. bezpośrednia konwersja z AVI?
[#46] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@RomanWorkshop, post #45

Z tym brakiem miejsca według instalatora, to możliwe, że masz po prostu zbyt dużo wolnego miejsca, a instalator nie był pisany pod tak duże dyski i przepełnia licznik.
[#47] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@RomanWorkshop, post #45

Scala.
Olej instalator. Przekopiuj ręcznie: scalamm (+player), scala.font, scalamm.library, scalammdevice, animlab. 2MB i hula.

FILM.
To, że FILM miał przekłamane kolory to nie wina formatu, a tylko nieodpowiedniej konwersji. Zmienna paleta daje lepsze efekty, ale w przypadku HAM nie jest to konieczne. Weź zrób normalną konwersję ze stałą paletą. Adpro, ImageFx, MainActor, a nawet Scala ma taką opcję. HV nie ma lepszych kolorów. Sprawdź źródła. Ja tam nie widzę zmiany palety ani algorytmów w stylu median cut.

AnimFX.
AminFX 2.x jest jednocześnie BigAnimem. Komunikat "mało chipu" jest nieadekwatny do błędu.

Biganim.
Anim5+sla jest formatem, który ma preloadowane dźwięki, a z dysku leci tylko obraz. Nie nadaje się do filmów, więc konwersja z Moviesettera jest tutaj idealna. Animworkshop jest podobnym przykładem (dobrze, że chociaż 1.0 działa).

Ten program do konwersji na HV, to będzie w wersji na Amigę, czy na PC?

PC.

I czy będzie tworzył HV z obrazków IFF, czy np. bezpośrednia konwersja z AVI?

Z AVI. Póki co to ma być identyczny jak ten co jest, tylko z GUI (ale bez poglądu) i bez błędnej konwersji do HAM. Potem się zobaczy co z tego się wykluje. Być może będą ulepszenia.
[#48] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@RomanWorkshop, post #45

Podepne sie pod Twojego posta.

Jesli ktos z zainteresowanych ma wolne z jakies 120MB na swoim serwerze, to moglbym uploadowac kilka animacji po 30, 40 MB w formacie HAM6 + dzwiek ktore zrobilem przy testach Mieszacza.
[#49] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@Phibrizzo, post #48

Dwie umiescilem tutaj:

http://blabla.ppa.pl/ftp/usr/Phibrizzo/Matrix.sndanim - 21MB
http://blabla.ppa.pl/ftp/usr/Phibrizzo/StarInBlack.sndanim - 42MB

ps. chyba jest jakis problem z linkami, trzeba usunac czesc adresu w przegladarce.

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2014 17:18:41 przez Phibrizzo

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2014 09:06:03 przez recedent
[#50] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@RomanWorkshop, post #45

Po szybkich testach cdxl i AnimFX.
Błąd "brak chipu" wyskakuje przy plikach bez dźwięku i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
AnimFX ustawia stałą szybkość 150 KB/s i dostosowuje do tego fps i freq sampli. Dlatego przy innym xlspeed filmiki odtwarza niepoprawnie. Nie odtwarza też filmików z bitmapami typu interleaved.
[#51] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@Phibrizzo, post #48

Skoro o mieszaczu mowa...
Mam parę wizji ulepszeń/uproszczeń.

Drobnostka: parametr c przy pliku iff nie powinien być ignorowany, ale działać na zasadzie force.

Uproszczenie: parametr b powinien być obliczany automatycznie. Wymagać to będzie obliczenia ilości klatek, ale to pikuś. Przy raw to proste liczenie, ale przy iff trzeba odjąć nagłówki, a lamerstwo tego nie potrafi.

Poważna sprawa: parametr s powinien być obliczany automatycznie, a podawanie go na oko jest niedopuszczalne. AnimFX stroi się do Playrate (wartość w SXHD podawana tu jako s) i na podstawie tego dobiera fps. Wartość Playrate i Playfreq są skorelowane (choć AnimFX ignoruje Playfreq). Wg mnie Playrate jest to period używany w rejestrach Pauli, a więc może być wyliczony z parametru c lub nagłówka iff.

Czyli przy założeniu, że czasy trwania animacji i dźwięku są równe (tak będzie przy konwersji z avi, mpeg itp), nie trzeba podawać żadnych dodatkowych parametrów (oprócz przypadku raw).
[#52] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@cholok, post #47

Scala MM200 2.0:
Zainstalowałem ręcznie Scalę (program odwołuje się do dyskietek przy uruchamianiu skryptów). Scala umożliwia tworzenie animacji IFF-ANIM5/16/32 bez dźwięku (nie znalazłem opcji do dodawania dźwięku) z wybranych obrazków IFF-ILBM. Rozmiary animacji utworzonych z moich 131 obrazków IFF-HAM6:
ANIM5 - 3.91 MB
ANIM16 - 4.38 MB (z opcją Intellize - 2.3 MB)
ANIM32 - 4.33 MB (z opcją Intellize - 2.24 MB)
Nie wiem, czy jest jakiś odtwarzacz animacji ANIM16/ANIM32?

FILM:
W dokumentacji tego formatu znalazłem informację, że wszystkie klatki animacji używają jednej palety z pierwszego obrazka. Więc może przekłamane kolory wynikają z tego, że w pierwszej klatce animacji nie ma tych kolorów, które pojawiają się w następnych klatkach?

AnimFX:
Tak to, co napisałeś w poście #50 by się zgadzało. Czyli AnimFX też nie jest dobrym odtwarzaczem CDXL, skoro ustawia stały transfer na 150 kB/s i nie odtwarza animacji CDXL bez dźwięku (do tego wymaga FAST'u).

AnimWorkshop 1.03:
Program ten umożliwia tworzenie animacji IFF-ANIM5 bez dźwięku z serii obrazków IFF-ILBM. Animacja ANIM5 utworzona z moich 131 obrazków IFF-HAM6 ma rozmiar 3.84 MB (podobnie jak ta utworzona w MainActor 1.54/1.55). Z programem jest też dostarczana przeglądarka obrazków IFF-ILBM i animacji IFF-ANIM5/6/8, o nazwie View 3.6. Dołączono też prostą przeglądarkę plików tekstowych - Looker 1.3.

Jedyna nadzieja w HAM Video ;)
[#53] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@cholok, post #51

Problem z Mieszaczem jest taki ze powstal 14 lat temu, jak zaczynalem dopiero poznawac jezyk C. Od momentu jego powstania az do teraz nikt sie nim nie zainteresowal.
Zostal on napisany jak na temte czasy bardzo lamersko (nie boje sie tego przyznac) i nie twierdze ze jest bezbledny. Jednak jesli mialbym cos tam poprawiac (zrodla mam do tej pory) to obecnie napisalbym go od nowa.

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2014 21:09:56 przez Phibrizzo
[#54] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@RomanWorkshop, post #52

Scala:
Scala potrafi dodawać dźwięk do animacji, ale tylko w skrypcie. Działa to nieco gorzej niż w MA, ale działa. Generalnie MA odczytuje takiego sampla z dysku, Scala już nie, więc tylko małe animacje wchodzą w grę. Przy okazji, PlayDiffHD też wczytuje sample przed animacją, więc też nie nadaje się do filmików. Bardziej interesujące jest fps niż rozmiar animacji. Uruchom Scalę, daj new i kliknij na animację. Ustaw fps, daj diskanim i show. Zobaczysz przy jakim fps animacja przestanie się wyrabiać. Możesz porównać z anim5. Opcja intelize jest używana tylko do animacji interlace i następuje utrata danych (niecałe 50%, nie jest to efekt kompresji) oraz taka animacja MUSI być odtwarzana 25 fps (a w zasadzie 50 fileds/s). Playerów innych niż Scala nie ma. Świadomie pomijam VAMPa, ale jest.

FILM:
Przekłamania kolorów są dlatego, że każda klatka obrazka wejściowego ma inną paletę, a po złożeniu do formatu FILM jest tylko jedna, ta pierwsza. Aby przekłamań nie było musisz przerobić obrazki na iff używając jednej palety.

AnimFX:
Zauważ, że oryginalne cdxl było projektowane pod taki speed i nigdzie nie ma zapisanego tempa odtwarzania. Tylko cdgsxl ma parametr xlspeed. Zaś używanie cdxl bez dźwięku mija się z celem.

AnimWorkshop 1.03:
Umożliwia dodanie dźwięku, nawet dołączona jest przykładowa animacja. Dodaje dźwięki preloadowane w stylu biganim. Potrafi generować formaty nieco niekompatybilne np. double buffer xor albo single buffer bez xor.
[#55] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@RomanWorkshop, post #52

Dubel.

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2014 22:18:26 przez cholok
[#56] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@Phibrizzo, post #53

No to nie krępuj się.
[#57] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@cholok, post #54

Podsumowując: animacje w formacie IFF-ANIM, CDXL, DIFF i FILM nie nadają się do odtwarzania filmowych sekwencji wideo na zwykłych Amigach. Zwycięzcą jest format HV (HAM Video), zarówno pod względem szybkości odtwarzania, rozmiaru pliku wyjściowego, jak i stosunkowo niezłej jakości obrazu.

Teraz pozostaje czekać na nową wersję Mieszacza i lepszy konwerter AVI/HV ;)
[#58] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@RomanWorkshop, post #57

Parser do avi napisany, ale jest bardzo prosty, więc niezbyt odporny na dziwne aviki. Póki co nie jest to istotne, skoro ten w konwerterze jest jeszcze prostszy. Przy okazji poprawiam nieco player, który jest niezbyt dopracowany. Muszę zerwać z kompatybilnością formatu, a to ze względu na jedną rzecz. Konwerter używa jednej, stałej palety do wszystkich filmów i nie zapisuje jej do pliku. Paleta ta jest specjalnie dobrana, aby konwersja była szybka i nie wymagała obliczeń kolorów. Z racji tego konwerter jest szybki kosztem jakości. Skoro jednak konwersja jest robiona na pc to pc? I tak będzie szybko. Z tego względu muszę zmienić paletę kolorów na inną.

Inna rzecz to konwersja jest 4-krotna. 24 bit->15 bit->12 bit->HAM6. Czysty bezsens. U mnie będzie 24 bit->HAM6.

Kolejna to player ma słaby parser argumentów, proponuje dopisać spację za nazwą pliku albo podać plik w cudzysłowiu. Na dodatek nie sprawdza czy plik jest filmem.

Ostatnia rzecz to zakłócenia obrazu i dźwięku na początku i końcu (sprite'y). Obraz to błąd obsługi hardware, do zniwelowania. Dźwięk to jednak błąd konwertera. Audio jest przesunięte o kilkanaście bajtów, a na początku są śmieci, które "chrupią".
[#59] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@cholok, post #58

Super, ttzymam kciuki OK- czas odpalić swoją A600 ok, racja
[#60] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@BULI, post #59

Wersja pre alpha konwertera jest gotowa. Trzeba dorobić wersję z ditheringiem oraz dźwięk stereo. Jednak testy pokazały, że player posiada poważny błąd w odgrywaniu dźwięku na początku (1 lub 2 klatki). Im więcej klatek na sekundę tym mniej to słychać, ale jest. Identyczny błąd ma cdgsxl. Dla dociekliwych proponuję stworzyć filmik z 1 fps, wtedy to dokładnie słychać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem