[#91] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@cholok, post #67

Przetestowałem skrypt Convert2CDXL bardziej konkretnie w ostatniej wersji, no i... brak słów, ale napiszę co nieco dla potomnych.

Skrypt służy do konwersji filmów do formatu cdxl. Używa do tego zewnętrznych programów ffmpeg, ppm2aga, play16 oraz pakietu xl toolkit.

FFmpeg konwertuje większość znanych formatów filmów do 24-bitowych obrazków ppm wraz z dźwiękiem do formatu wav. Plusem jest, że od razu możemy ustawić ilość fps oraz przeskalować obraz i zresamplować dźwięk. Tu nie mam zastrzeżeń. Skrypt ustawia ilosć fps na 12, można wybrać kilka rozmiarów obrazu lub wyłączyć skalowanie. Dźwięk zwykle jest w mono, ale jeden tryb ustawia stereo.

Play16 służy do konwersji pliku wav do formatu iff. Działa to dobrze, ale z rzadka program tworzy niepoprawny iff (pola chunk size), wtedy xlaudio się wysypie.

Następnie możemy wybrać tryb konwersji: ocs, aga, ham6, ham8. Na tej podstawie ppm2aga przetworzy pliki ppm na odpowiednie iffy. Tryby ham działają wg nazwy, tryb aga to 256 kolorów, zaś ocs to 64 kolory. Tu jest zgrzyt, na ocs nie ma trybu 64 kolorów, zaś ppm2aga tworzy pełne 64 kolorowe obrazki, nie EHB. Drugi zgrzyt to paleta 24-bit, na ocs 12-bit. Ten tryb nie działa. Xlmake nie zna trybów aga, jedynie brak obsługi pewnych błędów pozwala, że tworzy filmy nawet 256-kolorowe, ale w przypadku 64 kolorów włączy tryb EHB i zapisze tylko 32 kolory. Podobnie jest z ham8, włączy ham i zapisze 16 kolorów. Widocznie autor nigdy nie sprawdził generowanych filmów w tych trybach, bo zobaczyłby spore artefakty. Tryb 256-kolorowy teoretycznie jest poprawny, ale cdxl nie zapisuje palety 24-bit tylko 12-bit, a więc wystąpi spora strata jakości. Jaka? Wystarczy przeprowadzić odwrotną konwersję na iff i zobaczyć. Najlepiej to widać na obrazie w odcieniach szarości (lub innego koloru). Tylko tryb ham6 działa poprawnie.

Przydział miejsca na audio obliczany jest błędnie, wliczany jest nagłówek iff, nie jest to duży błąd, ale zawsze.

Ostatni haczyk to stereo. Xlaudio nie zna takich iffów. Wszystkie traktuje jako mono. Po konwersji takiego pliku przez pół filmu leci lewy kanał, a potem prawy, oba w trybie mono. Zresztą cdgsxl nie ma supportu dla stereo.
[#92] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@cholok, post #91

Muszę się wczytać w ten wątek, bo mnie zaciekawiłeś OK
[#93] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@cholok, post #91

Z Twojego opisu wniosek jest taki: używać tylko konwersji do HAM6 z dźwiękiem mono!?
[#94] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@BULI, post #93

Tego skryptu najlepiej w ogóle nie używać, ale jeśli już to ham6 mono.

Potestowałem trochę pic2cdxl. Jest dość dobry. Działa prawie bezbłędnie, ale wymaga pewnych założeń i tworzy tylko jeden rodzaj cdxl-a. Dopasowanie do własnych wymagań zmusza do korekcji samego skryptu, a to wymaga nieco znajomości Arexxa, czyli nie dla każdego.

Dlatego też swego czasu napisałem własny skrypt do Adpro. Prawdopodobnie napiszę artykuł w ramach Arexxa w praktyce.
[#95] Re: Odtwarzanie HAM wideo na Amidze 600

@cholok, post #94

rawdopodobnie napiszę artykuł w ramach Arexxa w praktyce.

Czekamy OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem