kategoria: A500
[#1] Odkopałem amigę 500 z szafy :)
Witajcie, postanowiłem uruchomić moją starą amigę , darzę ją sentymentem, ponieważ mam ją po zmarłym wujku, wybity jest na płycie rok 1991, data moich urodzin, pewnie przez kilka lat on sam na niej trochę podziałał, później przekazał mi i bratu ją do zabawy, wiadomo jak to dzieciaki używaliśmy ją tylko do gier, chociaż pamiętam, że mieliśmy jeszcze drukarkę, o innych zastosowaniach nie wiedziałem, od śmierci mienło 11 lat, teraz gdy jestem ciekaw jak to wszystko działało nie mam od kogo się tego dowiedzieć, w pamięci mam tylko urywki niektórych gier , mam nadzieję, że pomożecie i ją odświeżyć :) .Ze względu na kierunek studiów chciałbym też zacząć praktyczną naukę elektroniki bo z teorii niestety nic nie wychodzi... a tu jest się czego uczyć.
Oto fotki:
do czego służy przełącznik L/H na modulatorze?

Czy to urządzenie sam III jest przeznaczone do amigi ? google nic nie wskazuje.

Pamięć ram, osobiście chyba nigdy nie używałem ponieważ miało być to uszkodzone, ktoś podpowie jak to sprawdzić? Na zdjęciach widać był wymieniany kondensator.

Stacja dyskietek, podpiąłem niestety żadnej reakcji.

Pamięć ram ? bateria wylała i zniszczyła trochę ścieżek, zastąpie je kabelkami.

zdjęcia płyty głównej

Nigdy nie widziałem do czego ten przełącznik

widać miejsca na kości pamięci, można je dolutować ?

można dołożyć baterię ? o co chodzi z filtrem audio?

jeśli w tym polu są ważne informacje to mogę je przepisać ręcznie.

tu widać jak idą kable od przełącznika.

O co chodzi z tym zegarem ?

największy był dla mnie problem myszki bo gdzieś się zgubiła, ale dziś odkupiłem od kolegi myszke rs232 za 3zł :) oby była sprawna.
Musze jeszcze poszukać dyskietek a miałem ich mnóstwo, oby się nie okazało, że poszły na śmietnik.
Może jest ktoś ze śląskiego, kto by chciał trochę o amigach pogadać ? ew. przez gg :)

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 12:59:43 przez Fortis
[#2] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #1

Myślę że wszystko uruchomisz.
8 MB FastRam, fajna obudowa na nowe turbo ACA500 od jensa.
SAM III to chyba sampler
Przełącznik romów/kickstartów
Rozszerzenie pod klapkę 0,5 MB do całego 1 MB ..
Tyle z mojej strony...OK

Są tam rózne fajne chipy pod GBA1000

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 13:26:16 przez Voyox
[#3] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Voyox, post #2

Biorąc pod uwagę, że to A500 zbudowana w oparciu o PCB 500+ to myślę, że ładną perełkę odkopał.
[#4] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Voyox, post #2

czym jest te trubo ACA500 bo zobaczyłem temat : http://www.ppa.pl/forum/amiga/29034/aca500 i do końca nie wiem co to daje.
Co to jest sampler ? Do muzyki?
W jakim celu przełącza się ter romy/kickstary?
Co to GBA1000? slot czy chip?
[#5] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #4

Karta turbo z możliwością podłączenia turbo od A1200.
[#6] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@_arti, post #5

dzięki, czy stacja dyskietek z PC zadziała w amidze? sprawdzałem z podpięciem nie ma problemów.Jestem w szoku trochę, że tak stare urządzenia cieszą się tak sporym zainteresowaniem szkoda, że niektóre rzeczy do nich dużo kosztują.
Po złączeniu amigi ukazuje się wersja 1.3 work bench, nie wiem czy dobrze, że akurat ta wersja.
niestety myszka nie działa, przy wyświetlaniu jakiegoś błędu, napisane jest aby kliknąć 2 razy lewym klawiszem myszy, niestety brak reakcji.

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 15:05:12 przez Fortis
[#7] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #6

Można kupić na Allegro już przerobione ale akurat teraz nie ma.
[#8] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #6

Myszka Serial nie zadziała "od strzała" z Amigą, potrzebne będzie dłubanie a i tak nie wiem czy w grach/utilsach niesystemowych pójdzie.

[kryptoreklama/precz do giełdy mode on]Powinienem mieć gdzieś w domu oryginalną "trumienkę" (w cenie mniej-więcej jednego piwa plus wysyłka), jak chcesz to odezwij się na priv.[kryptoreklama/precz do giełdy mode off]
[#9] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@recedent, post #8

poszukam jeszcze może gdzieś jest w domu, jak nie znadje to się odezwę, czym różni się wersja 500 od 500+ pamięcią ?
[#10] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #9

A500 Plus posiada:
- nowszy kickstart (37.175, znany jako 2.0);
- 1MB CHIP na płycie (zdarzały się wersje przejściowe z 512KB);
- wbudowany modulator A520;
- kości ECS (choć zdarzały się wersje z OCS) - nowe tryby wyświetlania;
- obsługa 2MB CHIP (nowszy układ Denise);
- zegar czasu rzeczywistego (tylko wersja ECS);

Pluskwa to taka Amiga 600 bez kontrolera dysku.

Ta twoja to (niestety) zwykła pięćsetka.

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 15:28:03 przez _arti
[#11] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #9

Generalnie Amiga 500+ miała fabrycznie zamontowany 1MB CHIP na płycie z możliwością rozszerzenia do 2 MB, czy to pod klapką czy dolutowując dodatkowy 1 MB na kości zamontowane na płycie, Chipset ECS (500 miała OCS) z dodatkowym trybem graficznym Super Hi-Res, zegar i baterię podtrzymującą datę i czas. No i nowszy ROM 2.0 (37.175), który nie jest kompatybilny z wszystkimi grami. Ale to można obejść, wymieniająć kick na 1.3, albo - hmm… prościej? - dyskietka, która zawierała kick 1.3 wgrywany w czasie startu Amigi.

To tak pokrótce.

Oj... arti był szybszy , ale trochę pomieszał.

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 15:29:55 przez glichtanski
[#12] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@_arti, post #10

Powinno być tak:

- modulatora nie miała;
- obsługa 2MB CHIP (nowszy układ Agnus);

OK
[#13] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@glichtanski, post #12

To nie jest modulator, ten port chinch na płycie? Zawsze myślałem, że tak...
[#14] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@_arti, post #13

Zauważ, że zwykła 500 też go ma.
[#15] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@glichtanski, post #14

w moim przypadku, można z niej zrobić wersję 500+ ? ew. 600?
[#16] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #15

Można zrobić A500+, ale A600 nie. Można zrobić "A600-like" jeśli dodamy kontroler IDE, np. IDE68k.
[#17] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@abcdef, post #16

Niestety, amiga nie czyta dyskietek, słychać, że stacja pracuje, jednak nic się nie dzieje, czy bez podłączonej myszki powinna załadować gre?
[#18] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #17

1. otwórz stację;
2. weź patyczek do uszu i Kontakt IPA (alko. izopropylowy, broń borze, nie zwykły spirytus!);
3. prztrzyj bardzo delikatnie głowicę;
4. kapka WD40 na silniczek;

Może ruszy...

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 18:18:28 przez _arti
[#19] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@_arti, post #18

a benzyna ekstrakcyjna nie może być?
[#20] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #19

Jeżeli nie masz to przeczyść, ale do czyszczenia optyki są specjalne preparaty. Może to też być wina dyskietek.
[#21] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@mikser, post #20

sprawdzałem różne dyskietki, silniczek się grzeje a głowica nie rusza.Wygląda na czystą.
[#22] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #21

To zostaje Ci przerobienie pecetowej, wykonanie adaptera dla pecetowej lub zakup gotowej przerobionej lub oryginalnej na Allegro.

Tu odnośnie przerabiania, wymagany poziom lutowania średnio-podstawowy:

http://eab.abime.net/showpost.php?p=346908&postcount=9
http://www.pitsch.de/stuff/amiga/floppy.htm#A2 w języku piekieł, ale obrazki mówią same za siebie jak zaznajomisz się z pierwszym linkiem

Adapter dla stacji pecetowej - wymagany poziom lutowania średni, jeszcze trzeba zrobić sobie płytkę lub babrać się z uniwersalną:

http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/designs/Floppy_Adaptor_V2/floppy_adaptor_v2.htmlp

Wybierz wedle uznania i swojego skilla. Od siebie dodam, że lepiej zacząć się oswajać z lutownicą, Amiga jej często do różnorakich pierdółek wymaga. :)

Co do rozszerzenia - możesz z niego bezpiecznie wylutować zegar i baterię, masz na nie miejsce na płycie głównej. Na płycie głównej dolutujesz sobie dodatkowe kości RAMu żeby mieć 1MB na płycie, na karcie rozszerzeń możesz dolutować dodatkowy komplet na barana (musisz poszukać dokładnie jak) i wtedy z rozszerzenia dostaniesz kolejny 1MB. Obecnie masz kombinację 512k + 512k. Przełącznik zakładam że pozwala na zmianę trybu pracy rozszerzenia - albo jako pamięć CHIP albo SLOW (widziana jako FAST, ale wcale nie jest szybsza). Co do CHIP, FAST, SLOW (pseudoFAST) sobie musisz poczytać. :)

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 19:28:09 przez teh_KaiN
[#23] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@teh_KaiN, post #22

ok, dzięki za porcję informacji :) lutownicy się nie boję, mam fajną gazową dremela, 3 link nie działa , czy stację Sony MPF 110-05 można podpiąć zamiast tej fabrycznej ? bo ja tak zrobiłem i coś dziwnie powyła niestety też chyba nic nie czyta.Czy elektronikę w sensie kości pamięci procesor itp można kupić na allegro czy pozostaje tylko z używanego sprzętu amigi?

Niemieckiego nie umiem ale chyba jakimś fartem, znalazłem stację dyskietek Sony MPF 920-E z kompa pc :) pamiętam, że była sprawna a przeleżała spokojnie w obudowie kompa do dziś.

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 19:50:59 przez Fortis
[#24] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #23

Ups, w trzecim linku trzeba usunąć 'p' na końcu, tu masz poprawny link:

http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/designs/Floppy_Adaptor_V2/floppy_adaptor_v2.html

Nowego sprzętu do Amigi nie kupisz, o ile chodzi Ci o części zamienne do oryginałów. Jedyne, co na tę chwilę jest produkowane to nowe karty turbo i rozszerzenia. Podstawowych części brak. Pozostaje chodzenie po szrotach, patrzenie na Allegro i inne tego typu rzeczy.

Żadnej stacji tak po prostu nie podepniesz, chyba że ma jakąś magiczną zworkę trybu pracy pc-amiga. Póki co żadnych takich nie widziałem.

A no i masz takie rozwiązanie jak emulator stacji dyskietek HxC. Nie męczysz się z umierającymi dyskietkami i stacjami, wkładasz w to kartę SD pełną obrazów dyskietek i śmiga jak marzenie. Jedyne co, to nie wyje jak prawdziwa stacja i nie żąglujesz prawdziwymi nośnikami - czego sobie osobiście nie wyobrażam, no ale każdy ma swoje zboczenia ;)

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 20:00:13 przez teh_KaiN
[#25] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@glichtanski, post #12

Znany jako 2.04, ten z A600 był opisywany jako 2.05.

Nie mylicie aby pluskwy z pięćsetką ? Kupiłem pluskwę miesiąc po premierze w europie i miała 1MB. To kiedy i gdzie były sprzedawane te wersje przejściowe ?

A ktoś widział te wersje z OCS ? Czy jednak piszecie o końcówce produkcji pięćsetki ?

Ktoś widział te pluskwy bez ECS ? Czy tradycyjnie chodzi o pięćsetkę z końca produkcji robioną na płycie pluskwy ale bez zegara ?

Pozdrawiam
[#26] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@RadoslawF, post #25

Miałem pluskwę z OCS i 512KB CHIP. To była niby pięćsetka ale miała np. ten dodatkowy układ potrzebny do zamontowania drugiego Megabajta CHIP i baterię. No i kick 2.04 oczywiście.

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 21:18:37 przez _arti
[#27] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@RadoslawF, post #25

podłączając taśme sygnałową do stacji dyskietek na odwrót można zepsuć elektronike?
Przerobiłem Sony MPF 920-E według tego niemieckiego opisu, niestety te modele o jednym numerze występują z różnicami w elektronice, moja stacja różni się nieznacznie, po podpięciu dioda nie świeci chociaż jest na niej napięcie, może jest uszkodzona, stacja nic nie czyta, może trzeba jeszcze przerobić kabel sygnałowy?

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 21:37:58 przez Fortis
[#28] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #27

Nie. Dioda będzie świecić tylko.
[#29] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@_arti, post #26

Kupiona teraz. Ktoś przełożył płytę z pięćsetki do obudowy z pluskwy żeby dostać więcej na allegro. Commodore robiło coś odwrotnego, na koniec produkcji pięćsetek puszczali modele z płyta od pluskwy, z nowymi układami specjalizowanymi ale bez zegara. Po prostu pięćsetki do końca produkcji szły jak woda, pluskwy niestety nie i mieli w magazynach nadmiar płyt i układów do nich.

Pozdrawiam
[#30] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@RadoslawF, post #29

Co to są te "pluskwy" ? Czy to właśnie A500+ pełne, czy coś innego?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem